ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Απρίλη 2002
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ελπίδα για τους αγώνες που θα 'ρθουν
  • Πιο μαζικές οι φοιτητικές - σπουδαστικές εκλογές
  • Με νέες δυνάμεις ο πόλος της αντεπίθεσης

Πάνω από 114.000 φοιτητές και σπουδαστές συμμετείχαν στις φετινές φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές, ένα πολιτικό και νεανικό γεγονός που πλέον κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει ή περιορίσει τη σημασία του. Σ' αυτό το κλίμα μαζικοποίησης των εκλογών, η Πανσπουδαστική αύξησε τις ψήφους της κατά δυο χιλιάδες περίπου και ξεπέρασαν τους 15.000 οι φοιτητές και σπουδαστές που επέλεξαν να ρίξουν στην κάλπη το ψηφοδέλτιο με το γαρίφαλο, να δώσουν και μ' αυτό τον τρόπο ένα μήνυμα αντίστασης στην κυβερνητική πολιτική, σ' ό,τι ετοιμάζεται για το παρόν και το μέλλον τους. Η άνοδος αυτή όσον αφορά τα ΑΕΙ καταγράφεται και σε ποσοστά, ενώ στα ΤΕΙ τα ποσοστά της παραμένουν σταθερά.

Η πορεία και η δράση του φοιτητικού κινήματος δεν εξαντλείται όμως στις εκλογές, οι δυνάμεις που δρουν μέσα σ' αυτό δεν κρίνονται μονάχα μια μέρα κάθε χρόνο, αλλά δίνουν εξετάσεις καθημερινά απέναντι σ' αυτούς τους εκατοντάδες χιλιάδες νέους που τις στηρίζουν ή τις καταψηφίζουν στις εκλογές. Ακριβώς γι' αυτό, η ενίσχυση της Πανσπουδαστικής δεν κρίνεται σε ψυχρούς κι απρόσωπους αριθμούς, αλλά στη δράση της. Η άνοδός της, για ενδέκατη συνεχή χρονιά, της δίνει νέες δυνατότητες, αλλά και ευθύνες στην προσπάθειά της για νέους μαζικούς αγώνες, στην προσπάθειά της να απαντήσουν οι φοιτητές κι οι σπουδαστές ακόμα πιο δυναμικά στην αντιδραστική λαίλαπα που θα εξαπολύσει η κυβέρνηση απέναντι στην ανώτατη εκπαίδευση.

Περιλαμβάνει τα ιδρύματα Αθήνας και Πειραιά
Περιλαμβάνει τα ιδρύματα Αθήνας και Πειραιά
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η άνοδος της Πανσπουδαστικής καταγράφεται ξεκάθαρα στα μαζικότερα πανεπιστήμια (βλέπε πίνακες, καθώς και τα αποτελέσματα της Πάτρας και των Ιωαννίνων, που δημοσιεύτηκαν στο φύλλο της Παρασκευής 19/4). Δεν είναι λίγοι οι σύλλογοι όπου η άνοδος της ΠΚΣ ήταν πραγματικά εντυπωσιακή, γεγονός που δημιουργεί ελπίδες για ακόμα πιο δραστήριους, μαχητικούς, αγωνιστικούς συλλόγους.

Από το Πανεπιστήμιο Αθήνας (ΕΚΠΑ), μεγάλη συσπείρωση γύρω από την Πανσπουδαστική σημειώνεται στο Βιολογικό, όπου η ΠΚΣ με 95 ψήφους (από 67 πέρσι) αναδείχτηκε σε πρώτη δύναμη. Στο σύλλογο Επικοινωνίας και ΜΜΕ αυξάνει τις ψήφους της σε 100 και παραμένει πρώτη δύναμη. Στην Ιατρική, από 48 ψήφους πέρσι, υπερδιπλασίασε τη δύναμή της φτάνοντας τους 112. Στο Νομικό, πήρε 404 ψήφους (από 334 πέρσι) και αναδείχτηκε για πρώτη φορά δεύτερη δύναμη. Διατήρησε την πρώτη θέση, αυξάνοντας όμως σημαντικά τις ψήφους της (118 από 94 πέρσι) και κατακτώντας αυτοδυναμία στο ΔΣ του συλλόγου Νηπιαγωγών. Αντίστοιχα, μεγάλη αύξηση είχε η Πανσπουδαστική στους συλλόγους του Πολυτεχνείου, που αντανακλάται και στο συγκεντρωτικό αποτέλεσμα του Ιδρύματος και τη φέρνει στην τρίτη θέση, από τέταρτη που ήταν πέρσι. Από τις επιτυχίες της στο ΕΜΠ, ξεχωρίζει αυτή στο σύλλογο των Χημικών Μηχανικών που από 83 ψήφους πέρσι εκτινάχτηκε στους 113 και αναδείχτηκε δεύτερη δύναμη. Με αγωνιστική συνέπεια, λοιπόν, συνεχίζει την πλούσια δράση της σ' αυτούς και σ' όλους τους υπόλοιπους συλλόγους.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι στα πανεπιστήμια είναι 179 και φέτος έγιναν εκλογές στους 172 από αυτούς (πέρσι έγιναν εκλογές σε 163). Στους υπόλοιπους εφτά συλλόγους, είτε δεν έγιναν εκλογές, είτε αυτές διεξήχθησαν με ενιαίο ψηφοδέλτιο, οπότε δε μετρούν στο συγκεντρωτικό αποτέλεσμα, δε θα εκπροσωπηθούν στο Πανσπουδαστικό Συνέδριο και στην ενδεχόμενη νέα ΕΦΕΕ. Αντίστοιχα, στα ΤΕΙ από τους 57 συλλόγους που υπάρχουν, έγιναν εκλογές σε 53 (πέρσι είχαν γίνει σε 52). Οι υπόλοιποι τέσσερις σύλλογοι δεν πραγματοποίησαν εκλογές.


Από όλους αυτούς τους συλλόγους, η Πανσπουδαστική είναι η μόνη δύναμη που δίνει αποτελέσματα και αντίστοιχα τα συγκεντρωτικά της αποτελέσματα βασίζονται στο σύνολο των συλλόγων κι όχι σε μαγειρεμένα αποτελέσματα από τους συλλόγους που πιθανώς θα της έδιναν και πιο ανεβασμένο το δικό της ποσοστό. Αναλυτικά, λοιπόν, τα αδιαμφισβήτητα αποτελέσματα από τους συλλόγους, από όλους τους συλλόγους όπου έγιναν εκλογές (αυτά που καμιά άλλη παράταξη δεν τολμά να δώσει στη δημοσιότητα), η Πανσπουδαστική τα δημοσιεύει στο site της, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.pks.gr.





Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ