ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάη 2002
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Συναινετική αποδοχή «τετελεσμένων» στα εθνικά

Υπεύθυνη στάση και συναίνεση, ώστε να μην επιτραπεί στον Κ. Σημίτη η μικροκομματική εκμετάλλευση και επί της ουσίας αποδοχή των τετελεσμένων από τους «συμμάχους». Αυτή είναι η «γραμμή πλεύσης» της ηγεσίας της ΝΔ για τον ευρωστρατό και το Κυπριακό, η οποία επικυρώθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε ενόψει των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, την Παρασκευή.

Κήρυκας μοιρολατρίας και υποταγής στις επιλογές των ΗΠΑ και της ΕΕ ο Κ. Καραμανλής, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση έκανε λόγο για «μη αντιστρέψιμες καταστάσεις», που έχουν διαμορφωθεί στα εθνικά θέματα, υποδεικνύοντας έτσι, έμμεσα πλην σαφώς, την αποδοχή τους. «Ενας υπεύθυνος πρωθυπουργός, δεν ανακαλύπτει την ανάγκη της εθνικής ομοψυχίας και συνεννόησης, όταν οι λάθος χειρισμοί του στα εθνικά θέματα οδηγούν σε επικίνδυνες και μη αναστρέψιμες καταστάσεις για την ασφάλεια και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», είπε χαρακτηριστικά. Επανέλαβε ότι θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση του Κ. Σημίτη «γιατί η στάση της ΝΔ στα εθνικά θέματα ήταν πάντα συνεπής και υπεύθυνη», ενώ άφησε αιχμές «ως προς τη μεταστροφή της στάσης του πρωθυπουργού, μετά την αδράνεια που επέδειξε ο ίδιος και η κυβέρνησή του στο θέμα του ευρωστρατού». Κατά τον πρόεδρο της ΝΔ «αυτή τη στιγμή έχουμε τρία μέτωπα ανοιχτά»: Ευρωστρατός: «Η ολιγωρία της κυβέρνησης Σημίτη έχει φέρει τη χώρα αντιμέτωπη με το απαράδεκτο κείμενο της Αγκυρας». Κυπριακό: «Πρέπει σε κάθε περίπτωση να εξασφαλίσουμε την ένταξη της Μεγαλονήσου στην Ευρωπαϊκή Ενωση με το πρώτο κύμα διεύρυνσης, ανεξάρτητα από την εξεύρεση πολιτικής λύσης». Ελληνοτουρκικά: «Η πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση δεν αποδίδει αποτελέσματα». Θέλοντας να κρατήσει κάποιες αποστάσεις ασφαλείας επανέλαβε ότι «εμείς τηρήσαμε και θα τηρούμε υπεύθυνη και εποικοδομητική στάση στα εθνικά θέματα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δίνουμε ''λευκή επιταγή'' σε κανέναν».

Στη συνεδρίαση, στην οποία πήραν μέρος και οι Μητσοτάκης και Εβερτ, συζητήθηκαν επίσης και οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει το θέμα του ευρωστρατού στο συνολικό πολιτικό κλίμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Κεφαλογιάννης από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται, επικοινώνησε με τον Κ. Καραμανλή και του ζήτησε να μην πάει στη συνάντηση με τον Κ. Σημίτη.

«Για μια ακόμη φορά ο κ. Καραμανλής προχωρεί σε δηλώσεις που αντιστρατεύονται το κλίμα εθνικής ομοψυχίας», σχολίασε τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαππας.

Φιλειρηνικές εκδηλώσεις στη Βόρεια Ελλάδα

- Αύριο, Τετάρτη 22 του Μάη, θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη «Δρόμος Θυσίας». Θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί από το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου πέθανε ο μεγάλος αγωνιστής, και θα καταλήξει στο μνημείο του Λαμπράκη στη συμβολή των οδών Ερμού και Βενιζέλου. Η ΕΔΥΕΘ καλεί τους αθλητές και τους νέους της πόλης να συμμετάσχουν μαζικά.

- Την Κυριακή 26 του Μάη θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη πορεία ειρήνης. Θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί από το πρώην στρατόπεδο Κόδρα στο Καραμπουρνάκι και θα καταλήξει στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

- Στην Κοζάνη, χτες Δευτέρα, πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο της πόλης πλατιά σύσκεψη φορέων με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης, για τη διοργάνωση πορείας ειρήνης την Κυριακή 26 του Μάη.

- Στην Κομοτηνή την Παρασκευή 24 του Μάη θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, ενώ η δράση του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος θα συνεχιστεί και τον Ιούνη. Το Φόρουμ Ειρήνης, στις 4 του Ιούνη έχει προγραμματίσει συνάντηση των φορέων που συμμετέχουν στο Φόρουμ στη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στη δράση της Νέας Τάξης ενάντια στους λαούς και οι μορφές αντίστασης του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

- Στην Καβάλα, την Κυριακή 26 του μήνα, θα πραγματοποιηθεί ο καθιερωμένος αγώνας δρόμου στη μνήμη του μαραθωνοδρόμου αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη. Θα ξεκινήσει στις 10.30πμ από την κεντρική πλατεία και θα καταλήξει στον ίδιο χώρο όπου στη συνέχεια θα ακολουθήσει εκδήλωση με ομιλητή τον βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδη. Την εκδήλωση διοργανώνουν η Επιτροπή Ειρήνης και η ΝΔΕ με τη στήριξη του Δήμου Καβάλας.

Οι αντιπολεμικές εκδηλώσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης θα κορυφωθούν με τη μεγάλη πορεία ειρήνης στις 9 του Ιούνη που θα γίνει στο Εράσμιο της Ξάνθης όπου υπάρχουν και λειτουργούν εγκαταστάσεις της Φωνής της Αμερικής.

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Το Σάββατο η πορεία ειρήνης στη βάση του Ακτίου

Στα πλαίσια των αντιιμπεριαλιστικών εκδηλώσεων του μήνα Μάη η Συντονιστική Γραμματεία Επιτροπών Βορειοδυτικής Ελλάδας διοργανώνει το Σάββατο, 25 Μάη, στις 7.30 μ.μ., Πορεία Ειρήνης στη ΝΑΤΟική βάση του Ακτίου, περικύκλωση της βάσης, στη συνέχεια πορεία στο κέντρο της πόλης της Πρέβεζας και συναυλία στην παραλία της πόλης. Επίσης, η Επιτροπή Ειρήνης Αγρινίου έχει συγκροτήσει τετραήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων για την ειρήνη. Πιο συγκεκριμένα:

  • Την Πέμπτη 23 Μάη, στις 8 μ.μ., στην Πλατεία Δημοκρατίας θα γίνει εκδήλωση αφιερωμένη στο δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού. Θα περιλαμβάνει ομιλία από μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, χαιρετισμό από εκπρόσωπο της πρεσβείας των Παλαιστινίων στην Ελλάδα και μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις από τοπικά συγκροτήματα.
  • Την Παρασκευή 24 Μάη η Επιτροπή θα συμμετέχει στις εκδηλώσεις της Συντονιστικής Γραμματείας Βορειοδυτικής Ελλάδας που θα γίνουν στη ΝΑΤΟική βάση του Ακτιου και στην πόλη της Πρέβεζας.
  • Την Κυριακή 26 Μάη, στις 8 μ.μ., στον Αγιο Κωνσταντίνο στο Αγρίνιο, στην κεντρική πλατεία, θα γίνει εκδήλωση με ομιλία από μέλος της ΝΔΕ, απαγγελία ποιημάτων με θέμα την ειρήνη, ενώ το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις από παραδοσιακά συγκροτήματα Μικρασιατών προσφύγων.
  • Την Πέμπτη 30 Μάη, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Πανοπούλου θα γίνει Παιδικό Φεστιβάλ, όπου τα παιδιά θα ζωγραφίσουν για την ειρήνη και θα βραβευτούν οι καλύτερες ζωγραφιές των παιδιών από επιτροπή που θα συγκροτήσει η Επιτροπή Ειρήνης Αγρινίου. Παράλληλα θα υπάρχει έκθεση παιδικού βιβλίου και απαγγελίες ποιημάτων για την ειρήνη από παιδιά.
Ασκηση της βαλκανικής ταξιαρχίας

Ξεκίνησε χθες και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μάη, στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας, η ετήσια τακτική άσκηση άνευ στρατευμάτων (ΤΑΑΣ) της Πολυεθνικής Ταξιαρχίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEEBRIG) με την επωνυμία «Επτά Αστέρια - 2002», όσος και ο αριθμός των κρατών που συμμετέχουν σ' αυτό το ΝΑΤΟικό παραμάγαζο των Βαλκανίων. «Σκοπός της άσκησης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ελληνικού ΓΕΣ, είναι η βελτίωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων και η επαύξηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ του επιτελείου της SEEBRIG και των μονάδων που της έχουν διατεθεί, σε θέματα επιχειρήσεων υποστήριξης ειρήνης (PSO) και ανθρωπιστικής βοήθειας (HA)». Δηλαδή, καθαρά αποστολές επιβολής της «νέας τάξης».

Στην άσκηση συμμετέχουν με προσωπικό τα 7 κράτη της Ταξιαρχίας (Ελλάδα, Βουλγαρία, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Ιταλία, Ρουμανία και Τουρκία), ενώ η Ελλάδα συμμετέχει με 17 στελέχη. Η Πολυεθνική Ταξιαρχία Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEEBRIG) θα ασκηθεί επί βάσεως ΤΑΑΣ (άνευ στρατευμάτων) με το κύριο Στρατηγείο της που εδρεύει για την περίοδο αυτή στη Φιλιππούπολη, καθώς και με αριθμό ταγμάτων, τα οποία θα απεικονίζονται από στελέχη (Response Cells) που θα αναπτυχθούν στο στρατόπεδο όπου θα είναι εγκαταστημένη η Ταξιαρχία.

ΧΑΝΙΑ
Διαδήλωση στη Σούδα στις 26 Μάη

Εξω από την αμερικανο-ΝΑΤΟική βάση της Σούδας θα διαδηλώσει ο λαός της Κρήτης, την Κυριακή 26 Μάη. Συγκεκριμένα, μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν μαζικοί φορείς του Νομού Χανίων, αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις αντιιμπεριαλιστικές τους κινητοποιήσεις, αλλά και, παράλληλα, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στο δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό. Η εκκίνηση θα γίνει στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς της πόλης των Χανίων, στις 12 το μεσημέρι. Οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη, με ανακοίνωσή τους, καλούν όλους τους μαζικούς φορείς και της υπόλοιπης Κρήτης να ενώσουν τη φωνή τους και να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκεκριμένη κινητοποίηση, προσδίδοντάς της παγκρήτιο χαρακτήρα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στη σύσκεψη πήραν μέρος εκπρόσωποι από τους παρακάτω φορείς: Επιτροπή Ειρήνης Χανίων, Επιτροπή Ενάντια στις Ξένες Βάσεις και την Εξάρτηση, Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων, Νεανική Δράση για την Ειρήνη, Ενιαίος Σύλλογος Φοιτητών Πολυτεχνείου, Σωματείο Οικοδόμων Νομού Χανίων, Σύλλογος Βοηθών Φαρμακείων Φαρμακοϋπαλλήλων Ν. Χανίων, Παγχανιώτικη Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Σύλλογος Εργαζομένων και Νοσηλευτικός Σύλλογος στο Νομαρχιακό Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ