ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάη 2002
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης

Σήμερα, στις 10.00 το πρωί

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης πραγματοποιεί σήμερα στις 10.00 το πρωί η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» μαζί με συνδικαλιστές και εκπροσώπους κοινωνικών φορέων. Οπως επισημαίνεται στο Δελτίο Τύπου, η «Δημοκρατική Συσπείρωση» καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα κρούσματα παρακολούθησης και προσπάθειας τρομοκράτησης των εργαζομένων, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση του αστυνομικού, ο οποίος πιάστηκε στη διαδήλωση της 1ης Μάη, ενώ ακόμη τονίζει ότι «την παρακολούθηση των λαϊκών κινητοποιήσεων παραδέχτηκε και ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή.

Για το ίδιο θέμα, η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργών, τονίζει ότι «η απάντηση του πρωθυπουργού για το θέμα της παρακολούθησης εργατικών - λαϊκών κινητοποιήσεων από αστυνομικούς, κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους δεν αφήνει καμιά αμφιβολία ότι ο άμεσος καθοδηγητής όλων αυτών των τακτικών "παρακολούθησης", των μηχανισμών χαφιεδισμού και διάβρωσης συνειδήσεων είναι η ίδια η κυβέρνηση». Ακόμη, η Ομοσπονδία καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν δυναμική απάντηση στην κρατική τρομοκρατία και την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, με πρώτη τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας για το μείζον ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης στις 29 του μήνα.


ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
«Συνεχίζουμε για να δικαιωθεί ο αγώνας των 200 ηρώων»

Εκδήλωση τιμής και χρέους για τους 200 ήρωες κομμουνιστές που δολοφονήθηκαν την Πρωτομαγιά του '44 στο Σκοπευτήριο

Εκατοντάδες αγωνιστές και φίλοι της Εθνικής Αντίστασης, συγγενείς, Καισαριανιώτες, νεολαίοι της ΚΝΕ και κομμουνιστές και φίλοι της ειρήνης, τίμησαν προχτές, Κυριακή, τους 200 ήρωες πατριώτες κομμουνιστές που έπεσαν από τα βόλια των ναζί κατακτητών την Πρωτομαγιά του 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Μαζί τους τίμησαν και τους χιλιάδες πατριώτες, τις πολλές ακόμα εκατόμβες θυμάτων του ελληνικού λαού στον αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τη φασιστική πανούκλα της τριπλής κατοχής. Εκδήλωση τιμής, που κατέληξε με λαμπαδηδρομία μέχρι το σκοπευτήριο, πραγματοποιήθηκε και στο Χαϊδάρι, στο στρατόπεδο, απ' όπου οι κρατούμενοι στάλθηκαν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, με πρωτοβουλία του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ και του δημάρχου.

Στην εκδήλωση που οργάνωσαν ο δήμαρχος Καισαριανής, Γιώργος Κατημερτζής, και Οργανώσεις της Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) στον τόπο της θυσίας, το Σκοπευτήριο της Καισαριανής, οι συμμετέχοντες έφθασαν με πορεία από το παλιό δημαρχείο. Μια επιβλητική πορεία, στην οποία δέσποζαν οι πικέτες με τα ονόματα των 200 ηρώων κομμουνιστών, που τουφεκίστηκαν στο Σκοπευτήριο, αλλά και τα λάβαρα της Εθνικής Αντίστασης που κρατούσαν αντιστασιακοί των παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ. Ενώ τον τόνο έδιναν τα πατριωτικά, αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, όπως και αυτά υπέρ του τιμημένου ΚΚΕ, από τα σπλάχνα του οποίου βγήκαν οι τιμώμενοι 200 ήρωες.


Λεπιδης

Κορυφαία στιγμή της εποποιίας της Εθνικής Αντίστασης χαρακτήρισε τη δολοφονία των 200 την Πρωτομαγιά του 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, το «θυσιαστήριο του αγώνα», όπως είπε, μιλώντας ο δήμαρχος Καισαριανής, Γιώργος Κατημερτζής, στιγματίζοντας το γεγονός ότι 58 χρόνια μετά οι κυβερνήσεις αρνούνται να επιτρέψουν να στηθεί εκεί το μνημείο και μουσείο της Εθνικής Αντίστασης. Η σημερινή κυβέρνηση, ασεβώντας στη μνήμη των νεκρών και στην Αντίσταση, επιτρέπει ακόμα στη Σκοπευτική Εταιρία να λυμαίνεται το χώρο ως ιδιωτικό, ενώ έστειλε τα ΜΑΤ για να εμποδίσει το δήμο να στήσει το μνημείο που είναι έτοιμο, επισημάνθηκε.

Ομως εμείς τιμούμε τους ήρωες, κόντρα στις δυνάμεις που θέλουν να ξεχαστεί ότι οι 200 δεν ήταν ανώνυμοι αλλά κομμουνιστές. Που θέλουν να ξεχαστούν οι Σουκατζίδηδες, τα θύματα των ολοκαυτωμάτων. Να σβήσουν από το νου και την ψυχή των νέων και των παλιών τα κατορθώματά της Εθνικής μας Αντίστασης και των αγωνιστών της, των ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ.

Σήμερα, 58 χρόνια μετά, θα τονίσει ο δήμαρχος Καισαριανής, τρομοκράτες των λαών είναι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Τρομοκράτες που, με σοσιαλιστικό ή φιλελεύθερο προσωπείο, επεμβαίνουν και δολοφονούν λαούς. Οι ίδιοι, που με την πολιτική τους εκκολάπτουν το «αυγό του φιδιού», παριστάνουν τους ανησυχούντες δήθεν, για να μαντρώσουν πάλι τους εργαζόμενους στην αντιλαϊκή τους πολιτική. Αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε βάρος των εργαζομένων.

Οσον αφορά στο μνημείο, ο Γ. Κατημερτζής θα διαβεβαιώσει: Το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης θα στηθεί στο θυσιαστήριο του αγώνα, στο Σκοπευτήριο! Και κατέληξε: Εμπρός για ένα ισχυρό φιλειρηνικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, για ισχυρό συνδικαλιστικό ταξικό κίνημα, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε, από την Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ), ο γεν. γραμματέας, Φοίβος Τσέκερης, ο οποίος, αναφερόμενος στον απελευθερωτικό αγώνα και στον Εμφύλιο, θα επισημάνει, εκτός των άλλων: «Οι κατακτητές αλλάξανε. Ιταλοί, Γερμανοί, Αγγλοι, Αμερικανοί. Τα εκτελεστικά αποσπάσματα αλλάζανε κι αυτά εθνικότητα. Πρώτα ήταν γερμανικά. Μετά ελληνικά με όπλα και στολές εγγλέζικα και αργότερα αμερικανικά. Οι εκτελούμενοι ήταν πάντα ίδιοι. Ηταν Ελληνες αγωνιστές πατριώτες, στη μεγάλη τους πλειοψηφία κομμουνιστές που αρνιούνταν να αποκηρύξουν τα πιστεύω τους και το κόμμα τους, το ΚΚΕ. Ηταν αγωνιστές της ειρήνης, της εθνικής ανεξαρτησίας, για να ζήσει ο λαός μας μια καλύτερη ζωή χωρίς δυνάστες και κατακτητές». Τέλος, υπογράμμισε: «Θα σταθούμε στο πλευρό του δημάρχου. Εστω κι αν χρειαστεί ξανά να πάρουμε την υπόθεση του μνημείου στα χέρια μας. Θα συνεχίσουμε μέχρι να δικαιωθούν οι αγωνιστές και να λάβουν τα όνειρα εκδίκηση».

Την κυβερνητική στάση απέναντι στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και στα θύματα της γερμανικής κατοχής στιγμάτισε ο Στ. Ζαμάνος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, και ζήτησε, επιτέλους, να απαιτηθεί να αποδώσουν οι Γερμανοί τα χρωστούμενα στην Ελλάδα.

Τη συμπαράστασή του σχετικά εξέφρασε και ο αντιφασίστας Γερμανός Γκερτ Χόμελ, που χαιρέτισε την εκδήλωση, μαζί με την αλληλεγγύη στην πάλη των λαών κατά της «νέας τάξης» των ιμπεριαλιστών.

Συγκινητική ήταν η στιγμή που ο αντιστασιακός Γ. Κουβάς διάβασε από τα σημειώματα που πετούσαν καθ' οδόν προς το Σκοπευτήριο οι 200, όπως και όταν γινόταν το προσκλητήριο νεκρών.

Εκτός των αντιστασιακών οργανώσεων και του δημάρχου Καισαριανής, του δημάρχου Χαϊδαρίου κ.ά., από τα κόμματα, στεφάνια κατέθεσαν οι: Σπ. Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, Α. Φιλίνη από το ΣΥΝ, και Ι. Κουβάρας, από το ΔΗΚΚΙ. Εντύπωση έκανε ότι τον πρωθυπουργό εκπροσώπησε κάποιος γεν. γραμματέας υπουργείου! Από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης στεφάνι κατέθεσε ο εκτελεστικός γραμματέας του, Θανάσης Παφίλης, ο οποίος είναι και υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας- Πειραιά. Ενώ παρών ήταν και ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής Παναγιώτης Μακρής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ