ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το αγροτικό εισόδημα στην ΕΕ και την Ελλάδα

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, στην ΕΕ των «15» το αγροτικό εισόδημα εμφανίζει αύξηση το 2001 κατά 3,3%, στην Ελλάδα η αύξηση ήταν μόλις 1,5%

Τουλάχιστον 50% μικρότερη από το μέσο ποσοστό αύξησης στην ΕΕ των «15» ήταν η αύξηση του αγροτικού εισοδήματος στην Ελλάδα το έτος 2001, συγκριτικά με το 2000. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας (Eurostat), που δημοσιοποιήθηκαν χτες στις Βρυξέλλες και δείχνουν ότι το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα όχι μόνο αποκλίνει από το μέσο όρο της ΕΕ, αλλά υποβαθμίζεται συνεχώς, αφού πέρσι το ποσοστό ονομαστικής αύξησης (1,5%) υπολειπόταν κατά 1,7 ποσοστιαίες μονάδες του πληθωρισμού (έκλεισε στο 3,2%), που σημαίνει ότι σε πραγματικές τιμές μειώθηκε κατά 1,7%.

Αναλυτικότερα από τα στοιχεία της Eurostat προκύπτει ότι:

  • Στους «15» το αγροτικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 3,3% και στους «12» της ευρωζώνης κατά 3%.
  • Το αγροτικό εισόδημα αυξήθηκε σε δεκατέσσερα κράτη - μέλη, ενώ μειώθηκε στο Λουξεμβούργο (-0,6%).
  • Τις μεγαλύτερες αυξήσεις εμφανίζουν η Δανία με 12,3%, η Πορτογαλία με 11,8% και η Αυστρία με 10,9%.

Σημειώνεται ότι για τους «15» η αγροτική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,3%. Η ζωική παραγωγή αυξήθηκε κατά 2,7%, ενώ η φυτική παραγωγή μειώθηκε κατά 1,5%.

«Μάσκες»... με βαμβάκι

Με επιστημονικοφανείς ανοησίες και με γελοία περιβαλλοντικά προσχήματα, το υπουργείο Γεωργίας και το ΥΠΕΧΩΔΕ κι από κοντά τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) 42195/9-4-02 προσπαθούν να προσαρμόσουν τη βαμβακοπαραγωγή της χώρας στον καταστροφικό κανονισμό, που η κυβέρνηση εισηγήθηκε και υπερψήφισε στην ΕΕ πριν ένα χρόνο, επειδή νομίζουν ότι με τον τρόπο αυτό θα συγκαλύψουν τις εγκληματικές ευθύνες τους.

Με την ΚΥΑ αυτή τα τέσσερα υπουργεία με έμμεσο τρόπο, προτού καν σπαρθούν τα βαμβάκια, καθορίζουν τη μέση στρεμματική απόδοση στα 288 κιλά/στρέμμα, όταν η μέση στρεμματική απόδοση της τελευταίας τριετίας 1999-2001 ήταν 320 κιλά/στρέμμα.

Στα πλαίσια αυτής της αυθαίρετης λογικής οι υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας θα καθορίσουν με τις γνωστές σκοπιμότητες τις επιμέρους στρεμματικές αποδόσεις για κάθε περιοχή πριν τις 31 Αυγούστου, δηλαδή προτού ξεκινήσει η συγκομιδή. Κατά συνέπεια, όσοι βαμβακοπαραγωγοί ξεπεράσουν αυτούς τους μέσους όρους αυτόματα θεωρούνται ότι παραβίασαν τις περιβαλλοντικές διατάξεις της ΚΥΑ γι' αυτό και θα τιμωρούνται με αυστηρά πρόστιμα που θα είναι ανάλογα με τα ποσοστά της υπέρβασης.

Σαν βασικές περιβαλλοντικές παραβάσεις η εγκύκλιος θεωρεί την υπερλίπανση κύρια με αζωτούχα λιπάσματα και την υπεράρδευση. Ομως, ακόμα και ο πρωτοετής φοιτητής οποιασδήποτε Γεωπονικής Σχολής γνωρίζει ότι η υπερλίπανση ή η υπεράρδευση όχι μόνο δεν αυξάνει τις στρεμματικές αποδόσεις αλλά μακροπρόθεσμα τις μειώνει, επειδή διαβρώνει το έδαφος και επιβαρύνει το υπέδαφος και τον υπόγειο υδροφορέα με νιτρικά άλατα. Επομένως, αν δεχτούμε ότι τα προηγούμενα χρόνια είχαμε υπερλίπανση και υπεράρδευση και είχαμε μέση στρεμματική απόδοση την προηγούμενη τριετία 320 κιλά/στρέμμα, με την κανονική άρδευση και λίπανση που προτείνει η εγκύκλιος να στηρίζεται «στις ανάγκες θρέψης των φυτών βασισμένες σε αναλύσεις εδάφους, θρεπτικά ισοζύγια ή άλλο είδος επίσημης πληροφόρησης» τότε θα πρέπει να αυξηθεί η μέση στρεμματική απόδοση και να ξεπεράσει τα 320 κιλά/στρέμμα και όχι να μειωθεί στα 288 κιλά/στρέμμα. Εκτός, αν το υπουργείο Γεωργίας σκοπεύει συνειδητά να επιβάλει ελλειμματικά θρεπτικά ισοζύγια, οπότε οι βαμβακοφυτείες θα υποσιτίζονται και θα έχουν μειωμένες αποδόσεις.

Προτείνει η εγκύκλιος την υποχρεωτική αμειψισπορά στους μη κατά κύριο επάγγελμα βαμβακοπαραγωγούς. Αλλά δεν προτείνει καμία κάλυψη της απώλειας εισοδήματος, που θα προκαλέσει η αμειψισπορά με ξηρικές καλλιέργειες, όταν είναι γνωστό ότι το εισόδημα οποιασδήποτε ξηρικής καλλιέργειας είναι τρεις φορές μικρότερο από το εισόδημα της βαμβακοπαραγωγής που θεωρείται ποτιστική καλλιέργεια.

Προτείνει, επίσης, σαν αμειψισπορά ποτιστικές καλλιέργειες με την προϋπόθεση ότι θα είναι λιγότερο υδροβόρες από αυτές του βαμβακίου, δηλαδή θα χρειάζονται λιγότερο νερό από το βαμβάκι. Δεν κάνει τον κόπο όμως να ονομάσει έστω και μία τέτοια καλλιέργεια. Και αυτό γιατί, καμία ποτιστική καλλιέργεια όπως καλαμπόκι, μηδική, βιομηχανική ντομάτα, ζαχαρότευτλα, μποστανικά, καπνά αμερικανού τύπου κ.ά. δε θέλουν λιγότερο νερό από το βαμβάκι. Εκτός αυτού, υπάρχει και το γεγονός ότι και στις περισσότερες από αυτές τις καλλιέργειες έχουν επιβληθεί ποσοστώσεις και προβλέπονται μεγάλα πρόστιμα συνυπευθυνότητας. Η υπεκφυγή αυτή του υπουργείου Γεωργίας και συνολικά της κυβέρνησης, δείχνει την επιμονή τους να μειώσουν τη βαμβακοπαραγωγή και τη μείωση αυτή να τη συγκαλύψουν με την αναγκαιότητα ανύπαρκτων ή επιζήμιων για τους βαμβακοπαραγωγούς προγραμμάτων αμειψισποράς.

Η νέα ΚΥΑ προβλέπει την καταστροφή και μάλιστα με έξοδα των βαμβακοπαραγωγών των βαμβακοφυτειών που θα καλλιεργηθούν με γενετικά τροποποιημένες σπορές. Από τη διάταξη αυτή φαίνεται ότι τα συναρμόδια υπουργεία δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Δε γνωρίζουν ή προσποιούνται ότι δε γνωρίζουν πως την πιστοποίηση του εγχώριου βαμβακόσπορου σποράς και τον έλεγχο του εισαγόμενου βαμβακόσπορου τον πραγματοποιούν κατ' αποκλειστικότητα οι υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας και ότι αν κυκλοφορήσει και σπαρθεί μεταλλαγμένος βαμβακόσπορος θα οφείλεται σε συνειδητή ή ασυνείδητη πλημμελή λειτουργία αυτών των υπηρεσιών. Επομένως, με ποια λογική ο βαμβακοπαραγωγός θα επιβαρυνθεί με τα έξοδα καταστροφής της καλλιέργειας όταν δικαιούται ολόκληρη την αποζημίωση για τη ζημιά που θα την προκαλέσει η πλημμελής λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών, όπως άλλωστε έγινε στο πρόσφατο παρελθόν; Και από τη διάταξη αυτή είναι προφανής η πρόθεση της κυβέρνησης να μεταφέρει τις ευθύνες της στους αγρότες και με κάθε νόμιμο ή παράνομο τρόπο να περιορίσει τη βαμβακοπαραγωγή στις απαράδεκτες χαμηλές ποσοστώσεις του κανονισμού.

Η προσπάθεια που γίνεται να ενοχοποιηθεί ωμά η καλλιέργεια του βαμβακιού για τη νιτρορύπανση του υπόγειου υδροφορέα, διαψεύδεται από έγκυρες μελέτες, που αποδείχνουν ότι το βαμβάκι έχει τις λιγότερες απαιτήσεις σε αζωτούχο λίπανση απ' όλες τις άλλες καλλιέργειες, όπως σιτηρά, μποστάνια, τεύτλα, καλαμπόκια εκτός από τα ψυχανθή. Διαψεύδεται επίσης από έρευνες του ΕΘΙΑΓΕ (Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας) που απέδειξαν ότι στους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας, που επί σειρά δεκαετιών η βαμβακοκαλλιέργεια αποτελεί μονοκαλλιέργεια, η συγκέντρωση νιτρικών αλάτων είναι μικρότερη των 25mgr/l, όταν η κοινοτική οδηγία 80/778/ΕΟΚ ορίζει για το πόσιμο νερό ως ενδεικτικό όριο συγκέντρωσης τα 25mgr/l και ως ανώτατο επιτρεπτό τα 50 mgr/l.

Είναι προφανές ότι τα περιβαλλοντικά προσχήματα που επικαλείται η κυβέρνηση και η ΕΕ και τις χωρίς περιεχόμενο χαμηλοσπορές που προτείνουν για να συρρικνωθεί η βαμβακοκαλλιέργεια είναι αστεία, δεν αντέχουν σε καμία σοβαρή επιστημονική κριτική και εξυπηρετούν συγκεκριμένες σκοπιμότητες.

Με παρόμοια περιβαλλοντικά προσχήματα η ΕΕ προσπαθεί να επιβάλει την κατάργηση των επιδοτήσεων και τη συρρίκνωση βασικών καλλιεργειών όπως του καπνού, του λαδιού κ.ά. για να προσαρμόσει την αγροτική παραγωγή και της χώρας μας στη λεγόμενη παγκοσμιοποιημένη αγορά όπως αυτή διαμορφώνεται από τον ΠΟΕ. Οι διοξίνες στα κοτόπουλα, οι ορμόνες και τα κρεατάλευρα στα βοοειδή, η νομιμοποίηση των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών και πολλά άλλα διατροφικά σκάνδαλα ξεσκεπάζουν το υποκριτικό ενδιαφέρον της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης για το περιβάλλον και βάζουν στους μικρομεσαίους αγρότες το πραγματικό δίλημμα: θα δεχτούν την προσαρμογή της αγροτικής παραγωγής στις οδηγίες της ΕΕ που οδηγούν στη συρρίκνωση βασικών καλλιεργειών ή θα διεκδικήσουν η αγροτική παραγωγή της χώρας μας να αναπτύσσεται με βάση τις παραγωγικές δυνατότητες και τις ανάγκες του λαού μας σε υγιεινά τρόφιμα;


Του Γιάννη Σφυρή
Υπέυθυνου του Αγροτικού Τμηματος της ΚΕ του ΚΚΕ

Σύσκεψη της ΠΑΣΥ στο Κιλκίς

Περιοδεία στο Κιλκίς πραγματοποιεί σήμερα ο Β. Μπούτας στέλεχος της ΠΑΣΥ. Στη 1 το μεσημέρι θα συναντηθεί με το προεδρείο της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Κιλκίς και στις 2.30μ.μ. με το Σωματείο εργαζομένων. Στις 7.30μ.μ. θα παραβρεθεί σε σύσκεψη της ΠΑΣΥ στο Μεταλλικό. Στη συνέχεια στις 9μ.μ. θα μιλήσει σε συζήτηση - συγκέντρωση κτηνοτρόφων και αγροτών στο Χορήγι.

Διά... «στραγγαλισμού»

Πρόστιμο θα μπαίνει πλέον στα χωράφια που θα βγάζουν περισσότερο βαμβάκι, από αυτό που λέει η κυβέρνηση! Οπως δηλαδή μπαίνει πρόστιμο στις αγελάδες που κατεβάζουν περισσότερο γάλα από την ποσόστωση, έτσι και στο βαμβάκι θα πέφτει πλέον πρόστιμο για τα χωράφια που θα έχουν καλή απόδοση ανά στρέμμα και θα βγάζουν μεγαλύτερη παραγωγή από τα όρια της «μέσης στρεμματικής απόδοσης» της κυβέρνησης. Κι αυτό γίνεται ενώ ήδη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας έχει προαναγγείλει πως η μέση στρεμματική απόδοση πανελλαδικώς θα είναι 288 κιλά ανά στρέμμα. Δηλαδή, σε μια περιοχή όπου η μέση στρεμματική απόδοση έχει οριστεί για παράδειγμα στα 288 κιλά και οι βαμβακοπαραγωγοί βγάλουν 400 κιλά το στρέμμα, πράγμα πολύ φυσιολογικό, θα πέφτει πρόστιμο στο εξής; Αυτό λέγεται στην «εκσυγχρονιστική διάλεκτο», στήριξη της ποιότητας και πολιτική ανάπτυξης της βαμβακοκαλλιέργειας; Κι ακόμα... για τις εταιρίες που διαφημίζουν σπόρους για 500 κιλά απόδοση το στρέμμα, έχει προβλεφτεί καμία κύρωση;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ