ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάη 2002
Σελ. /40
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Τσιμουδιά για τα χρήματα που χρωστάει η κυβέρνηση!

Τόσο η διοίκηση του δήμου (ΝΔ - ΚΕΠ) όσο και η αντιπολίτευση (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ), στηρίζοντας την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, αρνούνται προτάσεις της «Συμπαράταξης» για δυναμικές διεκδικήσεις και μεταφέρουν στους δημότες τα βάρη της «μαύρης τρύπας».

Από το 1990 μέχρι σήμερα τα παρακρατημένα ποσά φτάνουν τα 144 δισ. δραχμές

Οι προσκείμενοι στο δικομματισμό αιρετοί της ΤΑ, παρά της περί του αντιθέτου διακηρύξεις τους, δρουν σε βάρος των συμφερόντων των δημοτών και στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική
Οι προσκείμενοι στο δικομματισμό αιρετοί της ΤΑ, παρά της περί του αντιθέτου διακηρύξεις τους, δρουν σε βάρος των συμφερόντων των δημοτών και στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική
Στο «περίμενε» έχει η κυβέρνηση το Δήμο Αθηναίων σχετικά με δεκάδες δισ. δρχ. που του οφείλει. Ευθύνες βαραίνουν και τη διοίκηση του δήμου, που για να μη χαλάσει τη σούπα των «αγαστών σχέσεων» με τα κυβερνητικά στελέχη, αρνείται να διεκδικήσει έστω και τα λειψά ποσά, που λέει ότι της χρωστούν.

Πρόσφατα η διοίκηση του δήμου ισχυρίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο (ΔΣ), ότι τα χρωστούμενα είναι 27.292.935 ευρώ (9,3 δισ. δρχ.). Συμπεριλαμβάνει τις δαπάνες για τη λειτουργία του ληξιαρχείου, τα χρωστούμενα από την καταγραφή των μεταναστών, τις δύο δόσεις από τα αναδρομικά του 18χίλιαρου (επίδομα που παίρνουν οι εργαζόμενοι στους δήμους), τα ανταποδοτικά από τις λαϊκές αγορές κλπ. Δε συμπεριέλαβε τα παρακρατημένα χρήματα από τους θεσμοθετημένους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με υπολογισμούς της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», αγγίζουν - από το 1990 μέχρι σήμερα - τα 144 δισ. δρχ., μόνο για την πρωτεύουσα.

Οπως σημειώνει ο Στέλιος Λάμπρου, δημοτικός σύμβουλος της «Συμπαράταξης», όλες οι δημοτικές αρχές - από το 1990 μέχρι σήμερα - «και ιδιαίτερα η σημερινή, έχουν ευθύνες γιατί, ενώ υπήρχε μια εξελισσόμενη και με αυξανόμενους ρυθμούς παρακράτηση πόρων, δεν αντέδρασαν αποτελεσματικά, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση ολοένα και περισσότερο να χρησιμοποιεί τη μέθοδο της μεταφοράς αρμοδιοτήτων χωρίς τη μεταφορά αντίστοιχων πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό». Το αποτέλεσμα αυτής της τακτικής ήταν, όπως τονίζει ο Στ. Λάμπρου, η «τεράστια επιβάρυνση των οικονομικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα του Δήμου Αθηναίων, ως μεγαλύτερου δήμου της χώρας». Και φυσικά των δημοτών που καλούνται να καλύψουν και αυτή τη «μαύρη τρύπα» μέσω νέας αύξησης δημοτικών τελών.

Πρόσφατα μάλιστα, η «Συμπαράταξη» προσκόμισε στο Δημοτικό Συμβούλιο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, με το οποίο η κυβέρνηση αρνείται τις οικονομικές υποχρεώσεις της κυβέρνησης απέναντι στο δήμο. Για το 18χίλιαρο, το έγγραφο ανέφερε ότι «και οι ΟΤΑ πρέπει να καταβάλλουν το σχετικό επίδομα», «χωρίς πρόσθετη κρατική επιχορήγηση». Για τις δαπάνες του ληξιαρχείου, υποστηρίζει ότι η απόδοση απαιτούμενων κονδυλίων από το υπουργείο Οικονομικών για την κάλυψη των αναγκών του ληξιαρχείου, «δεν προβλέπεται από καμιά διάταξη του νόμου». Για την απόδοση του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, το υπουργείο θεωρεί ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, «δεν εμπλέκεται στη σχετική διαδικασία».

Η «Συμπαράταξη» έχει προτείνει στο ΔΣ, ως μια πρώτη απάντηση στην κυβερνητική πολιτική, 24ωρο κλείσιμο των υπηρεσιών του δήμου. Επίσης, συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων του Δήμου της Αθήνας και των δημοτών και περικύκλωση του υπουργείου Εσωτερικών με την απαίτηση άμεσης καταβολής των οφειλομένων ποσών. Η πρόταση συνάντησε την άρνηση διοίκησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τελικά, το ΔΣ προχώρησε στη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής προκειμένου να θέσει στο υπουργείο Εσωτερικών το ζήτημα των οικονομικών υποχρεώσεων της κεντρικής διοίκησης προς το Δήμο Αθηναίων. Η Επιτροπή ζήτησε συνάντηση με τον υπουργό Κ. Σκανδαλίδη πριν το Πάσχα, η οποία ακυρώθηκε λόγω φόρτου εργασίας του κυβερνητικού στελέχους. Εκτοτε στο δήμο ακόμα περιμένουν, χωρίς όμως και να πιέζουν ουσιαστικά για να πάρουν απάντηση.

  • Σήμερα, στις 9.30 π.μ., ο Σπύρος Χαλβατζής, υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τη «Συμπαράταξη», περιοδεύει στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ (Παρνασσού 6 στο Ρέντη). Αύριο, στις 9.30 π.μ. θα περιοδεύσει στο σταθμό του ΜΕΤΡΟ στα Σεπόλια. Θα συνομιλήσει με εκπροσώπους των διοικήσεων και εργαζόμενους.
«Αγωνιστική Συνεργασία» για το Δομοκό

Υποψήφιος δήμαρχος ο φιλόλογος - λυκειάρχης Χρ. Νιάνιος

Δημοτική κίνηση με την επωνυμία «Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία» δημιουργήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Δομοκό, στη διάρκεια συγκέντρωσης δημοτών, που έγινε στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης. Επικεφαλής της νέας κίνησης και υποψήφιος δήμαρχος στις προσεχείς εκλογές θα είναι ο φιλόλογος - λυκειάρχης Χρήστος Νιάνιος.

Στη συγκέντρωση εγκρίθηκε και η Διακήρυξη της νέας παράταξης, στην οποία, αφού περιγράφονται όλες εκείνες οι αντιδραστικές αλλαγές που έχουν μετατρέψει την Τοπική Αυτοδιοίκηση από έναν «βαθιά λαϊκό δημοκρατικό θεσμό», σε «κυβερνητικό τοποτηρητή και διεκπεραιωτή της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής», αλλά και οι ευθύνες, ο αυταρχισμός και η αλαζονεία των δημοτικών αρχόντων που υπηρετούν αυτήν την πολιτική, επισημαίνονται και οι συγκεκριμένες ευθύνες της δημοτικής αρχής του Δομοκού. Και συγκεκριμένα ότι την τετραετία που πέρασε υπηρέτησε την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, επέδειξε αδιαφάνεια, ελάχιστα ασχολήθηκε με τα προβλήματα των χωριών του δήμου, ενώ απεναντίας επιδόθηκε σε ομηρικούς καυγάδες για το μοίρασμα των έμμισθων θέσεων, αποδεικνύοντας τα ιδιοτελή κίνητρά της.

«Αυτή η πολιτική μάς βρίσκει ριζικά αντίθετους» τονίζει η «Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία» και επισημαίνει: «Στη θέση μιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης - φοροεισπράκτορα, που είναι δήθεν αυτοτελής και έχει φορολογική εξουσία, εμείς προτείνουμε μια ΤΑ που διεκδικεί και αγωνίζεται για σταθερά και συνεχώς αυξανόμενα έσοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό, έσοδα αντίστοιχα με τις αρμοδιότητες που της ανατίθενται και τις σύγχρονες ανάγκες των δημοτών», που καλείται να συμβάλει στην οργάνωση των αγώνων της αγροτιάς και των εργαζόμενων για την επίλυση των προβλημάτων τους.

Εκδηλώσεις δημοτικών παρατάξεων
  • ΕΛΕΥΣΙΝΑ

Τον υποψήφιο δήμαρχο, που θα στηρίξει στις δημοτικές εκλογές, ανακοινώνει σήμερα Τετάρτη, 22 του Μάη, η «Προοδευτική Αγωνιστική Κίνηση Ελευσίνας». Η ανακήρυξη θα γίνει στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης.

  • ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Οι δημοτικές παρατάξεις «Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία Περιστερίου» και η «Πρωτοβουλία για το Περιστέρι», που συγκρότησαν την «Πρωτοβουλία Αγωνιστικής Συμπαράταξης» καλούν σε συγκέντρωση σήμερα Τετάρτη, 22 του Μάη, στις 7.30 μ.μ., στο Δημοτικό Κινηματογράφο ΣΙΝΕ ΠΕΡΑΝ «θεατράκι ΚΩΣΤΑ ΒΑΡΝΑΛΗ», όπου ο υποψήφιος δήμαρχος Παν. Σοφός θα μιλήσει για τους στόχους και το πρόγραμμα του συνδυασμού.

  • ΓΑΛΑΤΣΙ

Η «Δημοτική Συμπαράταξη Ενωτικός Αγωνιστικός Συνδυασμός Γαλατσίου», θα παρουσιάσει σήμερα Τετάρτη, 22 του Μάη, και ώρα 8 μ.μ., τη διακήρυξη του συνδυασμού, καθώς και την ανακήρυξη του επικεφαλής του ψηφοδελτίου, υποψήφιου δημάρχου Μπάμπη Ασφή, στο κέντρο «Θεόφιλος», οδός Ζήνωνος 5 και Κουρτίου.

  • ΙΛΙΟΝ

Τα προβλήματα των γυναικών του δήμου και τις θέσεις της για την αντιμετώπισή τους, θα αναπτύξει η δημοτική παράταξη «Συνεργασία Αλλαγής Ιλίου», σήμερα Τετάρτη, 22 του Μάη, στις 7:30 μ.μ., στο δημαρχείο της πόλης.

  • ΚΟΖΑΝΗ

Εκδήλωση για την ανακήρυξη του υποψήφιου δημάρχου της και την παρουσίαση της διακήρυξής της πραγματοποιεί η «Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση» Κοζάνης, σήμερα Τετάρτη 22 του Μάη, στις 8.30 μ.μ., στο «Κοβεντάρειο».

  • ΝΑΟΥΣΑ

Η «Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση Νάουσας» θα παρουσιάσει τη διακήρυξη της Κίνησης για τις δημοτικές εκλογές και θα ανακηρύξει τον υποψήφιο δήμαρχο Αντώνη Φίλη, το Σάββατο 25 του Μάη, στις 8 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Νάουσας.

  • ΑΙΓΑΛΕΩ

Ο ενωτικός συνδυασμός «Αγωνιστική Συμπαράταξη για το Αιγάλεω» (η «Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση» και η «Δημοτική Κοινωνική Κίνηση») καλούν στη συγκέντρωση ανακήρυξης του Γιώτη Σαντζαρίδη ως υποψήφιου δημάρχου της πόλης, τη Δευτέρα 27 Μάη, στις 8 μ.μ., στο δημαρχείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ