ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάη 2002
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Οργανωτής των εργαζομένων και των αγώνων

Μιλούν στο «Ρ» οι Β. Τουμπέλης και Β. Γκλεζάκος, πρόεδρος και γραμματέας αντίστοιχα του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΣΝΙΕ

Κάλεσμα προς τους υγειονομικούς των ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας να ενισχύσουν το αγωνιστικό ψηφοδέλτιό της στην Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), για την ταξική ενδυνάμωσή της, για την οργάνωση της πάλης που θα αποτελέσει το μοχλό για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική υγεία, απευθύνει η «Αγωνιστική Παρέμβαση Υγείας - Πρόνοιας», ενόψει του 13ου Συνεδρίου και των εκλογών που πραγματοποιούνται αύριο Σάββατο στην Αθήνα.

Ιεραρχώντας τα προβλήματα του κλάδου, οι Β. Τουμπέλης και Β. Γκλεζάκος, πρόεδρος και γενικός γραμματέας, αντίστοιχα, του απερχόμενου ΔΣ της ΟΣΝΙΕ, σημειώνουν με δηλώσεις τους στο «Ρ» ως κύρια προβλήματα την εμπορευματοποίηση της Υγείας, την εκρηκτική ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, τις απάνθρωπες πολλές φορές συνθήκες εργασίας, το γεγονός ότι πλήθος εργαζομένων είναι ασυνδικάλιστοι.

«Σήμερα αποδεικνύεται ότι η επιχειρηματική δράση στο χώρο της υγείας και η μετατροπή του κοινωνικού αγαθού της Υγείας σε εμπορεύσιμο είδος είναι αντιανθρώπινη και αντικοινωνική με πρώτα θύματα τους ίδιους τους εργαζόμενους», επισήμανε ο Β. Τουμπέλης. «Οι επιχειρηματίες κλινικάρχες, συνέχισε, ουσιαστικά ανεξέλεγκτοι - αφού και αυτό το Προεδρικό Διάταγμα 235/2000 για τη λειτουργία των ιδιωτικών κλινικών έμεινε στα χαρτιά - σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στους εργαζόμενους, με εξοντωτικά ωράρια, απλήρωτες υπερωρίες, μαύρη εργασία, μεγάλη εντατικοποίηση, αυταρχισμό και απολύσεις». Η εντατικοποίηση της δουλιάς, τόνισε, είναι ιδιαίτερα μεγάλη και κυρίως στα μεγάλα νοσηλευτήρια, αδιευκρίνιστος είναι ο παράγοντας των επαγγελματικών ασθενειών, οι ελλείψεις προσωπικού είναι πολύ μεγάλες σε όλους σχεδόν τους χώρους.

«Σημαντικό πρόβλημα του κλάδου και ένας από τους άμεσους στόχους πάλης της "Αγωνιστικής Παρέμβασης" είναι η οργάνωση στην ομοσπονδία των χιλιάδων σήμερα ανοργάνωτων εργαζομένων και κυρίως στις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις», επισήμανε απ' την πλευρά του ο Β. Γκλεζάκος. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι απ' τους περίπου 2.500 εργαζόμενους στα τέσσερα νοσοκομεία του Αποστολόπουλου, από τους περίπου 2.000 εργαζόμενους πανελλαδικά στο Λιακουνάκο, μόνο λίγες δεκάδες είναι οργανωμένοι, ενώ από τους 600 του Κοντομηνά, ζήτημα είναι αν είναι οργανωμένοι 150. Πέρα απ' αυτούς, ασυνδικάλιστοι είναι εκατοντάδες εργαζομένων σε οίκους ευγηρίας, κλινικές και διαγνωστικά κέντρα στην Αθήνα και τους τρεις νομούς της Κρήτης.

«H οργή και η αγανάκτησή μας πρέπει επιτέλους να πάρουν σάρκα και οστά», επισημαίνει στην προκήρυξή της η «Αγωνιστική Παρέμβαση» και καλεί τους εργαζόμενους στο δρόμο της αγωνιστικής συσπείρωσης και της πάλης προκειμένου να διεκδικήσουν:

  • Προάσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης με χρηματοδότηση από το κράτος και τους εργοδότες.
  • Δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους τους πολίτες. Περιορισμό και τελική κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο αυτό. Κεντρικό εθνικό σχεδιασμό του Συστήματος Υγείας.
  • Προσλήψεις προσωπικού, σε συνδυασμό με την εφαρμογή του ΠΔ 235/2000.
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς.
  • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς.
  • Προάσπιση και επέκταση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών.
  • Δημόσια Κοινωνική Πρόνοια.
  • Πάταξη της μαύρης εργασίας των αποκλειστικών νοσοκόμων και εργαζομένων στους ιδιωτικούς οίκους ευγηρίας και άλλα ιδρύματα.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΙΟΥ
Αθλιος αντικομμουνισμός της ΔΑΚΕ

Αθλια επίθεση στο ΚΚΕ εξαπέλυσε με ανακοίνωσή της η συνδικαλιστική παράταξη της ΔΑΚΕ, στο Νοσοκομείο του Ρίου, επειδή τα μέλη και οι οπαδοί του Κόμματος χαλούν τη σούπα της ταξικής συνεργασίας στα δημόσια νοσοκομεία και την κοινωνική ασφάλιση.

Σε ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Υγείας του ΚΚΕ στην Αχαΐα καταγγέλλει ως «βρώμικη, αντικομμουνιστική και προβοκατόρικη» την ανακοίνωση της ΔΑΚΕ, «σε μια περίοδο που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη συμφωνία και τη στήριξη της ΝΔ, προχωρεί στον ενταφιασμό των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων μας με την προώθηση του "νέου" αντιασφαλιστικού εκτρώματος και η Υγεία μετατρέπεται σε εμπόρευμα».

Η επιβεβαίωση της υποστήριξης της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης διακρίνεται ολοφάνερα μέσα από την ίδια ανακοίνωση της ΔΑΚΕ, σημειώνεται στη συνέχεια, καθώς ανάμεσα στα άλλα η ΔΑΚΕ υποστηρίζει ουσιαστικά ότι όσοι αγωνίζονται για τις κατακτήσεις των εργαζομένων που κερδήθηκαν με αίμα είναι οπισθοδρομικοί και αγκυλωμένοι. Η ΔΑΚΕ, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, έχει αναλάβει εργολαβικά να στηρίξει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική του ΠΑΣΟΚ και κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια από το ρόλο που παίζουν οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ σε ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ.

Και καταλήγει η ανακοίνωση: «Οι κομμουνιστές, όλοι οι εργάτες και οι εργάτριες, που δε σκύβουν το κεφάλι, θα κρατήσουν ψηλά τη σημαία της ταξικής πάλης. Ο αντικομμουνισμός, η προβοκάτσια και η συκοφαντία είναι τα μόνα όπλα που έχουν απομείνει σε όσους στηρίζουν και υλοποιούν την αντιλαϊκή πολιτική. Αξιος ο μισθός τους!!!».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψήφος για ενεργό σύλλογο

Διακήρυξη της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών» για τις εκλογές στον Ιατρικό Σύλλογο

Για ένα σύλλογο ενεργό, στο πλευρό του γιατρού και του αρρώστου, και όχι διαχειριστή και εισπράκτορα, όπως είναι σήμερα, οι γιατροί της Θεσσαλονίκης καλούνται να ψηφίσουν στις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), στις 26 και 27 Μάη, τη «Δημοτική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών» (ΔΗΠΑΚ).

Στη διακήρυξη της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης», τονίζεται ότι η τριετία που μεσολάβησε από τις προηγούμενες εκλογές στον ΙΣΘ χαρακτηρίστηκε από μία βίαιη επίθεση στο σύνολο των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων του εργαζόμενου λαού. Διαπιστώνεται ότι η συγχώνευση, η μεταφορά ή η κατάργηση μονάδων ή κλινικών μέσω των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠεΣΥ), το πάγωμα των προσλήψεων και η παράλληλη μετατροπή του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε «περιοδεύοντα θίασο», που θα καλύπτει τις τρύπες των κενών οργανικών θέσεων στα γεωγραφικά όρια έκαστου ΠΕΣΥ, αποτελούν πτυχές μόνον της πολιτικής «αυτοπεριορισμού» του ΕΣΥ χάριν της διόγκωσης του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

«Το κλείσιμο του νοσοκομείου "Αγ. Παύλος", η ελάττωση κατά 300 των κλινών του "Ιπποκράτειου" νοσοκομείου, η δρομολογούμενη στελέχωση του νοσοκομείου "Παπαγεωργίου", μέσω της μεταστέγασης 5-6 πανεπιστημιακών κλινικών από τα υπόλοιπα νοσοκομεία της πόλης, αποτελούν παραδείγματα της εφαρμοζόμενης πολιτικής στο χώρο της Υγείας», αναφέρεται στη διακήρυξη.

«Μπροστά στα πολλά προβλήματα, τόσο ο ΙΣΘ, όσο και ο ΠΙΣ έμειναν άφωνοι, ήταν απόντες, επισημαίνεται. Οι συνδικαλιστές των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ, πέρα από κάποιες σποραδικές, κάτω από την πίεση των ίδιων των γεγονότων, και μινιμαλιστικές φραστικές καταδίκες της ακολουθούμενης ανθυγιεινής κυβερνητικής πολιτικής, ουδεμία ουσιαστική πρωτοβουλία έλαβαν για την ολόπλευρη ενημέρωση και αγωνιστική κινητοποίηση του ιατρικού κόσμου».

Οι υποψήφιοι

Υποψήφιοι της ΔΗΠΑΚ για το ΔΣ και για τον ΠΙΣ είναι οι: Αβραμίδης Δημήτριος, Αναστασιάδης Γεώργ., Αποστολίδης Χαρ., Γεωργάκας Παναγ., Γκέκας Χρ., Γκουντάρα Ολυμπία, Διαμαντόπουλος Ι., Καρακασίδης Ι., Κήτα Αννα, Λύκου Δέσποινα, Μητσιάκος Γ., Μασουρίδης Ηλ., Παντουλάρης Ι., Περβανάς Θ., Σακελλαρίου Π., Σγουρομάλλης Αγγ., Σπυριδάκης Μ., Σταμούλης Ν., Τσολάκη Φανή, Φίλιας Ευάγγελος.

Για το Πειθαρχικό Συμβούλιο υποψήφιος είναι ο Αγγελος Καίκης και για την εξελεγκτική επιτροπή ο Ι. Δημούλας.

ΕΙΝΑΠ
Καμιά δέσμευση από την κυβέρνηση

Καμία δέσμευση από την κυβέρνηση για την ικανοποίηση των οικονομικών αιτημάτων τους δεν κατάφεραν να αποσπάσουν οι γιατροί της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), αντιπροσωπεία των οποίων πραγματοποίησε χτες συμβολική κατάληψη στο γραφείο του υφυπουργού Οικονομικών Απ. Φωτιάδη.

Η αντιπροσωπεία της ΕΙΝΑΠ, έκανε ολιγόλεπτη συμβολική κατάληψη και στη συνέχεια, στη συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Γ. Κανελλόπουλο, αναφέρθηκε στα αιτήματα του κλάδου, που περιλαμβάνουν την αναγνώριση του αφορολόγητου του επιδόματος βιβλιοθήκης που παίρνουν οι γιατροί και τη φορολόγηση των εφημεριών με τον ειδικό φορολογικό συντελεστή 20%, αντί για 40% που είναι σήμερα. Η συνάντηση πάντως, όπως ανέφερε η αντιπροσωπεία βγαίνοντας από αυτή, ήταν άκαρπη, αφού διαπιστώθηκε πλήρης διάσταση απόψεων. «Είναι αδιανόητο να υπάρχει σε τέτοιο βαθμό απαξίωση των αποφάσεων ακόμα και ανώτατων δικαστηρίων», επισήμανε ο Στ. Τσούκαλος, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Απλές υποσχέσεις για την έναρξη διαλόγου για τα αιτήματα, νέο αξιοπρεπές ιατρικό μισθολόγιο, αναβαθμισμένο και δίκαιο ωρομίσθιο των εφημεριών και την υλοποίηση της 4108/99 Απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ για τις αναδρομικές υπερωρίες των ετών '91 - '96, έδωσε στους γιατρούς της ΕΙΝΑΠ και ο γενικός διευθυντής του γραφείου του υφυπουργού Γ. Φλωρίδη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ