ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάη 2002
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«... Από τις σημαντικότερες πορείες στην ιστορία μας»

Οι μαραθωνοδρόμοι πρέπει να βρίσκονταν ακόμη αρκετά μακριά από την πλατεία Συντάγματος, όταν σ' αυτή άρχισε να συρρέει πλήθος κόσμου που αδημονούσε να τους υποδεχτεί. Ενα πλήθος αποτελούμενο από όλους εκείνους που για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν να περπατήσουν μαζί τους, αλλά που όμως η ψυχή και η σκέψη τους συνόδευε τους οδοιπόρους της Ειρήνης.

Λίγο πριν τις 8 μ.μ. τα μάτια όλων στράφηκαν προς τη Β. Σοφίας, εκεί απ' όπου σε λίγο πρόβαλαν οι οδοιπόροι. Το θερμό χειροκρότημα που τους επιφύλαξαν οι συγκεντρωμένοι ήταν το λιγότερο που άξιζε σε όλους αυτούς που, αψηφώντας τον καυτό ήλιο, περπάτησαν 43 ολόκληρα χιλιόμετρα για χάρη της ειρήνης, διαδηλώνοντας και μ' αυτόν τον τρόπο την αποφασιστικότητά τους να την υπερασπιστούν αγωνιστικά, στρέφοντας την πάλη τους εναντίον όσων επιβουλεύονται το πανανθρώπινο αυτό αγαθό.

Στην κεφαλή της πορείας οι αντιπρόσωποι του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ειρήνης (ΕΦΕ), που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα, ως μια ελάχιστη ένδειξη τιμής και αναγνώρισης της δυναμικής του ελληνικού φιλειρηνικού κινήματος.

Το Σύνταγμα κατακλύστηκε από κόσμο. Δίπλα δίπλα Ελληνες, Παλαιστίνιοι, εργαζόμενοι από το Μπαγκλαντές, όλοι μαζί, ενωμένοι στον κοινό αγώνα. Για τον αγώνα αυτό και το στόχο του «μίλαγαν» τα πανό τους. Το πανό του ΕΦΕ με σύνθημα: «Το ΕΦΕ κατά των πολέμων του ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ». Το πανό των εργαζομένων από το Μπαγκλαντές με σύνθημα: «No Imperialism». Το πανό της «Δράσης Θεσσαλονίκη 2003» με σύνθημα: «STOP στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση». Τα πανό τέλος της ΕΕΔΥΕ: «Στο δρόμο του Λαμπράκη για Ελλάδα χωρίς βάσεις» και «Εμπρός με τους λαούς στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας των ιμπεριαλιστών. Αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό».

Επιστροφή του πιο άγριου ιμπεριαλισμού


Υπό τους ήχους συνθημάτων όπως «Ζήτω η φιλία των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών» στο βήμα ανέβηκε πρώτος ο Ευάγγελος Μαχαίρας. Στην ομιλία τόνισε πως σήμερα «βρισκόμαστε σε μια επιθετική επιστροφή του ιμπεριαλισμού με την αγριότερη και φοβερά επικίνδυνη μορφή του, που επιχειρεί να υποτάξει την ανθρωπότητα και να εγκαθιδρύσει παγκόσμια ένα καθεστώς βαρβαρότητας».

Ο Ευάγγελος Μαχαίρας αναφέρθηκε στο ρόλο που έπαιξαν οι ΗΠΑ καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας, προκαλώντας πλήθος πολέμων και συρράξεων, τονίζοντας όμως πως και «τα μέλη της ΕΕ, που είναι συγχρόνως και μέλη του ΝΑΤΟ, συνέπραξαν σ' αυτά τα εγκλήματα».

«Πριν στεγνώσουν τα αίματα - συμπλήρωσε - από τους βάρβαρους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ισοπέδωσαν την πιο φτωχή χώρα του κόσμου, το Αφγανιστάν και προετοιμάζουν νέο πόλεμο κατά του Ιράκ, ενώ στη λίστα των χωρών που πρέπει να υποταγούν με τους βομβαρδισμούς στη νέα τάξη συμπεριλαμβάνονται από δέκα έως τριάντα, όπως δήλωσε ο Τζ. Μπους».

Σε ό,τι αφορά στην περιοχή μας ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ σημείωσε ότι «οι χωροφύλακες των ΗΠΑ, Τουρκία και Ισραήλ, ενισχύθηκαν με όλα τα μέσα για την εξόντωση των Κούρδων και των Παλαιστινίων, αλλά και για την εισβολή στην Κύπρο, με σκοπό το διαμελισμό της. Επιδιώκουν το διαμελισμό του Αιγαίου, γιατί θέλουν να έχουν κάτω από τον απόλυτο έλεγχό τους το θαλάσσιο δρόμο μεταφοράς των πετρελαίων του Καυκάσου».

Μεγάλες ευθύνες επέρριψε για την κατάσταση αυτή στις ελληνικές κυβερνήσεις, οι οποίες «υπήρξαν πιστοί ουραγοί σε όλες τις πολεμικές επιχειρήσεις κατά των γειτονικών μας χωρών και συμμέτοχες στις βαρβαρότητες».

«Κάτω απ' αυτές τις συνθήκες - συνέχισε - η σημερινή Μαραθώνια Ειρηνική Πορεία μας είναι μια από τις σημαντικότερες της ιστορίας μας. Γι' αυτό το λόγο ήταν περισσότερο μαζική, σε σύγκριση με προηγούμενες και η παρουσία και συμμετοχή των αντιπροσώπων των ευρωπαϊκών κινημάτων ειρήνης έδωσε ακόμα μεγαλύτερη λαμπρότητα και σημασία. Είναι γνωστό ότι κάθε χρόνο δεν πορευόμαστε μόνο για να προασπίσουμε την ειρήνη στην περιοχή μας. Πορευόμαστε για την παγκόσμια ειρήνη. Για τους λαούς της Αφρικής, της Νότιας Ασίας, της Λατινικής Αμερικής. Αγωνιζόμαστε κατά της "νέας τάξης"».

«Εμείς - κατέληξε - και μαζί μας όλοι οι λαοί λέμε: ΟΧΙ στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη. ΟΧΙ στους πολέμους. ΟΧΙ στους εξοπλισμούς. ΝΑΙ στην ισότιμη και ειρηνική συνεργασία των λαών. ΝΑΙ σε μια νέα τάξη ειρήνης και δικαιοσύνης».

Ζήτω η διεθνής αλληλεγγύη!

Με το σύνθημα αυτό ξεκίνησε την ομιλία του ο συντονιστής του Ευρωπαϊκού Φόρουμ, Β. Ρίχτερ, ο οποίος ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους για τις εργασίες του Συνεδρίου του ΕΦΕ, το οποίο όπως τόνισε «αγωνίζεται για την εδραίωση μιας διαρκούς ειρήνης, όπου οι λαοί θα ζουν χωρίς τον κίνδυνο του πολέμου».

«Σε ό,τι αφορά - συμπλήρωσε - το παρελθόν της ηπείρου μας, απ' όπου ξεκίνησαν δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, αισθανόμαστε ξεχωριστή ευθύνη να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην υπάρξει στο μέλλον πόλεμος στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Αυτό σημαίνει για μας να αντισταθούμε αποφασιστικά στην επίθεση των ΗΠΑ ενάντια στους λαούς. Είμαστε ενάντια στη στρατικοποίηση της ΕΕ και ενάντια στους πολέμους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».

Ο Β. Ρίχτερ εξέφρασε τον εντυπωσιασμό των Ευρωπαίων φιλειρηνιστών για τη μεγαλειώδη όσο και δυναμική Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης και κατέληξε επισημαίνοντας την ανάγκη «να ενώσουμε τις δυνάμεις μας γιατί μόνο με την παγκόσμια αντίσταση μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα».

Εχουμε ανάγκη τις εξεγερμένες συνειδήσεις σας!

Με θερμά χειροκροτήματα και συνθήματα αλληλεγγύης στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού έγινε δεκτός ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Αθήνα Αμπντάλα Αμπντάλα, ο οποίος υπογράμμισε στην ομιλία του: «Η μαραθώνια διαδρομή που κάνατε σήμερα είναι ένας λόγος τιμής για τη δημιουργία της ειρήνης. Σήμερα όλοι μαζί θα δώσουμε μια υπόσχεση, θα αγωνιστούμε δίπλα δίπλα για να φέρουμε την ειρήνη. Θα αντισταθούμε στην αδικία. Θα αντισταθούμε σε εκείνους που επιβουλεύονται τους λαούς».

Ο πρέσβης απηύθυνε κάλεσμα «στις κυβερνήσεις αυτού του κόσμου να εισακούσουν τις φωνές των λαών τους, να σταθούν στο πλευρό του δικαίου και να καταδικάσουν την αδικία. Εμείς δηλώνουμε ενώπιόν σας ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα, αλλά έχουμε ανάγκη από τις ζωντανές και εξεγερμένες συνειδήσεις σας ώστε να ασκηθούν πιέσεις σε όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου για να λάβουν μια σαφή θέση».

Ενα «φτερούγισμα» λευτεριάς

Ηταν λίγο μετά την ομιλία του Παλαιστίνιου πρέσβη, όταν στη σκηνή που είχε στηθεί στην πλατεία Συντάγματος ανέβηκε το Χορευτικό Συγκρότημα Νέων της Παλαιστινιακής Παροικίας στην Αθήνα. Εξι παιδιά, τρία αγόρια και τρία κορίτσια, ντυμένα με παραδοσιακές στολές παρουσίασαν χορούς της πατρίδας τους, ξεσηκώνοντας τους συγκεντρωμένους. Χόρεψαν για την πατρίδα που ματώνει κάτω από την μπότα του Ισραήλ και του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Για την Παλαιστίνη, που συνεχίζει να αγωνίζεται και να ελπίζει. Και οι χοροί τους, οι κινήσεις τους - ένα φτερούγισμα λευτεριάς, μια ακτίνα φωτός, μια υπόσχεση ότι τα όνειρα θα πάρουν εκδίκηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ