ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παραμύθια για μεγάλους

Δύο λαϊκοί μύθοι για τον έρωτα θα παρουσιαστούν (23, 24, 26/4) στο θέατρο «Τόπος Αλλού», που για δεύτερη συνεχή χρονιά οργανώνει εβδομάδα «Παραμυθιών για Μεγάλους». Ο πρώτος μύθος μάς ταξιδεύει στην Ινδία. Με ένα επεισόδιο του έπους Μαχαμπχαράτα, γνωστού ως «Το τραγούδι του βασιλέα Νάλα», παρουσιάζεται ο παραδοσιακός ινδικός μύθος «Ναλ και Νταμαγιάντι». Το ελληνικό λαϊκό παραμύθι «Η Πεντάμορφη και ο Κύκνος» είναι ο δεύτερος μύθος. Δύο λαϊκές παραμυθίες, που αφηγείται η Φίλια Δενδρινού.

Ο ένας μύθος από την Ανατολή, που φανερώνει τα μονοπάτια της ελεύθερης βούλησης. Σκοτεινός, ο ελληνικός μύθος καταδύεται στα άδυτα της φαντασίας για να μιλήσει για της ζωής τα βάσανα και της αγάπης τα παθήματα. Δύο μύθοι διαφορετικών εποχών και πολιτισμών, υφασμένοι από την αρχέγονη ανάγκη του ανθρώπου να τραγουδήσει τον έρωτα και να διηγηθεί τις χαρές και τις λύπες της ζωής. Η δραματοποιημένη αφήγηση είναι της Φίλιας Δενδρινού, την οποία συνοδεύει ζωντανά ο συνθέτης Νίκος Παναγιωτίδης.Τα σκηνικά αντικείμενα είναι του Μάνου Ποντικάκη.

«Χάσαμε τη μύτη. ΣΤΟΠ», βασισμένο στο παραμύθι του Νικολάι Γκόγκολ, θα παρουσιαστεί στις 22 και 27/4. Αφηγείται η Πένυ Καλαφατάκη. Ακολουθεί το «Πώς γεννήθηκαν τ' αστέρια» (28/4). Ενα παραμύθι για τους αστερισμούς και τους μύθους τους. Η Ανδρομέδα, ο Περσέας και άλλοι μυθολογικοί ήρωες και αστερισμοί, ιδωμένοι από μια πρωτότυπη σκοπιά.

Οι παραστάσεις και των τεσσάρων παραμυθιών αρχίζουν στις 8.30 μ.μ. και διαρκούν μία ώρα.

Απριλιάτικες πρεμιέρες εντός κι εκτός

«Ονειρο κι εφιάλτες» στο «Θέατρο της Ημέρας»
«Ονειρο κι εφιάλτες» στο «Θέατρο της Ημέρας»
Μια παράσταση για την προδοσία, τα ψέματα, την εμμονή, τον κίνδυνο, τις σοκολάτες... είναι το «Blame» της Peta Lily, που παρουσιάζεται (Δευτέρα, Τρίτη) στο «Από μηχανής θέατρο», σε σκηνοθεσία της Peta Lily, σκηνικά - κοστούμια Χριστίνας Κωστέα, μουσική Asmund Skuterud. Παίζουν: Κατερίνα Δασκαλάκη, Βασίλης Σαμόλης, Κλαίρη Χριστοπούλου. Το «Blame» κινείται μεταξύ μαύρης κωμωδίας, θρίλερ και θεάτρου του παραλόγου. Η Peta Lily καταπιάνεται με θέματα όπως η αρρώστια και ο θάνατος, ενώ εξερευνά στα έργα της σκοτεινά συναισθήματα που κρύβονται σε αχαρτογράφητες περιοχές του μυαλού.

  • Στο «Θέατρο της Ημέρας» παρουσιάζει αύριο, το έργο του Πέτρου Χουτζούμη «Ονειρο κι εφιάλτες», σε σκηνοθεσία Λάκη Κουρετζή, σκηνικά - κοστούμια Ανδρομάχης Μοντζολή και μουσική Κώστα Λιάκουρη. Παίζουν: Κώστας Βασιλόπουλος, Μαρίνα Μπακοπούλου, Αντώνης Περπινιάς, Μαριλίζα Χρονέα. Κυνηγώντας την απεριόριστη ελευθερία, οι ήρωες ακροβατούν μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, σε όνειρα και εφιάλτες. Υπερβαίνοντας τα όριά τους οδηγούνται σε ακραίες καταστάσεις.
  • Οι «Ανήσυχοι Θεατρίνοι» στις 22, 23/4 στη μουσική σκηνή «Γραμμές» θα παρουσιάσουν την «Αναγεννησιακή ανάμνηση», σε σκηνοθετική επιμέλεια Αθηνάς Κεφαλά. Τραγουδά η Ευτυχία Γεωργακοπούλου.
  • Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κομοτηνής ανεβάζει σήμερα, το έργο του τέως πρέσβη της Βουλγαρίας στην Ελλά Κύριλ Τοπάλοφ «Μια ζωή χωρίς εμένα», που αναφέρεται σε διάφορες συναισθηματικές καταστάσεις με σαρκασμό, αλλά και πόνο για τη θλιβερή και χαμένη ζωή. Εργο συγκρούσεων του νέου με το παλιό, όπου η ζήλια και το ψέμα παραμένουν ανέπαφα. Το έργο θέτει το καυτό καθημερινό πρόβλημα των ανθρώπινων σχέσεων και κρατά αδιάπτωτο το ενδιαφέρον του θεατή με τη δραματουργική ποιότητά του. Σκηνοθεσία Δημήτρη Παπασταμάτη, σκηνικά Νίκου Θωμά, κοστούμια Ασης Δημητρουλοπούλου, μουσική Θοδωρή Ξυδιά, φωτισμοί Δήμου Αβδελιώδη. Παίζουν: Μαρία Αλιφέρη, Φώτης Αρμένης, Αγης Εμμανουήλ, Γιολάντα Μπαλαούρα. Με αφορμή αυτήν την παράσταση θα γίνει και αδελφοποίηση του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής με το ιστορικό θέατρο της πόλης Σιλίστρα Βουλγαρίας.
Ελληνικές ταινίες στη Ν. Υόρκη

Για έκτη συνεχή χρονιά το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού Νέας Υόρκης παρουσιάζει το Φεστιβάλ Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Το φεστιβάλ θα φιλοξενηθεί, όπως κάθε χρόνο, στον κινηματογράφο «Anthology Film Archives» (19-25/4).

Φέτος προβάλλονται 17 αντιπροσωπευτικές ταινίες του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου: «Πίσω πόρτα» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου, «Ημερολόγια καταστρώματος: Γιώργος Σεφέρης» του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου, «Το φως που σβήνει» του Βασίλη Δούρου, «Ο έβδομος ήλιος του έρωτα» του Βαγγέλη Σερντάρη, «Αγέλαστος Πέτρα» του Φίλιππου Κουτσάφτη, «Stakaman» του Αντώνη Καφετζόπουλου, «Αλεξάνδρεια» της Μαρίας Ηλιού, «Ο καλύτερός μου φίλος» του Λάκη Λαζόπουλου, «Κλειστοί δρόμοι» του Σταύρου Ιωάννου, «Εφάπαξ» του Νίκου Ζαπατίνα, «Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων» του Δήμου Αβδελιώτη, «Εφήμερη πόλη» του Γιώργου Ζαφείρη, «Το μόνον της ζωής του ταξίδειον» του Λάκη Παπαστάθη, «Μπραζιλέρο» του Σωκράτη Γκορίτσα, «Beautiful People» του Νίκου Παναγιωτόπουλου, «Κάτω από τ' άστρα» του Χρήστου Γεωργίου και «Μία μέρα τη νύχτα» του Γιώργου Πανουσόπουλου.

Στην Πράσινη Γραμμή...

Στο «Λήδρα Παλλάς», στην Πράσινη Γραμμή της Λευκωσίας πραγματοποιήθηκε (13/4) με μεγάλη επιτυχία το «Δικοινοτικό Φεστιβάλ Ειρήνης και Επαναπροσέγγισης», που διοργάνωσαν οι προοδευτικές νεολαίες και στις δύο πλευρές της Κύπρου και το οποίο παρακολούθησαν πάνω από 7.000 άτομα. Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν οι «Μάτζικ ντε Σπελ», ερμηνεύοντας προοδευτικά τραγούδια, όπως «Διακοπές στο Σεράγεβο», «Βιετνάμ» κ.ά. Επίσης συμμετείχαν: ο Κύπριος τραγουδιστής Κούλης Θεοδώρου μαζί με τον Τούρκο ομότεχνό του Μουαμέρ Κετέτζογλου, η Δικοινοτική Χορωδία με το Δικοινοτικό Χορευτικό Σχήμα και το Τουρκοκυπριακό νεανικό συγκρότημα «SOS».

Χιλιάδες μούμιες των Ινκας

Σημαντικά στοιχεία για τον πολιτισμό των Ινκας αναμένουν οι επιστήμονες από τις χιλιάδες μούμιες, που αποκαλύφθηκαν με αρχαιολογικές ανασκαφές σε μία μικρή κωμόπολη του Περού, κοντά στην πρωτεύουσα Λίμα.

Οι μούμιες χρονολογούνται στην τελευταία περίοδο του πολιτισμού των Ινκας. Δηλαδή, περίπου πριν από 500 χρόνια. Μέχρι στιγμής, έχουν ανασυρθεί περίπου 2.200 μούμιες, αλλά εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός τους μπορεί να ξεπερνά τις 10.000.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η περιοχή των ανασκαφών πρέπει να αποτελούσε ένα μεγάλο νεκροταφείο των Ινκας, το οποίο χρονολογείται ανάμεσα στο 1480 και το 1535. Ο πολιτισμός των Ινκας άρχισε να παρακμάζει μετά το 1530, όταν οι Ισπανοί κατακτητές έφτασαν στην αμερικανική ήπειρο.

Επιστημονικό συμπόσιο

«Το παρόν του παρελθόντος: Ιστορία, λαογραφία, κοινωνική ανθρωπολογία» είναι το θέμα του επιστημονικού συμποσίου που πραγματοποιείται σήμερα, αύριο και την Κυριακή στο Ιωνικό Κέντρο (Λυσίου 11, Πλάκα), από την «Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού». Σήμερα (7μμ) θα μιλήσουν οι: Γρ. Σηφάκης, Ελ. Αλεξάκης, Α. Παπαταξιάρχης, Ευ. Ντάτση, Μ. Μερακλής. Πρόεδρος: Ν. Χουρμουζιάδης. Αύριο (9.45πμ, πρόεδρος: Σ. Κονταράτος) θα μιλήσουν οι: Β. Νιτσιάκος, Κ. Μάντζος, Ευ. Αυδίκος, Ρ. Βαν Μπούσχοτεν, Ρ. Μπενβενίστε, Γ. Αγγελόπουλος, Ελ. Δέλτσου. Το απόγευμα (7μμ, πρόεδρος: Δ. Κοκκινίδης) θα μιλήσουν οι: Μ. Κουρούκλη, Ν. Σκουτέρη - Διδασκάλου, Δ. Ψυχογιός, Ρ. Σταυρίδη - Πατρικίου, Β. Παναγιωτόπουλος, Σπ. Ασδραχάς. Στις 21/4 (9.45πμ) θα μιλήσουν: Αλ. Μπακαλάκη, Π. Κάβουρας, Μ. Κέννα, Χρ. Χατζητάκη - Καψωμένου, Στ. Δαμιανάκος, Δ. Μαδιανού, Α. Τριανταφύλλου.

«Η Γαλλία με πρωτεύουσα το Ναύπλιο» τιτλοφορούνται οι εκδηλώσεις του παραρτήματος του Γαλλικού Ινστιτούτου στο Ναύπλιο (19-21/4). Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν έκθεση φωτογραφίας, προβολές ταινιών, παρουσιάσεις βιβλίων, συναυλίες κ.ά. και εντάσσονται στο γενικότερο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων του ινστιτούτου σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Το ΔΣ του Συλλόγου Φαρακλάδων «Η Εύγερος» Κεφαλονιάς καλεί τα μέλη και τους φίλους του αύριο (6.15μ.μ.), στο θέατρο «Αλφα» (Πατησίων 37), όπου ο θίασος Στέφανου Ληναίου - Ελλης Φωτίου παρουσιάζει το έργο «Ο άλλος δρόμος» της Φρανσουάζ Ντορέν. Στο ταμείο του θεάτρου (από 5.45μμ) θα υπάρχουν προσκλήσεις του συλλόγου με μειωμένη τιμή 11,74 ευρώ. Ο σύλλογος, εξάλλου, υπενθυμίζει ότι η έκθεση - αφιέρωμα στην Εθνική Αντίσταση θα λειτουργεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του (Δεληγιώργη 24) μέχρι τις 29/4. Σάββατο (9πμ-1.30μμ), Κυριακή (5.308μμ), Δευτέρα (5.30-8.30μμ).

Απονέμονται σήμερα (7.30 μ.μ.) στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (Αμφιθέατρο Μελίνα Μερκούρη) τα βραβεία των Πανελλήνιων Μαθητικών Αγώνων αρχαίου δράματος, σύγχρονου θεάτρου και ζωγραφικής. Θα τιμηθούν, επίσης, για την πολιτιστική προσφορά τους από τον υπουργό Παιδείας οι: Κώστας Νίτσος, Ασπασία Παπαθανασίου, Ειρήνη Παππά, Μάριος Πλωρίτης, Αλέξης Σολομός, Αννα Συνοδινού και Γιάννης Μόραλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ