ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ 2002
Περιορίστηκε δραστικά στα 1,364 δισ. ευρώ

Προσαρμοσμένο πλήρως στην πολιτική του «λιγότερου κράτους» το φετινό πρόγραμμα προμηθειών, που κόντεψε Μάης για να ολοκληρωθεί η κατάρτισή του

Με καθυστέρηση δόθηκε και φέτος στη δημοσιότητα το Ενιαίο Πρόγραμμα Προμηθειών (ΕΠΠ) για το 2002, ακολουθώντας την «παράδοση» των τελευταίων χρόνων. Οπως ανακοινώθηκε χτες, το συνολικό φετινό πρόγραμμα προϋπολογίζεται στα 1,364 δισ. ευρώ έναντι 3,41 δισ. ευρώ του αντίστοιχου αρχικού περσινού προγράμματος. Η κατακόρυφη μείωση που εμφανίζεται στο φετινό πρόγραμμα προμηθειών επίσημα αποδίδεται από το υπουργείο Ανάπτυξης στο γεγονός ότι δεν έχουν περιληφθεί οι προμήθειες της ΔΕΗ, του ΟΛΠ και του ΟΛΘ. Η εξαίρεση των παραπάνω Οργανισμών από το φετινό πρόγραμμα προμηθειών εντάσσεται στην υλοποίηση της πολιτικής «λιγότερο κράτος» και «περισσότερη ιδιωτική πρωτοβουλία» που προωθεί με ευλαβική συνέπεια η κυβέρνηση Σημίτη. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στα πλαίσια αυτής της πολιτικής έχουν ήδη πουληθεί τα πρώτα μεγάλα πακέτα μετοχών της ΔΕΗ, του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, ενώ έπεται και συνέχεια.

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά το φετινό πρόγραμμα:

  • Η υλοποίηση των προμηθειών του προγράμματος προβλέπεται να πραγματοποιηθεί κατά 82,1% με διαδικασίες ανοιχτού διαγωνισμού, κατά 15,1% με κλειστό διαγωνισμό και κατά 2,8% ως προμήθειες υψηλής τεχνολογικής και οικονομικής αξίας.
  • Ο συνολικός αριθμός των φορέων που εντάσσονται στο πρόγραμμα ανέρχεται σε 171 φορείς, από τους οποίους 33 του κρατικού τομέα, 38 οργανισμοί και 100 νοσοκομεία, έναντι 185 φορέων του περσινού προγράμματος. Από αυτούς τους φορείς, το ύψος των φορέων του τομέα του κράτος αντιστοιχεί στο 16% του συνολικού προγράμματος, του τομέα οργανισμών στο 45% και των νοσοκομείων στο 39%.
  • Από το υπουργείο Ανάπτυξης προβλέπεται να υλοποιηθούν προμήθειες συνολικού ύψους 460 εκατ. ευρώ.
Το ωράριο των καταστημάτων τις γιορτές

Με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας τα εμπορικά κατά την περίοδο των γιορτών του Πάσχα θα λειτουργήσουν ως εξής:

  • Την Πέμπτη και Παρασκευή 25 και 26 Απρίλη θα είναι ανοιχτά από τις 9.00 το πρωί ως τις 9.00 το βράδυ
  • Το Σάββατο 27 Απρίλη από τις 9.00 το πρωί ως τις 4.00 το απόγευμα.
  • Την Κυριακή θα είναι κλειστά.
  • Από τη Μ. Δευτέρα έως και τη Μ. Πέμπτη θα είναι ανοιχτά από τις 9.00 το πρωί ως τις 9.00 το βράδυ.
  • Τη Μ. Παρασκευή από τη 1.00 το μεσημέρι έως τις 7.00 το απόγευμα.
  • Το Μ. Σάββατο από τις 9.00 το πρωί ως τις 3.00 το μεσημέρι.
  • Τη Δευτέρα και την Τρίτη του Πάσχα τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

Τα καταστήματα του Πειραιά:

  • Την Πέμπτη και την Παρασκευή 25 και 26 Απρίλη θα είναι ανοιχτά από τις 8.00 ως τις 9.00 το βράδυ.
  • Το Σάββατο 27 Απρίλη από τις 8.00 το πρωί ως τις 4.00 το απόγευμα.
  • Τη Μ. Δευτέρα ως και τη Μ. Πέμπτη θα είναι ανοιχτά από τις 8.00 το πρωί ως τις 9.00 το βράδυ.
  • Τη Μ. Παρασκευή από τη 1.00 το μεσημέρι ως τις 7.00 το απόγευμα.
  • Το Μ. Σάββατο από τις 8.00 το πρωί έως τις 3.00 το μεσημέρι.
  • Τη Δευτέρα και την Τρίτη του Πάσχα τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

Τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργήσουν ως εξής:

  • Από τη Μ. Δευτέρα έως τη Μ. Πέμπτη από τις 8.00 το πρωί ως τις 9.00 το βράδυ.
  • Τη Μ. Παρασκευή θα είναι ανοιχτά από τη 1.00 το μεσημέρι έως τις 8.00 το βράδυ.
  • Το Μ. Σάββατο από τις 8.00 το πρωί ως τις 6.00 το απόγευμα.
  • Την Κυριακή, τη Δευτέρα και την Τρίτη του Πάσχα θα είναι κλειστά.

To πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που ανακοίνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης διαμορφώνεται ως εξής: Δευτέρα 29, Τρίτη 30 Απρίλη, Τετάρτη 1 και Πέμπτη 2 Μάη τα καταστήματα θα λειτουργήσουν από 9 π.μ. έως 9 μ.μ. Παρασκευή 3 Μάη 12.30 μ.μ. έως 7 μ.μ. Σάββατο 4 Μάη 9 π.μ. έως 3.30 μ.μ. Τη Δευτέρα 6 και Τρίτη 7 Μάη τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ
Εδωσε τα διαπιστευτήρια στο Ευρωκοινοβούλιο

Την τυπική διαδικασία ακρόασης από το Ευρωκοινοβούλιο πέρασε προχτές ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Λ. Παπαδήμος, ενόψει της ανάληψης καθηκόντων αντιπροέδρου στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Ο μέχρι σήμερα διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας διαμήνυσε τη στοχοπροσήλωσή του στη διαβόητη Συνθήκη του Μάαστριχτ και υπεραμύνθηκε των σκοπών και του ρόλου της ΕΚΤ στο πλαίσιο εξυπερέτησης των γενικότερων αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου.

Ο Λ. Παπαδήμος σε μια μονεταριστική προσέγγιση των πραγμάτων αναφέρθηκε στην «ανάγκη» μιας νομισματικής πολιτικής τέτοιας που υποτίθεται ότι θα συμβάλει στη «σταθεροποίηση της παραγωγής και της απασχόλησης» με σκοπό «να αποφευχθεί η πρόκληση ανεπιθύμητων μεγάλων διακυμάνσεων της παραγωγής».

Προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι γενικές ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου σε συνθήκες ΟΝΕ, ο Παπαδήμος υποστήριξε την προώθηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, «μέσω μέτρων και πολιτικής μεταρρυθμίσεων που οδηγούν σε αύξηση της παραγωγικότητας και βελτιώνουν τη λειτουργία των αγορών εργασίας και προϊόντων», ενώ δήλωσε «υπέρμαχος και υποστηρικτής της ανεξαρτησίας της ΕΚΤ».

Μέχρι 29 του Απρίλη οι δηλώσεις «συνάφειας»

Παράταση στις προθεσμίες ζητούν ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ

Παρά τη θύελλα των αντιδράσεων που έχει ξεσηκωθεί τόσο για την ουσία της λεγόμενης συνάφειας όσο και για τις προθεσμίες υποβολής, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φέρεται αποφασισμένη να εισπράξει «εδώ και τώρα» το αναδρομικό χαράτσι. Η μόνη αλλαγή που έκαναν χτες -- και η οποία δείχνει το μέγεθος των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν -- ήταν να δώσουν σε όλους τους φορολογούμενους τη δυνατότητα να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι τις 29 του Απρίλη ανεξάρτητα από τα τελευταία ψηφία του ΑΦΜ.

Σύμφωνα με τις αρχικές προθέσεις τους, οι καταληκτικές ημερομηνίες ήταν από τη Δευτέρα 22 του Απρίλη μέχρι και τις 29 του Απρίλη. Επί της ουσίας δηλαδή δε δείχνουν διατεθειμένοι να παρεκκλίνουν από το χρονοδιάγραμμα ούτε κατά κεραία.

Η καθαρά εισπρακτική λογική του συγκεκριμένου μέτρου προκύπτει και από τη χτεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, που αφορούσε στην πορεία των εσόδων. Η διαπίστωση ότι υπάρχουν «αποκλίσεις» σε σχέση με τους στόχους τους -- και οι οποίες οφείλονται στις γενναίες φοροελαφρύνσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο -- οδηγεί την κυβέρνηση στον αντιλαϊκό μονόδρομο της φορολογικής αφαίμαξης των μικρών επιχειρήσεων.

Να μετατεθεί η ημερομηνία υποβολής δηλώσεων συνάφειας για την τριετία 1999-2001 ζητούν με επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκη, και τον υφυπουργό Οικονομικών, Απ. Φωτιάδη, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Οι δύο συνομοσπονδίες αναφέρουν ότι οι καθυστερήσεις των απαραίτητων εγκυκλίων έφεραν σε πλήρη αδυναμία τις υπηρεσίες να προβούν στην αναγκαία προετοιμασία, με αποτέλεσμα οι ΔΟΥ να μην μπορούν να ανταποκριθούν στο φόρτο εργασίας. Επίσης, συνεχίζουν στην επιστολή, οι λογιστές και φοροτεχνικοί την περίοδο αυτή έχουν να διεκπεραιώσουν έναν τεράστιο όγκο δουλιάς από πάγιες και τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις των πελατών τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ