ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Απρίλη 2002
Σελ. /40
Προτάσεις - στόχοι πάλης

Οπως τονίστηκε από τον Σπ. Χαλβατζή η «Συμπαράταξη» θα παλέψει για:

  • Μείωση της αναλογίας διδάσκοντα προς διδασκόμενους (1/15 σε νηπιαγωγείο και δημοτικό, 1/20 σε Γυμνάσιο και Λύκειο) ξεκινώντας από τα σχολεία των φτωχότερων περιοχών της Αθήνας.
  • Σχολεία πρωινά, σύγχρονα και ασφαλή, με όλη την απαιτούμενη υποδομή και εξοπλισμό σε εργαστήρια και βιβλιοθήκες, χωρίς κανένα κενό σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Σε όλα τα σχολεία υποδομή ιατρικής πρόληψης και υγιεινής.
  • Οικονομική και επιστημονική στήριξη των εκπαιδευτικών ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στο σύνθετο λειτούργημά τους. Περιοδική, ετήσια επιμόρφωσή τους με ευθύνη των πανεπιστημιακών τμημάτων.
  • Ολοκλήρωση της εργασίας μέσα στο σχολείο, με εξατομικευμένη βοήθεια σε κάθε μαθητή, ανάλογα με τις ανάγκες του, αλλά και με άθληση, αισθητική αγωγή και καλλιτεχνική παιδεία, ευρύτερη πολιτιστική και κοινωνική δραστηριότητα.
  • Επαρκή διδασκαλία ξένων γλωσσών και χορήγηση τίτλου γλωσσομάθειας μιας ξένης γλώσσας μέσα από το σχολείο. Δωρεάν εξασφάλιση των ξενόγλωσσων βιβλίων στο Λύκειο.
  • Ενίσχυση, βελτίωση και αναδιοργάνωση της νυχτερινής εκπαίδευσης, ώστε να αποτελεί ουσιαστική διέξοδο για τους εργαζόμενους νέους που εμποδίστηκαν να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους. Η «Συμπαράταξη» είναι αντίθετη με τα «σχολεία β` ευκαιρίας».
  • Αναλυτικά προγράμματα και βιβλία επικεντρωμένα στα καταξιωμένα στη διάρκεια του χρόνου στοιχεία της γνώσης, ώστε να δίνουν μια σφαιρική και συγκροτημένη εικόνα για τη ζωή. Αύξηση των ωρών διδασκαλίας των βασικών για τη γενική μόρφωση μαθημάτων (γλώσσα, μαθηματικά, ιστορία, φυσική, χημεία), απαλλαγή των προγραμμάτων από ανούσιες και δευτερεύουσας σημασίας λεπτομέρειες.
  • Απεξάρτηση του προγράμματος και των εξετάσεων του λυκείου από το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια, ως βασική προϋπόθεση για να ολοκληρώνουν όλοι οι νέοι τη γενική μόρφωση.
  • Κατάργηση του διπλού σχολικού δικτύου Λύκειο-ΤΕΕ, που αναπαράγει τους αποκλεισμούς και τις ανισότητες στην εκπαίδευση. Καθιέρωση Ενιαίου 12χρονου βασικού υποχρεωτικού σχολείου, κοινού για όλους. Ριζική αναμόρφωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, ώστε να οικοδομηθεί σε μεταλυκειακό επίπεδο, στα γερά θεμέλια της δωδεκάχρονης βασικής εκπαίδευσης, μέσα σε Δημόσιες Επαγγελματικές Σχολές, για υψηλής ποιότητας επαγγελματική μόρφωση και ουσιαστικά εφόδια για την άσκηση του επαγγέλματος.
  • Δίχρονη δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή.
  • Διπλασιασμό των κρατικών δαπανών για την εκπαίδευση, αναπροσανατολισμό των κοινοτικών κονδυλίων, ώστε να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες της.
Συναντήθηκαν Μπακογιάννη - Αβραμόπουλος

Συνεχίζονται τα προεκλογικά παζάρια μεταξύ των κεντροαριστεροδέξιων δυνάμεων του Δήμου Αθηναίων, για να αλληλοϋποστηριχτούν ενόψει των δημοτικών εκλογών του Οκτώβρη. Μετά την πρόσφατη επίσκεψη του εκλεκτού του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπουτσή, χτες και η Ντ. Μπακογιάννη επισκέφτηκε τον άνθρωπο, που εμφανίζεται σίγουρος ότι κάποια στιγμή θα μας κυβερνήσει.

Συνάντηση είχαν χτες στο δημαρχείο Αθήνας ο δήμαρχος Δ. Αβραμόπουλος και η υποστηριζόμενη από τη ΝΔ υποψήφια δήμαρχος Ντ. Μπακογιάννη. Αμέσως μετά ο Δ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι θα ξεκαθαρίσει το Σεπτέμβρη ποιον από τους υποψήφιους θα στηρίξει. Αργότερα σε «πηγαδάκι» είπε ότι προϋπόθεση για αυτό είναι η «δημόσια και θαρρετή αναγνώριση του έργου του». Ουσιαστικά αυτό το έκανε πρωτύτερα η Ντ. Μπακογιάννη, μιλώντας για «σημαντικό έργο» που έγινε στην Αθήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ