ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Μάη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
Ανέξοδες υποσχέσεις γιγαντώνουν το «γολγοθά» εκατομμυρίων παιδιών

Παιδιά της Παλαιστίνης τρέχουν να φυλαχτούν από τα πυρά του ισραηλινού στρατού

Associated Press

Παιδιά της Παλαιστίνης τρέχουν να φυλαχτούν από τα πυρά του ισραηλινού στρατού
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης Κορυφής του ΟΗΕ για τα παιδιά κήρυξε χτες ο ΓΓ του οργανισμού, Κόφι Ανάν, ψέγοντας τους ενήλικες της υφηλίου «για τη θλιβερή αποτυχία τους να εξασφαλίσουν σε κάθε παιδί του πλανήτη μία ζωή μακριά απ' τη φτώχεια, τον πόλεμο, τις κακουχίες»... Μιλώντας σε εξήντα αρχηγούς κρατών, 250 παιδιά από διάφορες χώρες και περίπου 3.000 εκπροσώπους 180 χωρών και μη κυβερνητικών οργανισμών ο Κόφι Ανάν σημείωσε χαρακτηριστικά: «Τα παιδιά και οι νέοι κάθε χώρας έχουν δικαίωμα να προσδοκούν πως κάποτε θα τηρηθούν οι υποσχέσεις των ενηλίκων για την οικοδόμηση ενός κόσμου κατάλληλου για τα παιδιά».

«Τα παιδιά είναι σε καλύτερη κατάσταση απ' ό,τι ήταν πριν μία δεκαετία», ήταν η αισιόδοξη εκτίμηση που έκανε η εκτελεστική διευθύντρια της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ, Κάρολ Μπέλαμι. Τα επιχειρήματά της; Σήμερα, περισσότερα παιδιά από ποτέ πηγαίνουν σχολείο. Η πολιομυελίτιδα έχει, ως επί το πλείστον, εξαλειφθεί. Σήμερα καταγράφονται 3.000.000 λιγότερες περιπτώσεις παιδικής θνησιμότητας απ' ό,τι στις αρχές της δεκαετίας του '90.

Πάντως, η Κάρολ Μπέλαμι δεν παρέλειψε να αναφέρει πως σήμερα υποσιτίζονται 150.000.000 παιδιά απ' το σύνολο των περίπου δύο δισ., πως σχεδόν 11 εκατομμύρια παιδάκια αποβιώνουν πριν τα πέμπτα τους γενέθλια, πως πάνω από 120.000.000 άλλα δεν έχουν ποτέ πατήσει το πόδι τους στο σχολείο, πως 10.000.000 άλλα πεθαίνουν ετησίως από ιάσιμες ασθένειες και πως 300.000 άλλα συμμετέχουν σε πολέμους.

«Εκατομμύρια παιδιά σήμερα στερούνται βασικά δικαιώματα και κακοποιούνται πολυποίκιλα γιατί οι κυβερνήσεις των χωρών τους εξακολουθούν να αθετούν τις δεσμεύσεις τους», παρατήρησε ο Μπιλ Μπελ, εκπρόσωπος ενός συνασπισμού 100 διεθνών οργανώσεων αρωγής του παιδιού γνωστών με το όνομα «Δικαιώματα του Παιδιού», προειδοποιώντας πως για μία ακόμη φορά, και για μία ακόμη δεκαετία, η Διάσκεψη του ΟΗΕ για τα παιδιά θα γίνει αφορμή για την εξαγγελία κενών και ανέξοδων κυβερνητικών υποσχέσεων...

Η Διάσκεψη Κορυφής του ΟΗΕ για τα παιδιά είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 18 του περασμένου Σεπτέμβρη αλλά αναβλήθηκε λόγω των επιθέσεων στις ΗΠΑ. Οι εργασίες της Διάσκεψης αναμένεται να ολοκληρωθούν αύριο Παρασκευή.

ΠΓΔΜ
Πέντε υποθέσεις εγκλημάτων βλέπει η Ντελ Πόντε...

ΣΚΟΠΙΑ.--

Δεν είναι τρεις, αλλά πέντε οι υποθέσεις εγκλημάτων που διαπράχτηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων που προκάλεσε την άνοιξη του 2001 η ένοπλη δράση αυτονομιστών Αλβανών στην ΠΓΔΜ. Αυτό γνωστοποιήθηκε κατά τον κύκλο επαφών που είχε χτες στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους η επικεφαλής των γενικών εισαγγελέων του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) της Χάγης, Κάρλα ντελ Πόντε.

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε χτες το απόγευμα η Ελβετίδα εισαγγελέας, πέρα από τις δύο ήδη γνωστές περιπτώσεις που αφορούν τις εκτελέσεις 10 Αλβανών στο χωριό Λιούμποτεν και τη δολοφονία οκτώ αστυνομικών στην περιοχή Βέιτσε, το ΔΠΔ θα εξετάσει και άλλες τρεις περιπτώσεις, για τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις ότι διαπράχτηκαν εγκλήματα από τη μεριά του σήμερα «αποστρατιωτικοποιημένου» «Εθνικοαπελευθερωτικού Στρατού» των Αλβανών της ΠΓΔΜ. Η Ντελ Πόντε δε θέλησε να προβεί σε άλλες λεπτομέρειες ιδιαίτερα μετά τις συναντήσεις που είχε με το γενικό εισαγγελέα της ΠΓΔΜ, Στάβρε Τσίκοφ και εκπροσώπους της ΕΕ και του ΟΑΣΕ και τις πρόσφατες πληροφορίες του Τύπου των Σκοπίων που έφεραν τους εισαγγελείς του δικαστηρίου της Χάγης να έχουν ήδη συντάξει κατηγορητήριο σε βάρος του νυν υπουργού Εσωτερικών και αρχηγού των δυνάμεων της αστυνομίας, Λιούμπε Μποσκόφσκι.

Σκοτώθηκε Γερμανός στρατιώτης

Ενας Γερμανός στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας ακόμη τραυματίστηκε σοβαρά όταν το στρατιωτικό όχημα στο οποίο επέβαιναν πάτησε χτες το μεσημέρι σε νάρκη που είχε τοποθετηθεί στην οδική αρτηρία Πόποβα Σάπκα - Λέσνιτσα στη Βορειοδυτική ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του ΝΑΤΟικού εκπροσώπου στα Σκόπια Γκρεγκ Ράτκλιφ, οι δύο Γερμανοί στρατιώτες υπηρετούσαν στη ΝΑΤΟική δύναμη «Κεχριμπαρένια Αλεπού» που εδρεύει στην ΠΓΔΜ. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο του αμερικανικού στρατοπέδου «Μπόνστιλ» στο Κοσσυφοπέδιο.

ΗΠΑ
«Αντιτρομοκρατικής» υστερίας... συνέχεια!

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΑΣ ΒΕΓΚΑΣ.-

Οσο και αν πασχίζουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι να αποδείξουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται συνεχώς σε κίνδυνο από «εξωτερικές τρομοκρατικές επιθέσεις», η πραγματικότητα συνεχίζει να τους διαψεύδει. Εννοείται ότι αυτό δεν τους πτοεί και συνεχίζουν να ρίχνουν άφθονη καύσιμη ύλη, όρα χρήμα, προκειμένου να προωθούν τα σχέδιά τους, αλλά και να τονώσουν την οικονομία της υπερδύναμης.

Θυμάται κανείς την περίπτωση «επιθέσεων» με άνθρακα, που Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν αφήσει να διαρρεύσει η πληροφορία ότι υποπτεύονται πως «ο άνθρακας είχε κατασκευαστεί σε εργαστήρια της Ρωσίας», αλλά τελικά αποδείχτηκε ότι όχι μόνο είχε κατασκευαστεί σε αμερικανικά, αλλά και Αμερικανός «τρελός επιστήμων» ήταν ο άνθρωπος πίσω από τις επιθέσεις;

Ε! ανάλογη είναι και η περίπτωση με τις επιθέσεις σε γραμματοκιβώτια, όπου είχαν ανακαλυφθεί περίπου είκοσι εκρηκτικοί μηχανισμοί στις πολιτείες Κολοράντο, Νεμπράσκα, Αϊόβα και Ιλινόις και το γεγονός αυτό είχε θέσει και πάλι τις ΗΠΑ «σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού». Ομως, η ομοσπονδιακή αστυνομία, το FBI, συνέλαβε στη Νεβάδα, τον Λιουκ Χέλντερ, έναν απολύτως Αμερικανό νέο ηλικίας 22 ετών και φοιτητή, ο οποίος θεωρείται από τις αρχές ο δράστης της τοποθέτησης αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών στα γραμματοκιβώτια.

Εχει καμία σημασία ότι ο δράστης είναι Αμερικανός; Οχι. Εξάλλου, πόσες φορές έχουν τονίσει οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ότι και ο εσωτερικός κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος;

Και εξακολουθεί να είναι... συνεπώς ο πόλεμος που κήρυξε ο Αμερικανός Πρόεδρος κατά της τρομοκρατίας μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου και έχει ήδη στοιχίσει στο στρατό των ΗΠΑ γύρω στα 12,5 δισ. δολάρια... θα απαιτήσει και νέες δαπάνες πριν από το τέλος του οικονομικού έτους, όπως τουλάχιστον ανακοίνωσε ο Ντοβ Ζακχάιμ υπεύθυνος των οικονομικών υπηρεσιών του Πενταγώνου, που ανήκει σε επιτροπή αξιωματούχων του Πενταγώνου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ. Επιτροπή, που επισκέφθηκε το Κογκρέσο για να ζητήσει τη διάθεση πρόσθετων κονδυλίων για τη διεξαγωγή του αντιτρομοκρατικού πολέμου από το κονδύλι των 18 δισ. δολαρίων επιπλέον του τακτικού προϋπολογισμού του έτους 2002, που είχε ζητήσει πριν μερικούς μήνες. Επιπλέον, ο Ράμσφελντ ζητεί τώρα τη διάθεση επιπλέον 14 δισ. δολαρίων μέχρι το Σεπτέμβριο και άλλων 48 δισ. επιπλέον του προϋπολογισμού του 2003.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Νοσοκόμα, δολοφόνος κατά συρροή

ΧΑΓΗ.-

Κατηγορίες απαγγέλθηκαν χτες σε 40χρονη νοσοκόμα για τις δολοφονίες 14 ανθρώπων, τις οποίες διέπραξε χορηγώντας τους υπερβολικές δόσεις φαρμάκων. Τα θύματά της είναι τέσσερα παιδάκια, ανάμεσά τους και βρέφη κάτω των 12 μηνών, και εννέα ηλικιωμένοι, ο γηραιότερος εκ των οποίων 91 ετών.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η 40χρονη διέπραξε τα εγκλήματα σε περίοδο τεσσάρων ετών, από το 1997 έως το 2001, ενώ εργαζόταν σε νοσοκομεία της Χάγης. Κατηγορείται επίσης και για τέσσερις απόπειρες δολοφονίας. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, η δίκη της θα ξεκινήσει τον Ιούνιο.

ΚΕΝΥΑ
Φονικές πλημμύρες προκαλεί η αποψίλωση των δασών...

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.- Οι καταρρακτώδεις βροχές των τελευταίων δύο βδομάδων σε συνδυασμό με την εκτεταμένη και χρόνια αποψίλωση των δασών προκάλεσαν σε οκτώ επαρχίες της Κένυας κατολισθήσεις και γιγάντια ποτάμια λάσπης που παρέσυραν στο θάνατο 46 άτομα και ανάγκασαν δεκάδες χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Σύμφωνα με χτεσινές ανακοινώσεις του εκπροσώπου της αστυνομικής διεύθυνσης του Ναϊρόμπι, Ντόλα Ιντίτντις, οι βροχές και οι λασποπλημμύρες ανάγκασαν πάνω από 100.000 άτομα να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Οι βροχοπτώσεις των τελευταίων δύο βδομάδων εκτιμάται πως είναι οι χειρότερες από το 1997, οπότε είχαν σημειωθεί καταστροφικές βροχοπτώσεις σε όλη την επικράτεια της Κένυας, λόγω του φαινομένου κλιματολογικών αλλαγών Ελ Νίνιο.

Την περασμένη βδομάδα, ο Πρόεδρος της Κένυας, Ντανιέλ αραπ Μόι, είχε εξαγγείλει τη λήψη «δραστικών μέτρων» προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικολογική καταστροφή που έχει προκαλέσει η χρόνια καταστροφή εκτεταμένων δασικών εκτάσεων. Είχε μάλιστα επιρρίψει τις ευθύνες στον επικεφαλής και άλλους αξιωματούχους της εθνικής δασικής υπηρεσίας, θεωρώντας τους υπεύθυνους «για εγκληματική παραμέληση καθηκόντων που επέτρεψε, εν τέλει, την καταστροφή των δασών»...

Τα περισσότερα απ' τα εναπομείναντα δάση της Κένυας είναι κρατική ιδιοκτησία και θεωρητικά τουλάχιστον προστατεύονται απ' το νόμο. Ομως, τα τελευταία πέντε χρόνια, πολλά δάση, ιδιαίτερα εκείνα πέριξ του όρους Κένυα και της Κοιλάδας Ριφτ (όπου σημειώθηκε και ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων) είχαν αποψιλωθεί ή δοθεί προς εκμετάλλευση σε επιχειρηματίες που διατηρούσαν «διασυνδέσεις» με σημαίνοντες αξιωματούχους της κυβέρνησης...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ