ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Μάη 2002
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Αρχισε η πασχαλινή κίνηση

Eurokinissi

Αυξημένη ήταν χτες η κίνηση στην πασχαλινή αγορά, τόσο στα καταστήματα τροφίμων όσο και στα εμπορικά, όπου οι καταναλωτές έχοντας εισπράξει το επίδομα του Πάσχα άρχισαν να πραγματοποιούν τις απαραίτητες για τις μέρες αγορές. Οσο για τις τιμές στα κρέατα και στα οπωροκηπευτικά, και χτες κινούνταν λίγο-πολύ στα επίπεδα των προηγούμενων ημερών. Συγκεκριμένα, το ντόπιο αρνί και κατσίκι γάλακτος, μέχρι οκτώ κιλά, πωλούνταν χτες στα κρεοπωλεία της Βαρβακείου στα 7,5-8 ευρώ το κιλό, ενώ τα μεγαλύτερα, γύρω στα δώδεκα κιλά, στα 4,5-6 ευρώ. Στα συνοικιακά κρεοπωλεία τα μικρά αμνοερίφια πωλούνται προς 8-10 ευρώ το κιλό και τα μεγαλύτερα προς 6,5-7,5 ευρώ. Το έτοιμο κοκορέτσι πωλούνταν χτες στη Βαρβάκειο 5 ευρώ, τα έντερα 3,4-4 ευρώ και η αρνίσια συκωταριά προς 3 ευρώ.

Από τα οπωροκηπευτικά, χτες στη Βαρβάκειο οι ντομάτες πωλούνταν προς 1,60 ευρώ το κιλό, οι πατάτες προς 0,70 ευρώ, το λάχανο 1,15 ευρώ το κιλό, το μαρούλι 0,40 ευρώ το ένα, τα κολοκυθάκια 0,50 ευρώ, τα φρέσκα κρεμμυδάκια προς 0,80 ευρώ, όπως και τα ξερά. Τα λεμόνια πωλούνταν χτες 0,90 ευρώ το κιλό, το σπανάκι 0,65 ευρώ, τα καρότα 1,60 ευρώ, τα αγγουράκια 1,15 ευρώ. Τέλος, τα πορτοκάλια πωλούνταν προς 0,90 ευρώ το κιλό, τα αχλάδια 1,30 και οι φράουλες 1,50 ευρώ το κιλό.

Τα λαχταριστά εδέσματα του Πάσχα απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή καθώς πολλά από αυτά είναι προϊόντα ευαλλοίωτα. Η Ενωση Καταναλωτών Ελλάδας υπενθυμίζει στους καταναλωτές όταν αγοράζουν κρέας να ελέγχουν εάν υπάρχει εμφανής πινακίδα στην οποία να αναγράφεται η τιμή, το είδος καθώς και η προέλευσή του.

Επίσης, όσον αγορά στο κρέας οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν ώστε:

  • Το κρέας να προέρχεται από σφάγιο που έχει σφραγίδες υγείας και κατηγορίας, πράγμα που δείχνει ότι τα κρέατα ελέγχτηκαν από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες. Τα ολόκληρα σφάγια αμνοεριφίων, σημειώνει η Ενωση, δεν πρέπει να τα αγοράζουμε αν δεν έχουν τις απαραίτητες σφραγίδες και να αποφεύγουμε να αγοράζουμε αμνοερίφια που η σφαγή τους γίνεται σε υπαίθριους χώρους, οι οποίοι δεν παρέχουν ούτε τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής.
  • Η σάρκα του κρέατος να είναι σφιχτή και ελαφρώς υγρή, όχι όμως γλιτσιασμένη.
  • Η μυρωδιά να είναι ευχάριστη, χαρακτηριστική του νωπού κρέατος. Να μην έχει οσμή αμμωνίας που φανερώνει αποσύνθεση.
  • Ο κιμάς να κόβεται παρουσία του πελάτη από το κομμάτι που διαλέγει αυτός. Απαγορεύεται η διάθεση κιμά κομμένου από πριν, επιτρέπεται, όμως, η διάθεση κιμά συσκευασμένου σε πακέτο όπου στη συσκευασία πρέπει να αναγράφεται το εργαστήριο στο οποίο παρασκευάστηκε, η ημερομηνία ανάλωσης κλπ.
  • Το νωπό κρέας πρέπει να συντηρείται σε προθήκες-ψυγεία και όχι να είναι εκτεθειμένο στα τσιγκέλια ή στους πάγκους, γιατί τα κρέατα αυτά εύκολα ρυπαίνονται ή μολύνονται από σκόνες και έντομα.
  • Συκώτι και νεφρά πρέπει να καταναλώνονται φρέσκα (1-2 ημερών).
  • Το κατεψυγμένο κρέας να συντηρείται σε θάλαμο κατάψυξης (-18 βαθμούς)
  • Τα έντερα πρέπει να είναι καλά πλυμένα και καθαρισμένα χωρίς δυσάρεστες οσμές. Τα κατεψυγμένα πρέπει να είναι πακεταρισμένα και να αναγράφουν την ημερομηνία κατάψυξης και την ημερομηνία λήξης.
Το ωράριο των καταστημάτων

Τα εμπορικά καταστήματα τις επόμενες ημέρες θα λειτουργήσουν ως εξής:

  • Σήμερα Μ. Πέμπτη θα είναι ανοιχτά από τις 9.00 το πρωί ως τις 9.00 το βράδυ.
  • Τη Μ. Παρασκευή από τη 1.00 το μεσημέρι έως τις 7.00 το απόγευμα.
  • Το Μ. Σάββατο από τις 9.00 το πρωί ως τις 3.00 το μεσημέρι.
  • Τη Δευτέρα και την Τρίτη του Πάσχα τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

Τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργήσουν ως εξής:

  • Σήμερα από τις 8.00 το πρωί ως τις 9.00 το βράδυ.
  • Τη Μ. Παρασκευή θα είναι ανοιχτά από τη 1.00 το μεσημέρι έως τις 8.00 το βράδυ.
  • Το Μ. Σάββατο από τις 8.00 το πρωί ως τις 6.00 το απόγευμα.
  • Τη Δευτέρα και την Τρίτη του Πάσχα θα είναι κλειστά.

Τα κρεοπωλεία σήμερα θα είναι ανοιχτά από τις 7.30 το πρωί μέχρι τις 9.00 το βράδυ. Τη Μ. Παρασκευή από τις 12.00 το μεσημέρι μέχρι τις 9.00 το βράδυ και το Μ. Σάββατο από τις 7.30 το πρωί μέχρι τις 4.00 το μεσημέρι. Δευτέρα και Τρίτη του Πάσχα τα κρεοπωλεία θα είναι κλειστά.

Τέλος, τα αρτοποιεία το Μ. Σάββατο θα διαθέσουν ψωμί για τέσσερις μέρες, δηλαδή μέχρι και την Τρίτη του Πάσχα, ενώ την Κυριακή του Πάσχα θα παραμείνουν ανοιχτά από τις 8.00 το πρωί μέχρι τη 1.00 το μεσημέρι για ψήσιμο φαγητού.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αύξησε τα έσοδα από τόκους κατά 54%

Μεγάλη αύξηση στα καθαρά έσοδα από τόκους εμφανίζει για το πρώτο τρίμηνο του 2002 και η Τράπεζα Αττικής, η οποία όπως και άλλες τράπεζες παρουσιάζει μείωση των συνολικών κερδών της εξαιτίας της μειωμένης φέτος συνεισφοράς των εσόδων που συνδέονται με χρηματιστηριακές πράξεις. Ετσι τα κέρδη προ φόρων έφτασαν σε 6 εκατ. ευρώ (από 9 εκατ, ευρώ πέρυσι) με μείωση 39,4%. Αντίθετα, τα καθαρά έσοδα από τόκους έφτασαν τα 11,4 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας τεράστια αύξηση κατά 54%.

ΕΦΟΡΙΑ
Πρόσθετοι φόροι με τα εκκαθαριστικά

Τη δεύτερη παρτίδα εκκαθαριστικών σημειωμάτων ταχυδρομεί τις μέρες αυτές η Εφορία προς τους ελεύθερους επαγγελματίες που είχαν υποβάλλει τις δηλώσεις τους στις αρχές του Μάρτη. Από τα σχετικά στοιχεία (που αφορούν 620.000 δηλώσεις) προκύπτουν πρόσθετα χαράτσια για 196.000 φορολογούμενους που κατά μέσο όρο αναλογούν από 1.620 ευρώ στον καθένα (περίπου 552.000 δρχ.) ενώ το Δημόσιο μετά την επιστροφή του φόρου σε 166.000 φορολογούμενους που πήραν πιστωτικό σημείωμα θα έχει καθαρή ωφέλεια συνολικού ύψους 216.000 ευρώ.

Από την εκκαθάριση του φόρου προκύπτουν και τα εξής:

  • Οι 196.000 φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα θα πληρώσουν κατά μέσο όρο από 1.620 ευρώ ο καθένας.
  • Στους 166.000 φορολογούμενους που πήραν πιστωτικό σημείωμα θα επιστραφεί κατά μέσο όρο από 616 ευρώ στον καθένα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ