ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ
Ψήφος ενίσχυσης της αγωνιστικής συσπείρωσης

Παρουσιάστηκαν χτες οι θέσεις για τις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών στις 26-27 Μάη 2002

Την παρουσίαση των θέσεων της ΔΗΠΑΚ έκαναν οι υποψήφιοι Αλ. Τομαράς, Μ. Αλειφεροπούλου, Σ. Μπαράτσης και Ηλ. Σιώρας
Την παρουσίαση των θέσεων της ΔΗΠΑΚ έκαναν οι υποψήφιοι Αλ. Τομαράς, Μ. Αλειφεροπούλου, Σ. Μπαράτσης και Ηλ. Σιώρας
«Η Υγεία είναι κατ' εξοχήν πολιτικό θέμα και όχι προσωπικό. Τα προβλήματα των γιατρών και της Υγείας του λαού, συνδέονται και προέρχονται από την ασκούμενη πολιτική υγείας και μόνο σε αυτό το πεδίο μπορούν να αντιμετωπιστούν. Η ανάδειξη αυτού του ζητήματος, το κάλεσμα για κοινή πάλη των υγειονομικών και της κοινωνίας ενάντια σε αυτή την πολιτική, είναι η διαφορά της "Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών" (ΔΗΠΑΚ) από τις υπόλοιπες παρατάξεις που διεκδικούν την ψήφο στις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ)».

Τις επισημάνσεις αυτές έκαναν οι υποψήφιοι του αγωνιστικού ψηφοδελτίου της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης» (ΔΗΠΑΚ), σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ενόψει των εκλογών σε ΙΣΑ και ΠΙΣ που θα γίνουν στις 26 - 27 Μάη.

Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, γι' αυτό και οι στόχοι πάλης των Ιατρικών Συλλόγων, επισήμανε η Μαριάνθη Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή, υποψήφια για τον ΙΣΑ, δεν μπορεί να είναι μόνο η επίλυση προβλημάτων ενός κλάδου ξεκομμένα από γενικότερα ζητήματα, όπως η επέκταση της φτώχειας, η μετανάστευση, τα ναρκωτικά, ο πόλεμος, που είναι και οι γενεσιουργοί αιτίες της ασθένειας. Αναφέρθηκε στις ευρείας έκτασης ανατροπές στο σύστημα υγείας που έχουν γίνει ιδιαίτερα τα τελευταία τρία χρόνια, στη μεγάλη επέκταση των επιχειρήσεων στην Υγεία και την Ασφάλιση, που έχουν σαν σοβαρότερη συνέπεια την εμπορευματοποίηση της Υγείας.

«Αυτό, υπογράμμισε, αποτελεί και το αγκάθι, την αιχμή της πολιτικής της κυβέρνησης, αλλά και των κομμάτων που συναινούν με αυτή την πολιτική. Μιας πολιτικής που οδηγεί στη συρρίκνωση και υποβάθμιση του δημόσιου τομέα Υγείας, την υποχρηματοδότησή του». Επιχειρείται, τόνισε, η μετακύληση του κόστους για την Υγεία και Ασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό στα ασφαλιστικά ταμεία και τους εργαζόμενους. Μέτρα που θα πλήξουν άμεσα τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τους συνταξιούχους, τους μετανάστες, που θα έχουν υποβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας και πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες πρόσβασης.

«Στόχος της παράταξής μας, επισήμανε, είναι να αποκαλύψουμε αυτή την πολιτική στους γιατρούς και την κοινωνία. Να καταδείξουμε το κοινό συμφέρον που έχει η μεγάλη πλειοψηφία των γιατρών με το λαϊκό κίνημα, με το μεγάλο κομμάτι εργαζομένων, που θέλουν ένα δημόσιο αναβαθμισμένο σύστημα Υγείας. Να ενισχύσουμε την αγωνιστική συσπείρωση των γιατρών δίπλα στο λαϊκό κίνημα, σαν τη μόνη προϋπόθεση που μπορεί να δώσει ώθηση να αλλάξουν τα πράγματα στο χώρο της Υγείας».

Αναφερόμενοι στα πεπραγμένα των άλλων παρατάξεων, οι υποψήφιοι της ΔΗΠΑΚ επισήμαναν, ότι στην πλειοψηφία τους συναίνεσαν με αυτή την πολιτική, αποδέχτηκαν τις βασικές αρχές της, δε συγκρούστηκαν με τα οργανωμένα συμφέροντα στο χώρο της Υγείας, δεν κάλεσαν τους γιατρούς να αγωνιστούν για την ανατροπή της.

Οι συνδικαλιστές της ΔΗΠΑΚ διαφοροποιήθηκαν απ' τις άλλες παρατάξεις, απορρίπτοντας και την άποψη περί πληθωρισμού των γιατρών. «Πληθωρισμός, επισήμαναν, υπάρχει μόνο στα πλαίσια αυτού του συστήματος, αυτής της πολιτικής. Υπάρχει άναρχη παραγωγή και κατανομή των γιατρών, αφού δε γίνεται με βάση τις ανάγκες του λαού. Γι' αυτό και υπάρχει ερημιά σε άγονες περιοχές της χώρας και "άγονες" ειδικότητες, όπως οι γενικοί γιατροί και οι γιατροί εργασίας. Αν το σύστημα λειτουργούσε με βάση τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας δε θα υπήρχε πληθωρισμός, θα μπορούσαν να απορροφηθούν όλοι οι γιατροί».

Οι υποψήφιοι της ΔΗΠΑΚ κατήγγειλαν ακόμα την απόφαση του υπουργού Υγείας να παραδώσει τον τομέα της Υγιεινής και Ασφάλειας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για πραγματικό σκάνδαλο. Εξέφρασαν ακόμα την καθολική αντίθεσή τους στη λειτουργία απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων στα νοσοκομεία.

Τις θέσεις της παράταξης για το σύστημα Υγείας, που οικοδομούνται πάνω στην αρχή ότι η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και υποχρέωση του κράτους, ανέλυσε ο Αλ. Τομαράς. Διεκδικούμε, τόνισε, ενιαίο, καθολικό, δημόσιο, δωρεάν σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης (Υγεία - Πρόνοια - Συνταξιοδότηση). Αναβαθμισμένο, επαρκώς χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες και επανδρωμένο με προσωπικό όλων των βαθμίδων σύστημα Υγείας. Με κεντρικό σχεδιασμό και έμφαση στην ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και την πρόληψη, που είναι στρατηγικής σημασίας. Με την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης. Με γιατρούς Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης, με αξιοπρεπείς αμοιβές. Με υψηλού επιπέδου δημόσια, δωρεάν προπτυχιακή και συνεχιζόμενη εκπαίδευση των γιατρών χωρίς τη διαμεσολάβηση των εταιριών φαρμάκου και υψηλής τεχνολογίας.

Επικίνδυνες παρενέργειες της «μεταρρύθμισης»

Τα συμπτώματα της διαβόητης μεταρρύθμισης στο δημόσιο σύστημα υγείας έδωσαν με συγκεκριμένα παραδείγματα ο Σ. Μπαράτσης και ο Ηλ. Σιώρας που εργάζονται στον «Ευαγγελισμό».

Ο κατακερματισμός που θεσμοθετήθηκε με τα ΠεΣΥ, σε συνδυασμό με τις τρομακτικές ελλείψεις στα νοσοκομεία, μετακυλίει πλέον τις ευθύνες για την παρακολούθηση των ασθενών στους συγγενείς τους! Αποκαλυπτικό ήταν το έγγραφο της Ιατρικής Υπηρεσίας του «Ευαγγελισμού» με ημερομηνία 17.5.2002, που καλούσε συγγενή αρρώστου να αναλάβει τη φύλαξη του συγγενούς του «εξ ολοκλήρου» και «όλο το 24ωρο» επειδή ο «ασθενής εξέφρασε την επιθυμία να αυτοκτονήσει» και το «νοσοκομείο δεν είναι δυνατόν να τον παρακολουθεί συνεχώς»!!

Το περιστατικό αυτό θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί στις μέρες της έξαρσης απ' το Ψυχιατρικό Τμήμα του νοσοκομείου αλλά εκεί, εκτός απ' τις ελλείψεις, περισσεύουν τα ράτζα είπε ο Ηλ. Σιώρας.

Τα ιδιωτικά ιατρεία του του «Ευαγγελισμού» επισκέφτηκαν περίπου χίλιοι ασθενείς το Φλεβάρη και πλήρωσαν συνολικά 52.000 ευρώ (17.700.000 δρχ.). Κι όμως, στα Επείγοντα του νοσοκομείου, στην εφημερία που είναι κάθε τέσσερις μέρες, απευθύνονται και εξυπηρετούνται 2.000 άτομα κατά μέσο όρο, ενώ οι καταγραμμένοι ασθενείς που εξυπηρετούνται ετησίως στα επείγοντα και τακτικά ιατρεία του νοσοκομείου φτάνουν τους 250.000 - 300.000!

«Οι αλλαγές που έγιναν τα τελευταία χρόνια στο σύστημα Υγείας άλλαξαν τον τρόπο χρηματοδότησης, μειώνοντας ακόμα περισσότερο τις καθηλωμένες δαπάνες Υγείας στη χώρα. Επιχειρούν όμως και την αλλαγή της φιλοσοφίας της Υγείας με βάση το αγγλικό μοντέλο που βασίζεται στη σχέση "προμηθευτή υπηρεσιών" και "αγοραστή"», επισήμανε ο Σ. Μπαράτσης. Αυτό το σύστημα, που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια στην Αγγλία, λόγω της υποχρηματοδότησης οδήγησε σε αυξημένες λίστες αναμονής. Τα νοσοκομεία δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες και το κράτος υπογράφει συμβάσεις με την Ισπανία και την Ελλάδα προκειμένου να γίνουν απαραίτητες εγχειρήσεις σε ασθενείς απ' την Αγγλία».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Ζητούν δικαιότερη φορολόγηση

Δυο συμβολικές καταλήψεις στα γραφεία των υφυπουργών Οικονομίας Απ. Φωτιάδη και Γ. Φλωρίδη θα κάνει σήμερα η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) για την ικανοποίηση οικονομικών αιτημάτων των νοσοκομειακών γιατρών. Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας θα γίνουν στις 11 πμ και στις 12 το μεσημέρι αντίστοιχα.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί διεκδικούν να μη φορολογείται το επίδομα βιβλιοθήκης και να φορολογούνται με ειδικό φορολογικό συντελεστή 20% όλοι οι τύποι των εφημεριών. Τώρα, οι δύο πρώτες απ' τον κάθε τύπο εφημεριών (ενεργείς, μεικτές και ετοιμότητας) συνεχίζουν να φορολογούνται με τις τακτικές αποδοχές, γεγονός που μειώνει τα εισοδήματα των γιατρών.

Ακόμα, οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν νέο αξιοπρεπές ιατρικό μισθολόγιο και δίκαιο ωρομίσθιο των εφημεριών τους. Το 1991, με απόφαση τού τότε υπουργού Οικονομικών, εξαιρέθηκαν οι νοσοκομειακοί γιατροί απ' την απόφαση για την αποζημίωση των υπερωριών των δημοσίων υπαλλήλων. Τελικά απ' το 1996 άρχισε η αποζημίωση των εφημεριών όπως και οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι.

Η ΕΙΝΑΠ προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), που - εν Ολομελεία - με την 4108/20.12.1999 απόφασή του δικαίωσε τους νοσοκομειακούς γιατρούς και για την περίοδο 1991 - '96. Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν να σταματήσει αυτή η εκκρεμοδικία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ