ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάη 2002
Σελ. /56
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δημοσκόπηση - απροκάλυπτη πολιτική παρέμβαση

Η παράταξη «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα» και ο υποψήφιος δήμαρχος Αγάπιος Σαχίνης κατήγγειλαν την προσπάθεια επηρεασμού των ψηφοφόρων με τα «συγκεκριμένα μηνύματα» που επιχειρεί να στείλει τηλεφωνική δημοσκόπηση της «ΟΠΙΝΙΟΝ»

Από τη χτεσινή συνέντευξη (Γιάννης Μπουτάρης, Αγάπιος Σαχίνης και Λευτέρης Κωνσταντινίδης)

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνέντευξη (Γιάννης Μπουτάρης, Αγάπιος Σαχίνης και Λευτέρης Κωνσταντινίδης)
Ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της εταιρίας δημοσκοπήσεων «OΠINION» καταθέτει σήμερα η παράταξη «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα», και απαιτεί να μην ξαναχρησιμοποιήσει σε καμία δημοσκόπησή της τον τίτλο της και το όνομα του υποψήφιου δημάρχου Αγάπιου Σαχίνη. «Δε δίνουμε το δικαίωμα σε κανέναν εξωθεσμικό παράγοντα να παρεμβαίνει με τη μορφή δημοσκοπήσεων στη διαμόρφωση των δεδομένων όσον αφορά στο αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών», δήλωσε ο Αγάπιος Σαχίνης, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα έρευνας που πραγματοποίησε η «OΠINION» για την εφημερίδα «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». Και σημείωσε πως όσο και αν κάποιοι ενοχλούνται, η παράταξη «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα» θα αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη των δημοτικών εκλογών. Επίσης, ανακοίνωσε ότι ήδη με επιστολή έχει απευθυνθεί στους τρεις συνυποψηφίους του και τους καλεί να μη συναινέσουν σε μια τέτοια πρακτική. Ακόμη, τους απηύθυνε πρόσκληση για δημόσιο διάλογο σχετικά με το θέμα που προέκυψε.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες εκπρόσωποι της «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα», παρουσία νομικών που συμμετέχουν και στηρίζουν την παράταξη (Χρ. Γιαταγάνα, Γ. Χατζηαθανασίου, Σ. Μελανεφίδου) ανακοινώθηκε η απόφαση να στραφούν δικαστικά εναντίον της εταιρίας και των υπευθύνων της με την απειλή χρηματικής αποζημίωσης και προσωπικής κράτησης.

Τόσο ο Αγάπιος Σαχίνης, όσο και ο Γιάννης Μπουτάρης και ο Λ. Κωνσταντινίδης, που συμμετέχουν στη «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα», μίλησαν για προσπάθεια επηρεασμού του εκλογικού σώματος σε συγκεκριμένη κατεύθυνση, με στόχο τη διατήρηση της υπάρχουσας κατάστασης στη διοίκηση του δήμου, από τη μία, και τη συσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος, από την άλλη. Τα αποτελέσματα της τηλεφωνικής δημοσκόπησης, που έγινε σε δείγμα 600 Θεσσαλονικέων, δείχνουν ότι στο ερώτημα «ποιο είναι το πρόσωπο που σκέφτεστε να ψηφίσετε για δήμαρχο», δηλώνουν: 57,9% Β. Παπαγεωργόπουλο (ΝΔ), 27,4% Σπ. Βούγια (ΠΑΣΟΚ), 4,3% Αγ. Σαχίνη και 0,6% Τ. Κουράκη (ΣΥΝ). Το εξοργιστικό, αλλά και χαρακτηριστικό της δημοσκόπησης, είναι το γεγονός ότι σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματά της, μόλις το 18% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ εμφανίζεται να γνωρίζει τον Αγ. Σαχίνη!

«Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας χρησιμοποιήσει προκειμένου να διαμορφώνει τους δικούς του πολιτικούς όρους παρέμβασης στο εκλογικό αποτέλεσμα. Ο πολιτικός λόγος, η πολιτική ανιδιοτέλεια της παράταξης "ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα", η πολιτική αξιοπρέπεια όλων όσοι συμμετέχουμε σε αυτή την προσπάθεια, δε μας επιτρέπουν να συναινέσουμε διά της σιωπής μας σε μια τέτοιου είδους απροκάλυπτη πολιτική παρέμβαση», σημείωσε ο Α. Σαχίνης.

Και μιλώντας για τον στόχο της δημοσκόπησης, ανέφερε: «Στέλνει ορισμένα πολύ συγκεκριμένα πολιτικά μηνύματα: α) "Χανόμαστε. Η κεντροαριστερά, όλοι τα κεφάλια μέσα και πάμε να μεγαλώσουμε τη συσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος". β) "Η υπάρχουσα πολιτική στο δεύτερο δήμο της χώρας εξυπηρετεί τη μέχρι σήμερα πολιτική πραγματικότητα στην πόλη και σε όσα συμβαίνουν μέσα σε αυτή, άρα πρέπει να τη διατηρήσουμε". Την ίδια στιγμή στέλνει και μήνυμα πως πάνε στις μυλόπετρες όσοι αμφισβητούν την πολιτική της σημερινής διοίκησης και όσοι διαπιστώνουν πως η πολιτική πρόταση της κυβέρνησης για το ξεπέρασμα των προβλημάτων της πόλης απέχει από τις προσδοκίες του λαού της Θεσσαλονίκης».

Η πρόταση για δημόσιο διάλογο, που απευθύνεται στους τρεις συνυποψήφιους δημάρχους Β. Παπαγεωργόπουλο, Σπ. Βούγια και Τ. Κουράκη, σκοπό έχει να ξεκαθαριστεί ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αποδεχτούν αυτά που επιχειρηματίες και επιχειρήσεις δημοσκοπήσεων, και όχι μόνον, προσπαθούν να επιβάλουν στην πόλη. «Οποιος δεν ανταποκριθεί στο κάλεσμα, όποιος κάνει ότι δεν ακούει στο κάλεσμα είναι συμμέτοχος και συνένοχος σε αυτή την πρακτική», σημείωσε ο υποψήφιος δήμαρχος και κατέληξε προειδοποιώντας: «Ο Αγ. Σαχίνης και η παράταξη δε χωράμε σε τσεπάκια. Δε χωράμε σε κανένα οικονομικό ούτε πολιτικό αλισβερίσι. Ορθιοι θα δώσουμε τη μάχη των δημοτικών εκλογών».

Η Χρ. Γιαταγάνα διευκρίνισε ότι με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων θα επικαλεστούν την προσβολή της προσωπικότητας του Α. Σαχίνη και κατά δεύτερο λόγο του συνδυασμού, στηριζόμενοι σε δύο βασικά γεγονότα που προκύπτουν από την έρευνα της OΠINION. «Δίνει στον Α. Σαχίνη ποσοστό αναγνωρισιμότητας 18% μεταξύ των οπαδών του ΚΚΕ όταν επί δύο 4ετίες έχει εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος σχεδόν αποκλειστικά με ψήφους του ΚΚΕ. Στη συνέχεια δείχνει το ΔΗΚΚΙ να φέρεται να ψηφίζει κατά 50% τον κ. Βούγια και κατά 50% τον κ. Παπαγεωργόπουλο, όταν 3 μέλη της ΚΕ στηρίζουμε αυτόν τον συνδυασμό με όλες μας τις δυνάμεις. Επομένως τέτοιες δόλιες ενέργειες, που εξυπηρετούν σκοπιμότητες, δε θα τις δεχτούμε προκειμένου να αλλοιωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα στη Θεσσαλονίκη», κατέληξε η γνωστή νομικός Χρ. Γιαταγάνα.

ΟΧΙ στους θιασώτες της «ναρκω-κουλτούρας»

«Η πόλη δεν έχει ανάγκη από θιασώτες της "ναρκω-κουλτούρας" και της "ναρκω-υποταγής", αλλά από αρχές και δημότες ενεργούς, μαχητικούς στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των ονείρων μας για μια πόλη που μας αξίζει», σημειώνει, με ανακοίνωσή της, η παράταξη «Θεσσαλονίκη Τώρα», με υποψήφιο δήμαρχο τον Αγάπιο Σαχίνη. Αφορμή αποτέλεσε η κατάθεση στη Βουλή (συζητήθηκε και καταψηφίστηκε τελικά 16/5/2002) του σχεδίου νόμου για τα ναρκωτικά που κατέθεσαν οι Μ. Δαμανάκη, Φ. Κουβέλης, Στ. Μπένος, Π. Τατούλης και μαζί τους ο βουλευτής και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σπ. Βούγιας.

«Εντύπωση προκαλεί η επιμονή βουλευτών των κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ), που από καιρού εις καιρόν καταθέτουν νομοσχέδια για το πρόβλημα των ναρκωτικών, με κύριο άξονα την αποποινικοποίηση της χρήσης και της καλλιέργειας για προσωπική χρήση, τη μείωση της ποινής στους μεγαλεμπόρους», αναφέρει η Κίνηση «Θεσσαλονίκη Τώρα». Και προσθέτει: «Είναι άξιο απορίας το πώς, στο όνομα της καταπολέμησης του παράνομου εμπορίου, εθίζεται η νεολαία, οι πολίτες, στη λογική των υποκατάστατων και της χορήγησής τους από το κράτος (κράτος - μεγαλέμπορος!!!), το πώς υποτιμάται η διεθνής και ελληνική εμπειρία, το πώς οι προτάσεις και οι θέσεις του ΚΕΘΕΑ και άλλων φορέων και προγραμμάτων που ασχολούνται με το πρόβλημα γράφονται στα "παλαιότερα των υποδημάτων τους", το πώς αφήνεται το ΚΕΘΕΑ και άλλα "στεγνά" προγράμματα στην υποχρηματοδότηση και ενισχύονται τα προγράμματα χορήγησης υποκατάστατων».

Τέλος, υπενθυμίζει πως η ίδια, εδώ και χρόνια, βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των θεραπευτικών κοινοτήτων και προγραμμάτων και των οικογενειών τους, μέσα από πολύμορφες παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες και θα συνεχίσει.

Εκδηλώσεις δημοτικών παρατάξεων
  • ΕΛΕΥΣΙΝΑ

Τον υποψήφιο δήμαρχο που θα στηρίξει στις δημοτικές εκλογές ανακοινώνει αύριο Τετάρτη, 22 του Μάη, η «Προοδευτική Αγωνιστική Κίνηση Ελευσίνας». Η ανακήρυξη θα γίνει στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης.

  • ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Οι δημοτικές παρατάξεις «Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία Περιστερίου» και η «Πρωτοβουλία για το Περιστέρι» που συγκρότησαν την «Πρωτοβουλία Αγωνιστικής Συμπαράταξης» καλούν σε συγκέντρωση αύριο Τετάρτη, 22 του Μάη, στις 7.30 μ.μ., στο Δημοτικό Κινηματογράφο ΣΙΝΕ ΠΕΡΑΝ «θεατράκι ΚΩΣΤΑ ΒΑΡΝΑΛΗ», όπου ο υποψήφιος δήμαρχος Παν. Σοφός θα μιλήσει για τους στόχους και το πρόγραμμα του συνδυασμού.

  • ΓΑΛΑΤΣΙ

Η «Δημοτική Συμπαράταξη Ενωτικός Αγωνιστικός Συνδυασμός Γαλατσίου», θα παρουσιάσει αύριο Τετάρτη, 22 του Μάη, και ώρα 8 μ.μ., τη διακήρυξη του συνδυασμού καθώς και την ανακήρυξη του επικεφαλής του ψηφοδελτίου, υποψήφιου δημάρχου Μπάμπη Ασφή, στο κέντρο «Θεόφιλος», οδός Ζήνωνος 5 και Κουρτίου.

  • ΙΛΙΟΝ

Τα προβλήματα των γυναικών του δήμου και τις θέσεις της για την αντιμετώπισή τους, θα αναπτύξει η δημοτική παράταξη «Συνεργασία Αλλαγής Ιλίου», αύριο Τετάρτη, 22 του Μάη, στις 7:30 μ.μ., στο δημαρχείο της πόλης.

  • ΚΟΖΑΝΗ

Εκδήλωση για την ανακήρυξη του υποψήφιου δημάρχου της και την παρουσίαση της διακήρυξής της πραγματοποιεί η «Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση» Κοζάνης, αύριο Τετάρτη 22 του Μάη, στις 8.30 μ.μ., στο «Κοβεντάρειο».

  • ΝΑΟΥΣΑ

Η «Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση Νάουσας» θα παρουσιάσει τη διακήρυξη της Κίνησης για τις δημοτικές εκλογές και θα ανακηρύξει τον υποψήφιο δήμαρχο Αντώνη Φίλη, το Σάββατο 25 του Μάη, στις 8 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Νάουσας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ