ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάη 2002
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Θάβουν την ιστορία της Λευκάδας

Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδη

Στο θάψιμο της ιστορίας της Λευκάδας οδηγεί η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου να «καταχωθούν» σημαντικές αρχαιότητες, οι οποίες ανακαλύφθηκαν και αποτελούν τα μοναδικά στοιχεία αυθεντικότητας του νησιού.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης. Ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, όμως υπερασπίστηκε τη συγκεκριμένη απόφαση, ισχυριζόμενος ότι «είναι μια πρακτική που ακολουθείται από τους επιστήμονες» και είναι και «διεθνώς αποδεκτή»!!! Μάλιστα, για τα συγκεκριμένα ευρήματα είπε ότι «είναι αδύνατο το υλικό που βρέθηκε να διατηρηθεί χωρίς να κατασκευαστεί πολύ μεγάλο στέγαστρο και είναι δυσανάλογα μεγάλη η δαπάνη που απαιτείται για τη διατήρηση αυτών των ευρημάτων». Εμφάνισε δε και τους κατοίκους της Λευκάδας «να συμφωνούν με τη συγκεκριμένη διαδικασία».

Ο Γ. Χουρμουζιάδης τόνισε ότι η «κατάχωση» είναι μια αναγκαστική απόφαση, η οποία «δεν υπαγορεύεται πάντοτε από τις επιστημονικές αντιλήψεις που υποστηρίζουν την προσπάθεια για προστασία των αρχαιοτήτων». Σημείωσε το προφανές, ότι «με τη συνέχιση του έργου για την κατασκευή αγωγού ομβρίων υδάτων θα βρεθούν και άλλες αρχαιότητες» και υπογράμμισε ότι «η κατάχωση - επιστημονικά, μεθοδολογικά και επιστημολογικά - δεν αποτελεί το σωστό τρόπο προστασίας των αρχαιοτήτων». Καταλήγοντας απευθυνόμενος στον υπουργό τόνισε:

«Θα θυμίσω στον υπουργό ότι πολλές φορές, στις δημόσιες τοποθετήσεις του σχετικά με το κλίμα και το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αναφέρεται στο δύσκολο θέμα της αυθεντικότητας. Κύριε υπουργέ, τα αρχαία, πραγματικά, πιστοποιούν και αναδίδουν την αυθεντικότητα. Τουλάχιστον, αν αυτή η απόφαση της κατάχωσης ήταν μετά το 2004 ίσως θα σιωπούσε κάποιος. Τώρα, όμως, δεν μπορεί να το κάνει».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
«Υπουργοκεντρικό» το αρχαιολογικό νομοσχέδιο

Για την τύχη ευρημάτων σαν αυτά της φωτογραφίας, τα οποία αποκαλύφθηκαν στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων με την κατασκευή της Εγνατίας Οδού, σύμφωνα με το ν/σ θα αποφασίζει και διατάσσει ο εκάστοτε υπουργός Πολιτισμού
Για την τύχη ευρημάτων σαν αυτά της φωτογραφίας, τα οποία αποκαλύφθηκαν στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων με την κατασκευή της Εγνατίας Οδού, σύμφωνα με το ν/σ θα αποφασίζει και διατάσσει ο εκάστοτε υπουργός Πολιτισμού
«Εμφανέστατα υπουργοκεντρικό» χαρακτηρίζει, με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) το αρχαιολογικό νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Πολιτισμού.

Ο ΣΕΑ σημειώνει ότι η κατάθεση του ν/σ ήταν αιφνιδιαστική και η ψήφισή του με τη διαδικασία των Κωδίκων σημαίνει πως κατατίθεται ουσιαστικά για κύρωση. Δηλαδή «ή εγκρίνεται ως έχει μη επιδεχόμενο κατά τη συζήτηση βελτιώσεις ή αλλαγές, ή αποσύρεται». Διαδικασία, η οποία είναι τελείως διαφορετική από τη δημόσια δέσμευση του υπουργού ότι το ν/σ θα συζητιόταν ανοιχτά σε ημερίδα, κάτι που δεν αντικαθίσταται, βέβαια, από την παρουσία του κειμένου στο διαδίκτυο.

Χαρακτηρίζεται ως «αποικιοκρατικού τύπου» η διάταξη του ν/σ, σύμφωνα με την οποία «με απλή υπουργική απόφαση και απλή (όχι σύμφωνη) γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου μπορεί να δανείζονται επ' άπειρον ή να ανταλλάσσονται αρχαία έργα από τα μουσεία μας». Ο ΣΕΑ εφιστά την προσοχή και στον τρόπο κήρυξης ενός χώρου ως αρχαιολογικού, αφού το ν/σ εμπλέκει και άλλα υπουργεία. «Ετσι, εάν λ.χ. καλούμασταν σήμερα να κηρύξουμε τις αρχαιότητες της Αθήνας για να προλάβουμε τυχόν καταστροφές τους, τότε θα έπρεπε να έχουμε και τις υπογραφές των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ, Εμπορίου, Μεταφορών - Συγκοινωνιών και μερικών άλλων ακόμη, εφόσον δεν μπορούμε, εκ προοιμίου, να υποθέσουμε ποιες άλλες χρήσεις θα μπορούσε να έχει η υπό κήρυξη περιοχή. Είναι πασίδηλο ότι με παρόμοιες διατάξεις γίνεται προσπάθεια να περιοριστεί ο προκαταρκτικός και έγκαιρος έλεγχος του υπεδάφους, προκειμένου, κάθε φορά, να ισχύουν και άλλες μεθοδεύσεις».

Εξηγώντας το χαρακτηρισμό «υπουργοκεντρικό», ο ΣΕΑ σημειώνει πως από τον υπουργό θα εκπορεύονται και οι αποφάσεις για διακοπές έργων, όταν βρίσκονται αρχαιότητες ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα μέρη της χώρας, αναγκάζοντας τις τοπικές Εφορείες να προσφεύγουν «προσωπικά» στον υπουργό για να σταματούν καταστροφές!

Αφού αναφερθεί σε διατάξεις που αφορούν στην εσωτερική λειτουργία του ΥΠΠΟ, ο ΣΕΑ τονίζει ότι «θα αγωνιστεί με όλες τις δυνάμεις του, προκειμένου να απαλειφθούν τόσο οι προαναφερόμενες πολύ σημαντικές διατάξεις, όσο και άλλες τις οποίες έχει επισημάνει στην πολιτική ηγεσία και στην επιτροπή σύνταξης του σχεδίου νόμου».

Δημιουργίες δημοσιογράφων

Η αφίσα της εκδήλωσης που φιλοτέχνησε ο Δημήτρης Μυταράς
Η αφίσα της εκδήλωσης που φιλοτέχνησε ο Δημήτρης Μυταράς
Στους δημοσιογράφους - πεζογράφους, ποιητές, δραματουργούς, ζωγράφους, σκιτσογράφους, φωτογράφους - αφιερώνεται η έκθεση «Ο Τύπος της Τέχνης», που διοργανώνει το Μορφωτικό Ιδρυμα της ΕΣΗΕΑ (25-30/5) στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων.

Εκτός από γνωριμία με καλλιτεχνικές δημιουργίες δημοσιογράφων, το κοινό θα παρακολουθήσει και τις εξής εκδηλώσεις:

26/5, 12-7 μ.μ.: Γιορτή παιδιών με συμμετοχή των ηθοποιών Πάνου Σκουρολιάκου, Τάσου Πεζιρκιανίδη, Αλεξάνδρας Παυλίδου, Αφροδίτης Αλ Σαλέχ και Νίκου Χύτα, του συνθέτη και τραγουδιστή Γιάννη Ζουγανέλη, του μίμου Φάνη Καφούσια και του δημοσιογράφου - συγγραφέα Σπύρου Τσίρου.

27/5, 8 μ.μ.: Συζήτηση με θέμα «Δημοσιογραφία και λογοτεχνία» με συμμετοχή των: Βασίλη Βασιλικού, Γιάννη Καιροφύλα, Μήτσου Κασόλα.

28/5, 8 μ.μ.: Ομιλία του δημοσιογράφου Δημήτρη Σαπρανίδη με θέμα «Πολιτική και γελοιογραφία» και μουσική παράσταση με τη Μελίνα Μποτέλη και τον κιθαρίστα Μιχάλη Σουρβίνο.

29/5 8 μ.μ.: «Οι δημοσιογράφοι επί σκηνής». Συμμετέχουν: Αννα Συνοδινού, Νίνος Μικελίδης, Γιώργης Χριστοφιλάκης. Αποσπάσματα θεατρικών έργων δημοσιογράφων θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Φιλαρέτη Κομνηνού, Τάσος Χαλκιάς, Τάκης Χρυσικάκος.

30/5, 9.30 μ.μ.: Συναυλία του Γιάννη Λεμπέση και της ορχήστρας «Λαϊκή στράτα». (Ολοι οι καλλιτέχνες συμμετέχουν αφιλοκερδώς).

Η μακραίωνη μουσική μας

Το έργο του Λάκη Χαλκιά «2.500 χρόνια ελληνική μουσική. Από τον Ομηρο μέχρι σήμερα» θα παρουσιαστεί στο Ηρώδειο (28/5, 9 μμ), στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ιδρύματος Πολιτισμού - Εκπαίδευσης «Ανδρέας Λεντάκης», με αφορμή τα πέντε χρόνια απουσίας του. Το έργο χωρίζεται σε πέντε ενότητες: αρχαία ελληνική μουσική, βυζαντινή, δημοτικό τραγούδι, μικρασιατικό - ρεμπέτικο, λαϊκό, νεότερο (έντεχνο) λαϊκό.

Καρπός 12χρονης έρευνας και μελέτης του Λ. Χαλκιά και των συνεργατών του, το έργο παρουσιάζεται από επτά διαφορετικές ορχήστρες (συνολικά 70 όργανα). Εκτός του Λ. Χαλκιά, που επέλεξε το μουσικό υλικό και τραγουδά μαζί με τις Νένα Βενετσάνου και Μαρία Σουλτάτου, συντελεστές της παράστασης, (διάρκειας 150'), είναι ακόμη οι: Μέμη Σπυράτου (σκηνοθεσία, σκηνικά, κοστούμια), Νικήτας Τσακίρογλου (απαγγελία, αφήγηση), Κώστας Γεωργουσόπουλος (επιμέλεια κειμένων), Χρήστος Χαλκιάς (διεύθυνση ορχήστρας). Συμμετέχουν: 20μελής ορχήστρα, Βυζαντινή Χορωδία Σερρών, Πολυφωνική Χορωδία Νέων Δήμου Κηφισιάς, Παιδικές Χορωδίες του 2ου Γυμνασίου Αμαρουσίου, του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Χολαργού και του Ομίλου Ελληνικών Τεχνών. Εισιτήρια διανέμει η Εργατική Εστία και προπωλούν τα ταμεία του Φεστιβάλ Αθηνών και τα δισκοπωλεία «Μετρόπολις».

Εκπαίδευση και καλλιτέχνες

Την Κυριακή (10πμ - 4μμ), στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ (Μπουμπουλίνας 20) το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας συνδιοργανώνει με την Ενωση Καθηγητών Καλλιτεχνικών Μαθημάτων Μέσης Εκπαίδευσης, ημερίδα με θέμα: «Προβληματισμοί για τη θέση του εικαστικού καλλιτέχνη στην εκπαίδευση» (Δημοτικά, Γυμνάσια - Λύκεια, Παιδαγωγικά Τμήματα Πανεπιστημίων). Στόχος των διοργανωτών είναι «τα μέλη τους να συζητήσουν σε βάθος για τη θέση του εικαστικού καλλιτέχνη σήμερα στην εκπαίδευση, θέση που έχει υποστεί τις συνέπειες της λεγόμενης Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης, που πλήττεται με τη συρρίκνωση των μαθημάτων Αισθητικής Αγωγής στη Μέση Εκπαίδευση».

Τα τελευταία ευρήματα από τις ανασκαφές στην Κύπρο θα παρουσιαστούν σήμερα και αύριο στο ΥΠΠΟ, από αρχαιολόγους της Ελλάδας και της Κύπρου, σε μια εκδήλωση που διοργανώνει η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ και το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου και η Επιτροπή για την Προστασία Πολιτιστικής Κληρονομιάς Κύπρου.

Στο πλαίσιο του κινηματογραφικού αφιερώματος στον εξαίρετο Αυστριακό αντιφασίστα συγγραφέα Στέφαν Τσβάιχ, το Ινστιτούτο «Γκαίτε» θα προβάλει τις κινηματογραφικές μεταφορές τριών έργων του: 30/5 «Σκακιστική νουβέλα» (αντιναζιστική ταινία, με ήρωα έναν διακεκριμένο δικηγόρο, κρατούμενο στα κολαστήρια της Γκεστάπο στη Βιέννη) (8.30μμ). 3/6 «Φόβος» (ερωτικό δράμα). 4/6 «24 ώρες από τη ζωή μιας γυναίκας» (ερωτική ταινία, με θέμα τον Α` Παγκόσμιο Πόλεμο). Εναρξη προβολών 8.30μμ (με ελληνική μετάφραση). Προλογίζουν κριτικοί κινηματογράφου.

Βράβευση των τριών καλύτερων εκθέσεων που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό έκθεσης με θέμα «Πολιτισμικές ιδιαιτερότητες της Ευρώπης έναντι ομοιομορφίας, απειλή ή πρόκληση» θα γίνει σήμερα (12μ) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 19 Πειραματικά Σχολεία της Ελλάδας και Λύκεια 15 ευρωπαϊκών πόλεων. Το πρώτο βραβείο θα απονείμει ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος. Την εκδήλωση διοργανώνουν το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Δίκτυο Πολιτιστικών Πρωτευουσών και Πολιτιστικών Μηνών της Ευρώπης και το Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ