ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Μάη 2002
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Προωθούν και πολυάριθμο « σώμα πραιτοριανών»!

Οι προσκείμενες σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΚΕΠ δημοτικές παρατάξεις, συμφωνούν για εκατοντάδες προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία, την οποία μάλιστα θέλουν και εξοπλισμένη

Παραμένει ο κίνδυνος σύστασης «σώματος πραιτοριανών» στο Δήμο Αθηναίων από παρατάξεις που πρόσκεινται στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΕΠ. Εδώ και καιρό μεθοδεύουν εκατοντάδες προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία. Σώμα που ίσως λάβει και κατασταλτικές αρμοδιότητες, κατά τις επιθυμίες των κρατούντων.

Η δημοτική αρχή προετοιμαζόταν στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να προτείνει στο υπουργείο Εσωτερικών αλλαγές στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας των ΟΤΑ, που να της επιτρέπουν προσλήψεις 700 ατόμων για τη Δημοτική Αστυνομία (σήμερα προβλέπονται 170 τέτοιες θέσεις για το Δήμο Αθηναίων, υπηρετούν 127 και πρόσφατα αποφασίστηκαν προσλήψεις επιπλέον 40 ατόμων). Λέγεται ότι η νέα πρόταση έγινε από την πλευρά του «καλού ΠΑΣΟΚ» (Δ. Μπέης) και η δημοτική αρχή έσπευσε να την υιοθετήσει και να τη θέσει για συζήτηση.

Η προσωρινή αναβολή - λόγω αντιδράσεων - της συζήτησης του θέματος, δεν πρέπει να προκαλεί κανέναν εφησυχασμό. Εξάλλου, με την ανάδειξη της δημοτικής αστυνομίας σε άλλο ένα κατασταλτικό μηχανισμό φαίνεται να συμφωνεί και η νυν υποψήφια της ΝΔ Ντ. Μπακογιάννη. Σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΛΦΑ», μίλησε περί όπλων που πρέπει να πάρει η Δημοτική Αστυνομία. Αποψη που έχει εκφραστεί και στην Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, από αιρετούς των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Η πρόταση και η μεθόδευση βρίσκουν αντίθετη τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα», στελέχη της οποίας σχολιάζουν ότι στο Δήμο σχεδιάζουν σώμα πραιτοριανών, που σε συνδυασμό με την κυρίαρχη αντίληψη σήμερα στην ΤΑ, υπάρχει κίνδυνος να μετεξελιχτεί σε άλλο ένα σώμα καταστολής.

Συμπληρώνουν πως ενώ η δημοτική αρχή σχεδιάζει εκατοντάδες τέτοιες προσλήψεις, ενέκρινε πρόσφατα ελάχιστες προσλήψεις στις λεγόμενες κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου (βρεφοκομείο, παιδικοί σταθμοί κλπ.), όπου παρατηρείται μεγάλο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού και άρα χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες στους δημότες.

ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Οι προτάσεις της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ

Το πόρισμα της «επιτροπής Κιντή» που σύστησε το υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, επιδίωξε να «προλάβει» χτες η ΑΔΕΔΥ, παρουσιάζοντας τη δική της πρόταση για τη διαμόρφωση του νέου μισθολογίου, λίγες μέρες πριν την έκδοση του τελικού κειμένου.

Η πρόταση της ΑΔΕΔΥ, που παρουσιάστηκε από τον αντιπρόεδρό της Κ. Παπαντωνίου, στο πλαίσιο της διημερίδας του υπουργείου Εσωτερικών για τη Δημόσια Διοίκηση, υιοθετεί την ευνοϊκότερη δυνατή εκδοχή του νέου μισθολογίου που επεξεργάζεται η «επιτροπή Κιντή» και προβλέπει: την ενσωμάτωση των επιδομάτων χρόνου υπηρεσίας, εξομάλυνσης μισθολογικών διαφορών, κινήτρου απόδοσης και του ειδικού μηνιαίου επιδόματος που φθάνει ως τις 60.000 δρχ. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι η «επιτροπή Κιντή» συμπεριλαμβάνει στις γενικές αρχές του νέου μισθολογίου τη σταδιακή ένταξη αριθμού γενικών επιδομάτων στο βασικό μισθό, επισημαίνοντας πως πλήρης και άμεση ενσωμάτωση «θα είχε ως αποτέλεσμα υψηλό κόστος για τη δαπάνη συντάξεων».

Κατά τα άλλα, η πρόταση της ανώτατης συνδικαλιστικής οργάνωσης των δημοσίων υπαλλήλων προβλέπει:

-- Αύξηση των αποδοχών του νεοεισερχόμενου δημόσιου υπαλλήλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΥΕ) από τις 269.500 δρχ. στις 300.000 δρχ.

-- Για τους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ο μισθός νεοεισερχομένου προβλέπεται να αυξηθεί από τις 359.500 δρχ. στις 450.000 δρχ. Σύμφωνα με το ίδιο σενάριο ο ανώτερος καταληκτικός μισθός (για υπάλληλο ΠΕ στο 19ο πλέον κλιμάκιο που προτείνεται να ισχύσει) προβλέπεται να είναι της τάξεως των 891.180 δρχ., έναντι 535.800 δρχ. που είναι σήμερα ο ανώτατος καταληκτικός μισθός (για υπάλληλο ΠΕ, στο 18ο μισθολογικό κλιμάκιο).

-- Για τους υπαλλήλους ΤΕ ο ανώτατος καταληκτικός μισθός προβλέπεται στις 732.420 δρχ. έναντι 509.000 δρχ. που είναι σήμερα (στο 18ο κλιμάκιο). Το αντίστοιχο ανώτατο ποσό για υπαλλήλους ΔΕ προβλέπεται να φτάσει τις 603.660 δρχ., έναντι 459.800 δρχ. που είναι σήμερα, ενώ για υπαλλήλους ΥΕ θα φτάνει τις 497.640 δρχ., (σήμερα είναι 408.000 δρχ).

Η ΑΔΕΔΥ, υποστηρίζει επίσης ότι για να υπάρξει σύγκλιση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων με το μέσο όρο αυτών της ΕΕ, θα πρέπει να αυξηθεί ο μέσος μισθός δημοσίου υπαλλήλου στη χώρα μας κατά 17%. Τέλος, υποστηρίζει πως οι νεοδιοριζόμενοι πτυχιούχοι ΠΕ και ΤΕ δεν μπορούν να ζήσουν τις οικογένειες τους μόνο με το μισθό τους σε συνθήκες εκτός ορίων φτώχειας. «230.000 δημόσιοι υπάλληλοι καλούνται να βρουν συμπληρωματικά εισοδήματα για να ξεπεράσουν τα όρια της φτώχειας σε περίπτωση που έχουν ή θέλουν να δημιουργήσουν οικογένεια», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι οι προαναφερόμενες προτάσεις της ΑΔΕΔΥ που παρουσίασε ο Κ. Παπαντωνίου δεν έχουν εγκριθεί από την Εκτελεστική Επιτροπή ή το Γενικό Συμβούλιο της οργάνωσης.

4,8 Ρίχτερ ανοιχτά της Μονεμβασιάς

Μια ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε χτες στις 4.49` τα ξημερώματα ανησύχησε ιδιαίτερα τους κατοίκους της Νότιας Πελοποννήσου, χωρίς όμως μέχρι αργά το απόγευμα να έχουν αναφερθεί κάποιες ζημιές.

Σύμφωνα με το Σεισμολογικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η σεισμική δόνηση, που είχε μέγεθος 4,8 Ρίχτερ, προερχόταν από απόσταση 190 χιλιομέτρων νότια - νοτιοδυτικά της Αθήνας και το επίκεντρό της εντοπίστηκε στο θαλάσσιο χώρο νοτιοανατολικά της Μονεμβασιάς.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της Λακωνίας, αλλά στη συνέχεια δε σημειώθηκαν κάποιοι ισχυροί μετασεισμοί, με αποτέλεσμα οι σεισμολόγοι να το χαρακτηρίζουν μεμονωμένο γεγονός που δεν εμπνέει ανησυχίες, καθώς, μάλιστα, σημειώνεται σε μια περιοχή με υψηλή σεισμικότητα.

ΡΙΟ - ΑΝΤΙΡΡΙΟ
Συνεχίζεται η ταλαιπωρία

Μπορεί η πορθμειακή γραμμή Ρίου - Αντιρρίου να είναι από χτες το πρωί στις 6.50 π.μ. ανοιχτή, τα προβλήματα όμως στην κυκλοφορία των οχημάτων και η πολύωρη αναμονή δε σταμάτησε. Μάλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως βελτίωση η ουρά των τεσσάρων χιλιομέτρων που είχε σχηματιστεί χτες, αν συγκριθεί με τα 15 χιλιόμετρα που έφτασε το μεσημέρι της Τετάρτης, ενώ η αναμονή των οδηγών στις προβλήτες έφτασε και τις δύο ώρες. Στο εθνικό οδικό δίκτυο η κίνηση των οχημάτων συνεχίστηκε και χτες χωρίς να παρουσιαστεί κάποιο ιδιαίτερα πρόβλημα.

Πάντως, ο κατάλογος των θυμάτων της ασφάλτου δε λέει να κλείσει, αφού και χτες προκλήθηκαν 39 τροχαία ατυχήματα σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 56 ακόμη να τραυματιστούν. Από το Σάββατο του Λαζάρου και μέχρι χτες το μεσημέρι, το σύνολο των τροχαίων ατυχημάτων έφτασε τα 519, οι νεκροί τους 62 και οι τραυματίες τους 688.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ