ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Μάη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Απειλούν με αντίποινα στη Γάζα

«Να κυνηγήσει τους τρομοκράτες παντού» απειλεί ο Αριέλ Σαρόν, μετά την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση, κοντά στο Τελ Αβίβ, ενώ προετοιμάζεται το κλίμα για επίθεση στη Γάζα

«Να αποτρέψουν κάθε τρομοκρατική επίθεση κατά αθώων Ισραηλινών» καλεί, με διάγγελμά του, τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας ο Γιάσερ Αραφάτ ζητώντας διεθνή βοήθεια για να «εφαρμοστούν οι διαταγές του»

Μόνιμα με το δάχτυλο στη σκανδάλη

Associated Press

Μόνιμα με το δάχτυλο στη σκανδάλη
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Τα αντίποινα του ισραηλινού στρατού μετά την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση, αργά την Τρίτη κοντά στο Τελ Αβίβ, επρόκειτο να εξετάσει το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που συγκάλεσε ο Αριέλ Σαρόν, αναχωρώντας εσπευσμένα μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο από την Ουάσιγκτον. Ο Γιάσερ Αραφάτ, σε μήνυμά του προς τον παλαιστινιακό λαό, δήλωνε δεσμευμένος στην αντι-τρομοκρατική εκστρατεία και έδινε εντολή στις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας να αποτρέψουν την οποιαδήποτε τρομοκρατική ενέργεια εναντίον αθώων πολιτών από όποια οργάνωση και αν προέρχεται.

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης συγκέντρωσε, και πάλι, τη μήνι του Ισραηλινού πρωθυπουργού, που τον χαρακτήρισε απόλυτα υπεύθυνο για τη νέα βομβιστική επίθεση τονίζοντας ότι «αποτελεί απόδειξη των πραγματικών προθέσεων της ηγεσίας της Π. Αρχής». Ο Σαρόν υπογράμμισε, αναχωρώντας από την Ουάσινγκτον, ότι επιστρέφει εξοργισμένος, θλιμμένος αλλά και αποφασισμένος να συνεχίσει τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, όπου και να βρίσκονται οι τρομοκράτες. Οι Ισραηλινοί δεν πρόκειται να υποκύψουν ποτέ σ' αυτόν τον εκβιασμό: όποιος προσπαθεί να μας σκοτώσει, θα τον σκοτώσουμε πρώτοι». Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Σαρόν δήλωνε ότι δεν πήρε «κανένα πράσινο φως» από το Λευκό Οίκο για αντίποινα κατά των Παλαιστινίων τονίζοντας ότι «κανένα κυρίαρχο κράτος δε χρειάζεται την έγκριση άλλων κρατών για να αυτο-αμυνθεί και δε ζητάω καμία άδεια».

Associated Press

Ο Ισραηλινός υπουργός Παιδείας, Λιμόρ Λιβνάτ, που συνόδευε τον Σαρόν, εκτιμούσε ότι πλέον το Ισραήλ δεν έχει άλλη επιλογή από το να απομακρύνει τον Αραφάτ. Εντούτοις, ξεκαθάριζε ότι αυτό δεν είναι απόφαση του Αριέλ Σαρόν, που υπενθυμίζεται ότι είχε θέσει και παλαιότερα το θέμα, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις της ηγεσίας των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών που υποστήριζαν ότι μια τέτοια κίνηση θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα στο Ισραήλ.

Αναμένοντας την επιστροφή Σαρόν, ο υπουργός Αμυνας, Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, είχε συνάντηση με τους διοικητές του στρατού, προκειμένου να έχει προετοιμαστεί κάποια συγκεκριμένη πρόταση για το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας, Γιάρντεν Βατικάι, δήλωνε ότι «τα ισραηλινά αντίποινα θα στραφούν εναντίον όλων όσοι στρέφονται κατά του Ισραήλ, όπου και αν βρίσκονται», αποφεύγοντας να γίνει συγκεκριμένος αλλά εντείνοντας τις υποψίες ότι η ισραηλινή στρατιωτική μηχανή βρήκε την απαραίτητη δικαιολογία να στραφεί προς τη Λωρίδα της Γάζας.

Επίθεση και «ετοιμότητα»

Αργά το βράδυ της Τρίτης, ισχυρότατη έκρηξη συγκλόνισε πολυώροφο κτίριο στο προάστιο Ρίσον Λετζιόν, του Τελ Αβίβ. Ο καμικάζι αυτοκτονίας, σύμφωνα με τα στοιχεία, έφθασε στον τρίτο όροφο, όπου βρισκόταν αίθουσα ψυχαγωγίας γεμάτη από κόσμο, καθώς, όπως έλεγαν αυτόπτες μάρτυρες, δεν υπήρχε φρουρός ασφαλείας στο κτίριο. Εκεί πυροδότησε τη βαλίτσα με εκρηκτικά και καρφιά, προκαλώντας το θάνατο 15 Ισραηλινών και τον τραυματισμό, τουλάχιστον, 60 άλλων, εκ των οποίων αρκετοί νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η επίθεση ήταν η πιο πολύνεκρη μετά την έναρξη της ισραηλινής στρατιωτικής εκκαθαριστικής επιχείρησης στη Δ. Οχθη και μάλιστα σημειώθηκε σε ένα εξαιρετικά συμβολικό προάστιο του Τελ Αβίβ, το οποίο είναι και ο πρώτος σιωνιστικός εποικισμός που ιδρύθηκε στην περιοχή το 19ο αιώνα. Το τηλεοπτικό δίκτυο της «Χεζμπολάχ» του Λιβάνου μετέδωσε ότι την ευθύνη ανέλαβε η «Χαμάς». Το γαλλικό Πρακτορείο, αντίθετα, μετέδωσε ότι την ευθύνη ανέλαβαν τηλεφωνικώς οι «Ταξιαρχίες του Αλ Ακσα». Παρ' όλα αυτά, δεν υπήρχε επίσημη γραπτή ανακοίνωση και εκπρόσωπος της «Χαμάς» δήλωνε, από τη Γάζα, ότι «δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την ανάληψη ευθύνης» αν και προσέθετε ότι η οργάνωσή του στηρίζει τέτοιου είδους επιθέσεις.

Associated Press

Παρ' όλα αυτά, τα ισραηλινά ΜΜΕ έδειξαν περισσή εγρήγορση να εκτιμήσουν ότι «προφανώς ευθύνεται η Χαμάς, που εδρεύει στη Γάζα» ενώ ένα τηλεοπτικό δίκτυο υποστήριζε ότι υπάρχουν πληροφορίες πως ο καμικάζι ήταν από τη Γάζα. Αμέσως, μετά την επίθεση, ισραηλινά F-16 έκαναν χαμηλές πτήσεις πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας ενώ οι ανταποκριτές μετέδιδαν ότι οι Παλαιστίνιοι εκεί θεωρούν περισσότερο από δεδομένη την έναρξη μιας ισραηλινής επιχείρησης ανάλογης με αυτήν στη Δ. Οχθη.

Νωρίς χθες το πρωί, άλλος ένας καμικάζι αυτοκτονίας ανατινάχτηκε σε στάση λεωφορείου κοντά στη Χάιφα, έχοντας, προφανώς, ως στόχο μια ομάδα Ισραηλινών στρατιωτών. Δεν υπήρξαν θύματα και μόνο ο καμικάζι νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Δεν υπήρξε καμία ανάληψη ευθύνης. Ο ισραηλινός Τύπος, χθες, μιλούσε για «επιστροφή του τρόμου» και αναρωτιόταν ευλόγως «πώς έγινε τελικά κάτι τέτοιο μετά από μια τόσο μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στη Δ. Οχθη» ενώ αρθρογράφος της «Χααρέτζ» εκτιμούσε ότι «οι ισραηλινές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στη Δ. Οχθη δημιούργησαν περισσότερους καμικάζι αυτοκτονίας».

Διάγγελμα Αραφάτ

Την καταδίκη της «τρομοκρατικής επίθεσης κατά αθώων Ισραηλινών που ενισχύει την επιχειρηματολογία της ισραηλινής ηγεσίας και βλάπτει τους παλαιστινιακούς στόχους» εξέφρασε, αμέσως μετά την επίθεση, η Π. Αρχή. Μάλιστα, χθες το απόγευμα, ο Γιάσερ Αραφάτ προχώρησε σε τηλεοπτικό διάγγελμα προς τον παλαιστινιακό λαό στα αραβικά, για πρώτη φορά μετά από μια επίθεση αυτοκτονίας, δηλώνοντας ότι «ως Πρόεδρος της Π. Αρχής και ηγέτης της ΟΑΠ, είμαι δεσμευμένος στον αντιτρομοκρατικό πόλεμο των ΗΠΑ και διατάζω όλες τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας να αποτρέψουν την οποιαδήποτε τρομοκρατική επιχείρηση εναντίον Ισραηλινών πολιτών από όποια παλαιστινιακή οργάνωση και αν επιχειρείται».

Στο μήνυμά του, ο Αραφάτ κάλεσε, επίσης, τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας να αποτρέψουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις του ισραηλινού στρατού και των εποίκων εναντίον Παλαιστινίων πολιτών και υποστήριξε ότι οι δυνατότητες δράσης των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας είναι εξαιρετικά περιορισμένες μετά τις καταστροφές που υπέστησαν από την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση. Απηύθυνε έκκληση προς τις ΗΠΑ, τον Πρόεδρο Μπους και τη διεθνή κοινότητα, να στηρίξουν την Π. Αρχή και τις δυνάμεις ασφαλείας της, να «εφαρμόσουν» τις διαταγές του και επανέλαβε το αίτημά του για ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης στην περιοχή προκειμένου να αποκλιμακωθεί η βία.

Σχολιάζοντας τη νέα επίθεση, η Χάνα Ασράουι εκτίμησε ότι «αποτελεί καρπό του μίσους και της οργής που έσπειρε η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση». Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ.

Πρώτα δείγματα «γραφής»

Νωρίς χθες το πρωί, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στο χωριό αλ Ούτζα, κοντά στην Ιεριχώ, όπου συγκέντρωσε και κρατεί όλους τους άνδρες στο κτίριο του σχολείου. Στην Τουλκαρέμ, που παραμένει υπό αυστηρό αποκλεισμό, πυκνά ισραηλινά πυρά έπληξαν τον παρακείμενο προσφυγικό καταυλισμό ενώ όλμοι προσγειώθηκαν στον εποικισμό Γκους Κατίφ, στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας, χωρίς να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες.

Ο «Αλ Τζαζίρα» στην υπηρεσία των ΗΠΑ;

Είναι ο δορυφορικός σταθμός «Αλ Τζαζίρα» του Κατάρ στην υπηρεσία των ΗΠΑ; Αυτό το ερώτημα συζητείται σε κύκλους διανοουμένων αραβικών χωρών και η απάντηση που δίνεται είναι ότι με τις πρόσφατες εκπομπές του εξυπηρετεί αμερικανικά συμφέροντα. Αφορμή σ' αυτή την κρίση έδωσε το βίντεο που εκπέμφθηκε από το δορυφορικό σταθμό στα μέσα του Απρίλη και δείχνει τον Αχμέντ αλ Χαζνάβι αλ Χαμίντι, έναν από τους δράστες και αυτόχειρες των πληγμάτων της 11ης του Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη, να λέει, εν είδει διαθήκης: «Είναι καιρός να επιτεθούμε στους Αμερικανούς εκεί που τους πλήττει σκληρότερα: Στο ίδιο τους το σπίτι». Το βίντεο θεωρείται ότι είχε ληφθεί έξι μήνες πριν τα γεγονότα του περσινού Σεπτέμβρη. Πολλοί Αραβες διερωτώνται γιατί άραγε από το σταθμό του Κατάρ και γιατί ακριβώς τον Απρίλη.

Γύρω από τις συζητήσεις αυτές η «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» (4/5 του Μάη) πληροφορεί τους αναγνώστες της ότι «με την εκπομπή αυτή ο "Αλ Τζαζίρα" στα μάτια πολλών Αράβων διανοουμένων διέπραξε προδοσία». Ο Ντία Ρασβάν, επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου «Αλ Αχράμ» του Καΐρου, έχει τη γνώμη ότι στον αραβικό κόσμο είναι πολλοί εκείνοι που αμφιβάλλουν πως η 11η του Σεπτέμβρη είναι έργο του Μπιν Λάντεν και της Κάιντα και πιστεύουν πως οι δράστες είναι άνθρωποι της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ. Ετσι ο αραβικός κόσμος αντιμετώπισε με πολύ σκεπτικισμό την «αντιτρομοκρατική συμμαχία» και τον πόλεμο κατά του Αφγανιστάν. Και τώρα έρχεται το βίντεο και προσφέρει μια απόδειξη και μια νομιμοποίηση εκ των υστέρων αυτού του πολέμου. Μάλιστα η προβολή έγινε όταν η αποστολή του Κόλιν Πάουελ δε σημείωνε επιτυχία.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, ο ίδιος ο αρχισυντάκτης του «Αλ Τζαζίρα», Ιμπραήμ Χιλάλ, φέρεται να δήλωσε: «Φυσικά μ' αυτή την κασέτα εξυπηρετούμε αμερικανικά συμφέροντα. Αλλά τι έπρεπε να κάνουμε; Πήραμε την κασέτα και δεν μπορούμε να την αφήσουμε να εξαφανιστεί στο αρχείο».

Κατάρ: Βάση εξόρμησης κατά του Ιράκ

Οι υποψίες των Αράβων διανοουμένων -- και φυσικά όχι μόνον αυτών -- κατά του «Αλ Τζαζίρα» φαίνεται να σχετίζονται και με την πρόσφατη στενή συνεργασία των κυρίαρχων κύκλων του εμιράτου -- αυτού του λιλιπούτειου κρατιδίου των 600.000 κατοίκων, από τους οποίους τα 2/3 είναι «φιλοξενούμενοι εργάτες», Παλαιστίνιοι, Ινδοί, Πακιστανοί -- με τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ. Η μοναρχική οικογένεια του Κατάρ υποχώρησε μπροστά στις πιέσεις της Ουάσιγκτον και μετέβαλε το νάνο κρατίδιο σε μια από τις κύριες βάσεις εξόρμησης κατά του Ιράκ. Αρχικά το ρόλο αυτό προβλεπόταν να το παίξει η Σαουδική Αραβία, στην οποία η αμερικανική κυβέρνηση έχει κατασκευάσει την υπερμοντέρνα αεροπορική βάση του «πρίγκιπα Σουλτάνου», κοντά στην πρωτεύουσα Ριάντ, και την έχει «μπουκώσει» με παντός είδους σύνεργα πολέμου υψίστης τεχνολογίας. Αλλά, όπως είναι γνωστό, τον τελευταίο καιρό οι σχέσεις ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας ψυχράθηκαν και η Ουάσιγκτον, πιέζοντας τη δυναστεία του Κατάρ, εγκατέστησε εκεί καινούρια, εξίσου υπερμοντέρνα αεροπορική βάση εξόρμησης κατά του Ιράκ, την «Ουντάιντ», χωρίς να εγκαταλείψει τελείως τη σαουδική βάση ως εφεδρεία.

Φυσικά ο εμίρης του Κατάρ δε μετέβαλε τη χώρα ουσιαστικά σε προτεκτοράτο των ΗΠΑ χωρίς προσωπικό αντάλλαγμα. Οπως πληροφορεί ο «Σπίγκελ» (6/5), η δυναστική κυβέρνηση ξεκαθάρισε στους Αμερικανούς ότι στις επιχειρήσεις τους από το έδαφος του Κατάρ δε θα τους επιβληθεί κανένας περιορισμός. «Σε αντάλλαγμα οι ΗΠΑ προστατεύουν το δυναστικό οίκο από επιθέσεις από το εξωτερικό ή (στη διάρκεια) εσωτερικών ταραχών».


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΟΥΣ - ΣΑΡΟΝ
Υπό σκιάν...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Στον αχό της βομβιστικής επίθεσης έξω από το Τελ Αβίβ, για την οποία ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε την «αηδία του», «βυθίστηκε» η ωριαία συνάντηση Σαρόν - Μπους και έληξε εσπευσμένα. Τα αμερικανικά ΜΜΕ χαρακτήριζαν «μάλλον αντιπαραγωγική» την 5η συνάντηση των δύο ανδρών, που ήταν εξαιρετικά λακωνικοί. Ο Μπους επρόκειτο να συναντηθεί με τον Ιορδανό βασιλιά ενώ, το Σάββατο, συναντιούνται ο Αιγύπτιος Πρόεδρος με τον Σαουδάραβα διάδοχο και το Σύρο Πρόεδρο. Στο περιθώριο, η Ουάσιγκτον πιέζει για επίλυση και της πολιορκίας του Ναού της Γέννησης ενώ η ΕΕ εμπλέκεται ενεργότερα δηλώνοντας «πρόθυμη να δεχτεί τους εξόριστους Παλαιστινίους, αν και είναι δύσκολο το νομικό καθεστώς».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος επανέλαβε ότι απώτερος στόχος είναι η ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Ο Σαρόν έσπευσε να συμπληρώσει ότι για τον ίδιο «δεν αποτελεί προτεραιότητα». Πίσω από τα χαμόγελα η εφημερίδα New York Times και το δίκτυο CBS φιλοξενούσαν εκτενείς αναλύσεις όπου υποστήριζαν ότι οι διαφωνίες ανάμεσα στους δύο άνδρες δε γεφυρώθηκαν. Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, ο Μπους συμμερίστηκε την πρόταση για περιθωριοποίηση του Αραφάτ «σε συμβολικό ρόλο» αλλά του σημείωσε ότι «παραμένει, καλώς ή κακώς, εκλεγμένος ηγέτης» και επανέλαβε ότι «θα πρέπει να ανακουφιστεί ο παλαιστινιακός λαός και να χαλαρώσει ο οικονομικός αποκλεισμός». Η μεγαλύτερη διαφωνία εστιάστηκε στη Σ. Αραβία, που για μεν τον Σαρόν υποθάλπει την τρομοκρατία και θα πρέπει να περιθωριοποιηθεί, για τον δε Μπους «δεν τίθεται θέμα και είναι χρήσιμο το σχέδιό της».

Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωναν τη μετάβαση στην περιοχή του διευθυντή της CIA, προκειμένου να συνεργαστεί με τους Παλαιστινίους για τη «δημιουργία μιας ενιαίας νέας δύναμης ασφαλείας, που θα είναι σε θέση να αποτρέψει τρομοκρατικές ενέργειες».

Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, τόνιζε ότι «ήρθε η ώρα για τον Αραφάτ να επιλέξει ανάμεσα στη βία και στην ειρήνη και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στην Π. Αρχή, άλλωστε αυτό περιμένει από αυτόν ο Πρόεδρος Μπους» αποφεύγοντας, όμως, εκφράσεις περί τρομοκρατίας. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, μετά την επίθεση, εκτιμούσε ότι «κινδυνεύουν οι ελπίδες επανάληψης της πολιτικής διαδικασίας» αλλά τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι σε διαρκή συνεννόηση με την ΕΕ, τους Αραβες συμμάχους τους και τις εμπλεκόμενες πλευρές, ασκώντας πιέσεις για αποκλιμάκωση.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Νίπτω τας χείρας»

Η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε να ξεκαθαρίσει χτες ότι δε σκοπεύει να δεχτεί στο έδαφος της χώρας Παλαιστίνιους που βρίσκονται αποκλεισμένοι στο ναό της Γέννησης στην Ιερουσαλήμ. Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών με δήλωσή του καταδίκασε «με τον πιο έντονο τρόπο τη νέα τρομοκρατική επίθεση, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο αθώων πολιτών του Ισραήλ».

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί ο πρόεδρος Αραφάτ με δήλωσή του κατήγγειλε την τρομοκρατική ενέργεια. «Πιστεύουμε, είπε ο Π. Μπεγλίτης, ότι η επόμενη περίοδος θα είναι μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδος για το Μεσανατολικό γενικότερα, αλλά και για τις ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις» και πρόσθεσε ότι «από την πλευρά μας πιστεύουμε ότι ο πρόεδρος Αραφάτ και στη νέα αυτή περίοδο, έχει να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Είναι αδιέξοδη η προσέγγιση της ισραηλινής κυβέρνησης για απομάκρυνση του προέδρου Αραφάτ από την ειρηνευτική διαδικασία».

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου ρωτήθηκε και για το αν ζητήθηκε από την Ελλάδα να φιλοξενήσει κάποιους από τους αποκλεισμένους στο Ναό της Γέννησης Παλαιστίνιους.

«Δεν έχει ζητηθεί, είτε επίσημα, είτε ανεπίσημα», είπε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, αλλά πρόσθεσε ότι παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών έχουν συμμετάσχει σε μια σειρά διαπραγματεύσεων με τις δύο πλευρές και είναι σε συνεργασία με τους επικεφαλής των θρησκευτικών δογμάτων στα Ιεροσόλυμα, προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα του Ναού της Γέννησης, αλλά σε καμία φάση αυτής της διαπραγμάτευσης δεν τέθηκε ως αίτημα προς την ελληνική πλευρά να δεχτεί Παλαιστινίους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ