ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάη 2002
Σελ. /56
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΟΥΤΑΣ
Αυτοδιοίκηση - «μπλόκο» στην αντιλαϊκή πολιτική

Συνέντευξη στο «Ρ» του υποψήφιου νομάρχη Καρδίτσας της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας

Ο Βαγγέλης Μπούτας
Ο Βαγγέλης Μπούτας
Μεγάλη απήχηση στο λαό του νομού --ιδιαίτερα στους εργαζόμενους της πόλης και του χωριού, στους άνεργους στους επαγγελματοβιοτέχνες, στις γυναίκες, στους νέους και στους συνταξιούχους-- έχει η υποψηφιότητα του Βαγγέλη Μπούτα για τη Νομαρχία Καρδίτσας.

Δεν ξαφνιάζει αυτή η απήχηση και η λαϊκή αποδοχή, καθώς ο υποψήφιος νομάρχης της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας, (ΝΑΣ), είναι γνωστός για τους πολύχρονους αγώνες του υπέρ των συμφερόντων του λαού και του νομού. Αγώνες που δίνει είτε μέσα από το αγροτικό κίνημα --είναι πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας-- είτε από τη Βουλή των Ελλήνων --διετέλεσε βουλευτής Καρδίτσας του ΚΚΕ από το 1996 μέχρι το 2000-- είτε από την έπαλξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την οποία υπηρετεί επί πολλά χρόνια, καθώς, επί τετραετίες, ήταν πρόεδρος της κοινότητας Μητρόπολη Καρδίτσας, ενώ τώρα είναι νομαρχιακός σύμβουλος.

Μιλώντας, σήμερα, στο «Ριζοσπάστη», ο Β. Μπούτας δηλώνει αισιόδοξος για τ' αποτελέσματα της μάχης που θα δοθεί για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας, τονίζοντας, ταυτοχρόνως, ότι ο αγώνας θα είναι πολύ δύσκολος και πως χρειάζεται πολλή δουλιά μέχρι τις εκλογές.

Η συζήτηση με τον υποψήφιο νομάρχη Καρδίτσας έχει ως εξής:

- Η υποψηφιότητά σας θεωρείται, από φίλους και «εχθρούς», δυναμική κι ελπιδοφόρα. Είστε κι εσείς αισιόδοξος;

- Στις νομαρχιακές εκλογές του 1998 το ψηφοδέλτιο της ΝΑΣ στην Καρδίτσα συγκέντρωσε το 16% της προτίμησης του εκλογικού σώματος και αυτό ήταν μια καλή βάση για τη δράση της ΝΑΣ, καθώς έδωσε την ευκαιρία και τη δυνατότητα στους νομαρχιακούς συμβούλους της να παρέμβουν και να δράσουν, μέσα κι έξω από το Νομαρχιακό Συμβούλιο, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του νομού και του λαού.

Να συμπληρώσω ότι, ιδιαίτερα στο μαζικό κίνημα, η δράση των μελών και οπαδών της ΝΑΣ ήταν συνεχής και αδιάλειπτη.

Στους αγροτικούς αγώνες που αναπτύχτηκαν συναντηθήκαμε με ανθρώπους, με τους οποίους μπορεί να μη συμφωνούμε ιδεολογικοπολιτικά, συμφωνήσαμε, όμως, και συμφωνούμε στη θέση για τις αιτίες που γεννούν τα προβλήματα και για τον τρόπο αντιμετώπισής τους.

Συμφωνήσαμε και παλέψαμε μαζί για να λυθούν, πέρα από τα γενικά προβλήματα που προέρχονται από την πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης και τα ιδιαίτερα προβλήματα του νομού μας, ο οποίος συνεχώς περιθωριοποιείται.

Αν κρίνουμε από τη μέχρι τώρα δράση μας και από την αποδοχή που φαίνεται να υπάρχει στον κόσμο μετά την ανακήρυξη της υποψηφιότητας, είμαστε αισιόδοξοι. Αυτό, όμως, δεν αρκεί. Χρειάζεται πολλή δουλιά μέχρι τις εκλογές.

Δυνατότητες για πλατιά συσπείρωση

- Δηλώσατε ότι δίνετε ιδιαίτερο βάρος στη συγκρότηση πλατιού και δυναμικού ψηφοδελτίου, στο οποίο θα συμμετέχουν αγωνιστές από διάφορους και διαφορετικούς κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους. Γιατί;

- Κατ' αρχήν να πούμε ότι δεν είμαστε οι μοναδικοί που βιώνουμε τις επιπτώσεις της αντιλαϊκής πολιτικής, ούτε οι μόνοι που έχουμε αντιληφθεί την προσπάθεια μετατροπής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης σε μηχανισμό συγκάλυψης και περάσματος αυτής της πολιτικής. Είναι, πλέον, φανερό σε πολλούς ποιοι και γιατί βάζουν τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση «να κάνει την πιο βρώμικη δουλιά».

Δεν είμαστε οι μόνοι που αντισταθήκαμε και αντιπαλέψαμε, όλα αυτά τα χρόνια, την αντιαγροτική πολιτική, την ιδιωτικοποίηση της Υγείας, της Παιδείας, τον αφανισμό των μικρομεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών, την ανεργία, την παραπέρα υποβάθμιση του νομού μας, το πρόβλημα της λειψυδρίας, την έλλειψη μεγάλων έργων στο νομό κλπ. Μπορεί εμείς να πρωτοστατούμε στον αγώνα, αλλά η συμμετοχή σ' αυτόν ήταν πλατιά, απ' όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους.

Αυτούς, λοιπόν, τους αγωνιστές επιδιώκουμε να συναντήσουμε στον αγώνα των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών και να δώσουμε από κοινού τη μάχη μέσα από αγωνιστικά ψηφοδέλτια, όπως κάναμε και το 1998. Σήμερα, υπάρχουν καλύτερες συνθήκες, λόγω και της όξυνσης των προβλημάτων, να δημιουργήσουμε ψηφοδέλτιο πολύ πλατύ.

- Μιλήσατε για αποτυχία των νομαρχιακών αρχών Καρδίτσας κατά την τελευταία 8ετία. Πώς το τεκμηριώνετε;

- Η περασμένη 8ετία ήταν μια πορεία προσαρμογής στις αναδιαρθρώσεις του καπιταλιστικού συστήματος, που συνεχίζονται. Ετσι, λοιπόν, τόσο με το 2ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, (Β' ΚΠΣ), με νομάρχη ΠΑΣΟΚ, όσο και με το Γ' ΚΠΣ, με νομάρχη της ΝΔ, το μόνο που κάναν τα νομαρχιακά συμβούλια --οι πλειοψηφίες για να κυριολεκτούμε-- ήταν ότι από κοινού, ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, συμφώνησαν στις κατευθύνσεις, δεν αντιδράσαν, δεν αντιστάθηκαν, δε διεκδίκησαν, τελικά δεν αξιοποίησαν τον 2ο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για να πιέσουν να λυθούν προβλήματα του νομού, ή έστω να μην δημιουργηθούν νέα.

Αυτή η κατάσταση είχε ως αποτέλεσμα να μην ακούγεται η «φωνή του νομού» μέσω της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και τα αποτελέσματα που καταγράφονται να είναι οδυνηρά για το νομό, με ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, αύξηση της ανεργίας, κλείσιμο καταστημάτων και κανένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο να μην έχει γίνει στην περιοχή.

Η συμμετοχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στους αγώνες που αναπτύχθηκαν ήταν από μηδαμινή έως ανύπαρκτη κατά την πρώτη περίοδο, μέχρι σε επίπεδο συμπαράστασης και όχι ουσιαστικής συμμετοχής, στα τελευταία χρόνια, χώρια που, σε πολλές περιπτώσεις, η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου τάχτηκε κατά των αιτημάτων του μαζικού κινήματος. (Π.χ. για τον περιορισμό της βαμβακοκαλλιέργειας συμφώνησε με την κατεύθυνση της ΕΕ και της κυβέρνησης και δεν αποκάλυψε τις αντιλαϊκές πολιτικές, αν και θα μπορούσε να το κάνει, ενεργώντας προς όφελος του λαού της περιοχής. Αντίθετα, πειθάρχησε και δικαιολόγησε αυτές τις πολιτικές που περνούσαν και μέσα από τις υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης).

Αυτοδιοίκηση με το λαό για το λαό

- Ποιες προτεραιότητες παρεμβάσεων και έργων θέτει το πρόγραμμά σας;

- Τα προβλήματα του νομού μας και του λαού είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Το πρώτο, λοιπόν, που έχει να κάνει η διοίκηση της Νομαρχίας είναι να ενημερώσει το λαό για την «πηγή» που δημιουργεί τα προβλήματα και ποιοι εξυπηρετούνται απ' αυτή την πολιτική και να συστρατευτεί στον αγώνα με τους αγρότες, τους εργάτες, τους επαγγελματοβιοτέχνες.

Για την Καρδίτσα, έναν αγροτικό νομό, το πρώτο πρόβλημα είναι το αγροτικό, που οφείλεται στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, ενώ στο νομό μας αντιμετωπίζουμε οξυμένο το πρόβλημα της έλλειψης έργων αρδευτικών, αντιπλημμυρικών κ.ά.

Οι επαγγελματοβιοτέχνες και η τουριστική ανάπτυξη του ορεινού όγκου με τη λίμνη Πλαστήρα είναι μια άλλη παράμετρος της ανάπτυξης που πρέπει να επιδιωχτεί.

Είναι, επίσης, αναγκαία η άρση της οδικής απομόνωσης και η κάλυψη του οδικού δικτύου του νομού με άσφαλτο, καθώς, στον 21ο αιώνα, υπάρχουν ακόμα πολλά χιλιόμετρα δρόμων χωρίς άσφαλτο στο νομό Καρδίτσας.

Η στήριξη της ανάπτυξης του πολιτισμού στην περιοχή, η συμμετοχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στο κίνημα ειρήνης και στο αντιπολεμικό κίνημα σε μια περιοχή όπως η Θεσσαλία, όπου λειτουργεί ΝΑΤΟικό στρατηγείο και ετοιμάζονται ΝΑΤΟικά αεροδρόμια, αγκυροβόλια κλπ. είναι μερικές ακόμα από τις προτεραιότητές μας.

Βέβαια, αυτές είναι οι πρώτες σκέψεις - «άξονες»", που θα «δουλευτούν» στη συνέχεια πιο λεπτομερειακά, για να «φτάσουν» πιο κατανοητά στον κόσμο.

- Νομίζετε ότι η Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να στήνει «μπλόκα» στην πολιτική της κεντρικής εξουσίας;

- Σήμερα που η Αυτοδιοίκηση έχει μετατραπεί σε μηχανισμό του κράτους και την ώρα που η λογική «θέλεις έργο, βάλε φόρο» περνά μέσα από το Σύνταγμα και τους νόμους που ψηφίζουν η κυβέρνηση και η ΝΔ, η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει, μαζί με τα συνδικάτα των αγροτών, των εργατών, των επαγγελματοβιοτεχνών, με τη νεολαία να στήνει «μπλόκα» στην αντιλαϊκή πολιτική. Σ' αυτό το πεδίο δράσης θα υπάρξει μέλλον λαμπρό, αν οι αρχές της Αυτοδιοίκησης που θ' αναδειχτούν από τις εκλογές του Οκτώβρη, είναι αγωνιστικές, διεκδικητικές.

Αν, δηλαδή, είναι με το λαό, εναντίον των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και των πολιτικών εκπροσώπων του. Αν θέλουν ν' αγωνιστούν για μια Αυτοδιοίκηση, της οποίας η λειτουργία και η δράση θα συμβαδίζει με το όνομά της...


Π.Ρ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ