ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ντόπιες και ξένες υπηρεσίες «λασπώνουν» τους αγωνιστές

Συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για την Υπεράσπιση της Μνήμης και την Αντίσταση στην Τρομοκρατία

Την εκστρατεία λάσπης που έχει στόχο όσους συμμετείχαν στο αντιδικτατορικό κίνημα, η οποία γίνεται από ντόπιες και ξένες υπηρεσίες, κατήγγειλε χτες η Επιτροπή Πρωτοβουλίας για την Υπεράσπιση της Μνήμης και την Αντίσταση στην Τρομοκρατία. Σε συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, τονίστηκε ότι υπάρχει ένα ευρύτερο σχέδιο που περιλαμβάνει παρακολουθήσεις, απειλές και εκβιασμούς, αλλά και κατασκευή πλαστών στοιχείων, καθώς και παραπληροφόρηση με στόχο πολλά μέλη της αντιδικτατορικής αντίστασης.

Ο συγγραφέας Δ. Παπαχρήστος είπε ότι πρέπει να «προκαταλάβουμε αυτά που "μαγειρεύουν"». Κατήγγειλε, μάλιστα, ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνονται συγκεκριμένες ενοχλήσεις και... πλησιάσματα, είτε με τη μορφή της φιλικής συζήτησης, είτε με τη μορφή της συνέντευξης ή μιας «πανεπιστημιακής έρευνας» σε ανθρώπους που είχαν συμμετάσχει σε αντιδικτατορικές οργανώσεις. Αναφέρθηκε στην παγκόσμια στρατοκρατία των Αμερικανών και πρόσθεσε ότι «η τρομοκρατία βολεύει τις ΗΠΑ και τη χρησιμοποιούν για να χτυπούν έθνη και κράτη που πάνε κόντρα στη νέα τάξη πραγμάτων. Οι μηχανισμοί φτιάχνουν ενόχους... Η τρομοκρατία θα είναι το όπλο εναντίον όλων εκείνων που θέλουν να μείνουν όρθιοι».

Ο Γ. Ανδρεάδης, καθηγητής Πανεπιστημίου, που συντόνισε τη συζήτηση, είπε ότι «υπάρχει θεσμική μνήμη των μηχανισμών καταστολής. Προσωπική μου αντίληψη είναι ότι στα δημοσιεύματα και στα παιχνίδια αυτά, έχουν χρησιμοποιηθεί πλαστογραφημένα πρακτικά ανακρίσεων της χούντας». Ανέφερε, δε, ότι στοιχεία που έχει μπορεί να τα καταθέσει σε επιτροπή της Βουλής.

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου
Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου
Ο δημοσιογράφος Γ. Βότσης ρώτησε «αν αληθεύει ότι λαγωνικά της CIA πλησίασαν τον υπουργό Παιδείας». Στη συνέχεια τόνισε ότι «κάποιους εδώ μέσα τους έχουν πλησιάσει ξένες υπηρεσίες. Η Σκότλαντ Γιαρντ ερευνά δήθεν για τη "17Ν". Στην ουσία το κάνουν για να ξαναδούν το χώρο των δυναμικών αντιστασιακών οργανώσεων που έχουν επιλέξει ως στόχο». Στη συνέχεια της τοποθέτησής του, είπε ότι η τρομοκρατία δεν αποτελεί το κυρίαρχο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. «Θέλησαν να την προβάλλουν έτσι όσοι χαλκεύουν τη διεθνή της καταστολής».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σ. Βαλυράκης υπογράμμισε ότι «από τότε που ξεκίνησε η δράση της "17Ν" οι αντιστασιακοί βρέθηκαν στο στόχαστρο». Πρόσθεσε ότι οι έρευνες των διωκτικών αρχών για την τρομοκρατία ήταν προσανατολισμένες ενάντια στην αντίσταση κατά της χούντας από την εποχή της μεταπολίτευσης. Ο ίδιος είχε εντοπίσει αυτήν την κατεύθυνση το 1989 και το 1993-1994, όταν ήταν υφυπουργός και υπουργός Δημόσιας Τάξης. Επισήμανε ότι πρέπει να ερευνηθεί ποιοι ωφελούνται από την ύπαρξη της τρομοκρατίας και ότι υπάρχει ανάγκη να διερευνηθούν οι τρόποι που ενεργούν οι μυστικές υπηρεσίες.

Ο Μ. Γλέζος, αναφερόμενος στο Παλαιστινιακό, είπε ότι δεν είναι δυνατόν να κρατιούνται ίσες αποστάσεις ανάμεσα σε αυτούς που ασκούν κρατική τρομοκρατία και στις πράξεις απελπισίας των αυτοχείρων Παλαιστινίων. Η δημοτική σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων, Α. Φιλίνη, αναφέρθηκε στη «17Ν», τονίζοντας ότι η δράση της «έχει σταθεί ενάντια στην Αριστερά και το μαζικό κίνημα, γιατί έχει δώσει αφορμή για διώξεις». Ο συγγραφέας Π. Κοροβέσης ανέφερε ότι «από τη μεταπολίτευση ψάχνουν να βρουν τρομοκράτες εκεί που ήταν αντιστασιακοί. Ποτέ δεν έψαξαν άλλα μονοπάτια. Θέλουν να κατασκευάσουν μια κατηγορία πολιτών που να ενοχοποιείται».

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν και μίλησαν ο καθηγητής του Παντείου Γ. Ρούσσης, η Π. Ρηγόπουλου, καθηγήτρια στο τμήμα ΜΜΕ του Πανεπιστημίου της Αθήνας, ο γιατρός Ν. Μανιός, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σ. Παναγούλης, ο γιος του δολοφονημένου εκδότη της «Απογευματινής» Γ. Μομφεράτος, ο ακαδημαϊκός Μ. Μπαντουβάς, ο δημοσιογράφος Α. Ζεμπίλας. Επίσης παραβρέθηκαν το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας Σπ. Χαλβατζής, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Αρσένης, ο Λ. Βερυβάκης, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής του ΣΥΝ, Π. Λαφαζάνης, αλλά και πολλοί άλλοι που συμμετείχαν σε αντιδικτατορικές οργανώσεις την περίοδο της επταετίας.

ΑΙΓΑΛΕΩ
Πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ

Θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Πολιτική συγκέντρωση και συζήτηση πραγματοποιούν την Κυριακή, 21 Απρίλη 2002 και ώρα 11.00 π.μ. οι Κομματικές Οργανώσεις Αιγάλεω - Περιστεριού - Χαϊδαρίου και Αγ. Βαρβάρας του ΚΚΕ, στο κλειστό Γήπεδο του Μπάσκετ στο Αιγάλεω (οδός Δημαρχείου, πίσω από τον Εσταυρωμένο, δίπλα στο κολυμβητήριο) και καλούν το λαό των νοτιοδυτικών συνοικιών, τους εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες να δώσουν μαχητικό «παρών». Στη συγκέντρωση θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, γύρω από τα θέματα που αφορούν στην επίθεση που δέχονται οι λαοί στα δικαιώματά τους, στην πάλη και στην πρόταση του ΚΚΕ στο λαό για το αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό μέτωπο, στις ερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Οπως υπογραμμίζουν, στην ανακοίνωση - κάλεσμά τους, οι κομματικές οργανώσεις του ΚΚΕ, ο λαός της περιοχής πρέπει να δώσει δυναμικό «παρών», να δηλώσει με τη συμμετοχή του «την αντίθεσή του ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της ολιγαρχίας και των κομμάτων που τις υπηρετούν.

Να εκφράσει την αλληλεγγύη του στον παλαιστινιακό λαό και να καταδικάσει μαζί με τους κομμουνιστές την απάνθρωπη πολιτική του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης που στηρίζουν τους φονιάδες του Ισραήλ σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης και των άλλων λαών.

Να στηρίξει την πρόταση του ΚΚΕ ότι οι ερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές δεν μπορούν να γίνουν μακριά και έξω από τα προβλήματα της ανεργίας, της φτώχειας, της υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης, της παιδείας, του πολιτισμού και τόσα άλλα».

ΚΟΘ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πορεία στην επέτειο της δικτατορίας

Πορεία προς το παλιό κτίριο της Ασφάλειας στο Βαρδάρι, όπου στην περίοδο της χούντας βασανίστηκαν εκατοντάδες κομμουνιστές και άλλοι πατριώτες αγωνιστές, οργανώνει την Κυριακή 21 του Απρίλη η ΚΟΘ του ΚΚΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 35 χρόνων από την επιβολή της αμερικανοκίνητης δικτατορίας των συνταγματαρχών στη χώρα μας. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί από τα γραφεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

Εκδήλωση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης»

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» καλεί στην εκδήλωση - συζήτηση που διοργανώνει την Τρίτη, 23 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα Προπυλαίων του Πανεπιστημίου Αθήνας, με θέμα: «Τα καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα και ο περιορισμός των δημοκρατικών δικαιωμάτων».

Σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Η προώθηση καλπονοθευτικών εκλογικών συστημάτων δείχνει την επιμονή να συνεχιστεί η νόθευση της λαϊκής βούλησης. Αντικειμενικά εντάσσεται μέσα σ' ένα συνολικότερο πλαίσιο αυταρχισμού και περιορισμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών, που συντελείται στο πλαίσιο της "αντιτρομοκρατικής εκστρατείας" στη χώρα μας και διεθνώς. Καθήκον κάθε δημοκράτη είναι η εναντίωση σ' αυτές τις εξελίξεις, η από κοινού απαίτηση καθιέρωσης της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ