ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Μάη 2002
Σελ. /40
ΠΕΡΑΜΑ
Για την κυβέρνηση προέχει το συμφέρον των πολυεθνικών!
  • Ο περιφερειάρχης Αττικής κατήργησε ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβούλιου Πειραιά για μη ανανέωση άδειας λειτουργίας δεξαμενών
  • Το τελευταίο «καζάνι» θα φύγει το 2001, είχε υποσχεθεί από το 1996 ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Σημίτης

Υπεράνω των αποφάσεων των εκλεγμένων στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ποιος; Μα, φυσικά, ο περιφερειάρχης και οι διορισμένες από αυτόν επιτροπές. Ποιων συμφέροντα εξυπηρετεί ο διορισμένος από την κυβέρνηση περιφερειάρχης; Μα, φυσικά, των πολυεθνικών. Υπερβολές όλα αυτά; Καθόλου. Η υπόθεση που αποκαλύπτει σήμερα ο «Ρ» είναι χαρακτηριστική και δυστυχώς δεν είναι μοναδική.

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Πειραιά ομόφωνα αποφάσισε να μην εκδώσει ή ανανεώσει καμία άδεια λειτουργίας δεξαμενών πετρελαιοειδών στο Πέραμα. Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής που -σημειωτέον- ο ίδιος ο Κ. Σημίτης το έχει αποδεχτεί και από το 1996 είχε δηλώσει ότι το τελευταίο καζάνι θα έφευγε το 2001. Μέχρι σήμερα, όμως, όχι μόνο κανένα καζάνι δεν έχει φύγει, αλλά η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να μείνουν. Ετσι, η διορισμένη από τον περιφερειάρχη «επιτροπή του άρθρου 7» έκανε δεκτή την προσφυγή της πολυεθνικής εταιρίας πετρελαιοειδών ΒΡ, που ζητούσε την ακύρωση της απόφασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Και για να μη μένει καμιά αμφιβολία για το ποιων συμφέροντα εξυπηρετούν οι νόμοι του αστικού κράτους σημειώνουμε ότι κατά της απόφασης της διορισμένης επιτροπής, που ακυρώνει ομόφωνη απόφαση του εκλεγμένου Νομαρχιακού Συμβουλίου, δεν μπορεί να γίνει προσφυγή. Είναι τελεσίδικη!

Σύμφωνα με την απόφαση, που εκδόθηκε στις 26 Φλεβάρη 2002 και δεν έχει φτάσει επίσημα ακόμη στη Νομαρχία, η επιτροπή αυτή αναφέρει ότι «αποφασίζει ομόφωνα να κάνει δεκτή την προσφυγή (σ.σ. της ΒΡ) και ακυρώνει την υπ' αριθμ 137/2001 απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Πειραιά ως μη νόμιμη, διότι η χορήγηση άδειας για την εγκατάσταση και λειτουργία δεξαμενών πετρελαιοειδών δεν είναι αρμοδιότητας του Νομαρχιακού Συμβουλίου».

Κατάργηση των αιρετών...

Σε δήλωσή της η υποψήφια νομάρχης Πειραιά και νομαρχιακή σύμβουλος Ελπίδα Παντελάκη, αφού χαρακτηρίζει «πρωτοφανή» την απόφαση της Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής, τονίζει: «Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο ο ασφυκτικός έλεγχος, που ασκείται από την κεντρική εξουσία μέσω του διορισμένου περιφερειάρχη, τόσο στις αποφάσεις των ΟΤΑ, όσο και της Νομαρχίας. Για άλλη μια φορά καταργείται το Νομαρχιακό Συμβούλιο και η ομόφωνη απόφασή του και για τόσο σοβαρά θέματα αναδεικνύεται ισχυρότερη η απόφαση του νομάρχη και των συναρμοδίων υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, δίνεται το δικαίωμα στην Επιτροπή να εκδίδει "αποφάσεις εναντίον των οποίων δε χωρεί προσφυγή". Το ερώτημα που μπαίνει είναι: Οι επιτροπές αυτές σέβονται τις ομόφωνες αποφάσεις των αιρετών ή εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πολυεθνικών; Η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία (ΝΑΣ), θεωρώντας κυρίαρχες τις αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου θα συνεχίσει τον αγώνα της με το μαζικό κίνημα και με το Δήμο Περάματος, για να σταματήσει η ασύδοτη λειτουργία των εταιριών πετρελαιοειδών στο Πέραμα και να φύγουν τα καζάνια από την πόλη, πάγιο αίτημα των κατοίκων από δεκαετίες και προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού ότι το τελευταίο καζάνι θα έφευγε από το Πέραμα το 2001».


Γιάννης ΚΩΣΤΑΚΗΣ

Ερώτηση:

Πώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ) συμβάλλει στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων σε τομείς της αγροτικής οικονομίας;

Απάντηση:

Η ΤΑ, τουλάχιστον θεωρητικά, βρίσκεται πιο κοντά στα προβλήματα και τις ανάγκες των λαϊκών μαζών, από την κεντρική διοίκηση. Ομως ως θεσμός του αστικού κράτους συνεχίζει να λειτουργεί και να δρα στα πλαίσια που αυτό καθορίζει. Αρα το πρόβλημα δε βρίσκεται στο εάν και κατά πόσο ένας θεσμός είναι «κοντά» στον απλό λαό και δρα για τα προβλήματά του, αλλά αν η πολιτική που προωθεί, αντιμετωπίζει προβλήματα και ανάγκες από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων ή από τη σκοπιά των συμφερόντων της άρχουσας τάξης.

Αυτό το ζήτημα κρίνεται φυσικά από το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης. Το θεσμικό πλαίσιο αναμφισβήτητα είναι αντιλαϊκό, αλλά επειδή ο συγκεκριμένος θεσμός εκλέγεται άμεσα από το λαό, ο συσχετισμός δυνάμεων στις διοικήσεις της ΤΑ παίζει σημαντικό ρόλο, στον προσανατολισμό της δράσης τους υπέρ των λαϊκών συμφερόντων. Αρα έχει μεγάλη σημασία ποιους ψηφίζουμε για νομάρχες, δημάρχους, κοινοτάρχες, συμβούλους του κάθε ΟΤΑ.

Με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και με δεδομένο ότι η ΤΑ έχει άμεση σχέση και με την αγροτική οικονομία, ορίζεται από την κυβέρνηση να συμβάλει στην ιδιωτικοποίηση κάθε δραστηριότητας που σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την αγροτική οικονομία.

Τα τελευταία χρόνια, με προγραμματικές συμβάσεις, το υπουργείο Γεωργίας διαθέτει στην ΤΑ τη διαχείριση δημόσιων δασών και δασικών εκτάσεων, τα οποία με τη σειρά τους οι ΟΤΑ τα παραχωρούν σε ιδιωτικές εταιρίες. Ετσι ιδιωτικοποιούνται δημόσια δάση σε όφελος της κερδοσκοπίας του ιδιωτικού κεφαλαίου και σε βάρος λαϊκών στρωμάτων. Δεν μπορούν να χαρούν ούτε έναν περίπατο στο δάσος, αφού καλούνται να πληρώσουν κι εκεί εισιτήριο!

Επίσης, όπως φαίνεται από σχετικά νομοσχέδια, τα οποία ακόμα δεν έχουν προωθηθεί, η κυβέρνηση σχεδιάζει τη μετατροπή των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων σε Ανώνυμες Εταιρίες. Κατόπιν, να τις μεταβιβάσει στις νομαρχίες, με στόχο να λειτουργήσουν ανταποδοτικά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (πώληση υπηρεσιών με ακριβό αντίτιμο, νομαρχιακά τέλη κλπ.).

Ακόμα στις αρμοδιότητες της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπάγεται και η επίστρωση και συντήρηση των αγροτικών δρόμων με κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως και κάποιες επενδύσεις από διάφορα κοινοτικά προγράμματα, όπως το «Λίντερ». Η αξιοποίηση όμως αυτών των προγραμμάτων γίνεται υποχρεωτικά με τη δημιουργία «αναπτυξιακών εταιριών» από την ΤΑ. Μετά αυτές οι εταιρίες αναθέτουν την υλοποίηση και διαχείριση των προαναφερόμενων επενδύσεων σε ιδιωτικές εταιρίες. Ετσι, οι δραστηριότητες αυτές αποτελούν κερδοσκοπικό αντικείμενο ιδιωτικών εταιριών, που αμείβονται πλουσιοπάροχα μόνο και μόνο για να παρέχουν υπηρεσίες που άνετα μπορεί να διαθέσει ο δημόσιος τομέας. Παρόμοιες αναπτυξιακές εταιρίες κάνει και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για διάφορα αντικείμενα, όπως το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων, που ανατίθεται σε ιδιωτικές εταιρίες.

Απέναντι σ' αυτόν το φαύλο κύκλο στήριξης του ιδιωτικού τομέα και απαξίωσης του δημοσίου, προκειμένου να μένουν δουλιές και πόροι για να τους εκμεταλλευτούν κάποιοι «επιτυχημένοι» χρυσοκάνθαροι, χρειαζόμαστε μια ΤΑ που να αποκαλύπτει αυτό το αντιλαϊκό σκηνικό, να οργανώνει την πάλη για να ανατραπεί η αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ελληνικών κυβερνήσεων.

ΑΓΡΙΝΙΟ
Ανακήρυξη υποψήφιου νομάρχη

Η ανακήρυξη του υποψηφίου νομάρχη της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Αιτωλοακαρνανίας θα γίνει στο Αγρίνιο τη Δευτέρα 20 Μάη, στις 7.30 μ.μ., στο Παπαστράτειο Μέγαρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ