ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
Συζητάμε και τραγουδάμε

Συγκέντρωση - συναυλία για τη νεολαία, θα πραγματοποιήσει η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», στις 7 μ.μ. στο Πάρκο Ελευθερίας, την Κυριακή 21 Απριλίου. Εκεί θα μιλήσει ο υποψήφιος δήμαρχος Σπύρος Χαλβατζής, ενώ θα ακολουθήσει συναυλία με τους Βασίλη Λέκκα, Χριστόφορο Κροκίδη και το συγκρότημα «Ακρως Απόρρητον».

Η ημερομηνία και ο χώρος που επέλεξε η «Συμπαράταξη» για την εκδήλωση αυτή, έχει, όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση, πολλαπλό συμβολισμό.

Η 21η Απριλίου είναι η επέτειος του φασιστικού πραξικοπήματος, που με τη στήριξη των ΗΠΑ, οδήγησε στην κατάλυση της δημοκρατίας και στην εφτάχρονη δικτατορία.

Το πρώην κολαστήριο του ΕΑΤ - ΕΣΑ, όπου βασανίστηκαν χιλιάδες αγωνιστές από την αμερικανοκίνητη χούντα, αποτελεί μνημείο της ανυπότακτης στάσης του λαού μας.

Αυτός ο χώρος της Ιστορικής μνήμης και αγώνα, που αποτελεί έναν από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου της πόλης μας που ασφυκτιά, παραδόθηκε στα μεγάλα συμφέροντα και την τσιμεντοποίηση, με ευθύνη του δικομματισμού και της δημοτικής αρχής και ήδη έχει καταστραφεί μεγάλο μέρος, προκειμένου να γίνουν οι εγκαταστάσεις του Μεγάρου Μουσικής.

Λίγο πιο πέρα από το χώρο της συναυλίας, βρίσκεται η πρεσβεία των ΗΠΑ, στόχος των αντιιμπεριαλιστικών - αντιπολεμικών κινητοποιήσεων της νεολαίας και του λαού της Αθήνας, για τις δολοφονικές επιθέσεις τους, απέναντι σε λαούς και κινήματα.

Επιδόθηκε το τελεσίγραφο για τον ευρωστρατό

Με τον Τζ. Ρόμπερτσον και τον Χ. Σολάνα συναντήθηκε χτες ο Ελληνας πρωθυπουργός

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μήνυμα, που ισοδυναμεί με τελεσίγραφο επέδωσαν χτες στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, στη διάρκεια συναντήσεων που είχαν μαζί του στην Αθήνα, ο γγ του ΝΑΤΟ λόρδος Τζ. Ρόμπερτσον και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας Χ.Σολάνα, στα πλαίσια των πιέσεων που ασκούνται στην ελληνική πλευρά, σχετικά με το θέμα της ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας αντίδρασης, του λεγόμενου ευρωστρατού και για την αποδοχή του κειμένου της Αγκυρας, με το οποίο ικανοποιούνται πλήρως οι τουρκικές θέσεις.

Οι ευρω-ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι βρέθηκαν στην Αθήνα στα πλαίσια πανηγυρικής εκδήλωσης, που διοργάνωσε χτες το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, για να ...τιμήσει τα 50 χρόνια του ΝΑΤΟ με θέμα «ΝΑΤΟ: Τα επόμενα 50 χρόνια. Συνεργασία για Σταθερότητα και Ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Στη σύσκεψη που έγινε χτες το πρωί στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, εκτός από τον Κ.Σημίτη και τον γγ του ΝΑΤΟ συμμετείχαν ακόμα και οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας. Το μεσημέρι στον ίδιο χώρο ακολούθησε άλλη συνάντηση, τη φορά αυτή μεταξύ του πρωθυπουργού και του ύπατου εκπροσώπου ΕΕ για την ΚΕΠΠΑΑ Χ. Σολάνα, όπου συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών και άλλοι παράγοντες.

Μετά τη συνάντηση ο λόρδος Τζ. Ρόμπερτσον, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες περί άσκησης πιέσεων, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν ήρθα σήμερα στην Αθήνα με κάποιο σχέδιο. Ηρθα με ένα μήνυμα: και αυτό είναι ότι πρέπει να προχωρήσουμε στη διευθέτηση για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής μας και την εφαρμογή της, το συντομότερο δυνατό, σε επιχειρησιακό επίπεδο». Μάλιστα, το τελεσίγραφο που έθεσε καθόρισε ως ημερομηνία λήξης του το τέλος του 2002, καθώς «η ΕΕ έχει τη φιλοδοξία να αναλάβει μία από τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις στα Βαλκάνια».

Ο Κ. Σημίτης, στις δηλώσεις του, μίλησε γενικόλογα και απέφυγε να απαντήσει, αν η Ελλάδα ασκήσει το δικαίωμα της αρνησικυρίας (βέτο) σε περίπτωση που δε γίνουν αποδεκτές οι ελληνικές θέσεις. Περιορίστηκε να αναφέρει ότι «η Ελλάδα δε δέχεται το κείμενο της Αγκυρας» και στην ουσία η κυβέρνηση έχει ήδη αποδεχτεί το κείμενο της Αγκυρας και οι όποιες ενστάσεις είναι για τις «διατυπώσεις». «Εμείς, είπε ο Κ.Σημίτης, θα συνεχίσουμε, πάνω στις θέσεις, τις οποίες έχουμε παρουσιάσει και υποστηρίξει, να κάνουμε προτάσεις, όπως το κάνουμε τώρα. Οι προτάσεις, για να διευκρινίσω, είναι προτάσεις, οι οποίες αφορούν άλλο τρόπο διατύπωσης».

Κατά τ' άλλα ο Ελληνας πρωθυπουργός εισέπραξε κατανόηση από τον Τζ. Ρόμπερτσον, ο οποίος αναγνώρισε ότι «η Ελλάδα έχει ορισμένα προβλήματα ή ορισμένα σημεία τα οποία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη». Για να συμπληρώσει ότι «αυτό δε σημαίνει ότι ο κ. Ρόμπερτσον συμφωνεί με μας. Σημαίνει ότι κατανοεί πως προβάλλουμε εμείς αυτές τις θέσεις, με βάση την ιστορία που υπάρχει των σχέσεών μας με τρίτες χώρες».

Μετά τη δεύτερη συνάντηση, αυτή με τον Χ. Σολάνα, ο Κ.Σημίτης δήλωσε ότι «εμείς δηλώσαμε και πάλι ότι η μέχρι τώρα διαδικασία δε μας ικανοποιεί καθόλου, μα καθόλου, ότι θα πρέπει να υπάρξει μια άλλη λύση, η οποία να ανταποκρίνεται σε βασικές αρχές που πιστεύουμε ότι θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα και της Ενωσης, αλλά και των μελών της».

Υπενθυμίζεται ότι το κείμενο της Αγκυρας, το οποίο συντάχθηκε κατόπιν αμερικανοβρετανικής συνεννόησης, αφορά τη συνεργασία ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με βάση αυτό προσφέρεται η δυνατότητα στην Τουρκία, παρ' όλο που δεν είναι μέλος της ΕΕ να έχει λόγο στους σχεδιασμούς και στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων του υπό συγκρότηση ευρωπαϊκού μηχανισμού άμυνας και ασφάλειας. Αυτό θα έχει ως συνέπεια την εξαίρεση ελληνικών περιοχών και της Κύπρου από την αμυντική ομπρέλα της ΕΕ, πράγμα που όσον αφορά το Αιγαίο έχει ήδη γίνει σε επίπεδο ΝΑΤΟ, στα πλαίσια της νέας δομής του.

ΚΚ ΛΑΩΝ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

Στην Ισπανία βρίσκεται ο Νίκος Σερετάκης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, εκπροσωπώντας το κόμμα σε συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών κομμάτων από την Ευρώπη και τη Μεσόγειο, που οργανώνει στις 21 - 23 Απρίλη, στη Βαλένθια, το ΚΚ των Λαών της Ισπανίας.

ΛΑΡΙΣΑ
Παρουσίαση του βιβλίου για τον Χ. Φλωράκη

Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Χρήστου Θεοχαράτου «Χαρίλαος Φλωράκης και Λαϊκό Κίνημα», οργανώνει η Κομματική Οργάνωση Λάρισας του ΚΚΕ σε συνεργασία με την «Τυποεκδοτική ΑΕ».

Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 21 του Απρίλη, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα του «Χατζηγιάννειου» Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου Λάρισας και την παρουσίαση του βιβλίου θα κάνουν ο Χρήστος Τσιντζιλώνης, ιστορικός και μέλος του Ιστορικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Τριαντάφυλλος Γεροζήσης, διδάκτωρ Δικαίου του Πανεπιστημίου της Σορβόνης και συγγραφέας.

Στο Ισραήλ και στα Κατεχόμενα ο Στρ. Κόρακας

Για το Ισραήλ και τα κατεχόμενα εδάφη αναχωρεί τη Δευτέρα 22 του Απρίλη ο Στρατής Κόρακας, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, συμμετέχοντας σε αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Επιδίωξη του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ είναι να συναντήσει τον Πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ και να εκφράσει την αλληλεγγύη του Κόμματος και των φιλειρηνικών αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων της Ελλάδας προς τον παλαιστινιακό λαό και προς τις ισραηλινές λαϊκές δυνάμεις που αγωνίζονται για την ειρήνη, ενάντια στην πολιτική του κράτους του Ισραήλ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ