ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό;

Νευρικότητα επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης, καθώς καλείται να καταβάλλει το κόστος των επιλογών της στην εξωτερική της πολιτική

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο επερχόμενος λογαριασμός για τις επιλογές που έχει υιοθετήσει στην εξωτερική της πολιτική η κυβέρνηση, ήδη προκαλεί τριβές στα ανώτατα κλιμάκιά της, καθώς οι συνυπεύθυνοι επιχειρούν, με μικρά πηδηματάκια, να απομακρυνθούν από το ταμείο.

Πρώτος και καλύτερος ο Γ. Παπανδρέου, που την περασμένη Πέμπτη προτίμησε να πάει στο γυμναστήριο αντί να προσέλθει στη συζήτηση της κυβερνητικής επιτροπής για τα εξωτερικά θέματα. Μαζί του και ο πρωθυπουργός, ο οποίος αφού πρώτα συμφώνησε με κάθε απαίτηση των Αμερικανών και των λοιπών ισχυρών εταίρων, φόρεσε ξαφνικά τη στολή του πολέμαρχου που παραμένει αμετακίνητος στις πατριωτικές του θέσεις!

Ετσι λοιπόν τα θέματα εξωτερικής πολιτικής ολοένα και περισσότερο το τελευταίο διάστημα αυξάνουν το ειδικό τους βάρος στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις και επηρεάζουν τις ισορροπίες στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.

Μάλιστα, αναφορικά με το θέμα του «ευρωστρατού» και στο πλαίσιο των «αλληλοκαρφωμάτων» για το ποιος θα χρεωθεί το κόστος των κοινών επιλογών, αναπτύχθηκε τις τελευταίες μέρες μια ολόκληρη φιλολογία που κάνει λόγο για «διαφωνίες» μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών.

Πάντως η κρίση που υπάρχει δεν έχει φτάσει ακόμη στο «απροχώρητο», καθώς τόσο από την πλευρά του πρωθυπουργού, όσο και από την πλευρά του υπουργού Εξωτερικών, στο δημόσιο λόγο τους καταβάλλεται κάποια προσπάθεια προκειμένου να διαλυθεί η εντύπωση περί ενδοκυβερνητικών τριβών.

Ο υπουργός Εξωτερικών χτες σε δηλώσεις του από τη Μύκονο, μετά το τέλος της ευρω-μεσογειακής διάσκεψης, θέλησε να δώσει μια εικόνα αγαστής συνεργασίας με τον πρωθυπουργό. Ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι επικοινώνησε με τον Κ. Σημίτη, όχι μόνο για να του ευχηθεί για την ονομαστική του εορτή, αλλά και για να συνεργαστούν για την προετοιμασία της επίσκεψης του προέδρου της Κύπρου Γλ. Κληρίδη στην Αθήνα.

«Καλή η φιλολογία», είπε ο Γ. Παπανδρέου αναφερόμενος στις πληροφορίες που μιλούν για διαφωνίες του με τον πρωθυπουργό, «αλλά η παραφιλολογία δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην προσέγγιση σοβαρών ζητημάτων» πρόσθεσε, ενώ συνέχισε: «Αν είχα σοβαρό πολιτικό μήνυμα να δώσω, δε θα το έκανα μέσω δευτερευόντων γεγονότων».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο πρωθυπουργός έχει φροντίσει να είναι αυτός που θα φορέσει την «πατριωτική λεοντή» και με σαφείς τοποθετήσεις του στα κυβερνητικά όργανα και στις δημόσιες δηλώσεις του έχει περιγράψει ευκρινέστατα τη γραμμή επάνω στην οποία κινείται η εξωτερική πολιτική της χώρας αναφορικά με τον «ευρωστρατό». Υπό αυτή την έννοια ο Γ. Παπανδρέου στις υψηλού επιπέδου επαφές που θα έχει με την αμερικανική διοίκηση στην Ουάσιγκτον, στο τέλος της βδομάδας, θα είναι υποχρεωμένος να επαναλάβει - έστω κι αν δεν το πιστεύει κατά βάθος - πως η Αθήνα δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί τις αμερικανοβρετανικές ιδέες για τον «ευρωστρατό», όπως αυτές καταγράφονται στο γνωστό κείμενο της Αγκυρας. Βέβαια, με τον τρόπο αυτό, όπως εκτιμούν παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας, δίδεται μια νέα παράταση σε σοβαρές εκκρεμότητες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, οι οποίες δεν αποκλείεται να επηρεάσουν τις εξελίξεις και στην εσωτερική πολιτική σκηνή.

Για την ώρα λοιπόν ο Γ. Παπανδρέου συνεχίζει να χειρίζεται το θέμα του ευρωστρατού ακολουθώντας μια γραμμή με την οποία δε φαίνεται να συμφωνεί απόλυτα. Ετσι, συζήτησε για το θέμα του ευρωστρατού, για μια ακόμη φορά, με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου της ΕΕ υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας Τζ. Πικέ.

Ο Τζ. Πικέ εξέφρασε «κατανόηση» για τις ανησυχίες της ελληνικής κυβέρνησης, στις οποίες - όπως είπε - «θα προσπαθήσουμε να δώσουμε κάποιες απαντήσεις».

«Εχουμε πολλές ιδέες, τις συζητούμε», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «Είναι ένα δύσκολο πρόβλημα. Θα βρούμε λύσεις που θα λαμβάνουν υπόψη τα ελληνικά, αλλά και τα ευρύτερα ευρωπαϊκά συμφέροντα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Στο μεταξύ στο θέμα των σεναρίων περί διαφοροποίησης μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών με αφορμή το θέμα του «ευρωστρατού» αναφέρθηκε, χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Δεν υπάρχει πρόβλημα, το θέμα έχει κλείσει» τόνισε ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος απαντώντας σε νέα ερώτηση για το εάν υπάρχει ρήξη σημείωσε: «Δεν υπάρχει πρόβλημα, ας μην προσπαθούμε να το εφεύρουμε, δεν υπάρχει καμία διαφορά».

Σχολιάζοντας δηλώσεις βουλευτών της ΝΔ, που σημειώνουν ότι οι δραματικοί τόνοι που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός δε συνάδουν με το γυμναστήριο του κ. Παπανδρέου, ο Χρήστος Πρωτόπαπας δήλωσε: «Στερούνται της δέουσας πολιτικής σοβαρότητας, ο πρωθυπουργός δε χρησιμοποίησε δραματικούς τόνους, η ιδιαίτερη αναφορά που έκανε, είναι επειδή βρισκόμαστε στην ώρα των αποφάσεων».


Στην Αθήνα ο Γλ. Κληρίδης.

Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρίζεται η επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλ. Κληρίδη, στην Αθήνα, καθώς θα γίνει η αποτίμηση των αποτελεσμάτων του τελευταίου γύρου των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Η κρισιμότητα της επίσκεψης υπογραμμίζεται και από το γεγονός ότι, από τα όσα μέχρι στιγμής έχουν γίνει γνωστά σχετικά με τις συνομιλίες, δεν έχει υπάρξει η παραμικρή πρόοδος, καθώς η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Αγκυρα παραμένουν αμετακίνητες στις γνωστές ανελαστικές τους θέσεις.

Ο Πρόεδρος Γλ. Κληρίδης θα συναντηθεί σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλο, τον πρόεδρο της Βουλής, Απ. Κακλαμάνη, και θα έχει συνομιλίες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη.

Αύριο, Πέμπτη, ο Πρόεδρος Γλ. Κληρίδης θα συναντηθεί με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Κύπρου θα συναντηθεί με τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ και θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο του κόμματος, Κ. Καραμανλή, και τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλο.


Σισμίκ, «γυμνάσια» και... γυμναστήρια

Και εκεί που ο αλλεργικός σε κάτι τέτοια Σημίτης θυμήθηκε να απευθύνει κάλεσμα «εθνικής ομοψυχίας» (!), και κει που οι συνήθεις γραφίδες του «εκσυγχρονισμού» κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να πείσουν ότι ο Σημίτης «θα φερθεί ως Ανδρέας» (!) στο θέμα του ευρωστρατού και στο Κυπριακό, ήρθε να προστεθεί και το κερασάκι: Οπως ακούσαμε, χτες έγινε «είδηση» ότι το «Χόρα» (πρόκειται για το τουρκικό πλοίο με τα χίλια ονόματα που μετά το βάφτισαν «Σισμίκ» και τώρα το λένε «Πίρι Ρέις») απέπλευσε από τα τουρκικά παράλια και περιδιαβαίνει στο Αιγαίο με άγνωστο προορισμό...

***

Φυσικά, ο κ. Παπανδρέου, παρά την εξαντλητική θεραπεία διά του... γυμναστηρίου, δε φαίνεται να έχει αναρρώσει τόσο από την τελευταία του ασθένεια - που τον κράτησε μακριά από τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής - ώστε να αναφωνήσει, όπως ο πατέρας του, εκείνο το «βυθίσατε το "Χόρα"»...

Εντούτοις, είναι πολλά τα σημάδια που δείχνουν ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Και είναι γνωστό πως όταν η ιστορία επαναλαμβάνεται, τότε μεγιστοποιείται και ο κίνδυνος αυτή η επανέκδοση να μην είναι τίποτε περισσότερο από μια φάρσα.

***

Στην προκειμένη περίπτωση η φάρσα για την οποία μιλάμε έχει πολλούς πρωταγωνιστές. Ο τίτλος της θα μπορούσε να είναι άκρως επιθεωρησιακός: «Ο πατριώτης Σημίτης και ο ανυποχώρητος Καραμανλής», για παράδειγμα...

«Πού εμπλέκεται ο Καραμανλής;» θα αναρωτηθεί κάποιος. Εύλογη η απορία, αλλά ένας προσεκτικός παρατηρητής θα δει πως για τις ανάγκες της φάρσας οι ρόλοι έχουν διανεμηθεί αναλόγως. Σήμερα, λοιπόν, μπορεί να μην υπάρχει Α. Παπανδρέου στην αντιπολίτευση για να πει «βυθίσατε το "Χόρα"» (σ.σ.: άλλωστε, εκτός ότι ο υιός του τρέχει στα γυμναστήρια είναι και υπουργός Εξωτερικών), υπάρχει όμως ένας εξίσου «πατριωτικό» κόμμα με το ΠΑΣΟΚ. Ποιο; Μα, η ΝΔ!

`Η μήπως δε σας έχει κάνει εντύπωση ότι ο «αντιπολιτευόμενος» Καραμανλής, όχι βέβαια με την ορολογία Α. Παπανδρέου, αλλά με την ενδεδειγμένη «αποφασιστικότητα», παίζει κι αυτός, όλο το τελευταίο διάστημα, το «ρόλο» του «ανένδοτου» στα θέματα του Ευρωστρατού και του Κυπριακού;

Που σημαίνει ότι αυτή η «εθνικοπατριωτική» σύμπλευση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ δημιουργεί προφανείς ανησυχίες, καθώς, κατά πάσα πιθανότητα, η δικομματική φάρσα, πέραν των αναγκών της ψηφοθηρίας που έρχεται να καλύψει στο πεδίο της εσωτερικής κατανάλωσης, θα έχει ως κατάληξη νέες «μεγάλες εθνικές επιτυχίες»... Οσο για το λαό, δεν έχει παρά να αναμένει την προτροπή να «κάτσει κάτω από την μπάρα»! Γνώριμη προτροπή και πολύ διαδεδομένη, ειδικά κάθε φορά που υποβάλλουν το λαό σε «γυμνάσια». Αφήστε, δε, που συνηθίζεται και στα γυμναστήρια, όπως μπορεί να επιβεβαιώσει ο κ. Παπανδρέου.


Ν. Μπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ