ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Ασφυκτικά γεμάτο ήταν χτες το απόγευμα το θέατρο «Ακροπόλ», όπου και πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση - συζήτηση για τα δικαιώματα των γυναικών, ύστερα από κάλεσμα της ΚΟΑ του ΚΚΕ. Κεντρική ομιλήτρια ήταν η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Το κεντρικό σύνθημα, «Γυναίκες, με συσπείρωση και πάλη για τα δικαιώματά μας, ανοίγουμε το δρόμο του Λαϊκού Μετώπου», δέσποζε στο θέατρο, το οποίο, αποδείχτηκε πολύ μικρό, για να χωρέσει όλες και όλους όσοι παραβρέθηκαν. Εργάτριες, μετανάστριες, γυναίκες της διανόησης, έδωσαν βροντερό «παρών», διατρανώνοντας την αποφασιστικότητά τους να παλέψουν για τα δικαιώματά τους, για μια άλλη κοινωνία, μιας και οι γυναίκες είναι αυτές που θίγονται διπλά και τριπλά απ' το σημερινό εκμεταλλευτικό σύστημα.

Αλλωστε, ένας απ' τους βασικούς στόχους της χτεσινής συνάντησης, ήταν να αναθερμανθεί η συζήτηση με όλες εκείνες τις γυναίκες, που βρέθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα στην πρώτη γραμμή των αγώνων, με τις γυναίκες αυτές που θίγονται διπλά απ' την ασκούμενη αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική και τα μέτρα που απεργάζεται η κυβέρνηση για ανατροπές στο κοινωνικο - ασφαλιστικό σύστημα.

Η Χριστίνα Τσεντούρου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γραφείου της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ, ανοίγοντας την εκδήλωση, σημείωσε πως η χτεσινή συζήτηση ήρθε ως επιστέγασμα μιας πολύμορφης δράσης που αναπτύχτηκε όλο το προηγούμενο διάστημα με τις γυναίκες, δημιουργώντας βαθύτερους και στενότερους δεσμούς. Τόνισε, δε, την ανάγκη διεκδίκησης στη βάση των σύγχρονων αναγκών, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί σήμερα.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Υπόθεση όλων η πάλη για την ισοτιμία, την κοινωνική ισότητα, την κατάργηση της ταξικής εκμετάλλευσης

«Μας αρκεί σήμερα να συγκεντρώσουμε την προσοχή μας στον αγώνα για ισοτιμία της γυναίκας; Ετσι απλά; Σε ποια κοινωνία, στα πλαίσια ποιας πολιτικής;». Γύρω απ' αυτό το ερώτημα - άξονα, που κατέθεσε αρχίζοντας την ομιλία της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στη χτεσινοβραδινή συγκέντρωση, ξεδιπλώθηκε το υπόλοιπο της ομιλίας της.

Απαντώντας η ίδια, τόνισε πως η ισοτιμία είναι ένα δυναμικό αίτημα, όμως αποτελεσματικότητα ως προς την ικανοποίησή του μπορεί να υπάρξει όταν ο αγώνας για ισοτιμία συνδεθεί με τον αγώνα για κοινωνική ισότητα και για την κατάργηση της ταξικής εκμετάλλευσης και των δύο φύλων. «Πιστεύουμε - συμπλήρωσε - πως πρέπει να γίνει συνείδηση ευρύτερα του λαού ότι αυτός ο αγώνας θα φέρει μεγάλα κέρδη και για τον άνδρα. Γιατί είναι ένας αγώνας που παραπέμπει στο σύνολο των προβλημάτων της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Κι αυτός ο αγώνας για μας είναι αναπόσπαστα δεμένος με την πάλη μας κατά των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων».

Ακολούθως η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε στις διεργασίες που συντελούνται διεθνώς με την ανάπτυξη κινητοποιήσεων και κινημάτων, με την καταγραφόμενη τάση ριζοσπαστικοποίησης, που, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, δείχνει φως πίσω από την καταχνιά. Στο φόντο αυτό - τόνισε - πρέπει να τοποθετηθεί η πάλη για ισοτιμία και η προσπάθεια όχι απλά για υπεράσπιση των δικαιωμάτων, αλλά για να μπολιάσει και να πολλαπλασιάσει η γυναικεία δυναμική τη δύναμη του εργατικού λαϊκού κινήματος.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε πολλές φορές στην ομιλία της την ανάγκη της πολιτικοποίησης των γυναικών, που αποτελεί προϋπόθεση για την πιο μαζική είσοδο της γυναίκας στον αγώνα, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως σήμερα η απαίτηση για κοινό αγώνα γυναικών και ανδρών πρέπει να πάρει σάρκα και οστά. Σ' αυτό το σημείο τόνισε τον σημαντικό κρίσιμο ρόλο που μπορεί και πρέπει να παίξει, ώστε να ανέβει ο αγώνας για ισοτιμία των γυναικών και για κοινωνική ισότητα, το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. «Δεν είναι δυνατή - συμπλήρωσε - η γυναικεία ισοτιμία όσο ζούμε σε μια κοινωνία όπου η εργατική δύναμη και των δύο φύλων χρησιμοποιείται ως εμπόρευμα. Το εργατικό κίνημα είναι αυτό που σε συμμαχία με το γυναικείο πρέπει να φέρει στην πρώτη γραμμή τα προβλήματα των γυναικών. Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα σήμερα πρέπει να κάνει άλμα μπροστά για τη συμμετοχή των γυναικών στις γραμμές του και στον αγώνα». Εδώ, αναφέρθηκε στον ανασταλτικό σ' αυτή την κατεύθυνση ρόλο που παίζουν οι ενσωματωμένες στην κυρίαρχη πολιτική συνδικαλιστικές ηγεσίες, οι οποίες αποθαρρύνουν τη συμμετοχή ανδρών και γυναικών. Ωστόσο, συμπλήρωσε πως υπάρχουν και ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις που πρέπει να εντείνουν την προσπάθεια αυτή.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε εκτενώς στα δικαιώματα, τις κατακτήσεις του γυναικείου κινήματος που παίρνονται πίσω. Αυτά τα δικαιώματα δεν είναι άλλα από εκείνα που συνδέονται με τα κέρδη και τα κεφάλαια, σημείωσε, όπως η ανατροπή της απαγόρευσης της νυχτερινής εργασίας των γυναικών, η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κ.ά. Ειδική αναφορά έκανε στις εργασιακές σχέσεις και την ανατροπή τους, τονίζοντας πως αυτή η ανατροπή αποτελεί τη μήτρα πολλών και τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι γυναίκες. Εκτενή αναφορά έκανε και στην κοινωνική πολιτική, η οποία όπως υπογράμμισε βαίνει ταχέως προς την εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση, αποτελεί πεδίο συστηματικής επιχειρηματικής δράσης και διείσδυσης. Μίλησε αρκετά για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς σε βάρος της κοινωνικής ασφάλισης, της υγείας, της πρόνοιας, καθώς και για τις τραγικές συνέπειες που θα επέλθουν για τις γυναίκες ειδικά, οι οποίες επωμίζονται μεγαλύτερα βάρη στα πλαίσια του καταμερισμού των ρόλων, αλλά και για τους άνδρες και συνολικά για την εργατική λαϊκή οικογένεια, ενώ κατέθεσε συνοπτικά τις προτάσεις του ΚΚΕ που βασίζονται στις σύγχρονες ανάγκες του ανθρώπου, πίσω από τις οποίες δεν μπορεί να γίνει ούτε βήμα.

Σχετικά με αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε: «Εχουμε χάσει χρόνο. Μπορεί όμως να καλυφθεί. Μπορούμε να προβάλουμε τις σύγχρονες απαιτήσεις. Χρειάζεται πολιτικοποίηση των γυναικών. Διαφορετικά ο αγώνας δεν πρόκειται να ευοδωθεί. Οι κομμουνιστές και κομμουνίστριες οφείλουμε να βρισκόμαστε σε κάθε αγώνα. Ομως η λύση των προβλημάτων προϋποθέτει την ανατροπή αυτής της πολιτικής, του πολιτικού συσχετισμού. Παλεύουμε έτσι για τα καθημερινά, αλλά καλούμε το λαό να γυρίσει την πλάτη στα δύο κόμματα, να αποδεσμευτεί από την ιδεολογία και την πολιτική τους. Τον καλούμε για τη συγκρότηση του αντίπαλου δέους, του μετώπου των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που θα βάλει πλώρη και για τη διεκδίκηση της εξουσίας. Μεγάλες κουβέντες, οφείλουμε όμως να βρούμε τρόπο να τις δώσουμε κατανοητά στις γυναίκες».

Κλείνοντας την ομιλία της, η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε και στις επερχόμενες τοπικές εκλογές, όχι μόνο στην ανάγκη απ' αυτές να αναδειχτούν αγωνιστές δήμαρχοι και νομάρχες, να χτυπηθεί ο δικομματισμός, αλλά κυρίως στην ανάγκη να αξιοποιηθεί αυτή η μεγάλη ευκαιρία για να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος για την πιο πλατιά προβολή των γυναικείων προβλημάτων, να προβληθούν στις γυναίκες σύγχρονες διεκδικήσεις και αιτήματα. «Η μάχη, τόνισε, μπορεί και πρέπει να ενισχύσει το ρεύμα ριζοσπαστικοποίησης, να αποτελέσει παρακαταθήκη για αργότερα». Κατέληξε, υπογραμμίζοντας πως το ΚΚΕ δίνει τεράστια σημασία στον αγώνα, την ταξική πάλη και τις συμμαχίες και εκφράζοντας την αισιοδοξία που γεννά το γεγονός ότι μέσα στην ελληνική κοινωνία ωριμάζουν οι προϋποθέσεις για τέτοιες συμμαχίες, ότι καταγράφονται αποτελέσματα στη συσπείρωση δυνάμεων. «Η μάχη - κατέληξε - των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών μπορεί να αξιοποιηθεί για τη στράτευση των γυναικών στον αγώνα για τα δικαιώματά τους και τα δικαιώματα της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα οφείλει να τις πείσει πως είναι η δύναμη που θέλει την ισοτιμία τους, έχει ανάγκη τη συμμετοχή τους, την ισότητα την εννοεί παντού».

Αλλες ομιλίες και παραβρισκόμενοι

Αμέσως μετά την Αλέκα Παπαρήγα το λόγο πήραν για σύντομες τοποθετήσεις οι Ζενίν Αλτούνσι, εκπρόσωπος της Ενωσης Παλαιστινίων Φοιτητών, Στέλλα Βαλαβάνη, δημοτική σύμβουλος στο Δήμου Ταύρου, Μαρία Τσαγκατάκη, γραμματέας του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, και Παυλίνα Μποζίλοβα, από την Κοινότητα Βουλγάρων μεταναστών στην Αθήνα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ και Μήτσος Αρβανιτάκης, πολυμελής αντιπροσωπεία της ΟΓΕ με επικεφαλής την πρόεδρό της, Καλλιόπη Μπουντούρογλου, αντιπροσωπεία της Αδέσμευτης Κίνησης Γυναικών, αντιπροσωπεία του Κέντρου Ερευνας Γυναικείων Θεμάτων με επικεφαλής την Χαρίκλεια Μουρλιανού.

Επίσης, η Αλεξάνδρα Δεμερούκα, επίτιμη πρόεδρος της ΟΓΕ. Εκπρόσωπος της Κοινότητας Βουλγάρων μεταναστών στην Αθήνα, αντιπροσωπεία του ΚΑΣΑΠΙ (Φιλιππίνες) με επικεφαλής τον πρόεδρο, Τζο Βαλένσια, ο Ελίας Αχμέντ, εκπρόσωπος της Ενωσης Εργαζομένων μεταναστών από το Μπαγκλαντές, Κ.Α.Π.Α. Τουρκίας με εκπρόσωπο την Εμινέ Οζτζαν και εκπρόσωπος της Ενωσης Παλαιστινίων Φοιτητών.

Ακόμα παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία της Κομμουνιστικής Ανανέωσης με επικεφαλής τις Αλέκα Ζορμπαλά και Ελευθερία Καραπάνου, η πρώην βουλευτής του ΔΗΚΚΙ Βασιλική Αράπη.

Δεκάδες εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων, καθώς και εκπρόσωποι των Τεχνών και των Γραμμάτων, μεταξύ των οποίων οι καθηγήτριες πανεπιστημίου Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη και Χριστίνα Αντωνοπούλου, οι συγγραφείς Ναταλία Αποστολοπούλου, Πέπη Δαράκη και Ιωάννα Φασιλή και η ζωγράφος-χαράκτρια Εύα Μελά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ