ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Απρίλη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Βομβαρδίζουν!

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Ακόμη δεν έχει γνωστό επισήμως, τι ανταλλάγματα και υποσχέσεις εισέπραξε ο Πρόεδρος της Κολομβίας, Αντρές Παστράνα, κατά την επίσκεψη στην αμερικανική πρωτεύουσα, που στόχο είχε τη διασφάλιση της στρατιωτικής υποστήριξης εκ μέρους των ΗΠΑ στον αγώνα κατά των ανταρτών, αλλά εάν κρίνουμε από το γεγονός ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας πέρασαν αμέσως στις μάχες, μάλλον τα σχέδια ευοδόθηκαν...

Σύμφωνα με τον στρατηγό Γκαμπριέλ Ντίας, περισσότεροι από 100 αντάρτες των «Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας -Λαϊκός Στρατός» (FARC-ΕΡ) σκοτώθηκαν όταν η κολομβιανή αεροπορία βομβάρδισε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης ανταρτών στα βόρεια της χώρας. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουμε οι απώλειες των FARC ανέρχονται σε 100 αντάρτες. Πιστεύουμε ότι ο αριθμός αυτός ίσως να είναι μεγαλύτερος καθώς καταφέραμε να βομβαρδίσουμε ολόκληρο το στρατόπεδο», είπε ο Ντίας, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο βομβαρδισμός έγινε σε αγροτική περιοχή κοντά στην πόλη Αρακατάκα, ενώ ο Παστράνα επισκεπτόταν την Ουάσιγκτον, την ώρα που οι αντάρτες εκπαιδεύονταν για νυχτερινές μάχες, ενώ ο στρατηγός κατηγόρησε τους επιζώντες και όσους έφτασαν αργότερα στην περιοχή ότι έντυσαν τους νεκρούς με πολιτικά ρούχα και τους έθαψαν σε ομαδικούς τάφους.


ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
Η «άλλη» Αμερική αγωνίζεται

Στις κλειστές αίθουσες του Συνεδριακού Κέντρου στην Ουάσιγκτον άρχισαν χτες οι εργασίες της ετήσιας Κοινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Στους δρόμους όμως της αμερικανικής πρωτεύουσας, αλλά και σε όλη της την επικράτεια, μία άλλη Αμερική, αυτή που αγωνιά και μάχεται, δίνει το δικό της «παρών»

Προετοιμασίες πριν από τις διαδηλώσεις

Associated Press

Προετοιμασίες πριν από τις διαδηλώσεις
Οι συγκεντρώσεις, το πρόγραμμα των συζητήσεων και των συνελεύσεων και η θεματολογία είχαν καθοριστεί εδώ και καιρό. Κατά της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», του «Σχεδίου Κολομβία», του παρεμβατισμού των διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών. Ολα αυτά πριν από τις 29 Μάρτη. Ομως μετά τη γενοκτονία που συντελείται στα Παλαιστινιακά Εδάφη, το ραντεβού των διαδηλωτών αποκτά νέα σημασία.

Εκατοντάδες οργανώσεις και κυρίως χιλιάδες Αμερικανοί συμμετέχουν από την Παρασκευή στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που γίνονται στην αμερικανική πρωτεύουσα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των οργανώσεων «Ενωμένοι Διαδηλώνουμε» (United We March), «Κινητοποίηση για Παγκόσμια Δικαιοσύνη» (Mobilization for Global Justice), «Κινητοποίηση για την Κολομβία» (Colombia Mobilization), Επιτροπή Αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό Λαό (Committe in Solidarity with the People of Palestine), Επανενωμένο Κόμμα των Μαύρων Πανθήρων (Black Panther Party Reunion), «Διεθνής ΑΠΑΝΤΗΣΗ» (International ANSWER). Η αυλαία ήταν την Παρασκευή με ολονυκτία μπροστά στο Καπιτώλιο για την κατάργηση της «Σχολής της Αμερικής» (SOA). Χτες, ήταν προγραμματισμένη η μεγάλη διαδήλωση κατά του πολέμου ενάντια στην «τρομοκρατία», αλλά και αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό. Την Κυριακή, η γιορτή αντίστασης και ελπίδας, ενώ η αυλαία θα είναι τη Δευτέρα, με τη μεγάλη διαδήλωση που απαιτεί το κλείσιμο των SOA με κεντρικό σύνθημα να σταματήσει το «Σχέδιο Κολομβία» και το σχέδιο επέμβασης των ΗΠΑ στην Κολομβία.

Σχολή «παραγωγής» δολοφόνων και δικτατόρων

Οι κινητοποιήσεις όσον αφορούν ειδικότερα στο «Σχέδιο Κολομβία», αλλά και τις επεκτάσεις του για την υπόλοιπη Λατινική Αμερική, δηλαδή το «Σχέδιο Πρωτοβουλίας για τις Ανδεις», αλλά και το «Σχέδιο Πουέμπλα για τον Παναμά» αποκτούν ειδική σημασία υπό το πρίσμα των εξελίξεων στην Κολομβία, με την κατάρρευση της ειρηνευτικής διαδικασίας και την αποτίναξη του προσχήματος αναφορικά με τον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών», που πλέον γίνεται πόλεμος κατά των ανταρτικών δυνάμεων. Οι σχεδόν εξεγερσιακές καταστάσεις που λαμβάνουν χώρα σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, με πρώτη τη χρεοκοπημένη πια Αργεντινή και κυρίως το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, αποκτούν μία ξεχωριστή σημασία, ειδικά αφού γίνονται μέσα στα σπλάχνα του «κτήνους».

Τα βέλη των διαδηλωτών και οι πολύχρονοι αγώνες πολλών οργανώσεων για το οριστικό κλείσιμο της «Σχολής της Αμερικής» δεν είναι τυχαία.

Η SOA, η οποία έχει την έδρα της στο Φορτ Μπένινγκ της Πολιτείας της Βιρτζίνια, εδώ και δεκαετίες εκπαιδεύει στρατιωτικούς από τη Λατινική Αμερική, όχι μόνο για τον πόλεμο και τις μάχες, αλλά και για καταστολή εξεγέρσεων και για την καταπολέμηση των ναρκωτικών. Οι απόφοιτοι της SOA είναι υπεύθυνοι για ειδεχθή εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί στη Λατινική Αμερική, αλλά και για μερικές από τις φρικτότερες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει γνωρίσει όχι μόνο η περιοχή, αλλά και ο υπόλοιπος πλανήτης. Ανάμεσα στους 60.000 και πλέον απόφοιτους της SOA ξεχωρίζουν μεγάλες «μορφές», όπως οι θρυλικοί πια δικτάτορες Μανουέλ Νοριέγκα και Ομάρ Τορίχος του Παναμά, Λεοπόλδο Γκαλτιέρι και Ρομπέρτο Βιόλα της Αργεντινής, Χουάν Αλβάραδο του Περού, Γκιγιέρμο Ροντρίγκες του Εκουαδόρ και Ούγο Μπάνσερ Σουάρες της Βολιβίας. Απόφοιτοι της SOA ήταν και οι υπεύθυνοι της δολοφονίας του αρχιεπισκόπου Οσκαρ Ρομέρο και της σφαγής πάνω από 900 σε μία νύχτα του Ελ Μοζότε, ανατριχιαστικά περιστατικά που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου της Γουατεμάλα.

Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Βενεζουέλας, Εφρέν Βάσκες Βελάσκο καθώς και ο στρατηγός Ραμίρες Μοβέδα, δύο από τους κύριους ενορχηστρωτές του πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα εκ μέρους του Στρατού, είναι απόφοιτοι της SOA, καθώς φοίτησαν ο μεν πρώτος καθ' όλη τη διάρκεια του 1988 και ο δεύτερος κατά τη διάρκεια του 1972.

Η Κολομβία από την άλλη πλευρά αποτελεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια τον καλύτερο πελάτη της SOA, καθώς θεωρείται ότι πάνω από 10.000 κατώτεροι και ανώτεροι αξιωματικοί έχουν περάσει από τα θρανία της. Στις 17 Γενάρη του 2001, η SOA αντικαταστάθηκε από το Ινστιτούτο του Δυτικού Ημισφαιρίου για τη Συνεργασία και Ασφάλεια (Western Hemisphere Institute for Security Cooperation - WHISC), αλλά η αλλαγή αυτή είναι τελείως διακοσμητική και η Σχολή συνεχίζει το «φρικαλέο» έργο της.


Χρ. Μ.


ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Μια χώρα ως στρατιωτική βάση

ΜΑΝΙΛΑ - ΖΑΜΠΟΑΝΓΚΑ.-

«Εάν οι Νότιες Φιλιππίνες, όπου μουσουλμάνοι αυτονομιστές δρουν για καιρό, μπορέσουν να σταθεροποιηθούν, τα νησιά θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα τέλειο σημείο παρακολούθησης και καλό εφαλτήριο για το συνολικό φάσμα των αμερικανικών συμφερόντων στον Ειρηνικό».

Μέσα σε μια πρόταση, το κύριο άρθρο της εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς» (7.4) απέδωσε με αξιοθαύμαστη ακρίβεια και χαρακτηριστικό κυνισμό τους λόγους που ο στρατός των ΗΠΑ στέλνει, όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή, πέραν των 660 ανδρών του που ήδη βρίσκονται εκεί, δύναμη 2.700 ανδρών ακόμη: Δεν πρόκειται για καμιά «εκπαιδευτική άσκηση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», ούτε καν για «προσπάθεια απελευθέρωσης των Αμερικανών ομήρων» που κρατά η οργάνωση Αμπού Σαγιάφ. Αντίθετα, πρόκειται για μια προσπάθεια να επαναπροσδιοριστούν οι Φιλιππίνες μια «βάση» των ΗΠΑ για την προώθηση της επικυριαρχίας τους στην Ασία - όπως ακριβώς και στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Το πρόσχημα της «άσκησης», όπως φιλότιμα εξήγησε άλλο άρθρο της ίδιας εφημερίδας, αποτελούσε μια πολιτική χάρη στην Πρόεδρο Γκλόρια Αρόγιο, για να αποφύγει αυτή το πολιτικό κόστος, αλλά και να μπορέσει να παρακάμψει το Σύνταγμα των Φιλιππίνων - που ρητώς απαγορεύει στάθμευση ξένων στρατευμάτων στη χώρα και ειδικά από την πρώην αποικιοκρατική δύναμη: τις ΗΠΑ.

Η Πρόεδρος Αρόγιο επιβεβαίωσε ότι έρχονται κι άλλοι Αμερικανοί «φίλοι και σύμμαχοι» χωρίς να διευκρινίσει πότε, ενώ οι περισσότερες φιλιππινέζικες εφημερίδες την Παρασκευή (19.4) είχαν ως πρώτο τους θέμα μια δημοσκόπηση του SWS, σύμφωνα με την οποία «το 75% του φιλιππινέζικου λαού εγκρίνει την αμερικανική αποστολή». Η πολιτική επιχείρηση, με σκοπό να συνηθίσει ο λαός της χώρας στην ιδέα της εκχώρησης της εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας, βρίσκεται στην κορύφωσή της. Ανάμεσα στα άλλα οι Αμερικανοί στρατιώτες, είπε η Πρόεδρος Αρόγιο, «θα κάνουν έργα οδοποιίας» στις περιοχές όπου εγκαθίστανται!

Η μασκαράτα δεν πείθει κανένα φυσικά, αλλά το θέμα είναι αν οι διαδηλώσεις της αριστεράς, των φοιτητών και ενός πατριωτικού μετώπου που είχαν συγκλονίσει τη Μανίλα στις αρχές του χρόνου θα επαναληφθούν ή αν η λογική της υποταγής θα επιβληθεί...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ