ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Η ... «προτίμηση» του Χριστοδουλάκη

Μια ανακοίνωση κατάφωρης κοροϊδίας των αγροτοκτηνοτρόφων βγήκε χτες από το υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών για το θέμα του ξεπουλήματος των συνεταιριστικών επιχειρήσεων μετοχικού ενδιαφέροντος της ΑΤΕ. Πιο συγκεκριμένα, γνωστοποιείται ότι ο Ν. Χριστοδουλάκης έχει επανειλημμένα δηλώσει πως θα δοθεί δικαίωμα προτίμησης στις ενδιαφερόμενες συνεταιριστικές οργανώσεις, όσον αφορά στις ΡΟΔΟΠΗ, ΣΕΒΑΘ, ΑΣΕΑΡ, ΣΕΚΑΠ, ΕΛΒΙΖ και ΣΕΠΕΚ.

Βέβαια, για άλλη μια φορά, δε διευκρινίζεται τι σημαίνει δικαίωμα προτίμησης και, φυσικά, αποφεύγεται η λέξη αγορά. Επίσης, δε διευκρινίζεται η ...προτίμηση της κυβέρνησης, για δύο συνεταιριστικές επιχειρήσεις, που δεν περιλαμβάνονται στις «δηλώσεις» Χριστοδουλάκη, δηλαδή τη ΔΩΔΩΝΗ και την «Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης». Για την ΑΓΝΟ, πάντως, η προτίμηση είναι ολοφάνερη πλέον!

Καθυστερούν τις επιδοτήσεις στους κτηνοτρόφους

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Την οργή και την αγανάκτηση των εκατοντάδων κτηνοτρόφων - αιγοπροβατοτρόφων έχει προκαλέσει η πολύμηνη (14μηνη) καθυστέρηση καταβολής των εισοδηματικών ενισχύσεων για τα επιλέξιμα αιγοπρόβατα στην Εύβοια. Καθυστέρηση, που οδηγεί στον οικονομικό τους στραγγαλισμό με δεδομένες τις καταστροφές που έχουν υποστεί από την κακοκαιρία του Γενάρη, που έπληξε με ιδιαίτερη σφοδρότητα το νομό και ακόμα δεν έχει δώσει δραχμή αποζημίωση η κυβέρνηση και το υπουργείο Γεωργίας.

Εκτός αυτού, όμως, το υψηλό κόστος των ζωοτροφών και μια Αγροτική Τράπεζα που ...καραδοκεί, δημιουργούν επιπλέον προβλήματα στην επιβίωσή τους. Την έντονη διαμαρτυρία της για την καθυστέρηση που έχει σημειωθεί «χωρίς να έχει καταβληθεί ακόμα, 14 μήνες μετά, καμία δόση προκαταβολή», εκφράζει και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ευβοίας «Η Δήμητρα», η οποία καλεί τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν στη γρήγορη διεκπεραίωση και καταβολή τους.

Η ΟΑΣ Ευβοίας σημειώνει, σε ανακοίνωσή της, ότι «για πρώτη φορά, στη διάρκεια της εικοσαετίας που καταβάλλονται οι εισοδηματικές ενισχύσεις στα επιλέξιμα αιγοπρόβατα, παρατηρείται τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή του κοινοτικού πριμ στους παραγωγούς του νομού μας. Το γεγονός αυτό έχει φέρει σε απόγνωση και εξαθλίωση τους κτηνοτρόφους μας».

ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Απαντούν με νέες κινητοποιήσεις

Με συμβολικό αποκλεισμό, σήμερα το πρωί, του Εθνικού δρόμου Καρδίτσας - Λαμίας, στο ύψος του Γραμματικού, απαντούν οι βαμβακοπαραγωγοί της Θεσσαλίας στις νέες καταστροφικές κυβερνητικές αποφάσεις, με βάση τις οποίες βγάζουν εκτός επιδότησης περίπου 200.000 τόνους βαμβακιού της περσινής χρονιάς που έχουν παραδοθεί στα εκκοκιστήρια αλλά θεωρούνται, με βάση τους ισχυρισμούς του υπουργείου Γεωργίας, μη «επιλέξιμες» ποσότητες και θα πληρωθούν μόνο στην εμπορική τιμή που είναι υποτετραπλάσια της συνολικής.

Οι αγρότες της Καρδίτσας και της Φθιώτιδας είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, για τη σωτηρία της βαμβακοκαλλιέργειας και συνολικά της αγροτιάς από τη «λύσσα» της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που στόχο έχει το ξεκλήρισμα της αγροτικής παραγωγής και τη δραστική μείωση του αγροτικού πληθυσμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ