ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Απρίλη 2002
Σελ. /40
Καλλιτεχνικές διαδρομές

«Πορτρέτα γυναικών» του Μπελίνι από την «Ορχήστρα των Χρωμάτων» με μαέστρο τον Μίλτο Λογιάδη
«Πορτρέτα γυναικών» του Μπελίνι από την «Ορχήστρα των Χρωμάτων» με μαέστρο τον Μίλτο Λογιάδη
Αριες από όπερες του Βιντσέντζο Μπελίνι, γνήσιου εκπροσώπου του ρομαντικού μπελ κάντο, συνθέτουν τη συναυλία της «Ορχήστρας των Χρωμάτων», αύριο (8.30μ.μ.), στην αίθουσα «Δ. Μητρόπουλου» του Μεγάρου Μουσικής. Τη συναυλία διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης. Σολίστ είναι οι: Βασιλική Καραγιάννη, Μάιρα Μηλολιδάκη, Μαίρη - Ελεν Νέζη, Λουκία Σπανάκη, Γιάννης Χριστόπουλος.

  • Ο Kirjuhel, ο γνωστός συνθέτης - ερμηνευτής, προσφέρει μια μαγευτική βραδιά με την άρπα του. Ο «μάγος της άρπας», που εμπνευσμένος από την τζαζ και το φλαμένκο έχει αναδείξει την κελτική άρπα σε μοναδικό σολιστικό όργανο, αύριο (9 μ.μ.) θα δώσει ρεσιτάλ στο ωδείο «Φίλιππος Νάκας» (Ιπποκράτους 41).
  • Διήμερο για το ελληνικό τραγούδι με συζητήσεις, μουσικά δρώμενα και συναυλίες θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο, στον πολυχώρο «Αθηναΐς» (Καστοριάς 34-36, Βοτανικός), με ελεύθερη είσοδο. Διοργανώνεται από το ραδιοσταθμό «Μελωδία». Συμμετέχουν συνθέτες, στιχουργοί, τραγουδιστές, παραγωγοί ραδιοφώνου και δημοσιογράφοι, υπεύθυνοι δισκογραφικών εταιριών, πανεπιστημιακοί κ.ά.
  • Σήμερα και αύριο, στο «Τσάι στη Σαχάρα» (Λαοδικείας 18, Ιλίσια), η Καλλιόπη Βέττα, με τον συνθέτη Γιάννη Ιωάννου στο πιάνο, θα παρουσιάσει τραγούδια προσωπικά, αγαπημένα, κλασικά, με ερμηνείες που αγγίζουν την καρδιά, με γενικό τίτλο «Κοντσέρτο για μια φωνή». Μαζί τους η Στέλλα Τσάνη.
  • Ενα μελωδικό τριήμερο με τους «Δον Κιχώτες» προσφέρει η Μαρία Δημητριάδη, στις «Ροές» (Ιάκχου 14, Γκάζι, τηλ. 010 3479426), από σήμερα (10.30μ.μ.) μέχρι την Κυριακή (9 μ.μ.). Συνοδευόμενη από τον Θοδωρή Οικονόμου (πιάνο) και τον Μανόλη Ανδρουλιδάκη (κιθάρα, πνευστά), παρουσιάζει τραγούδια του τελευταίου δίσκου της «Δον Κιχώτες» (στίχοι Παρασκευά Καρασούλου) και άλλα αγαπημένα κομμάτια.
  • Ο συνθέτης Μιχάλης Νικολούδης, με τον γιο του Θέμη (βιολί) και την κόρη του Τάνια (πιάνο), θα παρουσιάσουν, στις «Φωνές» (Αρτέμωνος 9, Ν.Κόσμος), αποσπάσματα από όλη την εργογραφία του, δίνοντας έμφαση στην «Αιολία» και την τελευταία του δουλιά «Deja vu», που μόλις κυκλοφόρησε.
  • Ξεκινάει το πρώτο από τα δύο τριήμερα, στις «Γραμμές» (Κωνσταντινουπόλεως 111) με δύο μοναχικούς καλλιτέχνες, την Αρλέτα και το Βαγγέλη Γερμανό. Μαζί τους ο Ντίνος Αποστόλου (σαξόφωνο, φυσαρμόνικα, μικρά κρουστά και φωνητικά) και ο Γιούρι Γιατάκι (κιθάρα, φωνητικά).
  • Η Mariana Ramos προσφέρει από σήμερα στο «Χαφ Νόουτ» (Τριβωνιανού 17, Μετς) «γεύσεις» της μουσικής των νησιών του Πράσινου Ακρωτηρίου.
  • Ρεσιτάλ πιάνου του Γιώργου Πατεράκη με έργα Σούμαν και Μπραμς θα πραγματοποιηθεί σήμερα (8.30μ.μ.), στο κινηματοθέατρο «Μελίνα» του Δήμου Καματερού (Φυλής 165).
  • Τα «Κρουστά της Τάκη» εμφανίζονται αύριο «Στον αέρα» (κεντρική πλατεία της Πετρούπολης).
  • O Κωνσταντίνος Βήτας παρουσιάζει αύριο, στο «Ρόδον» (Μάρνη 24), το νέο του δίσκο «Για σένα με αγάπη».
  • Αύριο, εμφανίζονται στο «Αν κλαμπ» το συγκρότημα εναλλακτικού ροκ «Big Sleep», με επικεφαλής τον Γερμανό τραγουδιστή Stefan Schwertfeger και έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Βιβλία:

  • Αυγή Παπάκου - Λάγου: «Ανδρόνικος Α` Κομνηνός, ο "Φιλόλαος"»
  • Αλέκος Παπαγεωργίου: «Εμπειρίες ένοπλων αγώνων»
  • Λένιν: «Για τον Μαρξ και το μαρξισμό»
  • Λευτέρης Κανέλλης: «Ο Δον Κιχώτης σε νέες περιπέτειες»
μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Ενα μουσικό οδοιπορικό αφιερωμένο στον Μάνο Χατζιδάκι, θα παρουσιάσει την Κυριακή (8μμ) ο Μουσικός Ομιλος των Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης, στο Θέατρο των Τοσιτσείων - Αρσακείων Σχολείων Εκάλης (Λ. Μαραθώνος 9 - 11, Ανοιξη). Ο 6χρονος Μουσικός Ομιλος, υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας Μουσικής, Χριστίνας Βαρσάμη - Κούκνη, έχει παρουσιάσει αφιερώματα στη μελοποιημένη ποίηση των: Δ. Σολωμού, Γ. Σεφέρη, Ο. Ελύτη, στην ελληνική μουσική του 20ού αιώνα και στο έργο του Μ. Θεοδωράκη. Η φετινή συναυλία αφιερώνεται στον μεγάλο Ελληνα συνθέτη, «που με τη μουσική του έντυσε με νότες τα όνειρα μιας ολόκληρης γενιάς και συνεχίζει να αποτελεί το μέτρο της ποιότητας, της ευαισθησίας και της μαγείας».

μια ΕΚΘΕΣΗ

Η ζωγράφος - χαράκτρια Εύα Μελά παρουσιάζει τη νέα ζωγραφική δημιουργία της στην έκθεση που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (8 μ.μ.) στην αίθουσα τέχνης «έκφραση γιάννα γραμματοπούλου» (Βαλαωρίτου 9α). Εκτίθενται κυρίως νωπογραφίες (φρέσκο), πορτρέτα παιδιών και συνθέσεις με στοιχεία της φύσης, αλλά και έργα σε ξύλο ή χαρτί, αντιπροσωπευτικά δείγματα από τις εικονογραφήσεις βιβλίων της δημιουργού. Οπως σημειώνει στον κατάλογο της έκθεσης ο Ευγένιος Ματθιόπουλος: «...Αν τα πουλιά στα έργα της ζωγραφίζονται ως φυλαχτά της φύσης, τα βλέμματα αυτών των παιδιών μοιάζουν να είναι μόνο κλαδί ανθρωπιάς, πάνω στο οποίο μπορούν ελεύθερα και ασφαλή να καθίσουν. Η συνεύρεσή τους εικάζει ένα χαμένο παράδεισο». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 18 Μαΐου.

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Την κωμωδία του Σαίξπηρ «Αγάπης Αγώνας Αγονος» παρουσιάζει η Πειραματική Σκηνή - Εργαστήρι Ηθοποιών του Εθνικού Θεάτρου, στον «Αδειο χώρο», σε μια υπέροχη παράσταση, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, σκηνικά - κοστούμια Ελένης Μανωλοπούλου, μουσική Θοδωρή Αμπαζή, μετάφραση Στρατή Πασχάλη, χορογραφίες Μαριέλας Νέστορα. Το έργο μάλλον γράφτηκε μεταξύ 1594-1595, θεωρήθηκε πρώιμο, αδέξιο, πρωτόλειο. Η γνώμη αυτή, με τον καιρό, άλλαξε, καθώς η μεταστροφή του θεατρικού γούστου έκανε τους ειδικούς να διακρίνουν την εξαιρετική τόλμη, πρωτοτυπία, αινιγματικότητα και το βάθος του. Είναι μια ιδιόρρυθμη κωμωδία, που ξετυλίγει χαριτωμένα το αδυσώπητο θέατρο του νεανικού ερωτικού πόθου. Παίζουν δεκάξι - εξαιρετικοί - νεότατοι και πρωτοεμφανιζόμενοι ηθοποιοί. Μια παράσταση που δεν πρέπει να χάσετε.

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Μια ακόμη συναυλία διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων της Κιθάρας «Δημήτρης Φάμπας», αύριο (8 μ.μ.), στην αίθουσα «Παρνασσός» (Καρύτση 12). Οι Βασίλης Βαλαβάνης, Χρήστος Βερνάρδος, Κώστας Κηρολύτης και το ντούο Ιωάννα Πολυζώη (φωνή) - Εύα Φάμπα (κιθάρα) θα παρουσιάσουν έργα Ελλήνων συνθετών: Α. Πυλαρινού, Δ. Φάμπα, Κ. Τζωρτζινάκη, Ν. Μαυρουδή, Θ. Αντωνίου, Μ. Θεοδωράκη, Μ. Χατζιδάκι κ.ά.

ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Συνεχίζεται στο Κέντρο Νεότητας Χαλανδρίου (Δαναΐδων και Αντιγόνης) ο «Β` Κύκλος Κινηματογραφικών Προβολών», που διοργανώνει το Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο. Τη Δευτέρα (7.30 μ.μ.) θα προβληθεί η ταινία του Φελίνι, «Οι κλόουν». Θα προλογίσει ο Σέργιος Γκάκας. Είσοδος ελεύθερη.

Στη Λέσχη Εργαζομένων της Τράπεζας της Ελλάδας (Σίνα 16), την Κυριακή (11 π.μ.), ο Σύλλογος Κουρουνιωτών - Εγρηγοριανών Χίου διοργανώνει εκδήλωση που περιλαμβάνει προβολή διαφανειών με τίτλο: «Πέτρα και φως» και παρουσίαση έργων του φωτογράφου Τάσου Χριστοφή.

Μία ξεχωριστή φωτογραφική έκθεση παρουσιάζει στο Δημαρχείο Περιστερίου η φωτογραφική ομάδα του 10ου Ενιαίου Λυκείου Περιστερίου, με θέμα: «Σεργιάνι στις γειτονιές της πόλης μας από τη δεκαετία του '20 μέχρι σήμερα. Τα ήθη, τα έθιμα, οι αγώνες του λαού μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ