ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Μάη 2002
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συγκλονιστική σε όγκο και παλμό συγκέντρωση και πορεία

Motion Team

Πανεργατική θύελλα! Μια συγκλονιστική, πρωτοφανής σε όγκο και παλμό, πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση και πορεία, η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη και κατέληξε στο μνημείο του Καπνεργάτη, των δολοφονημένων εργατών του Μάη του '36, όπου δόθηκε υπόσχεση συνέχισης του ανειρήνευτου αγώνα κόντρα στα μονοπώλια και στον ιμπεριαλισμό. Ο κόσμος της δουλιάς, η νεολαία, οι μετανάστες, αντάμωσαν στο άγαλμα του Βενιζέλου για να αναδείξουν τον ταξικό χαρακτήρα του γιορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Χιλιάδες απεργοί από δεκάδες εργοστάσια, γιαπιά, εμπορικά καταστήματα και άλλους εργασιακούς χώρους, πλημμύρισαν με τα κόκκινα λάβαρα και τα πανό τους την τεράστια πλατεία και επιβεβαίωσαν ότι η Πρωτομαγιά είναι μέρα πάλης. «Αντίσταση στη "νέα τάξη"», «ΟΧΙ στο ωρομίσθιο και στη μερική απασχόληση», «ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση και στην ανεργία». Τα αιτήματα διατυπώθηκαν και μέσα από τα πανό. Στο χώρο, μαζί με τους εργάτες, τους υπάλληλους, τους Παλαιστίνιους, τους Κούρδους, και τα μέλη της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» με το πανό, τα καπελάκια και τις κονκάρδες, να καλούν σε αντίσταση και πάλη.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Β. Χατζηαντωνίου, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΑΓΝΟ, που παλεύουν να βάλουν φρένο στο ξεπούλημα της επιχείρησης. Ο Μ. Μπαγτζής, στέλεχος της ΑΔΕΣ και ταμίας της ΠΟΕΕΠ, ξεκαθάρισε ότι «το ΠΑΜΕ αποτελεί σήμερα την πιο γνήσια έκφραση του δημοκρατικού ταξικού και αγωνιστικού συνδικαλισμού». Χαιρετισμό απηύθυνε και ο παλαίμαχος αγωνιστής, που συμμετείχε στα γεγονότα της Πρωτομαγιάς του 1936, Αλέξανδρος Ξυλάκης.

«Οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι, οι μεγαλέμποροι, η κυβέρνηση, παίρνουν σήμερα την απάντησή τους. Το αντίπαλο δέος βρίσκεται εδώ και στους δρόμους κάθε πόλης στον κόσμο: Λέγεται εργατική τάξη. Και το φάντασμα της κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση, της δικής της κοινωνίας, συνεχίζει να πλανάται πάνω από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο», είπε ο Σ. Ζαριανόπουλος, μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ και στέλεχος του ΠΑΜΕ.

Η πορεία

Η Εγνατία πλημμύρισε σε όλο της το πλάτος. Μπροστά ένα τρακτέρ να στέλνει το μήνυμα του κοινού αγώνα εργατιάς-αγροτιάς. Η μεγάλη πορεία μέσω της οδού Αγίας Σοφίας και Τσιμισκή κατευθύνθηκε στο αμερικανικό προξενείο, όπου ξέσπασε η ακράτητη οργή σε μυριόστομα ρυθμικά συνθήματα: «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «Ελλάδα, Κύπρος, Παλαιστίνη, Αμερικάνος δε θα μείνει». Μέσα σε πανδαιμόνιο αντιιμπεριαλιστικών συνθημάτων αποτυπώθηκε η κτηνωδία της «νέας τάξης» που ματοκυλά τους λαούς, που στέλνει στην κρεμάλα τα δικαιώματα στη μόνιμη σταθερή δουλιά, στη δημόσια Υγεία, Παιδεία, στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες του ΚΚΕ, της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, ο υποψήφιος νομάρχης της ΝΑΣΥ, Γιώργος Ρόκκος, ο υποψήφιος δήμαρχος της παράταξης «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα», Αγάπιος Σαχίνης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης και Α. Τζέκης, αντιπροσωπείες του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», της Νεολαίας του ΑΚΕΛ, της Κίνησης Πολιτών, κλπ.


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Μεγάλες οι συγκεντρώσεις παντού

Motion Team

Με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων πραγματοποιήθηκαν οι πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις που διοργάνωσαν οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις στις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις έγινε χθες στην Κοζάνη με διοργανωτή το ΠΑΜΕ, ενώ ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης. Από νωρίς η κεντρική πλατεία όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση ντύθηκε στα κόκκινα με δεκάδες σημαίες και πανό. Παράλληλα μεγάλη επιτυχία σημείωσε η απεργία παρ' όλο που η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου μποϋκοτάρησε με κάθε τρόπο την κινητοποίηση. Χαρακτηριστικά η απεργία στους οικοδόμους ξεπέρασε το 90%, ενώ αυξημένα ήταν τα ποσοστά και στο χώρο της ενέργειας. Σημειώνεται ότι καμία συγκέντρωση δεν πραγματοποίησε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου.

Αρκετά καλή και με παλμό συγκέντρωση έγινε στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας με οργανωτή το ΠΑΜΕ, ενώ αυξημένη ήταν η συμμετοχή στην απεργία των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Στα Γρεβενά στη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία που διοργανώθηκε από το ΠΑΜΕ, πέρα από την αυξημένη παρουσία των εργαζομένων της περιοχής, συμμετείχαν και οι εκπαιδευτικοί.

Επίσης στην Καστοριά οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν μετά από κάλεσμα του ΠΑΜΕ στο κέντρο της πόλης με ομιλητή τον Χρ. Αζέμη, αντιπρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Καστοριάς.

Μία από τις καλύτερες πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις στον Πολύγυρο Χαλκιδικής διοργανώθηκε χθες το πρωί μπροστά στο Δημαρχείο, ενώ καθολική ήταν η απεργία στο νομό.

Στη Νάουσα μαζική συγκέντρωση διοργανώθηκε από το Εργατικό Κέντρο και το ΠΑΜΕ, με ομιλητή τον πρόεδρο του Κέντρου και εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ Χρ. Τρεμπελή. Πολύ υψηλά ήταν τα ποσοστά της συμμετοχής στην απεργία, καθώς σε ορισμένους κλάδους όπως στην κλωστοϋφαντουργία έφτασε στο 100%.

Και στην Κατερίνη μεγάλη ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στη συγκέντρωση και στη συνέχεια στην πορεία που έγινε προς το Ηρώο της πόλης, όπου κατατέθηκαν στεφάνια. Στους συγκεντρωμένους μίλησαν εκπρόσωποι της ΔΗΚΕΒΕ και του ΠΑΜΕ.

Μεγάλες συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν ακόμη σε Βέροια, Κιλκίς, Σέρρες και Δράμα.

Ιδιαίτερα μαζική ήταν η συγκέντρωση στη Καβάλα, όπου οι διαδηλωτές στη συνέχεια πραγματοποίησαν μαχητική πορεία και κατέθεσαν στεφάνια στο Ηρώο. Ηταν εκεί οι εργαζόμενοι στα πετρέλαια, οι συνταξιούχοι, οι οικοδόμοι, οι υπάλληλοι.

Ακόμη μεγάλη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση έγινε στο Λιμένα Θάσου, με ομιλητές τον Σ. Στρατηγέντα, πρόεδρο του σωματείου οικοδόμων και τον Αλέκο Λουβουλούδη, πρόεδρο του σωματείου Ναυτεργατών.

Μία από τις μαζικότερες συγκέντρωσες των τελευταίων δέκα χρόνων ήταν αυτή που γνώρισε χθες η Ξάνθη. Επίσης ακολούθησε εντυπωσιακή μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Μαζική ήταν η συγκέντρωση και στην Κομοτηνή. Τέλος μεγάλη και μαχητική ήταν η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση και η πορεία στην Αλεξανδρούπολη, που διοργανώθηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ