ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάη 2002
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
Αραφάτ: «Το χειμώνα εκλογές»

ΡΑΜΑΛΑ.-

«Το χειμώνα θα γίνουν ανοιχτές βουλευτικές και προεδρικές εκλογές» δήλωσε, χτες, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, μιλώντας σε δημοσιογράφους. Ο Γιάσερ Αραφάτ συμπλήρωσε ότι η διεξαγωγή των εκλογών δεν εξαρτάται από την ολική ή όχι αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τα παλαιστινιακά εδάφη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η διπλή εκλογική αναμέτρηση θα διεξαχθεί ούτως ή άλλως. «Παρ' όλα αυτά, σημείωσε, το καλύτερο θα ήταν να έχει προηγηθεί ισραηλινή στρατιωτική αποχώρηση, έτσι ώστε να είναι ελεύθερες οι μετακινήσεις υποψηφίων και ψηφοφόρων και να διεξαχθούν πραγματικά ελεύθερες εκλογές».

Λίγη ώρα μετά από αυτές τις δηλώσεις, το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδιδε ότι την παραίτησής της υπέβαλλε η 9μελής εκλογική επιτροπή, δηλαδή η επιτροπή που είναι αρμόδια για την οργάνωση και διεξαγωγή των εκλογών. Σύμφωνα, πάντα, με το Γαλλικό Πρακτορείο, μέλος της επιτροπής, που θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία του, δήλωνε ότι η παραίτηση αποφασίστηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απροθυμία του Γιάσερ Αραφάτ να ορίσει συγκεκριμένες ημερομηνίες διεξαγωγής των εκλογών, όπως και για την υπεκφυγή του, από το 1995 μέχρι σήμερα, να εγκρίνει τον νέο εκλογικό νόμο. Το ίδιο μέλος, τέλος, συμπλήρωνε ότι η παραίτηση τής επιτροπής αποτελεί διαμαρτυρία και για τη συνεχιζόμενη ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών, που, ουσιαστικά, υποσκάπτει κάθε έννοια δημοκρατικής και ελεύθερης εκλογικής αναμέτρησης.

ΓΑΛΛΙΑ
Πυρκαγιά στην ισραηλινή πρεσβεία

ΠΑΡΙΣΙ.-

Μόνο οι τοίχοι έμειναν όρθιοι στην ισραηλινή πρεσβεία στη γαλλική πρωτεύουσα εξαιτίας της καταστροφικής πυρκαγιάς που ξέσπασε, χτες τα ξημερώματα, και δεν άργησε να επεκταθεί σε όλο το 5όροφο κτίριο, στο οποίο, συνήθως, εργάζονται 100 άνθρωποι, αλλά λόγω του προχωρημένου της ώρας, ευτυχώς, ήταν άδειο.

Στο σημείο έσπευσαν 35 οχήματα της πυροσβεστικής, σε μερικά μόνο λεπτά, και περισσότεροι από 150 πυροσβέστες, που έδωσαν πολύωρη μάχη με τις φλόγες πριν κατασβήσουν την πυρκαγιά. Κατά την προσπάθεια κατάσβεσης τραυματίστηκαν τουλάχιστον 8 πυροσβέστες. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η πυρκαγιά οφείλεται σε βραχυκύκλωμα που προκλήθηκε, πιθανώς, από κάποιο γυμνό καλώδιο, καθώς βρίσκονταν σε εξέλιξη εργασίες ανακαίνισης.

Ο Ισραηλινός πρέσβης Ελιε Μπάρναβι, αν και τόνισε ότι δεν είναι ακόμη σε θέση να αποκλείσει το ενδεχόμενο εμπρησμού, έτεινε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για «ατύχημα». Επί τόπου έσπευσαν τόσο ο πρωθυπουργός Ζαν Πιερ Ραφαρέν, όσο και οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών, ενώ ο Πρόεδρος Σιράκ επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Μπάρναβι, προφανώς γιατί το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο μετά τις πολυάριθμες επιθέσεις εναντίον συναγωγών και κτιρίων εβραϊκών συμφερόντων, που σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες. Στο Παρίσι αναμενόταν σήμερα επιτροπή του ισραηλινού ΥΠΕΞ, που θα βοηθήσει στην αποκατάσταση των ζημιών, αλλά και στη διενέργεια έρευνας για τα ακριβή αίτια, αν και την ευθύνη έχουν οι γαλλικές αρχές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ