ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Απρίλη 2002
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΤΗΣΙΑ
«Μάθημα» για τη μόρφωση των μεταναστών

Εκδήλωση της ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων του ΚΚΕ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από μεταναστευτικές κοινότητες

Τα δικαιώματα στην εργασία και τη μόρφωση είναι κοινά για όλους τους εργάτες, τονίστηκε στη σύσκεψη
Τα δικαιώματα στην εργασία και τη μόρφωση είναι κοινά για όλους τους εργάτες, τονίστηκε στη σύσκεψη
Οι πλευρές των μορφωτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά των μεταναστών στην Ελλάδα αναδείχτηκαν στη συζήτηση που έγινε το περασμένο Σάββατο στη Φοιτητική Εστία των Πατησίων, την οποία οργάνωσε η ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων Πατησίων του ΚΚΕ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από μεταναστευτικές κοινότητες.

Ο Ν. Ζώτος, μέλος του Τμήματος Παιδείας του ΚΚΕ, επισήμανε ότι το εκπαιδευτικό σύστημα δημιουργεί ταξικές διακρίσεις και εμπόδια για τη μόρφωση των παιδιών των εργαζομένων που, φυσικά, είναι μεγαλύτερα για τα παιδιά των ξένων εργατών. Στόχος της αστικής τάξης, υπογράμμισε, είναι η δημιουργία φθηνού εργατικού δυναμικού χωρίς δικαιώματα.

Τα παιδιά των μεταναστών, ανέφερε, πρέπει να πηγαίνουν στα ίδια σχολεία που πηγαίνουν και τα Ελληνόπουλα. Και ακόμα θα πρέπει να διδάσκονται την ιστορία, τη γλώσσα, τον πολιτισμό των χωρών από όπου προέρχονται και αυτό να συμβαίνει μέσα στο ίδιο σχολείο. Ετσι θα έχουν τα κατάλληλα εφόδια ώστε να εργαστούν στην Ελλάδα ή αν το επιλέξουν και στη χώρα προέλευσής του. Για το χαρακτήρα του σχολείο, υπογράμμισε ότι πρέπει να είναι δημόσιος και ενιαίος στη δομή και τα δικαιώματα, ώστε να δίνει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις σε όλα τα παιδιά, για να αναπτύξουν επαρκώς την προσωπικότητά τους.

Η πάλη για την υλοποίηση αυτών των αιτημάτων, επισήμανε, είναι ζήτημα των μεταναστευτικών οργανώσεων, αλλά και των συνδικάτων στα οποία συμμετέχουν. Οπως μαζί Ελληνες και ξένοι εργάτες αγωνίζονται για το μεροκάματο, πρέπει μαζί να διεκδικήσουν τη μόρφωση που έχουν ανάγκη τα παιδιά των ξένων εργαζομένων. Ακόμα τόνισε ότι το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά για να βοηθήσει και να διεκδικήσει λύσεις σύμφωνες με τα συμφέροντα των ξένων εργαζομένων που ζουν στη χώρα μας. Βέβαια, παλεύουμε, είπε, και για πολιτικές αλλαγές, γιατί το ζήτημα της παιδείας είναι και αυτό βαθιά πολιτικό. Ο αγώνας για την παιδεία εντάσσεται στον αγώνα για πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές στη χώρα που ζούμε. Δεν μπορείς να έχεις μια αντιδραστική πολιτική που να ευνοεί το κεφάλαιο και από την άλλη λαϊκή παιδεία.

Από τη μεριά των εκπροσώπων των μεταναστευτικών οργανώσεων που παρευρέθηκαν στη συζήτηση αναδείχτηκαν κυρίως τα σοβαρά εμπόδια που συναντούν στην προσπάθεια αυτοοργάνωσής τους που θα τους επιτρέψει από καλύτερες θέσεις να διεκδικήσουν την υλοποίηση των αιτημάτων τους. Αναφερόμενοι στην πολιτική της κυβέρνησης, πολλοί από αυτούς επισήμαναν τον αντιδημοκρατικό και αντιμεταναστευτικό χαρακτήρα της.

Τέλος, υπογράμμισαν τη σημασία της κοινής πάλης Ελλήνων και αλλοδαπών εργατών για την υπεράσπιση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Πετυχημένο το πρώτο μαθητικό φεστιβάλ

Την ανάγκη τους για έκφραση, δημιουργία, ψυχαγωγία, για μία κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα ναρκωτικά, την ανάγκη τους για ελεύθερο χρόνο, για ένα σχολείο που να μορφώνει αντί να σκοτώνει, απαίτησαν οι μαθητές, το Σάββατο το βράδυ στην Κέρκυρα διοργανώνοντας με τη μαζική παρουσία τους το πρώτο μαθητικό Φεστιβάλ. Στη διοργάνωση συμμετείχαν μαθητές από το 1ο και 2ο ΤΕΕ, το 4ο, 2ο, 5ο ΕΛ και το 3ο και το 7ο Γυμνάσιο. Συμμετείχαν έξι μαθητικά συγκροτήματα ελληνικής και ροκ μουσικής και πραγματοποιήθηκε μία ξεχωριστή συναυλία διαμαρτυρίας στην αυλή του Ιστορικού Τμήματος του Ιονίου Πανεπιστημίου όπου εκφράστηκε η διάθεση των μαθητών να διεκδικήσουν αγωνιστικά το δικαίωμα στη μόρφωση και τον πολιτισμό. Η συναυλία έγινε με την υποστήριξη της μονάδας πρόληψης «Νίκος Μώρος».

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας έγιναν παρεμβάσεις από εκπρόσωπο των μαθητών και από την Μ. Τσελέντη, εκπρόσωπο της δημοτικής μονάδας πρόληψης. Οπως τόνισαν και στην ομιλία τους, οι μαθητές έχουν ανάγκη από ελεύθερο χρόνο. Αναγκάζονται να τρέχουν καθημερινά από φροντιστήριο σε φροντιστήριο ενώ ο πολιτισμός και ο αθλητισμός που τους «προσφέρεται» κοστίζει ακριβά και δεν τους δίνει καμία δημιουργική διέξοδο. Τους χαρίζουν απλόχερα ναρκωτικά, για να μην εκφράζουν αγωνιστικά τις απαιτήσεις τους για τη ζωή και «η άποψή τους μετράει» όταν θέλουν τη γνώμη τους για το ποιος να φύγει από το «Μπιγκ Μπράδερ» και το «Μπαρ».

Δώρο ταξί

Στα 0,80 ευρώ (272 δρχ.) ορίστηκε φέτος το δώρο ταξί, που θα καταβάλλουν από αύριο Μ. Τετάρτη μέχρι και τις 10 Μάη όσοι χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους ταξί.

Τη σχετική απόφαση υπέγραψε ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών.

Ανακοινώσεις για τον εντεροϊό

Στον εντεροϊό Coxsackie B' της οικογένειας Picornaviridae οφείλονται σύμφωνα με ανακοίνωση του Α` Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) τα κρούσματα μυοκαρδίτιδας σε ασθενείς το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Σε σχετική ανακοίνωση του Εργαστηρίου, τονίζεται ότι από το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ) στάλθηκαν δείγματα από βιοψίες μυοκαρδίου από τις θανατηφόρες περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας, καθώς και δείγματα από ασθενείς με συμπτώματα μυοκαρδίτιδας και με τη μέθοδο της μοριακής ιολογίας φάνηκε ότι ο ιός ανήκει στους εντεροϊούς, ενώ η προκαταρκτική φυλογενετική ανάλυση έδειξε ότι το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού είναι ο ιός Coxsackie Β`.

Εκτός διδακτέας ύλης η ΕΟΚΑ

Εκτός διδακτέας ύλης θα βρεθεί το σημείο του βιβλίου της Ιστορίας Γ` Λυκείου που αφορά τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Κυπρίων και το ρόλο της ΕΟΚΑ. Αυτή την εισήγηση έκανε προς το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου, μετά από την Ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή της ΝΔ Αλ. Λυκουρέζου.

Ο υπουργός Παιδείας, από την Κίνα, όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη, ζήτησε από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο να μην περιληφθεί αυτή η αναφορά στη διδακτέα ύλη, να εκδοθεί διευκρινιστική οδηγία και στη νέα εκτύπωση του βιβλίου να υπάρξει πλήρης αλλαγή της σχετικής παραγράφου. Η επίμαχη αναφορά που προκάλεσε την αντίδραση του κυπριακού υπουργείου Παιδείας είχε ως εξής: «Την εποχή που ο Τρίτος Κόσμος συγκλονιζόταν από ριζοσπαστικά αντιαποικιακά κινήματα, που έδιναν προτεραιότητα όχι μόνο στην εθνική απελευθέρωση, αλλά και στην κοινωνική πρόοδο, στην Κύπρο η ΕΟΚΑ του Στρατηγού Γρίβα πρόβαλε έναν κοινωνικά υπερσυντηρητικό εθνικισμό».

Αλλαγή προέδρου στην «Cosmote»

Παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της «Cosmote» (θυγατρική του ΟΤΕ για την κινητή τηλεφωνία) ο Ν. Μανασής, που διατέλεσε στο παρελθόν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αντικαταστάτης του θα οριστεί ο Λ. Αντωνακόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ.

Σημειώνεται ότι η αποχώρηση του Ν. Μανασή από την «Cosmote» είχε προαναγγελθεί από τις 13 Μάρτη, κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΤΕ.

.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δεύτερη δόση των «ανεξάρτητων»

«Ανεξάρτητους» βαφτίζει η ΝΔ τους εκλεκτούς της υποψήφιους δημάρχους και νομάρχες, αλλά την ίδια στιγμή δηλώνει προκαταβολικά ότι η νίκη τους θα αφιερωθεί στη ΝΔ! Δίνοντας χτες το κατάλογο με τα ονόματα 239 υποψηφίων που θα στηρίξει η Νέα Δημοκρατία στις προσεχείς νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, οι Τζ. Τζαννετάκης και Ε. Μεϊμαράκης υποστήριξαν ότι πρόκειται για «ανεξάρτητες υποψηφιότητες», γιατί «υιοθετήσαμε μια προσέγγιση πιο σύγχρονη, πιο αποδεκτή από τις τοπικές κοινωνίες και πιο αποδοτική για το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Συγκεκριμένα, στη Νομαρχία Αθηνών η ΝΔ θα στηρίξει τους εξής υποψήφιους δημάρχους: Αγία Βαρβάρα, Σάκης Παπανδρέου, Αγιοι Ανάργυροι Κ. Τρίγκας, Αιγάλεω Δ. Καλογερόπουλος Γαλάτσι Γ. Αργυρός, Ζωγράφου Ι. Καζάκος, Ηλιούπολη Ι. Αναγνώστου, Ν. Ηρακλείου Στ. Γεωργόπουλος, Ιλιον Αλ. Λυκουρέσης, Καλλιθέα Μαρία Σταμούλη, Καματερό Χρ. Δανάκος, Μελίσσια Μαν. Γραφάκος, Μεταμόρφωση Δημ. Τζιτζίφας, Μοσχάτο Καίτη Ράλλη - Καπίκου, Νέα Ερυθραία Κων. Στριγγλός, Νέα Φιλαδέλφεια Ν. Αδαμόπουλος, Νέα Χαλκηδόνα Δημ. Ζησημάτος, Παλαιό Φάληρο Διον. Χατζηδάκης, Πεύκη Παύλος Καμάρας, Ταύρος Δρόσος Μακρής, Υμηττός Αρης Ματθαίος, Χολαργός Δ. Νικολάου, Ψυχικό Ερωτόκριτος Νεόφυτος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ