ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Μάη 2002
Σελ. /32
Εικαστικοί «Κύκλοι δέντρα»

Εκθεση έργων της Ελένης Κρίκκη εγκαινιάζεται σήμερα (8.30μμ)στο Πολιτιστικό Στέκι του Ανοιχτού Προγράμματος «Διάβαση» (Σταυροπούλου 29, πλατεία Αμερικής). Τίτλος της «Κύκλοι δέντρα». Πρόκειται για την πρώτη ατομική της έκθεση, η οποία περιλαμβάνει επιτοίχιες κατασκευές μικρών και μεγάλων διαστάσεων. Στεφάνια, πρωτομαγιάτικα και ένδοξα, αναγεννητικοί κύκλοι της φύσης. Δένδρα, κύκλοι ευθυτενείς, κορμοί σταθεροί και ευλύγιστοι, μονοπάτια ζωής που πάνε από το χώμα στον ουρανό. Τα υλικά είναι κυρίως ξύλο, ύφασμα και σύρμα. Οπως αναφέρει η δημιουργός: «Ξεκίνησα το 1977 να φτιάχνω καράβια με ξύλα θαλασσοφαγωμένα, οξειδωμένα μέταλλα, πέτρες από ακρογιαλιές. Καράβια που βγαίνουν από τη φθορά, θα ταξιδέψουν και θα γεράσουν πάλι. Ετσι μπήκα στον κύκλο. Σχήμα οικείο: μήτρα, στήθος, αφαλός, θόλος, ρευστότητα και συνέχεια, πληρότητα και κενό μαζί, αρχή και τέλος ένα. Στεφάνια, κύκλοι ένδοξοι, η φύση σε αέναη κίνηση, αναγέννηση...». Σημειώνουμε ότι η Ελ. Κρίκκη γεννήθηκε το 1962, είναι φυσικός και έχει κάνει σπουδές αρχιτεκτονικής. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 22 του Μάη.


Εκφράσεις χορού και μουσικής

Το συγκρότημα «Παλαιϊνά Σεφέρια»
Το συγκρότημα «Παλαιϊνά Σεφέρια»
Την καινούρια παραγωγή της με τίτλο «Σεξτέτο +1» παρουσιάζει από σήμερα (9.30μμ) η «Ομάδα Σύγχρονου Χορού» του Χάρη Μανταφούνη, στο θέατρο «Κατερίνας Βασιλάκου» (Πλαταιών και Προφήτου Δανιήλ 3, Κεραμεικός. Τηλ. 010-3467735, 3644177). Στην παράσταση ο χορός με τη βοήθεια της τεχνολογίας δημιουργεί ένα διάλογο του χορευτή με την εικόνα του. Τα σκηνικά είναι της Μ. Μαζαράκου. Τα κοστούμια της Δ. Σουμαλεύρη. Η μουσική επιμέλεια του Αρ. Ζήλου.Οι φωτισμοί της Ελ. Ντεκώ. Χορεύουν οι: Λ. Ζαφειροπούλου, Ι. Κυριακοπούλου, Στ. Ζάννου, Γ. Μανταφούνης κ.ά. Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν έως τις 2 Ιούνη (εκτός Δευτέρας και Τρίτης).

Η ομάδα χορού «griffon» σε συμπαραγωγή με το «Θέατρο του Νότου», παρουσιάζουν από αύριο και έως τις 26/5, στη σκηνή του θεάτρου «Αμόρε» (Πριγκιποννήσων 10), την καινούρια παραγωγή με τίτλο «Kennel». Χορογραφία, σκηνικά: Ι. Πορτόλου. Κοστούμια: Ι. Τσάμη. Χορεύουν οι: Σ. Μικρούτσικου, Β. Ράντου, Στ. Σιάμου, Κ. Σκιαδά, Θ. Σταμούλη.

Η Ενωση Ελλήνων Μουσουργών, υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ, διοργανώνει τη Δευτέρα (8.30μμ) στο θέατρο της «Ελληνοαμερικάνικης Ενωσης» (Μασσαλίας 22), συναυλία με έργα για χάλκινα πνευστά των Δημήτρη Κοντογιάννη, Κώστα Τσούγκρα, Γιώργου Αδάμη, Νέστορα Τέιλορ, Φίλιππου Τσαλαχούρη. Τα έργα θα ερμηνεύσει το Σύνολο Χάλκινων Πνευστών του Δήμου της Αθήνας, με μαέστρο τον Θανάση Ζέρβα. Η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι του Θόδωρου Αντωνίου.

Συναυλία στο Μενίδι Αττικής, δίνει αύριο ο Παντελής Θαλασσινός. Μαζί του, η Κατερίνα Παπαδοπούλου.

Στη μουσική σκηνή «στον αέρα» (πλατεία Πετρούπολης), συνεχίζεται και σήμερα η μουσική διαδρομή του Αλκίνοου Ιωαννίδη.

Ο Αλ. Ιωαννίδης
Ο Αλ. Ιωαννίδης
Στο «Μπαράκι του Βασίλη» (Διδότου 3), σήμερα φιλοξενείται η Ομάδα Σύγχρονου Χορού της Ντορίνας Καλεθριανού, «Πρόσκαιρη Σύνθεση». Αύριο στον ίδιο χώρο τα «Παλαιϊνά Σεφέρια» θα παρουσιάσουν παραδοσιακή κρητική μουσική και δικά τους κομμάτια.

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Νέας Σμύρνης, σήμερα (8.30μμ) στην κεντρική πλατεία της πόλης, δίνει συναυλία ο Διονύσης Σαββόπουλος. Αύριο, το συγκρότημα «Ντομένικα» και την Κυριακή (8μμ) στο άλσος Ν. Σμύρνης τα πολιτιστικά τμήματα του δήμου θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς.


Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Βιβλία:

  • Αυγή Παπάκου - Λάγου: «Ανδρόνικος Α` Κομνηνός, ο "Φιλόλαος"»
  • «Ριζοσπάστης 1941-1945»
  • Δημήτρης Μόλλας: «Ο Καραγκιόζης μας - Ελληνικό Θέατρο Σκιών»
  • Λευτέρης Κανέλλης: «Ο Δον Κιχώτης σε νέες περιπέτειες»

μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Στον Γιάννη Ρίτσο είναι αφιερωμένη η δέκατη εκδήλωση του κύκλου «Ποιητικό Βήμα σε έναν αντιποιητικό κόσμο» της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας που θα πραγματοποιηθεί στη Στοά του Βιβλίου, τη Δευτέρα (8μμ), με τίτλο, «Γιάννης Ρίτσος, ο ποιητής του αύριο». Θα μιλήσουν οι: Γιώργης Γιατρομανωλάκης, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών - συγγραφέας, Τζίνα Καλογήρου, επικ. καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, Αναστάσης Βιστωνίτης, ποιητής - δοκιμιογράφος. Συντονίζει η Χρύσα Προκοπάκη. Απαγγέλλουν οι ποιητές - ποιήτριες: Κωστής Γκιμοσούλης, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Μανόλης Πρατικάκης, Αντεια Φραντζή.


μια ΕΚΘΕΣΗ

Εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες στην αίθουσα τέχνης «ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ» (Ρίζου και Νικαίας 10, πλ. Βικτωρίας), έκθεση ζωγραφικής της Αγγελικής Κούρκουλου. Πρόκειται για έργα μικρών και μεσαίων διαστάσεων, ζωγραφισμένα με λάδι σε μουσαμά. Οπως σημειώνει ο Β. Παπαδαντωνάκης, «η δουλειά της Αγ. Κούρκουλου γίνεται επίκαιρη καθώς κυρίαρχη θέση έχουν οι ουρανοί της, οι δικοί της ουρανοί σαν μια πρόσκληση, μα και πρόκληση για φυγή, όχι προς τα κάτω, όχι προς τα πλάγια, μα προς τα πάνω. Φως, χρώμα, μια άλλη θεώρηση για μια νέα προοπτική». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 24 του Μάη.


μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Μέχρι τις 19 του Μάη θα παίζεται, στις «Ροές», το τελευταίο έργο του Αρθουρ Μίλερ «Οι σχέσεις του κύριου Πήτερς», που παρουσιάζει η «νέα ΣΚΗΝΗ», σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη. Ο Μίλερ ανακεφαλαιώνει στο έργο του τα επίπεδα της ατομικής ζωής, της καθημερινότητας, της πραγματικότητας και της φαντασίωσης, αλλά και της ιστορικής πορείας του 20ού αιώνα. Το έργο είναι ταυτόχρονα αυτοβιογραφία και απολογισμός του συγγραφέα για το έργο του και την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα στο τέλος του 20ού αιώνα στις ΗΠΑ. Η μετάφραση είναι της Μαρίας Λαϊνά, τα σκηνικά - κοστούμια του Γιώργου Πάτσα, η μουσική του Νίκου Κυπουργού. Παίζουν: Λευτέρης Βογιατζής, Γιάννης Νταλιάνης, Αλεξάνδρα Παντελάκη, Χρήστος Λούλης, Θεοδώρα Τζήμου, Γεράσιμος Μιχελής κ.ά.


μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Σήμερα (8.30μμ) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή θα ερμηνεύσει έργα Βάγκνερ, Μάλερ, Λιάλιου και Τσαΐκόφσκι.

Στον ίδιο χώρο σε πρώτη παγκόσμια παρουσιάζεται την Κυριακή (8.30μ.μ.), το έργο του Χάρη Βρόντου «Ιουλιανός ο Παραβάτης», με τη μορφή σκηνικής καντάτας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης έργα Ντεμπισί και Ραβέλ. Ερμηνεύουν: Τζένη Δριβάλα, Ζάχος Τερζάκης, Μαρίνα Κρίλοβιτς, Πέτρος Μαγουλάς κ.ά. Συμμετέχουν: Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, με μαέστρο το Ν. Χριστοδούλου και η Χορωδία της ΕΡΤ.

Αύριο, στην αίθουσα Δ. Μητρόπουλου, ολοκληρώνεται το αφιέρωμα στα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Κύκλους τραγουδιών του συνθέτη θα ερμηνεύσουν οι: Ι. Φόρτη, Ζ. Τερζάκης, Α. Λαλούσης. Στο πιάνο η Κ. Γερμανού.


ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τη Δευτέρα (8μμ) στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, η βιβλιοθήκη «Καίτη Λασκαρίδου» της ΧΕΝ τιμά τη Δέσπω Διαμαντίδου. Για την ηθοποιό, φίλη και συνεργάτιδα θα μιλήσουν οι: Κάτια Δανδουλάκη, Μάρω Κοντού, Λουκία, Τάνια Σαββοπούλου, Ρήγας Αξελός, Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Κωνσταντίνος Μπούρας, Μάριος Πλωρίτης. Θα τραγουδήσει η Αλίκη Καγιαλόγλου. Στο πιάνο η Δέσποινα Στεφανίδου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ