ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΔΕΡΜΑΤΟΣ
Στο πλευρό του «ΛΕΜΟΝΗ» ενάντια στη συνδικαλιστική δράση

Αποφασιστική η εργατική απάντηση στις τρομοκρατικές απολύσεις

Δεν πέρασε κουνούπι χτες στου Λεμονή. οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν...
Δεν πέρασε κουνούπι χτες στου Λεμονή. οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν...
Επίδειξη ταξικής συσπείρωσης έκαναν χτες οι... βιομήχανοι του κλάδου δέρματος, που με επιστολή τους στην Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Κλωστοϋφαντουργία, τον Ιματισμό και το Δέρμα ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τη διαπραγμάτευση για την κλαδική συλλογική σύμβαση, συμπαραστεκόμενοι στον μεγαλοβιομήχανο Λεμονή (πουλάει τα παπούτσια με τη φίρμα ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ), που είναι αντιμέτωπος με δυναμική απεργιακή κινητοποίηση, η οποία στρέφεται ενάντια στις τρομοκρατικές απολύσεις που ο ίδιος έχει κάνει.

Το ίδιο ταξική όμως ήταν και η συσπείρωση όχι μόνο των εργατών του συγκεκριμένου εργοστασίου, αλλά συνολικότερα των εργατών του κλάδου και ειδικότερα των εργατών του Περιστερίου. Από νωρίς το πρωί χτες η πύλη του εργοστασίου σφραγίστηκε. Μπροστά της απλώθηκε το πανό της νεοσύστατης Εργατικής Λέσχης Περιστερίου, που έκανε καθαρό πως η τρομοκρατία δε θα περάσει! Στην περιφρούρηση της απεργίας πήραν μέρος τόσο εργαζόμενοι του κλάδου όσο και εργαζόμενοι της περιοχής με δυναμική μάλιστα εμφάνιση των μελών και του επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Πρωτοβουλία Αγωνιστικής Συσπείρωσης» Π. Σοφού, οι οποίοι έχουν ήδη κάνει καθαρό πως η διεκδίκηση της δημαρχίας του Περιστερίου γίνεται και από τη σκοπιά υπεράσπισης των εργατικών συμφερόντων, κάτι που και στην πράξη απέδειξαν χτες.

Η χτεσινή απεργία έγινε με απόφαση του Συνδικάτου Αθήνας των εργαζομένων στον κλάδο σαν άμεση απάντηση στην απόλυση δύο πρωτοπόρων εργατριών. Οι απολύσεις έγιναν ευθέως για να τρομοκρατηθούν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, καθώς η δράση των δύο εργατριών ήταν τέτοια που οδηγούσε σε μεγαλύτερη συσπείρωση στο συνδικάτο, συσπείρωση που είχε εκφραστεί δυναμικά και στις τελευταίες πανεργατικές απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η εργοδοσία κράτησε και χτες την ίδια αδιάλλακτη στάση, επιμένοντας, σε επικοινωνία που είχε με συνδικαλιστές, στις δύο απολύσεις και επικαλέστηκε ανάγκες μείωσης προσωπικού! Το πρόσχημα δεν έγινε δεκτό από τους απεργούς, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι οι δύο εργάτριες που απολύθηκαν είχαν πρωτοστατήσει για να συγκροτηθεί τον τελευταίο χρόνο εργοστασιακή επιτροπή και ως μέλη του κλαδικού συνδικάτου πάλευαν για να συσπειρωθούν σ' αυτό οι εργαζόμενοι, κάτι που δεν άρεσε στην εργοδοσία των πολυτελών παπουτσιών.

Απαντώντας, η Ομοσπονδία, συνολικά στους εργοδότες του κλάδου που με τη στάση τους επιβεβαίωσαν πως οι απολύσεις δεν είναι τυχαίες αλλά μέρος ενός συνολικότερου τρομοκρατικού σχεδιασμού ενάντια στη συνδικαλιστική δράση, σημειώνει σε σχετική επιστολή της πως η ταξική αντιπαράθεση είναι καθημερινή και όχι μόνο με το συγκεκριμένο εργοδότη, αλλά «απέναντι στην αυθαιρεσία της εργοδοσίας, όπου αυτή παρουσιάζεται, στην καταπάτηση δικαιωμάτων και συνδικαλιστικών ελευθεριών στους χώρους δουλιάς».

Ταυτόχρονα, η ΟΕΚΙΔΕ δηλώνει κατηγορηματικά ότι «δε δέχεται εκβιασμούς» και ότι «η αναβολή της συνάντησης για τη σύμβαση, μεταφέρει την αντιπαράθεση με μια επιχείρηση σε αντιπαράθεση όλου του κλάδου με την ΟΕΚΙΔΕ».

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Ξανά στους δρόμους σήμερα

Ξανά στους δρόμους βγαίνουν σήμερα οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, συνεχίζοντας τη μάχη για να υπερασπίσουν το δικαίωμά τους στο μεροκάματο, για να αποτρέψουν το λουκέτο που ετοιμάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε βάρος της Ζώνης, δίνοντας πλέον τη χαριστική βολή σε ολόκληρη την Πειραιώτικη περιφέρεια. Στις 1.30 το μεσημέρι σήμερα θα ξεκινήσουν μηχανοκίνητη πορεία από τον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά με κατεύθυνση το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Η κινητοποίηση θα γίνει στο πλαίσιο στάσης εργασίας που έχουν κηρύξει τα σωματεία από τη 1 το μεσημέρι για τους εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Βάσης του Περάματος και από τις 12.30 το μεσημέρι για τους εργατοτεχνίτες των συνεργείων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας.

Συνέχεια στις κινητοποιήσεις θα δώσει συναυλία - συγκέντρωση διαμαρτυρίας που προετοιμάζουν τα σωματεία από κοινού με άλλες δυνάμεις που «αντιστρατεύονται - όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή τους - την πολιτική συρρίκνωσης της Ζώνης», «με τη συμμετοχή του Δημήτρη Μητροπάνου και του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, καλλιτέχνες που στρατεύονται σε μια δίκαιη υπόθεση και προσφέρονται να συμμετάσχουν αφιλοκερδώς».

Στην ίδια ανακοίνωση - κάλεσμα των σωματείων υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά ότι μπορεί οι εξελίξεις στη ναυπηγοεπισκευή, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και διεθνές επίπεδο, να δημιουργούν ανεργία, «όμως τη χαριστική βολή στη Ζώνη επιχειρεί η πολιτική της κυβέρνησης με την προνομιακή αποκλειστική ενίσχυση με κάθε τρόπο του Ταβουλάρη (που κατέχει τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, Σύρας και του παραχωρούν και τον επισκευαστικό τομέα του Σκαραμαγκά), την ίδια στιγμή που στη Ζώνη κόβουν την ανάσα, σφίγγοντας κάθε μέρα όλο και πιο πολύ τη θηλιά...».

Οι εργατοτεχνίτες διεκδικούν τη δημιουργία Διεύθυνσης για τη λειτουργία της Ζώνης, πολιτική προσέλκυσης και ανάθεσης εργασιών από την κυβέρνηση, τακτική επιδότηση των ανέργων του κλάδου με 100 ένσημα την τελευταία 2ετία, με 250 χιλιάδες δραχμές το μήνα μέχρι να δοθεί δουλιά και συνταξιοδότηση στα 55 χρόνια με 4.050 ένσημα και 500 την τελευταία 10ετία.

«ΣΟΦΤΕΞ»
Στάση και συγκέντρωση σήμερα

Στάση εργασίας θα κάνουν σήμερα, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 4 το απόγευμα, οι εργαζόμενοι της ελληνικής χαρτοποιίας «ΣΟΦΤΕΞ». Οι εργαζόμενοι από Αθήνα και Δράμα θα διαδηλώσουν στη 1 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης. Απαιτούν την ακύρωση της ιδιωτικοποίησης και την υπαγωγή της εταιρίας στον έλεγχο του υπουργείου Ανάπτυξης μέχρι να βρεθεί βιώσιμη και οριστική λύση που θα διασφαλίζει εταιρία και εργαζόμενους.

Να θυμίσουμε ότι οι εργοδότες επιμένουν και εκβιάζουν για την απόλυση 580 εργαζομένων, 230 από το εργοστάσιο της Δράμας και 350 από Αθήνα - Μ.Πεύκο γιατί έτσι, λένε, θα λειτουργήσει καλύτερα η επιχείρηση. Μάλιστα σε συνάντηση εργοδοσίας -εργαζομένων, τους γίνονται και συνδικαλιστικά μαθήματα του τύπου συνδικαλισμός μετά το πέρας του ωραρίου! Επιπρόσθετα, οι εργαζόμενοι συνομιλούν με τον διορισμένο αντιπρόεδρο της «Αθηναϊκής Χαρτοποιίας», Ν. Κυράτση, που είναι ταυτόχρονα και νομικός σύμβουλος της ΕΛΠΑΚ, μιας από τις εταιρίες που «μια αγοράζουν και μια όχι» την ελληνική χαρτοποιία.

ΕΣΗΕΑ
Διαπιστώνει «φαινόμενα πειρατείας» στα ΜΜΕ

Ανακοίνωση με αφορμή το κλείσιμο της εφημερίδας «Ανεξάρτητος»

Φαινόμενα πειρατείας στην έκδοση μέσων μαζικής ενημέρωσης και ειδικότερα τις διαδικασίες έκδοσης της εφημερίδας «Ανεξάρτητος» καταγγέλλει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ). Για τη συγκεκριμένη εφημερίδα, όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της η Ενωση, «μέχρι και αυτή τη στιγμή παραμένει αδιευκρίνιστο το ιδιοκτησιακό καθεστώς, οι δημοσιογράφοι που ασχολήθηκαν δεν έχουν πληρωθεί από την έναρξη της έκδοσης μέχρι σήμερα και αντιμετωπίζουν τώρα και το φάσμα της ανεργίας».

Η ΕΣΗΕΑ τονίζει την ανάγκη να υπάρξει άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και των οφειλόμενων στα ασφαλιστικά ταμεία. Απαιτεί την παρέμβαση της κυβέρνησης για την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις επιχειρήσεις έκδοσης και λειτουργίας εφημερίδων και ΜΜΕ οποιασδήποτε μορφής και ως ΑΕ.

Για την επόμενη Τρίτη η ΕΣΗΕΑ προγραμματίζει συνέντευξη Τύπου μαζί με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, στον «Ανεξάρτητο», στον «Επενδυτή», στο ραδιοφωνικό σταθμό ΠΛΑΝΕΤ και στον τηλεοπτικό ΤΕΜΠΟ, για την ενημέρωση της κοινής γνώμης, για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα ΜΜΕ. Προγραμματίζει επίσης και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Τύπου.

Σήμερα αντιπροσωπείες της ΕΣΗΕΑ και των εργαζομένων στον ΠΛΑΝΕΤ και το ΤΕΜΠΟ θα πάνε στη Βουλή, προκειμένου να συναντηθούν με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων και την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ