ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΡΑΤΖΑΣ ΤΑΣΟΣ

(1913-1942)

Στις 23 Μάη 2002 κλείνουν 60 χρόνια από την εκτέλεση του κομμουνιστή Τάσου Καρατζά. Γεννήθηκε στο Δενδροχώρι της Καστοριάς το 1913. Αφού τελείωσε το δημοτικό σχολείο πήγε στη Φλώρινα για σπουδές στη Γεωπονική Σχολή. Στη σχολή εκεί γίνεται μέλος της ΟΚΝΕ, αναπτύσσει επαναστατική δράση στη Φλώρινα και στα Κορέστια. Το 1931 συλλαμβάνεται από την αστυνομία όταν μιλούσε σε συγκέντρωση στο χωριό Γάβρο. Καταδικάστηκε σε 3 μήνες από το δικαστήριο της Καστοριάς και μεταφέρθηκε στις φυλακές της Λάρισας. Μετά την αποφυλάκισή του επιστρέφει στην περιοχή της Καστοριάς, όπου συνεχίζει τη δράση του στη δημιουργία Κομματικών Οργανώσεων όχι μόνο στο χωριό του, αλλά και σε όλο το νομό. Τον Οκτώβρη του 1936 συλλαμβάνεται από τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου. Βάρβαρα βασανίστηκε στο χωριό του και στην Καστοριά. Η δικτατορία του Μεταξά τον έστειλε εξορία στον Αη Στράτη και το 1938 στην Ακροναυπλία. Οταν η φασιστική Ιταλία επιτέθηκε κατά της Ελλάδας στις 28 Οκτώβρη 1940, ο Καρατζάς μαζί με τους άλλους συγκρατούμενούς του κομμουνιστές ζήτησε να πολεμήσει κατά του εισβολέα. Από τον Ιούνη του 1941 βρίσκεται στις πρώτες γραμμές του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα κατά των καταχτητών. Γίνεται γραμματέας της ΠΕ του ΚΚΕ στην Κατερίνη. Εκεί δρα, ανάμεσα στα άλλα, στην προετοιμασία οργάνωσης αντάρτικων ομάδων στον Ολυμπο. Σε συνέχεια αναλαμβάνει την καθοδήγηση των νεολαιίστικων και φοιτητικών οργανώσεων στη Θεσσαλονίκη. Τον Απρίλη του 1942 συλλαμβάνεται από την ΓΚΕΣΤΑΠΟ και τους ντόπιους συνεργάτες της στη Θεσσαλονίκη. Επί ενάμιση μήνα υποβλήθηκε σε άγρια βασανιστήρια. Στο στρατοδικείο της Θεσσαλονίκης κατακεραύνωσε το φασισμό και υπεράσπισε το ΚΚΕ. Το γερμανικό στρατοδικείο τον καταδίκασε σε θάνατο. Τρεις φορές ένοπλοι νέοι αντιστασιακοί έκαναν προσπάθεια να τον απελευθερώσουν, αλλά δεν το πέτυχαν αυτό. Τον έκλεισαν στο Γεντί Κουλέ. Επέτρεψαν στη μάνα του να τον επισκεφθεί μόνο για πέντε λεπτά στις 19 Μάη 1942. Τα τελευταία λόγια που είπε ο Τάσος στη μάνα του ήταν: «Οι κομμουνιστές θα φέρουν τη λευτεριά και τη χαρά». Μετά από 3 μέρες, το πρωί, στις 23 Μάη 1942 ο Τάσος Καρατζάς εκτελέστηκε στο στρατόπεδο «Παύλος Μελάς» στη Θεσσαλονίκη. Πριν τον εκτελέσουν, οι δήμιοι πήγαν να του βγάλουν τα γυαλιά και να του δέσουν τα μάτια και τότε ο Τάσος τους απάντησε: «Αφήστε τα. Θέλω να αντικρίσω κατάματα το θάνατο» και σε συνέχεια δυνατά φώναξε «Ζήτω το Κομμουνιστικό Κόμμα».

Ο μικρότερος αδελφός του Τάσου Καρατζά, Βασίλης Καρατζάς συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση και οργάνωσε τη νεολαία στην περιοχή της Καστοριάς στην ΕΠΟΝ. Στον εμφύλιο πόλεμο ήταν ασυρματιστής στο Γενικό Αρχηγείο του ΔΣΕ. Μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ βρέθηκε στο εξωτερικό ως πολιτικός πρόσφυγας. Πριν δυο - τρία χρόνια κλήθηκε ως ποιητής - συγγραφέας να συμμετέχει σε μια εκδήλωση στην Ελλάδα. Στα σύνορα τον σταμάτησαν και με βάση την Απόφαση Νο 106841/29-12-1982 περί «Ελληνες το γένος» του έγραψαν στη βίζα «ανεπιθύμητος» και δεν του επιτράπηκε να μπει στη χώρα του. Αυτά συνεχίζονται και μετά την ψήφιση του νόμου, από όλα τα κόμματα στη Βουλή, Νο 1863/15-9-1989 περί «Αρσης των συνεπειών του Εμφυλίου Πολέμου 1944-1949».

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Ο Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, Παράρτημα Πειραιά, πραγματοποιεί σήμερα, εκλογοαπολογιστική συνέλευση στα γραφεία του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Κερατσινίου (οδός Ρέπουλη), ώρα 6.30 το απόγευμα. Καλούνται τα μέλη και οι φίλοι να συμμετάσχουν.
  • To Παράρτημα Υμηττού της ΠΕΑΕΑ και ο Δήμος διοργανώνουν διήμερο (25 και 26-5-02) εκδηλώσεων προς τιμήν των τριών ηρώων ΕΠΟΝιτών του «Κάστρου Υμηττού», που, κυκλωμένοι από τους γερμανοτσολιάδες, έπεσαν από τα πυρά τους στις 28-5-1944, αντιστεκόμενοι έως την τελευταία σφαίρα που τους απέμεινε. Σάββατο 25-5-02 στις 5.30 μ.μ., αγώνας δρόμου. Κυριακή 26-5-02 στις 10 π.μ., ξεκίνημα της πορείας από το δημαρχείο, προς το χώρο του «Κάστρου», όπου θα πραγματοποιηθεί η επετειακή εκδήλωση.
  • Το ΔΣ της ΠΕΑΦΕ καλεί τα μέλη της την Παρασκευή 24-5-02 στις 6 μ.μ., να πάρουν μέρος στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της ΠΟΑΟ (Πειραιώς 6, 4ος όροφος, Ομόνοια).
  • Η Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών (ΚΑΕ) διοργανώνει ημερήσια εκδρομή στην Επίδαυρο, το Σάββατο 25-5-02. Καλούνται οι φίλοι και τα μέλη της, να πάρουν μέρος. Πούλμαν αναχωρεί στις 8 π.μ. από τη διασταύρωση των Οδών Πατησίων και Χαλκοκονδύλη, περιοχή Ομόνοιας.

Επίσης, την Κυριακή 26-5-02 Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιούν επετειακές εκδηλώσεις:

  • Αλίμου σε συνεργασία με το Δήμο στις 10.30 π.μ., τελείται το καθιερωμένο ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο για τον στρατηγό Στέφανο Σαράφη, στρατιωτικό αρχηγό του ΕΛΑΣ. Καλούνται αντιστασιακοί και δημοκρατικοί πολίτες να τιμήσουν με την παρουσία τους την εκδήλωση.
  • Αμαρουσίου, τελεί πολιτικό μνημόσυνο για τους πεσόντες και θανόντες αγωνιστές - μέλη του Παραρτήματος. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 11π.μ. στα γραφεία του παρ/τος (Μιλτιάδου 4, Μαρούσι).
  • Γουμένισσας (Ν. Κιλκίς) σε συνεργασία με τον δήμο και τους συγγενείς των θυμάτων στις 11 π.μ., τελούν επιμνημόσυνη δέηση προς τιμήν των 52 εκτελεσμένων πατριωτών από τους Γερμανούς κατακτητές, στις 25-5-1944.
  • Η ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ, την Κυριακή 26-5-02, διοργανώνει εκδρομή - προσκύνημα στην Ιστιαία Ευβοίας, προς τιμήν των πεσόντων αγωνιστών του ΔΣΕ. Πούλμαν ξεκινάει στις 7.30 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος. Πληροφορίες στο τηλ.: 010-5817.384
  • Το παράρτημα Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων Ν. Λάρισας (ΠΕΕΠΠ) διοργανώνει διήμερη εκδρομή σε Βίτσι - Πρέσπες, το Σαββατοκύριακο 1-2/6/2002. Εγγραφές στα γραφεία του συλλόγου (Κενταύρων 7), καθημερινά 9-12 το μεσημέρι.
ΠΕΚΑΜ
Το Σεπτέμβρη το προσκύνημα στη Μακρόνησο

Οι προσπάθειες πολλών χρόνων που έκαναν οι Μακρονησιώτες για την κατασκευή προβλήτας, για την προσέγγιση των πλοίων στη θέση του ΑΕΤΟ στη Μακρόνησο, επιτέλους καρποφόρησαν.

Σχετική ανακοίνωση του ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου - ΠΕΚΑΜ - ενημερώνει τα μέλη και τους φίλους ότι οι συνεχιζόμενες εργασίες κατασκευής της προβλήτας καθιστούν αδύνατη την προσέγγιση πλοίων και, άρα, την πραγματοποίηση της καθιερωμένης ετήσιας επίσκεψης τιμής και μνήμης στη Μακρόνησο.

Ετσι, η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της προβλήτας, οριστικά το μήνα Σεπτέμβρη του 2002, με τη φιλοδοξία να γίνουν και τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου, που ήδη ετοιμάζεται.

Εγκαιρα θα υπάρξει ενημέρωση για τη συγκεκριμένη ημερομηνία, στην οποία θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη εκδρομή - προσκύνημα στο νησί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ