ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Μάη 2002
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Η «πύρρειος» νίκη του Σιράκ

Με το βλέμμα στις βουλευτικές εκλογές του επόμενου μήνα, ο Σιράκ αποφεύγει τις θριαμβολογίες και προωθεί μέτωπο της Κεντροδεξιάς

Ο Λ.Ζοσπέν παραδίδει την πρωθυπουργία στο νέο Πρόεδρο...

Associated Press

Ο Λ.Ζοσπέν παραδίδει την πρωθυπουργία στο νέο Πρόεδρο...
ΠΑΡΙΣΙ.--

Θριάμβευσε, όπως αναμενόταν, ο Ζακ Σιράκ στο Β' γύρο των προεδρικών εκλογών συγκεντρώνοντας το μεγαλύτερο ποσοστό που κατάφερε ποτέ να εξασφαλίσει υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία. Εντούτοις, πολλοί αναλυτές έσπευσαν να εκτιμήσουν ότι δεν πρόκειται παρά για «πύρρειο» νίκη, από όλες τις απόψεις. Η αμηχανία ήταν εμφανής ακόμη και τις πρώτες ώρες μετά την ανακοίνωση της θριαμβευτικής επικράτησης του Σιράκ έναντι του ακροδεξιού Ζαν Μαρί Λεπέν, καθώς οι πανηγυρισμοί ήταν μαζικοί, πλην, όμως, τα συνθήματα που επικράτησαν στρέφονταν κατά της Ακροδεξιάς και της πολιτικής Σιράκ.

Ο Σιράκ ανανέωσε την παραμονή του στα Ηλύσια Πεδία με 82% των ψήφων, έναντι 17,79% που συγκέντρωσε ο ηγέτης του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου. Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στο Β' γύρο ήταν αυξημένη και έφθασε στο 79,18%. «... Η Γαλλία επανεπιβεβαίωσε τη δέσμευσή της στις αρχές της Δημοκρατίας», δήλωνε στην επινίκια ομιλία του ο Σιράκ. Αποφεύγοντας τις θριαμβολογίες, σημείωσε ότι άκουσε και κατάλαβε καλά το μήνυμα που έστειλαν οι Γάλλοι στον Α' γύρο. «Είναι καιρός να επανέλθουμε στην υπηρεσία του γαλλικού λαού, να απαντήσουμε στην αυξανόμενη βία και να επαναφέρουμε την κυριαρχία του δημοκρατικού κράτους. Ελευθερία σημαίνει ασφάλεια και αγώνας κατά της βίας. Για εμάς, είναι προτεραιότητα η πάταξη της εγκληματικότητας και η μείωση της βίας», σημείωσε ανάμεσα στα άλλα.

Ο Ζαν Μαρί Λεπέν υπογράμμιζε ότι η ήττα του «είναι μια οπισθοδρόμηση για το γαλλικό λαό», αλλά έσπευδε να επισημάνει ότι το ποσοστό του κόμματός του αυξήθηκε από τον Α' γύρο των προεδρικών από 16,86% σε 17,79%. Ο ηγέτης του Εθνικού Μετώπου δεν παρέλειψε να επαναλάβει τις κατηγορίες του προς τα γαλλικά ΜΜΕ ότι «τον δαιμονοποίησαν» και να τονίσει ότι η χώρα βρίσκεται για άλλη μια φορά «στα χέρια λωποδυτών», καλώντας σε συσπείρωση ενόψει της μάχης των βουλευτικών εκλογών.

Με το βλέμμα στις βουλευτικές έκανε δηλώσεις και ο Πατρίκ Ντεβεντζιάν, εκπρόσωπος του κόμματος του Σιράκ «Συναγερμός για τη Δημοκρατία» (RPR). «Αν η Κεντροαριστερά νικήσει στις βουλευτικές εκλογές, θα επανέλθουμε εκεί από όπου ξεκινήσαμε. Δε θα υπάρξει καμία πραγματική δέσμευση για αλλαγή, θα είναι σαν να μην καταλάβαμε το μάθημα του Α' γύρου», τόνιζε.

Ο ΓΓ του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φρανσουά Ολάντ, που μετά την αποχώρηση του Λιονέλ Ζοσπέν από την πολιτική σκηνή έχει αναλάβει το δύσκολο καθήκον να οδηγήσει τους σοσιαλιστές στις βουλευτικές, υπογράμμιζε ότι «η δημοκρατία χρειάζεται κάτι παραπάνω από απόρριψη, κάτι περισσότερο από την υπάρχουσα νοοτροπία. Χρειάζεται ελπίδα και κινητοποίηση για την ανασύνταξή της και αυτή είναι η ευθύνη μας».

Ανακούφιση και προβληματισμός στο γαλλικό Τύπο

Με το χαρακτηριστικό επιφώνημα «Φου» ως τίτλο, η «Liberation» υποδέχτηκε τα αποτελέσματα συμπυκνώνοντας το κλίμα που είχε διαμορφωθεί στη χώρα. «Σε δύο βδομάδες, η γαλλική κοινωνία μετέτρεψε μαζικά το Β' γύρο των προεδρικών σε δημοψήφισμα για τις δημοκρατικές αξίες», σημειώνει η εφημερίδα, που αναρωτιέται ευλόγως «και τώρα;»...

Η «Le Monde» υπογραμμίζει ότι ο Σιράκ «μοιάζει όμηρος της νίκης του. Είναι ξεκάθαρο τι απέρριψαν οι Γάλλοι στο Β' γύρο των προεδρικών, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο από ποιους, πώς και γιατί θέλουν να κυβερνηθούν. Αυτό μένει να το δούμε στις βουλευτικές», εκτιμά η εφημερίδα, τονίζοντας ότι «η Δεξιά είναι αμήχανη, αφού η επικράτηση του προέδρου της δεν είναι έκφραση υποστήριξης προς τον ίδιο, αλλά αποτέλεσμα της κινητοποίησης των ψηφοφόρων της Κεντροαριστεράς». Η «Figaro», αφού χαρακτηρίζει «τεράστια» τη νίκη του Σιράκ, υποστηρίζει ότι «ποτέ πριν η εθνική συνοχή δεν ήταν τόσο ευάλωτη, ποτέ πριν το μέλλον δεν έμοιαζε τόσο αβέβαιο».

Με τις εκτιμήσεις αυτές, συγκλίνουν, σε μεγάλο βαθμό, και οι αντίστοιχες του ξένου Τύπου, που συμφωνούν ότι η επικράτηση Σιράκ δε σημαίνει θρίαμβο. Ενδεικτικά, η βρετανική «Independent» υπογραμμίζει ότι ο νέος Πρόεδρος, ουσιαστικά, είναι εξαιρετικά αδύναμος και ότι τα αποτελέσματα του Β' γύρου δεν αποτελούν «ήττα της Ακροδεξιάς». Οπως και η βρετανική «Guardian», η «Independent» εκτιμά ότι η Ακροδεξιά διατήρησε τις δυνάμεις της, άλλωστε ουδείς πίστευε ότι θα μπορούσε ο Λεπέν να εκλεγεί, και η εγρήγορση της γαλλικής πολιτικής σκηνής να μιλήσει για θρίαμβο της δημοκρατίας δεν είναι αυταπόδεικτη, αλλά μένει να επιβεβαιωθεί με πολιτικές επιλογές ριζικά αντίθετες από το «γήπεδο» αντιπαράθεσης που έθεσε ο Λεπέν.

Οι πρώτοι ελιγμοί Σιράκ

Προφανώς, έχοντας αντιληφθεί αυτό που επισημαίνουν όλοι οι αναλυτές, ότι δηλαδή ένας Πρόεδρος που το πραγματικό του ποσοστό δεν ξεπερνά το 20%, δηλαδή το χαμηλότερο που συγκέντρωσε ποτέ ένας νικητής προεδρικών εκλογών στον Α' γύρο, και ότι το 82% δεν αποτελεί πραγματική έκφραση υποστήριξης στις θέσεις του, ο Ζακ Σιράκ ανέλαβε, αμέσως, δράση ενόψει των βουλευτικών εκλογών που επίκεινται στις 9 και στις 16 Ιούνη. Αφού o Λιονέλ Ζοσπέν υπέβαλλε και τυπικά την παραίτηση του ιδίου και της κυβέρνησής του, ο Σιράκ διόρισε υπηρεσιακό πρωθυπουργό.

Το δύσκολο καθήκον της εξασφάλισης ενότητας της Κεντροδεξιάς επικεφαλής μιας κυβέρνησης που δεν έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ανέλαβε ο 52χρονος Ζαν Πιερ Ραφαρέν, γερουσιαστής του κόμματος «Φιλελεύθεροι Δημοκράτες», που συνεργάζεται με το RPR. Ο Ραφαρέν, πρώην επιχειρηματίας και έμπειρος στις δημόσιες σχέσεις, θεωρείται εξαιρετικά μετριοπαθής και ικανός στυλοβάτης συνεργασιών, αν και η κυβερνητική του πείρα είναι ελάχιστη, αφού περιορίζεται στη θέση του υπουργού μικρών επιχειρήσεων ανάμεσα στα 1995 - 1997. Ο ίδιος δήλωνε ότι «δεν ξεχνά την έκφραση δυσαρέσκειας των Γάλλων και το αίτημά τους για ανάληψη δράσης, για να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες τους. Είναι ώρα για πράξεις, για συγκεκριμένες πολιτικές γιατί εδώ και αρκετό καιρό οι πολιτικοί δείχνουν ανεπαρκείς και ανίκανοι».

Η επιλογή Ραφαρέν σχολιάζεται ως «προσπάθεια σωτηρίας» εκ μέρους του Σιράκ, αφού ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός φέρεται να συμπυκνώνει δύο από τα βασικά, σύμφωνα με την «Figaro», μηνύματα των εκλογών: εκφράζει το μήνυμα του πρώτου γύρου για πρόσωπα κοντά στο γαλλικό λαό και το μήνυμα του δεύτερου γύρου για υιοθέτηση «μετριοπάθειας» μακριά από τις ακρότητες Λεπέν. Για τη «Liberation», ο Ραφαρέν θα περάσει «τον επόμενο μήνα στην αίθουσα βασανιστηρίων, όπου θα πρέπει να συγκεράσει την πύρρειο νίκη του προέδρου με την ανάγκη αναγέννησης της Κεντροδεξιάς».

Αργά χθες το βράδυ, ο Ραφαρέν επρόκειτο να ανακοινώσει τη σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κρισιμότερη θέση θα είναι αυτή του υπουργού Εσωτερικών, που πλέον αναλαμβάνει υπεραρμοδιότητες προκειμένου να ληφθούν μέτρα κατά της εγκληματικότητας. Επίσης, για πρώτη φορά στην πρόσφατη γαλλική πολιτική ιστορία, αναμενόταν δημιουργία υπουργείου Ασφαλείας, υπό την εποπτεία του Προέδρου. Ως κίνηση που θα προκαλέσει «σεισμό» στα πολιτικά δεδομένα της Γαλλίας, χαρακτηριζόταν η πρόθεση του Ραφαρέν να διορίσει στο υπουργείο Οικονομικών τον Φρανσίς Μερ, νυν πρόεδρο του σιδηρουργικού κολοσσού «Arcelor».

Με βάση τις προεκλογικές εξαγγελίες του Σιράκ, άμεσες προτεραιότητες είναι η μείωση κατά 5% του φόρου εισοδήματος, η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, η μεταρρύθμιση του 35ώρου προκειμένου να προσαρμοστεί στις ανάγκες και των μικρών επιχειρήσεων και η υπεράσπιση των συμφερόντων των αγροτών στο πλαίσιο της ΕΕ. Οπως επισήμαναν πολλοί, αυτά μπορεί να αποτελούν τη βάση για τη συσπείρωση της Κεντροδεξιάς, αλλά δε φαίνεται να εκφράζουν διόλου την πλειονότητα των υπολοίπων ψηφοφόρων που, ουσιαστικά, έδωσαν και τη νίκη στον Σιράκ.

Αντίθετα, τονίζουν, παρατηρείται μια ξεκάθαρη συντηρητικοποίηση των πολιτικών επιλογών της γαλλικής ηγεσίας, που δε φαίνεται ικανή να απεγκλωβιστεί από τα προβλήματα και τους τρόπους επίλυσης που πρότεινε ο Λεπέν προεκλογικά. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες εκτιμήσεις, η συντηρητικοποίηση του εκλογικού σώματος, συνολικά, θα εκφραστεί, έστω και με μικρές διαφορές, και στις βουλευτικές εκλογές, οδηγώντας ουσιαστικά στο «γήπεδο» της πολιτικής αντιπαράθεσης που έθεσε η Ακροδεξιά και μην απαντώντας ουσιαστικά και ριζικά σε καμία από τις αιτίες που ανέδειξαν αυτά τα προβλήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ