ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάη 2002
Σελ. /56
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιθέσεις και μέτρα απαρτχάιντ στη Δ. Οχθη

Παντού τα μπλόκα του ισραηλινού στρατού

Associated Press

Παντού τα μπλόκα του ισραηλινού στρατού
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΝΕΤΑΝΙΑ - ΡΑΜΑΛΑ - ΑΦΟΥΛΑ - ΤΟΥΛΚΑΡΕΜ.-

Δύο βομβιστικές επιθέσεις συγκλόνισαν, σε λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο, το Ισραήλ, του οποίου η ηγεσία δηλώνει ότι θα επιμείνει στην τακτική των «επιδρομών ακριβείας». Παράλληλα, τέθηκε, από χθες, σε εφαρμογή σε ολόκληρη τη Δυτική Οχθη, ένα νέο σύστημα αδειών κυκλοφορίας, που ουσιαστικά αποκλείει τους Παλαιστινίους από την Ιερουσαλήμ και επιβάλλει αυστηρότατες απαγορεύσεις μετακινήσεων σε πολίτες και αγαθά.

Ο καμικάζι αυτοκτονίας είναι το μοναδικό θύμα της βομβιστικής επίθεσης που σημειώθηκε, χθες το πρωί, στο σταυροδρόμι Ταανακχίμ, έξω από την Αφούλα, στο βόρειο Ισραήλ. Ο καμικάζι ανατινάχτηκε την ώρα που 2 αστυνομικοί ζήτησαν την ταυτότητά του. Λιγότερο από ένα 24ωρο νωρίτερα, ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε την υπαίθρια αγορά της Νετάνια, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 3 Ισραηλινοί, ο καμικάζι, ντυμένος ως ισραηλινός στρατιώτης, και να τραυματιστούν άλλοι 50. Την ευθύνη για αυτήν την επίθεση διεκδικούν οι οργανώσεις «Χαμάς» και «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης». Στη Νετάνια είχαν ληφθεί έκτακτα μέτρα ασφαλείας, καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι επίκειται επίθεση αυτοκτονίας.

Ο Ντάνι Σεχ, εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, τόνιζε ότι «υπάρχουν υπόνοιες πως η επίθεση σχεδιάστηκε από τον ηγέτη του Λαϊκού Μετώπου που έχει δυνατότητα επικοινωνίας από το κελί όπου βρίσκεται στην Ιεριχώ». Τον ισχυρισμό προσπάθησε να μετριάσει η υφυπουργός Αμυνας, Ντάλια Ράμπιν - Πελόσοφ, δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία». Εντονα αντέδρασε η βρετανική πρεσβεία, καθώς Βρετανοί και Αμερικανοί είναι υπεύθυνοι για τη φύλαξη των κρατουμένων στην Ιεριχώ. Με ανακοίνωσή της, κάλεσε την ισραηλινή ηγεσία είτε να αποδείξει τους ισχυρισμούς της είτε να μην τους διατυπώνει. Ισραηλινοί αξιωματούχοι απέφυγαν να απαντήσουν και αρκέστηκαν να υποστηρίξουν ότι, πριν από 3 εβδομάδες, απέτρεψαν την τελευταία στιγμή, επίθεση παγιδευμένου αυτοκινήτου σε δύο ουρανοξύστες του Τελ Αβίβ.

Το παγιδευμένο αυτοκίνητο που σκότωσε τον Τσ. Τσιμπίλ

Associated Press

Το παγιδευμένο αυτοκίνητο που σκότωσε τον Τσ. Τσιμπίλ
Ο ισραηλινός στρατός προτίμησε τις πράξεις. Χθες τα ξημερώματα, τανκς και μία μονάδα πεζικού εισέβαλαν, εκ νέου, στην Τουλκαρέμ, που απέχει 12 χλμ. από τη Νετάνια, και διεξήγαγαν ελέγχους από σπίτι σε σπίτι. Δεν ξεκαθαρίστηκε αν τελικά αποχώρησαν ενώ δεν επιβεβαιώνεται η σύλληψη μίας Παλαιστίνιας. Στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωνε ότι «θα συνεχιστούν οι επιδρομές ακριβείας», χωρίς να προετοιμάζεται, άμεσα, κάποια ευρεία στρατιωτική επιχείρηση.

Η Π. Αρχή καταδίκασε τις βομβιστικές επιθέσεις επαναλαμβάνοντας ότι «βλάπτουν το δίκαιο παλαιστινιακό αγώνα και το όραμα της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας». Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Ντικ Τσένεϊ, δήλωνε ότι «δεν περιμένει κανείς από τον Αραφάτ να ελέγχει τον κάθε ξεχωριστό μαχητή. Υπάρχει σίγουρα μια τάξη βομβιστών που δεν ελέγχεται από τον ίδιο. Στο παρελθόν, όντως είχε ευθύνη, επειδή επιθέσεις έγιναν από οργανώσεις που ελέγχει» κατέληξε ο Τσένεϊ, οδηγώντας πολλούς σχολιαστές στο συμπέρασμα ότι «ελαφρώς χαλάρωσε τις θέσεις του απέναντι στον Παλαιστίνιο ηγέτη».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της συμβούλου εθνικής ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, που αρκέστηκε να τονίσει ότι «από τον Αραφάτ δε ζητάμε 100% αποτελέσματα, αλλά 100% προσπάθεια». Απαντώντας σε σχετικές δημοσιογραφικές ερωτήσεις, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού ΥΠΕΞ, Ζαλμάν Σοβάλ, μίλησε για «ανάγκη διαφορετικής ισραηλινής αντιμετώπισης ανάμεσα στις επιθέσεις από οργανώσεις που ελέγχει ο Αραφάτ και σε αυτές από οργανώσεις που τον αντιπολιτεύονται, όπως η Χαμάς και το Λαϊκό Μέτωπο». Ο αναλυτής της εφημερίδας «Γιεντότ Αχρονότ», Αλεξ Φίσμαν, εκτιμούσε ότι θα υπάρξει νέο κύμα επιθέσεων, αφού «το υπάρχον διπλωματικό κενό και η έλλειψη προοπτικής θρέφουν τη βία».

Μέτρα απαρτχάιντ

Ενώ η παλαιστινιακή Κεντρική Εκλογική Επιτροπή απεργάζεται χρονοδιαγράμματα και σχέδια για τη διεξαγωγή εκλογών προκειμένου «να εφαρμοστεί ένα σύστημα διαφάνειας όπου όλοι θα κρινόμαστε, συμπεριλαμβανομένου του Γιάσερ Αραφάτ», όπως δήλωνε ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ, ο ισραηλινός στρατός λαμβάνει νέα μέτρα στη Δ. Οχθη. Από χθες, άρχισαν να εφαρμόζονται νέες ρυθμίσεις κυκλοφορίας, σύμφωνα με τις οποίες οι κάτοικοι των παλαιστινιακών πόλεων, θα προμηθεύονται από τον ισραηλινό στρατό ειδικές άδειες κυκλοφορίας για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Αυτές οι κάρτες θα είναι η μοναδική ευκαιρία τους να εισέλθουν ή να εξέλθουν από τις πόλεις τους. Παρ' όλα αυτά, δε θα έχουν δικαίωμα μετακίνησης στην Ιερουσαλήμ, ούτε θα τους επιτρέπεται η κυκλοφορία από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 5 το πρωί. Οι κάρτες θα ανανεώνονται ανάλογα με την κρίση του ισραηλινού στρατού. Ειδικά μέτρα λαμβάνονται για τη μεταφορά αγαθών, καθώς δε θα επιτρέπεται η είσοδος φορτηγών στις παλαιστινιακές πόλεις και θα πρέπει τα αγαθά να μεταφέρονται σε άλλο φορτηγό με επιβάρυνση των Παλαιστινίων εμπόρων. Τέλος, ανθρωπιστικές οργανώσεις, και ξεχωριστές προσωπικότητες, θα λαμβάνουν ειδικές άδειες εισόδου περιορισμένης διάρκειας, διαδικασία απαραίτητη για κάθε μετακίνηση από και προς τις Τζενίν και Νάμπλους για όλους ανεξαιρέτως.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι μιλούσαν για «απαραίτητα μέτρα ασφαλείας που θα βοηθήσουν στην άρση του αποκλεισμού» και διαβεβαίωναν ότι τα μέτρα έχουν ληφθεί σε συνεννόηση με την ΕΕ, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από τις Βρυξέλλες. Αντίθετα, ο Σάεμπ Ερακάτ, όπως και διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, μίλησαν για «απαρτχάιντ» που θα επιδεινώσει τις, ήδη, δύσκολες συνθήκες διαβίωσης του παλαιστινιακού λαού και θα δημιουργήσει νέα ένταση. Ο Γιάσερ Αραφάτ απέστειλε επείγον μήνυμα διαμαρτυρίας σε ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, ΟΗΕ κ.ά.

Αναμένοντας την τελική απόφαση

Εντός των προσεχών ωρών αναμενόταν η οριστική απόφαση για τους 13 Παλαιστινίους του Ναού της Γέννησης που παραμένουν στη Λάρνακα. Οπως δήλωσε ο απεσταλμένος στη Μέση Ανατολή της ΕΕ, Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος, που τους επισκέφθηκε, «λεπτομέρειες» μένουν να διευθετηθούν ενώ το καθεστώς διαμονής τους θα είναι «αυτό ελεύθερων ανθρώπων για ανθρωπιστικούς λόγους». Η οριστική απόφαση θα ληφθεί από τους μόνιμους αντιπροσώπους των χωρών - μελών της ΕΕ.

Ο Μορατίνος δε σχολίασε καν τη μήνυση εναντίον της ΕΕ που κατέθεσε οικογένεια Εβραίων εποίκων που έπεσε θύμα επίθεσης ενόπλων το περασμένο καλοκαίρι και κατηγορεί την ΕΕ ότι χρηματοδοτεί «τρομοκράτες», δηλαδή την Π. Αρχή, αλλά ούτε και τη διαδήλωση των οικογενειών των 13 στη Βηθλεέμ, με αίτημα να μείνουν «για λόγους ασφαλείας» όλοι μαζί και να μην χωριστούν σε διαφορετικές χώρες.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ανταρτοπόλεμος...

Μεσίστια σημαία: χτες ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε σε ενέδρα στο συνεχιζόμενο αφγανικό ανταρτοπόλεμο

Associated Press

Μεσίστια σημαία: χτες ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε σε ενέδρα στο συνεχιζόμενο αφγανικό ανταρτοπόλεμο
ΚΑΜΠΟΥΛ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ και ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ενας Αμερικανός στρατιώτης των ειδικών δυνάμεων είναι το τελευταίο θύμα του ανταρτοπολέμου που συνεχίζει να σοβεί -με ελάχιστη κάλυψη από τα αμερικανικά ΜΜΕ- στο Αφγανιστάν, την ώρα που οι «συμμαχικές» επιχειρήσεις καταδίωξης των μελών της Αλ-Κάιντα και των μαχητών Ταλιμπάν αμφισβητούνται έντονα και ο διοικητής των βρετανικών δυνάμεων αντικαθίσταται.

Ο Αερικανός, μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο, σκοτώθηκε σε «ανταλλαγή πυρών» κοντά στην Κοστ, στο Ανατολικό Αφγανιστάν. Ηταν μέλος περιπόλου των υπό βρετανική διοίκηση δυνάμεων που καταδιώκουν -χωρίς επιτυχία μέχρι στιγμής- τους μαχητές Ταλιμπάν και τα μέλη της Αλ-Κάιντα που επιτέθηκαν σε Αυστραλούς στρατιώτες στην περιοχή. Η αμερικανική αεροπορία κλήθηκε να πλήξει θέσεις «του εχθρού» και σύμφωνα με όσα είπαν εκπρόσωποι των «συμμάχων», κάπου «10 αντίπαλοι» σκοτώθηκαν. Κάτι εκ των πραγμάτων αδύνατο να επιβεβαιωθεί, πολλώ μάλλον που αμερικανικές στρατιωτικές πηγές δήλωσαν άγνοια για το πόσοι αντίπαλοι στρατιώτες τραυματίστηκαν στις ανταλλαγές πυρών.

Την ίδια ώρα, το βρετανικό υπουργείο Αμυνας δηλώνει πως αντικαθιστά το διοικητή των Βρετανών κομάντο, αφού η αποστολή τους, να «καθαρίσουν» το βορρά, εστέφθη από... πλήρη αποτυχία -- μετά πολλών επαίνων. Ο συνταγματάρχης Ρότζερ Λέιν είχε «δυσαρεστήσει» πολλούς όταν είπε για το ότι οι ΗΠΑ δε στέλνουν δικές τους δυνάμεις στις επιχειρήσεις, για να μη διακινδυνεύσουν απώλειες.

Επισήμως το βρετανικό υπουργείο Αμυνας λέει πως «η αλλαγή των διοικητών δεν έχει καμία σχέση με την επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη». Πάντως το αντιπολιτευόμενο Συντηρητικό Κόμμα υποστηρίζει ότι ο διοικητής των πεζοναυτών στο Αφγανιστάν «έχει υπονομευτεί» και επέκρινε έντονα την απόφαση της κυβέρνησης.

Παράλληλα, το φονικό της περασμένης βδομάδας σε χωριό της περιοχής εξακολουθεί να παρουσιάζεται από το Πεντάγωνο ως «κανονική επιχείρηση» και όχι ως λαθεμένος βομβαρδισμός. Οι ΗΠΑ διαψεύδουν την εκδοχή του Αφγανικού Ισλαμικού Τύπου, που ανέφερε ότι βομβαρδιστικά σκότωσαν καλεσμένους σε γαμήλια τελετή, διότι ελικόπτερα νόμιζαν ότι οι εορταστικοί πυροβολισμοί ήταν εναντίον τους, όσο και την εκδοχή μιας αντιπροσωπείας φυλάρχων της περιοχής Σαμπαρί που ανέφερε ότι μάχεται «μια αντίπαλη ομάδα» και φέρεται να ζήτησε εξηγήσεις από τους Αμερικανούς.

Στο Αφγανιστάν χτες βρισκόταν ο Κρις Πάτεν, ο επίτροπος της ΕΕ για τις διεθνείς σχέσεις, ο οποίος δεσμεύτηκε για καταβολή της υπεσχημένης βοήθειας 200 εκατομμυρίων ευρώ και «ενδυνάμωση» της κυβέρνησης Καρζάι ενόψει και του «Μεγάλου Συμβουλίου» (Λόγια Τζίργκα) στις αρχές Ιούνη.

Σκοτεινή δολοφονία

ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Περίπου δύο κιλά εκρηκτικών είχαν τοποθετηθεί κάτω από το κάθισμα του οδηγού, στο αυτοκίνητο του Μοχάμαντ Τζιχάντ Τζιμπρίλ, που δολοφονήθηκε, χθες, όταν πήγε να βάλει μπρος το αυτοκίνητό του σε προάστιο της λιβανικής πρωτεύουσας. Αυτό υποστηρίζουν οι λιβανικές υπηρεσίες ασφαλείας, που έσπευσαν στην περιοχή και υπογραμμίζουν ότι η ισχυρότατη έκρηξη προκάλεσε σοβαρότατες ζημιές ακόμη και σε γειτονικά κτίρια.

Ο 40χρονος Τζιχάντ Τζιμπρίλ ήταν ο μεγαλύτερος γιος του ιδρυτή και ηγέτη της παλαιστινιακής οργάνωσης Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης - Γενική Διοίκηση, που εδρεύει στη Δαμασκό. Ο ίδιος ήταν στρατιωτικός διοικητής της οργάνωσης στο Λίβανο. Σύμφωνα με το Ισραήλ, φέρεται αναμεμειγμένος σε αεροπορική επίθεση, το 1987, εναντίον ισραηλινού φυλακίου, που στοίχισε τη ζωή σε 6 στρατιώτες, αλλά και σε διακίνηση όπλων προς τα αυτόνομα εδάφη, τους τελευταίους μήνες.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντα, η οργάνωση δεν έχει δράση εντός των παλαιστινιακών εδαφών, αλλά οι λιβανικές αρχές είχαν συλλάβει μέλη της, τον τελευταίο μήνα, με την κατηγορία ότι εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στρατιωτικών θέσεων από το νότιο Λίβανο. Η οργάνωση τάσσεται κατηγορηματικά ενάντια σε κάθε διάλογο με το Ισραήλ, έχει επανειλημμένως κατηγορήσει την Παλαιστινιακή Αρχή ως «συνεργάτη του Ισραήλ» και, προσφάτως, μετά τις εξελίξεις στο Ναό της Γέννησης, χαρακτήρισε τον Γιάσερ Αραφάτ «πιόνι του Ισραήλ».

Ο Αχμέντ Τζιμπρίλ, πατέρας του θύματος, κατέδειξε ως υπεύθυνες τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, τονίζοντας ότι είχαν προσπαθήσει άλλες 4 φορές να δολοφονήσουν τον γιο του και απείλησε με επιθέσεις εκδίκησης. Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας διέψευσε κάθε ανάμειξη, δηλώνοντας ότι «δε φταίει το Ισραήλ για ό,τι εκρήγνυται στη Βηρυτό». Αργά το βράδυ, οι λιβανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν 3 υπόπτους, χωρίς να δώσουν περαιτέρω λεπτομέρειες.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΓΟΥΒΑΣ
Στο πλευρό των Παλαιστινίων

Η Επιτροπή Ειρήνης Γούβας, σε ψήφισμά της, καταγγέλλει την εισβολή του ισραηλινού στρατού στα παλαιστινιακά εδάφη, τονίζοντας πως «το δράμα του παλαιστινιακού λαού, που αγωνίζεται για να αποκτήσει δικό του ανεξάρτητο κράτος, συγκλονίζει ολόκληρη την ανθρωπότητα. Η κυβέρνηση του Ισραήλ, με την ανοχή και στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ, κλιμακώνει τις επιθέσεις, δολοφονεί αμάχους, εξαπολύει μια νέα γενοκτονία εναντίον των Παλαιστινίων, αξιοποιώντας το "αντιτρομοκρατικό" κλίμα».

Η Επιτροπή εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στον ηρωικό λαό της Παλαιστίνης και καταδικάζει την πολιτική της κυβέρνησης του Ισραήλ, καθώς και όσους άμεσα ή έμμεσα τη στηρίζουν. Τέλος, ζητά να σταματήσει η ισραηλινή επέμβαση και να αποχωρήσουν τα στρατεύματα του Ισραήλ από τα παλαιστινιακά εδάφη και να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ, για ένα πραγματικά ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

Αλλαγή φρουράς στο Αφγανιστάν

Αλλαγή φρουράς πραγματοποιήθηκε στην Ελληνική Δύναμη Αφγανιστάν (ΕΛΔΑΦ), καθώς την Κυριακή επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη 70 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί, οι οποίοι συμπλήρωσαν τρίμηνη θητεία στο Αφγανιστάν και δεν επιθυμούσαν παράταση της παραμονής τους. Ηδη, είχαν αντικατασταθεί από ισάριθμους Ελληνες «εθελοντές» συναδέλφους τους. Η ΕΛΔΑΦ εντάσσεται στην υπό βρετανική διοίκηση πολυεθνική δύναμη, η οποία αφίχθη στο Αφγανιστάν μετά τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς, έχει στρατοπεδεύσει στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και αποτελείται από 134 άνδρες, ενώ άλλοι 45 Ελληνες αξιωματικοί και υπαξιωματικοί που προέρχονται από την Πολεμική Αεροπορία έχουν εγκατασταθεί στο αεροδρόμιο του Καράτσι στο Πακιστάν και συμμετέχουν στην τεχνική υποστήριξη των μεταγωγικών αεροσκαφών C-130, που κάνουν πτήσεις με εφόδια από το Πακιστάν στο Αφγανιστάν.

ΝΑΥΤΕΣ ΤΟΥ Α/Γ «ΟΙΝΟΥΣΕΣ»
Το γάλα τους στους Παλαιστίνιους

Το γάλα τους στους Παλαιστίνιους προσφέρουν 13 ναύτες του αρματαγωγού πλοίου «ΟΙΝΟΥΣΕΣ». Συνολικά συγκέντρωσαν για το σκοπό αυτό 10 κιβώτια (380 κιλά) γάλα. Σε επιστολή τους όπου περιγράφεται η πρωτοβουλία τους τονίζουν: «Εμείς οι ναύτες του Α/Γ "ΟΙΝΟΥΣΕΣ", ως ένδειξη αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό, προσφέρουμε το γάλα που μας χορηγείται, λόγω ανθυγιεινής εργασίας κατά τη διάρκεια της επισκευής του πλοίου. Εκδηλώνουμε με αυτόν τον τρόπο τη συμπαράταξή μας με το δίκαιο αγώνα των Παλαιστινίων για ελεύθερη ανεξάρτητη Παλαιστίνη. Παράλληλα, καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις επεμβάσεις των Αμερικανών και Ισραηλινών ιμπεριαλιστών στα παλαιστινιακά εδάφη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ