ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάη 2002
Σελ. /56
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
Οι 4 στους 10 Ελληνες δεν πάνε διακοπές

Οι περισσότεροι (70%) από αυτούς που δε θα κάνουν φέτος διακοπές επικαλούνται οικονομικούς λόγους, ενώ χρόνο με το χρόνο περιορίζεται η διάρκεια των διακοπών

Ενα σημαντικό ποσοστό των εργαζομένων δε θα κάνει και φέτος καλοκαιρινές διακοπές εξαιτίας της αδυναμίας τους να ανταποκριθούν στα έξοδα που απαιτούνται γι' αυτές, ενώ και εκείνοι που θα κάνουν διακοπές περιορίζουν όλο και περισσότερο τη διάρκειά τους. Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) σύμφωνα με τα οποία το ποσοστό των Ελλήνων που δε θα κάνει διακοπές το φετινό καλοκαίρι ανέρχεται σε 39,2%. Από αυτούς το 70% επικαλείται οικονομικούς λόγους, το 16% επαγγελματικές υποχρεώσεις, το 10% οικογενειακές και άλλους λόγους το 4%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έρευνας:

  • το 69% θα κάνει διακοπές σε ιδιόκτητο, συγγενικό ή φιλικό σπίτι
  • το 26% σε ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενο δωμάτιο
  • η διάρκεια των διακοπών χρόνο με το χρόνο περιορίζεται όλο και περισσότερο. (Ειδικότερα, το 55% των παραθεριστών εξαντλεί τις διακοπές του σε 7 - 10 ημέρες, το 30% σε 15 ημέρες, ενώ μόλις ένα ποσοστό της τάξης του 15% θα κάνει διακοπές πάνω από 20 μέρες).

Σύμφωνα, επίσης, με το ΙΝΚΑ το 2001 τα κέντρα πληροφοριών του Ινστιτούτου κατέγραψαν 2.171 παράπονα τουριστών, τα οποία αφορούσαν κυρίως τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε κέντρα, εστιατόρια, ταβέρνες, τιμές προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ τα παράπονα των ξένων τουριστών είχαν να κάνουν σε μεγάλο ποσοστό με τη λειτουργία των μουσείων, αρχαιολογικών χώρων, τις τράπεζες, την οδική σήμανση, καθώς και με τα ταξιδιωτικά γραφεία. Την ίδια στιγμή, οι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι ανύπαρκτοι, καταγγέλλει το ΙΝΚΑ που υποστηρίζει ότι η συχνότητα ελέγχων σε επισιτιστικά καταστήματα είναι ένας έλεγχος ανά τέσσερα μέχρι και δεκατρία χρόνια.

Τα προβλήματα ακριβώς που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σήμερα, να εξοικονομήσουν χρήματα για να πάνε διακοπές, εκμεταλλεύονται με τον πιο στυγνό τρόπο οι τραπεζίτες που τα τελευταία χρόνια δε χάνουν την ευκαιρία να προσκαλούν και να «προσφέρουν» στο κοινό... δάνεια, για να καλύψει τις ανάγκες του. Ετσι, χωρίς πολλά - πολλά, διαφημίζουν προγράμματα δανείων μέχρι και 3.000 ευρώ, με τα οποία μπορεί μεν κάποιος να λύσει προσωρινά το πρόβλημά του -ας πούμε των διακοπών- αλλά μετά θα κληθεί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα να πληρώνει δόσεις, έξοδα δανείου κ.ο.κ.

ΕΤΗΣΙΟ ΦΟΡΟΥΜ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συνεχίζονται οι επενδύσεις στα... Βαλκάνια

Η κυβέρνηση διευκολύνει και στηρίζει τη διείσδυση των μεγαλοεπιχειρηματιών στις χώρες της Βαλκανικής

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Την αφοσίωση της άρχουσας τάξης της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην καπιταλιστική ολοκλήρωση των χωρών της ΝΑ Ευρώπης επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, στην παρέμβασή του στο 9ο Ετήσιο Φόρουμ Θεσσαλονίκης, που άρχισε χτες. Στην ομιλία του με τίτλο, «Από τη μετάβαση στην ανάκαμψη: πολιτικές για την ανάπτυξη της ΝΑ Ευρώπης», ο Ν. Χριστοδουλάκης τόνισε ιδιαίτερα ότι αποτελεί βασικό άξονα της βαλκανικής πολιτικής, η προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας με στόχο τη μετεξέλιξη της Διαδικασίας Συνεργασίας ΝΑ Ευρώπης σε μόνιμο οργανισμό και την προώθηση της περιφερειακής οικονομικής ολοκλήρωσης με τη μετατροπή των διμερών συμφωνιών σε μια ενιαία Βαλκανική ζώνη Εμπορίου.

Δεν παρέλειψε επίσης να προσδιορίσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των Βαλκανίων που καθιστούν απαραίτητη (εννοείται για το μεγάλο κεφάλαιο), τη διαδικασία οικονομικής ολοκλήρωσης της περιοχής. Επισήμανε, με νόημα, ότι οι βαλκανικές χώρες διαθέτουν «το χαμηλότερο στην Ευρώπη κόστος εργασίας και γης, το οποίο είναι σημαντικός παράγοντας έλξης για διεθνείς επενδύσεις και επιχειρήσεις εντάσεως εργασίας». Μεθερμηνευόμενη η πιο πάνω θέση σε απλά ελληνικά, σημαίνει ότι η Νέα Τάξη έχει μετατρέψει τα Βαλκάνια σε χώρες - μπανανίες που ξεπουλούν όσο - όσο το εργατικό τους δυναμικό και προσκαλούν επενδυτές να ιδρύουν επιχειρήσεις και να υπερεκμεταλλεύονται τη φτηνή εργατική δύναμη που τους παρέχουν.

Για να μπορέσει όμως το μεγάλο κεφάλαιο να ισοπεδώσει τα πάντα στην περιοχή, θα πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες δομές και οι μηχανισμοί που θα επιτρέψουν την ευόδωση των σχεδίων αυτών. Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι «η χώρα μας στηρίζει τη μετεξέλιξη της Διαβαλκανικής Συνεργασίας σε διαρκή περιφερειακό οργανισμό με μόνιμη Γραμματεία και έδρα τη Θεσσαλονίκη... Ακόμη η χώρα μας διατύπωσε την ανάγκη για ένα Σύμφωνο Σταθερότητας...».

Ο Ν. Χριστοδουλάκης ανέφερε με περισσή ικανοποίηση ότι «οι συνολικές επενδύσεις του ελληνικού ιδιωτικού τομέα στα Βαλκάνια ανέρχονται σχεδόν σε 4 δισεκατομμύρια ευρώ». Δεν έκανε όμως καμιά αναφορά στην αρνητική επίδραση που έχει στην ελληνική οικονομία και στους Ελληνες εργαζόμενους, η ακατάσχετη αυτή εκροή κεφαλαίων και πόρων που έχει δημιουργήσει η εργασία του ελληνικού λαού, που τώρα με τις γνωστές διαδικασίες «ανασυγκρότησης» μετατρέπονται σε μέσο στυγνής εκμετάλλευσης άλλων λαών.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας, Δ. Συμεωνίδης, εκφράζοντας τις επιδιώξεις των μεγαλοεπιχειρηματικών κύκλων, υπογράμμισε ότι «η σημαντικότερη πρόοδος της περιοχής είναι ότι εδραιώθηκε η δημοκρατία στις περισσότερες χώρες». Ποικίλα σχόλια προκάλεσε και η δήλωση του πρέσβη των ΗΠΑ, Τ. Μίλερ, που ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήρισε την Ελλάδα σαν την «ατμομηχανή της ανάπτυξης στη ΝΑ Ευρώπη».

Στην πρώτη μέρα των εργασιών του Φόρουμ μίλησαν επίσης οι υπουργοί Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιώργος Πασχαλίδης, Τάσος Γιαννίτσης, εκπρόσωποι βαλκανικών χωρών, εκπρόσωποι επιχειρήσεων κ.ά.

Ο πρόεδρος της ΝΔ

«Τόλμη και ευελιξία» για να διευκολύνουν τη διείσδυση και επέλαση των πολυεθνικών, ζήτησε από τις κυβερνήσεις των βαλκανικών κρατών ο Κ. Καραμανλής. Μιλώντας χθες το βράδυ στο 9ο Φόρουμ Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της ΝΔ δε δίστασε να είναι συγκεκριμένος όσον αφορά τις αναγκαίες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν «για την άμβλυνση των πολλών και μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες». Ζήτησε, λοιπόν, να προχωρήσουν άμεσα σε αποφάσεις για «το μη φιλικό περιβάλλον, που προκαλεί αβεβαιότητα στους επενδυτές», για την εκτεταμένη διαφθορά και τις χαμηλής ποιότητας δημόσιες υπηρεσίες, για το οργανωμένο έγκλημα, τη χαμηλή αγοραστική δυναμική του τοπικού πληθυσμού, την έλλειψη σύγχρονων υποδομών σε τηλεπικοινωνίες, ενέργεια και μεταφορές.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Στο βωμό του κέρδους των πολυεθνικών

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Πατάκη

Η ασφάλεια των τροφίμων και η υγεία των καταναλωτών είναι θέμα κατ' εξοχήν πολιτικό και όχι διαχειριστικό, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πατάκης παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Ολομέλειας του ΕΚ, σχετικά με την υγιεινή των τροφίμων, καταδεικνύοντας ως κύριο υπεύθυνο της αλλοίωσης και υποβάθμισης της τροφικής αλυσίδας τις μεγάλες πολυεθνικές του τομέα και τους νόμους του υπερκέρδους.

Στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε τα εξής:

«Θα ήταν τουλάχιστον αφελές να ισχυριστούμε ότι η αιτία για την οικτρή κατάσταση στον τομέα των τροφίμων είναι η απουσία εκσυγχρονισμένων οδηγιών. Αλλωστε και οι ήδη υπάρχουσες παραβιάζονται κατάφωρα.

Πριν από οποιαδήποτε νομοθετική παρέμβαση και θέματα τεχνικού περιεχομένου, είναι απαραίτητο να αναδείξουμε τις αιτίες της υποβάθμισης, στρέβλωσης και αλλοίωσης όχι μόνο των προϊόντων διατροφής, αλλά και ολόκληρης της διατροφικής αλυσίδας.

Η διαχείριση της διατροφικής αλυσίδας σύμφωνα με τους νόμους του υπερκέρδους και της αισχροκέρδειας, είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την υποβάθμιση της ποιότητας των τροφίμων. Οσο εντατικοποιείται η παραγωγή, όσο η διατροφική αλυσίδα βρίσκεται υπό την καθοδήγηση και τον έλεγχο των μεγάλων πολυεθνικών του τομέα που καθορίζουν τον τρόπο παραγωγής και την ποιότητα των τροφίμων, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υπάρξουν αποτελεσματικές εγγυήσεις για την υγεία των καταναλωτών.

Με την ψήφιση κανονισμών δεν αλλάζει ο χαρακτήρας παραγωγής που παραμένει καπιταλιστικός. Το πρόβλημα είναι κατ' εξοχήν πολιτικό. Γι' αυτό μόνο η εξάλειψη του καπιταλιστικού κέρδους ως κίνητρο στην παραγωγική διαδικασία μπορεί να αποκλείσει τη χρησιμοποίηση παράνομων και επικίνδυνων τρόπων παραγωγής, επεξεργασίας και διακίνησης τροφίμων. Διαφορετικά, "διυλίζουμε τον κώνωπα και καταπίνουμε την κάμηλο" εις βάρος της δημόσιας υγείας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ