ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάη 2002
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ
Ωρα τελικών

ΑΕΚ και Ολυμπιακός διασταυρώνουν τα ξίφη τους σήμερα στο ΟΑΚΑ

Πρώτη κόντρα σήμερα για ΑΕΚ και Ολυμπιακό

Sportidea

Πρώτη κόντρα σήμερα για ΑΕΚ και Ολυμπιακό
Τελικώς... τελικός. Κανονικά θα ξεκινήσει σήμερα, όπως δείχνουν τα πράγματα, ο πρώτος τελικός της σειράς για την ανάδειξη του φετινού πρωταθλητή στην Α1 ανδρών. Χτες, η απάντηση της διοργανώτριας αρχής στο αίτημα του Ολυμπιακού για αναβολή του αγώνα λόγω της κλήσης από τον αθλητικό δικαστή τεσσάρων «ερυθρόλευκων» παιχτών ήταν αρνητική. Η αρμόδια επιτροπή, με τρεις αρνητικές και μία θετική ψήφο, αποφάσισε την κανονική διεξαγωγή του πρώτου τελικού για σήμερα στις 20.00 (ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ). Ετσι, ΑΕΚ και Ολυμπιακός, σε λίγες ώρες, θα κληθούν να διασταυρώσουν τα ξίφη τους σε μία αναμέτρηση πολύ σημαντική. Και αυτό γιατί μία από τις δύο φιναλίστ θα πραγματοποιήσει το πρώτο βήμα προς τον τίτλο, ενώ, παράλληλα, η νίκη θα δώσει, σε όποια ομάδα την κατακτήσει, σημαντικό ψυχολογικό προβάδισμα ενόψει της δύσκολης συνέχειας.

Στην κρίσιμη αναμέτρηση πάντως του ΟΑΚΑ, η ομάδα του Πειραιά δε θα έχει μια σημαντική βοήθεια, αυτή του κόσμου της. Η ΚΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΌΣ αποφάσισε οικειοθελώς να μην πάρει τα 4.200 εισιτήρια που της είχαν παραχωρηθεί για τον πρώτο τελικό με την Ενωση και χτες το πρωί κοινοποίησε στη διοίκηση του «Δικεφάλου» την απόφασή της. Ο Ολυμπιακός αποφάσισε να μην κάνει χρήση του δικαιώματος που του επιτρέπει να έχει μαζί τους δικούς του οπαδούς, με το σκεπτικό «να μη δυναμιτιστεί το κλίμα». Οσον αφορά στο αγωνιστικό κομμάτι στους «ερυθρόλευκους», εκεί επικρατεί σύγχυση. Ο λόγος είναι ότι ο Λευτέρης Σούμποτιτς θα γνωρίζει την τελευταία στιγμή ποιους παίχτες θα χρησιμοποιήσει γιατί σήμερα απολογούνται στον αθλητικό δικαστή οι Τόμιτς, Ρισασέ, Φορντ και Φέμερλινγκ (όπως και ο Σούμποτιτς και η ΚΑΕ Ολυμπιακός) και η συμμετοχή τους είναι αβέβαιη, καθώς κινδυνεύουν με τιμωρία.

Από την άλλη πλευρά, οι «κιτρινόμαυροι» προετοιμάζονται εδώ και μέρες για τη σημερινή αναμέτρηση και αναμένεται να παρουσιαστούν ετοιμοπόλεμοι στο ΟΑΚΑ, με μοναδικό σκοπό την κατάκτηση της νίκης. Εστω και αν την περασμένη Δευτέρα η ΑΕΚ ήταν έτοιμη να εισχωρήσει κι αυτή στο «θέατρο του παραλόγου» έπειτα από το άκουσμα της είδησης ότι ο Ολυμπιακός ζήτησε αναβολή του αγώνα, τελικά όλα... έγειραν υπέρ της. Οχι μόνο επειδή κατάφερε να διατηρήσει χαμηλούς τόνους γύρω από το ζήτημα αλλά κυρίως γιατί τα γεγονότα... πρόλαβαν και την ευνόησαν.

Παραδέχτηκε τα... αυτονόητα

Σε παραδοχή του αυτονόητου δηλαδή των ευθυνών ΕΠΟ, ΕΠΑΕ, πολιτείας για το γεγονός ότι στο ποδόσφαιρο συζητάμε για... υπόγειο και όχι επίπεδο, προχώρησε χτες ο υπουργός Πολιτισμού, Ευαγ. Βενιζέλος. Η κίνησή του όμως δεν έγινε «προς γνώση και συμμόρφωση» αλλά, όπως φαίνεται από άλλο σημείο και το γενικότερο πνεύμα των δηλώσεών του, για εύσχημη δικαιολόγηση.

Ο τυπικός και ουσιαστικός προϊστάμενος του αθλητισμού μίλησε για αδυναμία «της ΕΠΟ, της ΕΠΑΕ και δυστυχώς της πολιτείας να αντιμετωπίσουν οριστικά και σε βάθος τα προβλήματα της νόθευσης αποτελεσμάτων κρίσιμων αθλητικών συναντήσεων, της παραοικονομίας και της τεχνητής διόγκωσης των οικονομικών μεγεθών του ποδοσφαίρου, των περιφερειακών ανισοτήτων στο ποδόσφαιρο -που έχουν ως αποτέλεσμα 10 από τις 13 περιφέρειες της χώρας να μην εκπροσωπούνται στην Α' κατηγορία- και της βίας».

Και πού απέδωσε την «αδυναμία»; «Λόγω των γνωστών διεθνών περιορισμών που υπάρχουν», είπε χωρίς, πρέπει να του το αναγνωρίσουμε, να γελάσει. Μάλιστα πρόσθεσε πως όλα αυτά συνδέονται με την αντιπροσωπευτικότητα και το κύρος των σωματείων, των Ενώσεων, της Ομοσπονδίας, της ΕΠΑΕ, των διαιτητικών οργάνων και όλων των παραγόντων του ποδοσφαίρου. Και για όλα αυτά ποιος είναι υπεύθυνος; Ο... Χατζηπετρής; Πραγματικά ο υπουργός θεωρεί πως απευθύνεται σ' ανεγκέφαλους ιθαγενείς, που δεν έχουν γνώση και μνήμη;

Στο ρεσιτάλ «στρουθοκαμηλισμού» και εξωραϊσμού της πραγματικότητας και κυρίως των ευθυνών ο κύριος Βενιζέλος «ξέχασε» κάποιες... λεπτομέρειες. Π.χ. ότι η εφαρμογή ή μη των νόμων ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ δεν είναι ευθύνη «των γνωστών διεθνών περιορισμών». Είναι συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης, όπως και η άκριτη παράδοση του ποδοσφαίρου στα μεγάλα συμφέροντα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Απαγορεύουν ή παρεμποδίζουν οι «διεθνείς περιορισμοί» τον έλεγχο και τον περιορισμό της παραοικονομίας ή των περιφερειακών ανισοτήτων; Σε πολλές χώρες δεν περιορίστηκε η βία; Για την προκλητική ατιμωρησία που δημιουργεί πρόσφορο έδαφος διόγκωσης κάθε μεμπτού φαινομένου δε φταίει η πολιτεία και τ' αρμόδια όργανά της;

Η αναγωγή, από τον υπουργό Πολιτισμού, του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου σε "πανάκεια" λύσης είναι απλά «μία από τα ίδια», με μοναδικό στόχο τις εντυπώσεις. Αφ' ενός γιατί πρόκειται για «ξαναζεσταμένο φαΐ» που χρησιμοποίησαν όλοι οι προκάτοχοί του αλλά και ο ίδιος στο πρόσφατο παρελθόν. Αφ' ετέρου γιατί απλά δεν υπάρχει η βούληση. Τα χρέη θα ξαναρυθμιστούν, ενδελεχής και αυστηρός έλεγχος από και για όλους δε θα γίνει. Εν γένει το ποδόσφαιρο θα παραμείνει «ξέφραγο αμπέλι» και πάνω στο «πτώμα» του θα παίζονται οικονομικά, προσωπικά και πολιτικά παιχνίδια...

ΠΑΟΚ
«Πυροσβέστης» ο Κούδας

Προσφυγές τέλος στον ΠΑΟΚ. Ο λόγος δεν είναι πως δεν υπάρχει άλλος «ασπρόμαυρος» παίκτης στην ομάδα που δεν έχει προχωρήσει στα δικαστήρια. Είναι πως πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, Γιώργος Μπατατούδης, λύνονται τόσο από μόνα τους όσο και από τον Γιώργο Κούδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Γιαννάκης Οκκάς που συναντήθηκε με τον παλαίμαχο άσο και από τις δηλώσεις του... άναψε το «πράσινο φως» στους φίλους της ομάδας να ελπίζουν σε κάτι ευχάριστο. «Το σημαντικό είναι να ξεπεραστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ομάδα. Πιστεύω πως θα βρεθεί λύση στο δικό μου πρόβλημα». Παράλληλα, χτες αργά το βράδυ, αναμενόταν νέα συνάντηση των δύο πλευρών μαζί με τον Γιώτη Εγκωμίτη.

Ενα ακόμα πρόβλημα όμως που έχει να αντιμετωπίσει ο Μπατατούδης είναι αυτό των οπαδών του συλλόγου. Σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν χθες στα γραφεία του ερασιτέχνη στην Τούμπα, τόνισαν ότι ανοίγουν πόλεμο εναντίον του και χαρακτήρισαν προδότες όσους τον στηρίζουν. «Ο Μπατατούδης μας παραμυθιάζει και έχει κάνει τον ΠΑΟΚ θυγατρική ομάδα. Απαιτούμε να πουλήσει τις μετοχές. Μας φέρνει άγνωστους προπονητές και συνταξιούχους παίκτες και κανείς δε λέει τίποτα. Τέρμα οι ασπίδες. Ο,τι και να κάνει έχει τελειώσει». Επίσης, μίλησαν για προστασία του ερασιτέχνη στο μεγαλομέτοχο, με αποτέλεσμα να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους ο πρόεδρός του, Θανάσης Κατσαρής, και ο Τάκης Πανελούδης.

ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ
Καλοκαιρινές υποθέσεις

Βουτιά στην... άμμο, με σκοπό τη διάκριση, ετοιμάζονται να κάνουν οι κορυφαίες ανδρικές και γυναικείες ομάδες μπίτς βόλεϊ της χώρας μας. Χτες, με αφορμή τη διεξαγωγή του πρώτου ΟΠΕΝ (Ρέθυμνο, 24-26/05) αλλά και των υπόλοιπων που έπονται, η ΕΟΠΕ παρέθεσε συνέντευξη Τύπου, στην οποία δύο από τις πρωταγωνίστριες της διοργάνωσης κοινοποίησαν τους στόχους τους. «Είμαστε χαρούμενες που φέτος θα καταφέρουμε να πάρουμε μέρος σε τρία τουρνουά του Πανελληνίου Σιρκουί. Θα είναι μια δύσκολη χρονιά για μας, καθώς στόχος μας είναι να διατηρηθούμε στις δώδεκα καλύτερες ομάδες του κόσμου, ενώ θέλουμε να πάμε καλά και στο Οπεν του Παγκοσμίου Σιρκουί. Επίσης στόχος μας είναι να διατηρήσουμε το χρυσό μετάλλιο που κατακτήσαμε πέρυσι στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα» είπε η Βάσω Καραντάσιου, ενώ στη συνέχεια η συμπαίχτριά της Εφη Σφυρή συμπλήρωσε: «Εύχομαι η φετινή χρονιά να είναι για μας το ίδιο επιτυχημένη με την περσινή. Θέλουμε να μείνουμε στην ένατη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τον τίτλο στο Πανελλήνιο Σιρκουί και στο Ευρωπαϊκό».

Αναλυτικά το πρόγραμμα των αγώνων του Πανελλήνιου Σιρκουί 2002 είναι το εξής: ΟΠΕΝ: Ρέθυμνο, 24-26/05, ΟΠΕΝ: Θεσσαλονίκη, 13-15/06, ΓΚΡΑΝΤ ΣΛΑΜ: Ξυλόκαστρο, 27-29/06, ΟΠΕΝ: Γλυφάδα, 11-13/07, ΤΕΛΙΚΑ: Χαλκίδα, 16-17/08.

ΠΑΟ
Αποκλειστικά πράσινος ο «Μανόλης»

Σιγά σιγά οι τρύπες στο «τριφύλλι» κλείνουν και η οριστική του ...μορφή, την οποία ο Φερνάντο Σάντος θα προσπαθήσει να «καλλιεργήσει», αρχίζει να δημιουργείται. Ο «πονοκέφαλος» για τον Παναθηναϊκό, που άκουγε στο όνομα Εμμανουέλ Ολισαντέμπε, τελικά πέρασε ανώδυνα, αφού ο Πολωνός θα παραμείνει στο στρατόπεδο των «πρασίνων» μέχρι το 2005. Οι «πράσινοι», οι οποίοι είχαν προθεσμία έως τις 15 του τρέχοντος μηνός να καταβάλουν το ποσόν των 1,7 εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να αποκτήσουν τα δικαιώματα του Ολισαντέμπε, τελικά το έπραξαν και πλέον ο «Μανόλης» ανήκει 100% στην αθηναϊκή ομάδα.

Οσον αφορά στις υπόλοιπες υποθέσεις που εκκρεμούν (συμβόλαια Μπασινά, Καραγκούνη), δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια εξέλιξη πριν από την επιστροφή του έκπτωτου προέδρου του Παναθηναϊκού, Αγγελου Φιλιππίδη, από τις ΗΠΑ. Οταν ο Φιλιππίδης βρεθεί στην Αθήνα, κάτι που δεν προβλέπεται να γίνει μέχρι το τέλος της βδομάδας που διανύουμε, τότε θα γίνει η δεύτερη επαφή με τον χαρισματικό μέσο, ενώ ο Μπασινάς θα κληθεί να απαντήσει στην πρόταση, που ήδη του έχει κατατεθεί.

ΠΟΛΟ

Τα πρώτα παιχνίδια της δεύτερης φάσης των πλέι - οφ του Πρωταθλήματος Πόλο της Α1 Κατηγορίας Γυναικών θα γίνουν σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, στις 19.00, στον Αγιο Κοσμά, η Γλυφάδα θα φιλοξενήσει για τον τελικό τη Βουλιαγμένη, ενώ για την 3η θέση στον Πειραιά ο Ολυμπιακός θα υποδεχτεί το Νηρέα Χαλανδρίου. Οι δεύτεροι αγώνες θα διεξαχθούν την Παρασκευή στις έδρες των φιλοξενουμένων και οι τρίτοι, αν χρειαστεί, την Κυριακή πάλι στις έδρες Γλυφάδας και Ολυμπιακού.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Σε συμφωνία, όπως αναμενόταν, κατέληξαν οι συζητήσεις μεταξύ της ΠΑΕ και του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού. Σκοπός είναι η κατασκευή του νέου Αθλητικού Κέντρου, προδιαγραφών ΦΙΦΑ, στις εγκαταστάσεις του τελευταίου στον Αγιο Ιωάννη Ρέντη. Οι δύο πρόεδροι, Σωκράτης Κόκκαλης και Λεωνίδας Θεοδωρακάκης, αποφάσισαν να κατασκευαστεί στη θέση του τωρινού προπονητηρίου, καινούριο με ξενώνα και 2 γήπεδα, με το ένα να έχει εξέδρα χωρητικότητας 3.000 θέσεων, μέχρι τον Οκτώβριο του 2002. Αυτά θα φιλοξενούν, τόσο την επαγγελματική ομάδα, όσο και τις ακαδημίες του συλλόγου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ