ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Μάη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παραδίδουν τα σύνορα στην «ευρωαστυνομία»

Η κυβέρνηση αποδέχεται την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία αστυνομικού σώματος το οποίο θα συγκροτηθεί από δυνάμεις από όλα τα κράτη-μέλη και θα αναλάβει τη φρούρηση των «συνόρων» της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Πρωτόπαππας, δήλωσε χτες: «Δεν ακολουθούμε μια πολιτική ανοιχτών συνόρων στο μεταναστευτικό».

Υπενθυμίζουμε ότι την περασμένη Τρίτη η Κομισιόν έδωσε στη δημοσιότητα την πρότασή της για τη συγκρότηση του προαναφερόμενου σώματος τονίζοντας ότι απαιτούνται «αποτελεσματικές λύσεις ελέγχου κυρίως των μεταναστευτικών ρευμάτων». Οσον αφορά στον χαρακτήρα αυτού του μηχανισμού, ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Αντόνιο Βιτορίνο διευκρίνισε ότι πρόκειται «για ενιαίο κοινοτικό σύστημα ελέγχου και όχι για παράλληλη λειτουργία εθνικών συστημάτων».

Η συγκρότηση και η λειτουργία ενός τέτοιου αστυνομικού σώματος, που θα αναλάβει το κρίσιμο έργο της φύλαξης των συνόρων (στην περίπτωση της Ελλάδας αφορά στο σύνολο των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων της χώρας), προϋποθέτει την εκχώρηση σημαντικών εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Το γεγονός επιβεβαιώθηκε από τον Αντ. Βιτορίνο, ο οποίος παραδέχτηκε ότι «το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στο βαθμό που άπτεται της εθνικής κυριαρχίας των κρατών-μελών».

Σημειώνεται ότι η πρόταση της Κομισιόν δημοσιοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία διεξάγεται μεγάλη συζήτηση σχετικά με την έξαρση των εθνικιστικών, σοβινιστικών και ρατσιστικών φαινομένων, στο στόχαστρο των οποίων βρίσκονται οι μετανάστες. Με την πρόταση αυτή η Κομισιόν ουσιαστικά «ρίχνει λάδι στη φωτιά» αφού «φωτογραφίζει» τα μεταναστευτικά ρεύματα ως παράγοντα ανωμαλίας και αύξησης της εγκληματικότητας στην ΕΕ.

Αυτή την άποψη υιοθετεί και η ελληνική κυβέρνηση, αφού, όπως δήλωσε ο Χρ. Πρωτόπαππας, «σαφώς για την Ευρώπη υπάρχει ένα θέμα μετανάστευσης και πρέπει να δούμε πώς ενσωματώνονται στις κοινωνίες οι μετανάστες που ζουν ήδη στις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό ισχύει και για όλα τα κράτη-μέλη, τα οποία δεν ακολουθούν μια πολιτική ανοιχτών συνόρων».

ΚΕΡΚΥΡΑ
Διεθνής συνάντηση για την «τρομοκρατία»

«Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η εξεύρεση τρόπων ενδυνάμωσης της συνεργασίας των κρατών - μελών» που συμμετέχουν στην «Πρωτοβουλία Αδριατικής Θάλασσας και Ιονίου Πελάγους», θα αποτελέσει το κύριο αντικείμενο της συνάντησης των υπουργών Δημόσιας Τάξης και Εσωτερικών των Ελλάδας, Ιταλίας, Αλβανίας, Γιουγκοσλαβίας, Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Κροατίας και Σλοβενίας.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Κέρκυρα με πρωτοβουλία του Ελληνα υπουργού Δημόσιας Τάξης, Μιχ. Χρυσοχοΐδη. Σύμφωνα με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης «οι υπουργοί θα κληθούν να υιοθετήσουν κοινή δήλωση με την οποία θα καταδικάζεται γενικά η τρομοκρατία και οι τρομοκρατικές ενέργειες και θα τονίζεται η συνεργασία στην ανταλλαγή πληροφοριών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τέτοιου είδους «πρωτοβουλίες» διεξάγονται στο κλίμα των συζητήσεων, αλλά και των αποφάσεων που παίρνονται σε διεθνείς οργανισμούς κάτω από τις πιεστικές παρεμβάσεις των ΗΠΑ, αλλά και στην ΕΕ, που οι «τρομονόμοι» φαλκιδεύουν τις ατομικές ελευθερίες των πολιτών των χωρών - μελών της. Ετσι, με πρόσχημα την πάταξη της λεγόμενης τρομοκρατίας, ανοίγεται διάπλατα η πόρτα για το χτύπημα λαϊκών και εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί ο χαρακτηρισμός του τρομοκράτη που έχει προσάψει η ΕΕ στο PKK, μέλη και στελέχη του οποίου θα εκδίδονται στην Τουρκία, με βάση την υπογραφείσα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για θέματα ασφάλειας.

Η «Πρωτοβουλία της Αδριατικής και του Ιονίου» συστάθηκε μετά από ενέργειες της Ιταλίας, την οποία συνέδραμε και υποστήριξε... θερμά από την αρχή η χώρα μας. Επίσημα, πήρε νομική υπόσταση με τη διακήρυξη της Αγκόνα το 2000 και από την ίδρυσή της τελεί κάτω από τη σύμφωνη γνώμη της ΕΕ, αφού εκπληρώνει τις επιταγές των συμπερασμάτων της συνόδου του Τάμπερε, στην οποία υπάρχει ειδική αναφορά για την υλοποίηση τέτοιων περιφερειακών πρωτοβουλιών συνεργασίας.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Γκρίνια για τα «ανοίγματα»

Το προπαγανδιστικό χαρτί για «άνοιγμα στην αριστερά» επιμένει να αναδεικνύει η ηγεσία της ΝΔ, τόσο ως αντιπερισπασμό για τα σοβαρά ενδοπαραταξιακά προβλήματα που αντιμετωπίζει όσο και ως άλλοθι για την αντιλαϊκή πολιτική της.

Στη Ρηγίλλης έχει ήδη εκδηλωθεί έντονη γκρίνια από μερίδα στελεχών, τα οποία χαρακτηρίζουν «υπερβολές» και «λάθος» τα «αριστερά ανοίγματα» και επισείουν τον κίνδυνο για διαρροές «δεξιών» ψηφοφόρων. Επιπλέον επικρίνουν την ηγεσία γιατί με τις επιλογές αυτές δίνει «λάθος μηνύματα» για την πολιτική που θα εφαρμόσει ως κυβέρνηση.

Ωστόσο, τα απατηλά φραστικά «ανοίγματα στην αριστερά» εξυπηρετούν πολλαπλώς τις εκλογικές επιδιώξεις της ηγεσίας της ΝΔ και γι' αυτό συνεχίζει τη σχετική ρητορική, που έχει καταντήσει κουραστική. «Το να μπορείς να στηρίξεις μια υποψηφιότητα που είναι του ευρύτερου χώρου στο θέμα της αυτοδιοίκησης νομίζω ότι δείχνει ότι διαπνεόμαστε από μία στρατηγική η οποία δεν έχει διχαστικές και διαχωριστικές γραμμές», δήλωσε χτες (στον «Φλας») ο γραμματέας της ΚΕ Β. Μεϊμαράκης. «Εμείς - συνέχισε - δεν κάνουμε ανοίγματα στην αριστερά τύπου ΠΑΣΟΚ, προγραμματικά», αλλά ισχυρίστηκε ότι «μπορούμε στα καθημερινά προβλήματα να συνδιαμορφώσουμε πλαίσιο μέσα από το οποίο μπορούμε να βρούμε λύσεις»(!).

Παράλληλα, η ηγεσία της ΝΔ βρίσκεται αντιμέτωπη με το πρόβλημα της «ενότητας της κεντροδεξιάς» στις δημοτικές, αλλά και στις εθνικές εκλογές, καθώς Αβραμόπουλος, Σαμαράς, Μάνος κ.ά. επιχειρούν να ανεβάσουν την αξία των μετοχών τους με το βλέμμα στην επιστροφή τους, αλλά η Ρηγίλλης επιμένει στην επιστροφή τους «χωρίς όρους και προϋποθέσεις». Είναι φανερό ότι η τελική στάση του Κ. Καραμανλή θα καθοριστεί από τη θέση στην οποία θα βρίσκεται η ΝΔ παραμονές των εκλογικών αναμετρήσεων.

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Παράσημα για παράσιτα

θα θυμάστε ασφαλώς πως, όταν ο «πεθαμένος εν ζωή» πάπας κατά την επίσκεψή του στον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους της Καθολικής Εκκλησίας για ό,τι γενικώς μας είχε κάνει στο παρελθόν, ο δικός μας φύλαρχος Χριστόδουλος πετάχτηκε από το «θρόνο του» και άρχισε να χειροκροτεί. Ηταν μια γελοία, αγία και καθολική υστερία δίχως προηγούμενο. Μετά έδωσαν στον πάπα κι ένα παράσημο, που κόντευε να πέσει ο κακόμοιρος από το βάρος του.

Νομίζω πως έφτασε και η δική μας στιγμή στην Ελλάδα να χειροκροτήσουμε τον φύλαρχο Χριστόδουλο και να του δώσουμε παράσημο, αν προχωρήσει σ' αυτό που διακαώς επιθυμούμε, το χωρισμό της Εκκλησίας από το κράτος. Οχι για μας, αλλά για το καλό των κληρικών. Γι' αυτούς δουλεύουμε επιτέλους, για ν' αφεθούν στα χέρια του Πανάγαθου, να πάψουν να ζουν παρασιτικά εις βάρος μας και εις βάρος της αγιοσύνης τους. Για να δοκιμάσουν την πίστη τους μες στην παραγωγή, που τη φοβούνται όπως ο διάβολος το λιβάνι. Χάρη σ' εμάς τους λαϊκούς, ανοίγεται μπροστά τους η θεολογική ευκαιρία για τον παράδεισο που επιζητούσαν. Στην αρχή θα δυσκολευτούν, γιατί κάθε αρχή και δύσκολη. Αυτό, όμως, δεν αποτελεί παρά μια ακόμα δοκιμασία του Πανάγαθου προς τους εκπροσώπους του. Μετά, χάρη στο χωρισμό από το κράτος, να και ο θρίαμβος. Ο Χριστόδουλος αποκτά το προνόμιο να προχωρήσει σ' αυτό που ονειρευόταν πριν γεννηθεί, να ιδρύσει θρησκευτικό κράτος, στιλ Βατικανού, και τότε ποιος τον πιάνει... Ασε, που θα επιβεβαιώσει και στην πράξη ότι το σουξέ που κρατάει στα τοπ τεν (αυτή τη βδομάδα είναι μαζί με τον λαϊκό τραγουδιστή Μαργαρίτη) έχει βάση ή όχι.

Λοιπόν, τυχεροί εκπρόσωποι του θεού, καλός ο διάλογος για το χωρισμό, πιο καλός ο διαχωρισμός, αλλά καλύτερα τα χρήματα που μας οφείλετε να τα επιστρέψετε. Ελάτε, τα παράσημα είναι έτοιμα και σας περιμένουν.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
Εκδήλωση για την εργατική τάξη και το ρόλο της

«Η εργατική τάξη, πρωτοπόρα κοινωνική δύναμη της εποχής μας στην πάλη ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, για το σοσιαλισμό», είναι το θέμα της εκδήλωσης, που διοργανώνει το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ), την Τετάρτη, 15 Μάη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ. Ομιλητής θα είναι ο Θόδωρος Τζιαντζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ στα πλαίσια της εκδήλωσης θα προβληθεί ντοκιμαντέρ σχετικό με το θέμα.

ΛΑΡΙΣΑ
Εκδηλώσεις της Επ. Ειρήνης

Εκδηλώσεις με θέμα «Οι συνέπειες των σύγχρονων πολέμων στους πληθυσμούς» διοργανώνει η Γραμματεία της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας.

Ο πρώτος κύκλος των εκδηλώσεων γίνονται με τη συνεργασία των «Γιατρών χωρίς Σύνορα» κι αφορά στις επιπτώσεις του πολέμου στους πληθυσμούς της Παλαιστίνης, του Αφγανιστάν και της Γιουγκοσλαβίας.

Στα πλαίσια αυτά θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο «Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο», τη Δευτέρα 13 του Μάη, στις 8.30 μμ, με εισηγήτρια την Μαριάννα Θεοδωρά, γιατρό, υπεύθυνη του Ιατρικού Τμήματος των «Γιατρών χωρίς Σύνορα» και με παρουσίαση συγκλονιστικών φωτογραφικών και άλλων ντοκουμέντων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ