ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Απρίλη 2002
Σελ. /32
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Φιάσκο η επίσκεψη Πάουελ στη Μέση Ανατολή

Associated Press

Παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις, το ταξίδι του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, στη Μέση Ανατολή δεν είχε κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Η ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης περί «αποχώρησης των δυνάμεων από τα παλαιστινιακά εδάφη» αποδείχτηκε κενή περιεχομένου αφού οι ισραηλινές δυνάμεις παρέμειναν στα περίχωρα των παλαιστινιακών πόλεων, τις οποίες προηγουμένως είχαν ισοπεδώσει. Η εξέλιξη επιβεβαιώνει τον κυνισμό της ισραηλινής ηγεσίας, ο οποίος βεβαίως στηρίζεται στην ανοχή και στην ενθάρρυνση των ΗΠΑ. Εξάλλου, σε μια νέα επίδειξη ισχύος ο Σαρόν απέτρεψε την αποστολή της ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ στη μαρτυρική Τζενίν. Ο Γενικός Γραμματέας Κόφι Ανάν παραδέχτηκε ουσιαστικά ότι δεν έχουν καμιά απολύτως ισχύ οι αποφάσεις του Οργανισμού.

Το Ισραήλ και την Παλαιστίνη επισκέφθηκαν την περασμένη Πέμπτη οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Γ. Παπανδρέου, και της Τουρκίας, Ισ. Τζεμ. Μια επίσκεψη καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα αφού τίποτε ουσιαστικό δε συζήτησαν (ούτε θα μπορούσαν να συζητήσουν) είτε με την ισραηλινή κυβέρνηση, είτε με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ, τον οποίο επισκέφθηκαν στη Ραμάλα, στο αρχηγείο του, το οποίο παραμένει περικυκλωμένο από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης απέδιδαν αυτή τη βδομάδα μεγάλη σημασία στη συνάντηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζ. Μπους, με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Αμπντάλα, το σχέδιο του οποίου θεωρείται βάση για μια αποτελεσματική ειρηνευτική παρέμβαση στη Μέση Ανατολή. Οπως ανέφεραν μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας θα μεταφέρει στον Αμερικανό Πρόεδρο την οργή του αραβικού κόσμου, που ζητά την άμεση επέμβαση των αραβικών κρατών στο πλευρό των Παλαιστινίων.

Η «έκπληξη» των γαλλικών προεδρικών εκλογών

Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία προκάλεσαν «σοκ» σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς ο ακροδεξιός, εθνικιστής Λεπέν κατέλαβε τη δεύτερη θέση, εκτοπίζοντας στην τρίτη το σοσιαλιστή Ζοσπέν. Στην πρώτη θέση βρέθηκε ο συντηρητικός, γκολικός Σιράκ. Η πρώτη συνέπεια από το εκλογικό αποτέλεσμα σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής όταν ο Ζοσπέν ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την πολιτική ζωή και την παραίτηση από την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Η συζήτηση που άρχισε αμέσως μετά αφορούσε στα αίτια που οδήγησαν στον καταποντισμό των κυβερνητικών εταίρων στη Γαλλία και τη θεαματική άνοδο του Λεπέν. Ελάχιστα έπεισαν τα επιχειρήματα που διατυπώθηκαν και αφορούσαν είτε στη μεγάλη αποχή, είτε στην «πολυδιάσπαση της Αριστεράς». Η δεύτερη ανάγνωση των αποτελεσμάτων δείχνει ότι οι εργαζόμενοι και γενικότερα τα λαϊκά στρώματα στη Γαλλία, εγκλωβισμένοι ανάμεσα στις «όψεις του νεοφιλελευθερισμού», έστειλαν ένα μήνυμα προς το σοσιαλιστικό κόμμα, το οποίο άσκησε μια άκρως νεοφιλελεύθερη πολιτική, με αποτέλεσμα και την αύξηση του αριθμού των ανέργων και την άνοδο του πληθωρισμού, αλλά και την αφαίρεση θεμελιακών δικαιωμάτων στον εργασιακό τομέα και την Κοινωνική Ασφάλιση. Με δεδομένο ότι το εργατικό κίνημα είναι ενσωματωμένο, η δεξιά πολιτική της «Κεντροαριστεράς» οδήγησε τους Γάλλους εργαζόμενους ακόμη πιο δεξιά. Ομως οι εργαζόμενοι, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα στις εργατικές πόλεις και περιοχές, έδωσαν «ψήφο τιμωρίας» και για το Κομμουνιστικό Κόμμα, η ηγεσία του οποίου υποστήριξε όλες τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης Ζοσπέν. Αυτό το αποτέλεσμα αποκαλύπτει ότι υπάρχει η αναγκαιότητα της ανάδειξης του άλλου δρόμου ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό και της πάλης για την οργάνωση του κοινωνικοπολιτικού πόλου που θα οργανώσει τις λαϊκές μάζες σ' αυτή την προοπτική.

ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

Εχει ανοίξει η κυβέρνηση το δρόμο για τη λειτουργία δημοτικών επιχειρήσεων στους τομείς της Υγείας και της Πρόνοιας, στην προσπάθειά της να ιδιωτικοποιήσει το δημόσιο σύστημα Υγείας και να εμπορευματοποιήσει ακόμα περισσότερο τις υγειονομικές ανάγκες των εργαζομένων και του λαού. Δράση στους αντίστοιχους τομείς έχει αναπτυχθεί ή προγραμματίζεται ν' αναπτυχθεί από διάφορους δήμους της χώρας (σελίδα 10)

Αποτελεί ένα από τα πλέον πολύτιμα ιστορικά ντοκουμέντα η έκδοση του λευκώματος με τα φύλλα του «Ριζοσπάστη», σε φυσικό μέγεθος, της περιόδου της Κατοχής, της πρώτης σύντομης μεταπελευθερωτικής περιόδου ως την αγγλική επέμβαση το Δεκέμβρη του '44, της περιόδου του Δεκέμβρη και ως τη Συμφωνία της Βάρκιζας (σελίδες 8 - 9)

Δεκαπέντε γυναικείες οργανώσεις και φεμινιστικές ομάδες κατέληξαν σε κοινές θέσεις και κατήγγειλαν στην πρόσφατη δημόσια συζήτηση που έγινε στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ τις ανατροπές που σχεδιάζονται στην Κοινωνική Ασφάλιση, ενώ αποφάσισαν να αγωνιστούν με άλλα τμήματα του λαϊκού κινήματος για ασφάλιση για όλες τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων (σελίδα 23)

Ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και μέσω της εκποίησης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μέσω της εταιρίας «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ», η σύσταση της οποίας συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή (σελίδα 24)

Δίμηνη πολιτική δράση της ΚΝΕ ενάντια στα ναρκωτικά, ξεδιπλώνεται τους μήνες Μάη και Ιούνη που θα κορυφωθεί την 26η Ιούνη, Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών. Στόχος είναι να φτάσουν πλατιά στη νεολαία τα μηνύματα και οι θέσεις της και να ανοίξει έτσι μια μεγάλη συζήτηση με τη νέα γενιά για αυτό το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα (σελίδα 25)

Σημαντικές στρατηγικές για το μέλλον λαμβάνουν χώρα στην Κίνα. Στρατηγικές που αφορούν, τόσο στη δική τους οικονομία και κοινωνία, όσο και στο περιφερειακό και διεθνές γίγνεσθαι. Συζήτηση του «Ρ» με τον Zhang Zhizun, μέλος του Διεθνούς Τμήματος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Κίνας και υφυπουργό της κυβέρνησης (σελίδες 28 - 29)

Εκθέσεις αντεργατικών μέτρων

Ομοβροντία εκθέσεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είχαμε αυτή τη βδομάδα. Πρώτη είδε το φως της δημοσιότητας η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία συνιστά στην ελληνική κυβέρνηση την επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στις εργασιακές σχέσεις και στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Τις ίδιες συστάσεις περιλαμβάνουν και οι εκθέσεις του ΟΟΣΑ και του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών. Προφανώς η κυβέρνηση με τη δημοσιοποίηση αυτών των εκθέσεων θέλει να δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα για την αποδοχή εκ μέρους της «κοινής γνώμης» των μέτρων που προωθεί και θα προωθήσει στο άμεσο μέλλον.

Η πρώτη απόδειξη ήρθε μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Κομισιόν, με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την απασχόληση και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Ο υπουργός Εργασίας, Δ. Ρέππας, προανήγγειλε μια νέα «παρέμβαση» στην αγορά εργασίας αφού, όπως είπε, η «εργασία στην Ελλάδα είναι υπερπροστατευμένη». Μίλησε ακόμη για την ανάγκη επέκτασης της μερικής απασχόλησης, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση μελετά σοβαρά την ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος των εργοδοτών για την άρση των εμποδίων στις απολύσεις των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ