ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Μάη 2002
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προσπαθεί να «σπρώξει» ο Κόφι Ανάν

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου διαβεβαίωσε ότι ο Κόφι Ανάν, κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, δεν πρόκειται να προσκομίσει οποιοδήποτε σχέδιο λύσης.

Είπε, επίσης, ότι ο στόχος του ΓΓ του ΟΗΕ είναι να επιχειρήσει να δώσει ώθηση στη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών.

Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος, βάσει της αρχικής ενημέρωσης, ο Κόφι Ανάν θα φθάσει στην Κύπρο στις δεκατέσσερις Μαΐου το βράδυ και θα παραμείνει στο νησί μέχρι την Παρασκευή δεκαεφτά Μαΐου.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο συνάντησης του κ. Ανάν με τον Ραούφ Ντενκτάς στα Κατεχόμενα, τόνισε ότι θέση της κυβέρνησης είναι πως δεν υπάρχει πρόβλημα, αν οι ξένοι μεσολαβητές συναντώνται με τον Ντενκτάς στις ελεύθερες ή τις κατεχόμενες περιοχές. Απορρίπτοντας τη θέση Ντενκτάς, ότι για την υποβολή εγγράφων από τον Αλβάρο Ντε Σότο θα απαιτηθεί η συμφωνία και των δύο πλευρών, ο κ. Παπαπέτρου τόνισε ότι, στο πλαίσιο του ρόλου του, ο Διεθνής Οργανισμός έχει το δικαίωμα, αλλά και την υποχρέωση να διευκολύνει τη διαδικασία με όποιο τρόπο θεωρεί πρόσφορο. Σε ό,τι αφορά στις απευθείας συνομιλίες που επαναρχίζουν σήμερα, είπε ότι θα γίνει ουσιαστική συζήτηση των θέσεων που παρέθεσε στον Πρόεδρο Κληρίδη ο Ραούφ Ντενκτάς, αλλά και των απαντήσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Σημείωσε ακόμη ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες στις συνομιλίες, ιδιαίτερα στα σημεία όπου δε διευκρινίζονται πλήρως οι θέσεις και προθέσεις των δύο πλευρών.

Ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει την προσεχή Δευτέρα για να μελετήσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, ο εκπρόσωπος τις χαρακτήρισε πολύ ορθές και τόνισε ότι πρέπει να επαγρυπνούμε μέχρι την τελευταία στιγμή της ένταξής μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αφού εάν δεν επιτευχθεί λύση του Κυπριακού μπορεί να προκύψουν αντιδράσεις από την πλευρά της Τουρκίας.

Η βρετανική κυβέρνηση

Επίσημοι της βρετανικής κυβέρνησης πιστεύουν ότι η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, στην Κύπρο έχει στόχο να ενισχύσει την κινητικότητα στις απευθείας συνομιλίες, ώστε να σπάσει το αδιέξοδο μέχρι τον Ιούνιο.

Οι ίδιοι επίσημοι χαιρέτισαν την απόφαση του Κόφι Ανάν να επισκεφθεί το νησί, τονίζοντας ότι υποστηρίζουν πλήρως την πρωτοβουλία του.

Πρόσθεσαν, ωστόσο, ότι η Βρετανία δεν ερμηνεύει την ενέργεια αυτή ως προσπάθεια διάσωσης των συνομιλιών από κατάρρευση.

Εκτιμήσεις Κύπριων πολιτικών παραγόντων

Ο πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου έκαμε την εκτίμηση ότι ο Κόφι Ανάν δε θα προχωρήσει στο παρόν στάδιο στην υποβολή περιγράμματος λύσης. Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι για να υπάρξει μια τέτοια δραστήρια και αποφασιστική παρέμβαση θα πρέπει προηγουμένως να υπάρξει πραγματική σύγκλιση απόψεων στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.

Τόνισε, επίσης, ότι σε περίπτωση που δε σημειωθεί πρόοδος, τόσο ο Γενικός Γραμματέας, όσο και το Συμβούλιο Ασφαλείας έχουν καθήκον να κάμουν τις σωστές διαπιστώσεις και να επιρρίψουν ευθύνες στην τουρκική πλευρά, η οποία εμποδίζει την επίτευξη προόδου στο Κυπριακό.

Με τις θέσεις του κ. Ομήρου ταυτίστηκε και ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, επισημαίνοντας ότι οι θέσεις του Ραούφ Ντενκτάς βρίσκονται εκτός των πλαισίων των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των συμφωνιών κορυφής, επαναλαμβάνοντας ότι από την ελληνοκυπριακή πλευρά τα περιθώρια υποχωρήσεων είναι περιορισμένα.

Πρέπει ενωμένοι να δώσουμε τη μάχη, ώστε να αποτύχουν οι προσπάθειες για μέσες αποστάσεις και μέσες λύσεις, οι οποίες δε θα επιλύουν οριστικά το πρόβλημα, πρόσθεσε ο κ. Κλεάνθους.

Επέστρεψε στην Κύπρο ο Αλβάρο ντε Σότο

Στο μεταξύ, επέστρεψε χθες στην Κύπρο ο Αλβάρο ντε Σότο για να συμμετάσχει στο νέο γύρο των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη - Ντενκτάς.

Ο κ. ντε Σότο μετέβη από το αεροδρόμιο Λάρνακας κατευθείαν στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, όπου στις 6 χθες το απόγευμα είχε προγραμματιστεί η πρώτη συνάντηση του τέταρτου γύρου των συνομιλιών.

Ο Αλβάρο ντε Σότο είχε μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να ενημερώσει τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και το Συμβούλιο Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού για την πορεία των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη - Ντενκτάς.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επέρριψε ευθύνες στην τουρκοκυπριακή πλευρά για την έλλειψη προόδου. Το γεγονός αυτό προκάλεσε δυσφορία στο περιβάλλον του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ραούφ Ντενκτάς. Η δυσφορία αυτή αποτυπώνεται με σχόλια συνεργατών του Τουρκοκύπριου ηγέτη στον τουρκικό Τύπο, ενώ ο ίδιος δήλωσε ότι «ασφαλώς ο κ. Ντε Σότο δε θα έδωσε ικανοποιητικές πληροφορίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας σχετικά με το περιεκτικό έγγραφο που παρουσιάσαμε». Ο κ. Ντενκτάς έκανε τη δήλωση αυτή στη φρεγάτα «Ορούτς Ρεΐς», όπου βρισκόταν για να παρακολουθήσει την άσκηση έρευνας και διάσωσης του ανθυπολοχαγού Τζανέρ Γκιονγελί.

Ο Περουβιανός διπλωμάτης αναμένεται να ενημερώσει τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς και για την επικείμενη επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, στην Κύπρο τις προσεχείς ημέρες.

Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ

Η αναθεώρηση της δομής της διοίκησης και της δομής δυνάμεων των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, όπου εντάσσεται, τόσο η αναθεώρηση του ελληνικού αμυντικού δόγματος, όσο και η νέα δομή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, είναι από τα κυριότερα θέματα που θα απασχολήσουν τις εργασίες της 145ης Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, η οποία πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες από 6 μέχρι 9 Μάη και όπου συμμετέχει και ο Ελληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Γ. Αντωνακόπουλος.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σχετική ανακοίνωση, ανάμεσα στα θέματα που απασχολούν τη Σύνοδο είναι τα ακόλουθα:

α. Η γενικότερη κατάσταση στα Βαλκάνια, οι παράγοντες που ενδεχομένως επηρεάζουν τη σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και οι δραστηριότητες όλων των Ειρηνευτικών Αποστολών, τις οποίες διεξάγει το ΝΑΤΟ.

β. Η πρόοδος εργασιών της αναθεώρησης, τόσο της Δομής Διοικήσεως, όσο και της Δομής Δυνάμεων του ΝΑΤΟ σχετικά με την επίτευξη της αρχικής, καθώς και της τελικής επιχειρησιακής ικανότητας των στρατηγείων υψηλής και χαμηλότερης ετοιμότητας.

γ. Η πρόοδος υλοποίησης της Ευρωπαϊκής Ταυτότητας Αμυνας και Ασφάλειας.

δ. Θέματα που αφορούν τις στρατιωτικές πτυχές του σχεδίου δράσης για τη συμμετοχή των νέων κρατών - μελών στη Συμμαχία (διεύρυνση), καθώς και την πρόοδο και τον τρόπο μελλοντικής δράσης της πρωτοβουλίας αμυντικών δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ