ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Μάη 2002
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Δολοφονία με πολλά ερωτηματικά...

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΟΣΛΟ.--

Εξι σφαίρες εξ επαφής έκοψαν το νήμα της ζωής του ακροδεξιού ηγέτη Πιμ Φόρτουιν, το απόγευμα της Δευτέρας. Αξαφνα «μια σκιά πλανάται πάνω από την Ολλανδία», σύμφωνα με τον μεταβατικό πρωθυπουργό, Βιμ Κοκ, αφού η «Ολλανδία έχασε τη δημοκρατική αθωότητά της»... Αίφνης λοιπόν ο «ακροδεξιός κίνδυνος» όχι μόνο έρχεται να εγκατασταθεί στα σπλάχνα της γηραιάς ηπείρου, αλλά καθαγιάζεται κιόλας.

Η δολοφονία έγινε μόλις 8 ημέρες πριν από τις εκλογές. Ο Βιμ Κοκ μολαταύτα ανακοίνωσε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στην προκαθορισμένη ημερομηνία, δηλαδή στις 15η Μάη, παρά τη δολοφονία. Την απόφαση έλαβε ο Ολλανδός πρωθυπουργός κατόπιν συνομιλιών με τους ηγέτες των άλλων κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του ακροδεξιού.

Φυσικά... το ακροδεξιό σχήμα που ηγείτο ο Φόρτουιν, με περισσή χαρά, παρά τη θλίψη, προσβλέπει στο «εθνικό πένθος» που θα μετουσιωθεί σε ψήφους και κατ' επέκταση στη μεγαλύτερη δυνατή εκπροσώπησή του στο Κοινοβούλιο, άρα και στη συνολική πολιτική ζωή του τόπου. Εξάλλου, πριν τη δολοφονία οι τελευταίες δημοσκοπήσεις προέβλεπαν πως στις επερχόμενες εκλογές, ο σχηματισμός του δολοφονηθέντος ηγέτη θα συγκέντρωνε περί τις 25 έδρες -σε σύνολο 150- στην Κάτω Βουλή, γεγονός που θα το καθιστούσε την τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα, ένα αποτέλεσμα που αναμενόταν ως ακόμα μία δοκιμή για την αύξηση του ρεύματος της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Η δυναμική του κόμματος, όπως τονίζουν αναλυτές, έγινε περισσότερο φανερή κατά τη διάρκεια των τοπικών εκλογών του περασμένου Μάρτη.

Μέχρι στιγμής, τα κίνητρα της δολοφονίας θεωρούνται πολιτικά, ως μία βίαιη αντίδραση στα μηνύματα μίσους που εξαπέλυε συνεχώς ο Φόρτουιν. Εντούτοις, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, αφού ο Φόρτουιν πυροβολήθηκε εξ επαφής στο χώρο στάθμευσης ραδιοφωνικού σταθμού, στην πόλη Χίλβερσαμ, λίγο μετά από συνέντευξή του εκεί. Ενα σημείο που δύσκολα μπορεί να έχει πρόσβαση κάποιος...

Βίαια επεισόδια

Ο πενηντατετράχρονος δολοφονηθείς ήταν καθηγητής κοινωνιολογίας και αρθρογράφος μέχρι τον περασμένο Φλεβάρη, όταν εν μία νυκτί συντάραξε το πολιτικό κατεστημένο της χώρας του, ζητώντας την αλλαγή του πρώτου άρθρου στο Ολλανδικό Σύνταγμα, που απαγορεύει τις διακρίσεις ανάμεσα στους πολίτες.

Τότε διαγράφτηκε από το κόμμα «Liveable Netherlands» και ίδρυσε δικό του πολιτικό σχηματισμό, που φέρει το όνομά του, με τον οποίο απέσπασε πάνω από το ένα τρίτο των ψήφων στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στο Ρότερνταμ, κερδίζοντας τις ψήφους με το σύνθημα «κλείστε τα σύνορα» στους μετανάστες και είχε γίνει γνωστός για τις θέσεις του εναντίον του Ισλάμ. Οπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές, δεν είχε κρύψει ποτέ το ότι ήταν ομοφυλόφιλος, πράγμα ασυνήθιστο για τη δημόσια εικόνα πολιτικού της Ακροδεξιάς.

Μέχρι στιγμής, οι ανακριτικές αρχές ανακοίνωσαν ότι έχει μάλλον συλληφθεί ο δράστης, ο οποίος είναι λευκός, ενδεχομένως από τον ακροαριστερό χώρο, ολλανδικής εθνικότητας, ο οποίος όμως αρνείται να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση για το κίνητρο του εγκλήματος.

Πάντως, αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της δολοφονίας, βίαια επεισόδια σημειώθηκαν έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου, στο κέντρο της Χάγης, μεταξύ των δυνάμεων της τάξης και οπαδών του Φόρτουιν. Οι διαδηλωτές πετούσαν πέτρες, μπουκάλια και διάφορα αντικείμενα προς τους αστυνομικούς. Ορισμένοι από αυτούς, φορώντας κουκούλες και περιβραχιόνια με τον αγκυλωτό σταυρό, έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων και έβαλαν φωτιές. Αλλοι έσπευσαν στο σημείο της δολοφονίας, όπου, υπό την επίβλεψη ισχυρής αστυνομικής δύναμης, άφηναν λουλούδια και έκαναν πικετοφορία. Λίγο πριν από τις συγκρούσεις, οι διαδηλωτές κατηγορούσαν τους δημοσιογράφους ότι «δαιμονοποίησαν» τον ηγέτη τους. Είναι λάθος των Μέσων ενημέρωσης, φώναζαν οι διαδηλωτές, οι οποίοι ήταν απειλητικοί προς τους δημοσιογράφους που βρέθηκαν στη διαδήλωση. Εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν και έξω από το σπίτι του Φόρτουιν, στο Ρότερνταμ, το οποίο χρησιμοποιούσε ως κέντρο για την προεκλογική του εκστρατεία.

Κρούσματα

Στο μεταξύ, διάφορα κρούσματα ξεφυτρώνουν σχεδόν σε όλη τη Βόρεια Ευρώπη. Ενας 79χρονος Βέλγος συνταξιούχος, γνωστός για τα ξενοφοβικά του αισθήματα, πυροβόλησε και σκότωσε ένα ζευγάρι Μαροκινών και τραυμάτισε δύο από τα παιδιά τους, στις Βρυξέλλες, εξαγριωμένος από την ήττα του Ζαν Μαρί Λεπέν στο δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Ο ίδιος τελικά έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών.

Οσο για τη Νορβηγία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου «Norsk Gallup», το Κόμμα της Προόδου (FRP) που ανήκει στο χώρο της λαϊκιστικής δεξιάς αντιπολίτευσης, αναδεικνύεται σε πρώτη πολιτική δύναμη της Νορβηγίας, συγκεντρώνοντας την υποστήριξη του ενός τετάρτου περίπου των ψηφοφόρων. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 29ης Απρίλη και 5ης Μάη, το FRP του χαρισματικού Καρλ Ιβαρ Χάγκεν θα συγκέντρωνε το 23,5% των ψήφων εάν γίνονταν σήμερα οι εκλογές, ποσοστό 1,5% μεγαλύτερο από αυτό που είχε καταγράψει στις δημοσκοπήσεις ένα μήνα νωρίτερα.

Πολύνεκρες αεροπορικές τραγωδίες

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.- Η Νιγηρία δεν έχει συνέλθει ακόμη απ' το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα, που προκάλεσε την Κυριακή η συντριβή αεροσκάφους στο πυκνοκατοικημένο Κάνο, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 148 ατόμων (εκ των οποίων αρκετοί ήταν κάτοικοι περιοχής, αλλά και ο υπουργός Αθλητισμού) και την καταστροφή δεκάδων κατοικιών...

Τον τόπο της τραγωδίας (βόρεια Νιγηρία) επισκέφθηκε χτες τα ξημερώματα ο Νιγηριανός Πρόεδρος Ολουσενγκούν Ομπασάντζο, ο οποίος αρκέστηκε να δηλώσει πως η κυβέρνησή του «θα λάβει μέτρα για την αποφυγή παρόμοιας τραγωδίας στο μέλλον». Η λιτή διαβεβαίωσή του προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων που επλήγησαν απ' τη συμφορά και δη των συγγενών των δεκάδων νεκρών και των εκατοντάδων άστεγων κατοίκων του προαστίου Γκουαμάγια της πόλης Κάνο....

Το αεροσκάφος, που συνετρίβη για άγνωστους έως τώρα λόγους, ήταν των αερογραμμών «Εξέκιουτιβ Αιρλάινς Σέρβισις» (EAS). Είχε απογειωθεί το βράδυ του Σαββάτου απ' το Κάνο με κατεύθυνση το Λάγος (νοτιοδυτική Νιγηρία). Γλίτωσαν μόνον τρεις επιβάτες και μία αεροσυνοδός.

ΤΥΝΙΔΑ και ΝΤΑΛΙΑΝ.-

Δύο ακόμη αεροπορικά δυστυχήματα καταγράφηκαν χθες το απόγευμα σε δύο διαφορετικές περιοχές του κόσμου. Το (χρονικά) πρώτο συνέβη στην Τυνησία, όπου ένα αεροσκάφος της EgyptAir κατέπεσε προσπαθώντας να προσγειωθεί στην πρωτεύουσα, Τύνιδα. Το δεύτερο κοντά στη βόρεια κινεζική πόλη Νταλιάν, όπου ένα αεροσκάφος της Northern Airlines κατέπεσε στη θάλασσα. Στο αιγυπτιακό αεροσκάφος επέβαιναν κατά τις πρώτες πληροφορίες 55 άνθρωποι εκ των οποίων 5 έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τον πρώτο επίσημο απολογισμό. Στο δυστύχημα της Νταλιάν επέβαιναν 112 άνθρωποι, κατά το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ζινχουά. Δε δόθηκαν στοιχεία για το εάν υπήρξαν επιζώντες από την πτώση.

ΜΕΞΙΚΟ
Απόλυτη ανθρώπινη κτηνωδία!

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-

Τον ενοχλούσαν τα μωρά του νηπιαγωγείου, που έκλεισαν το δρόμο που βρισκόταν έξω από σχολείο, σε προάστιο του Μέξικο Σίτι. Πήρε φόρα με το φορτηγάκι του και με ταχύτητα έπεσε πάνω τους, λιώνοντας ένα 3χρονο αγόρι, ένα 4χρονο κορίτσι και τραυματίζοντας τον διευθυντή, άλλα 19 νήπια και ένα μωρό 4 μηνών, που μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα και ελικόπτερο στο νοσοκομείο, και ορισμένα νοσηλεύονται σε πάρα πολύ σοβαρή κατάσταση.

Δράστης, ο 56χρονος Χοσέ Λουί Νιέτο, που συνελήφθη από την αστυνομία και κρατείται. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο οδηγός είχε απειλήσει πολλές φορές στο παρελθόν το προσωπικό του σχολείου ότι θα προβεί σε «αντίποινα», εξαιτίας του προβλήματος που δημιουργούσε στην κίνηση των αυτοκινήτων, η καθημερινή τελετουργία ανάκρουσης του εθνικού ύμνου και ύψωσης της σημαίας, που γινόταν έξω από το κτίριο του σχολείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ