ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάη 2002
Σελ. /48
Γλυπτική σε «κοινή θέα»

Μετά από επτάχρονη απουσία, ο Κυριάκος Ρόκος επιστρέφει, παρουσιάζοντας τη νέα γλυπτική του δημιουργία. Στην γκαλερί «έκφραση γιάννα γραμματοπούλου» (Βαλαωρίτου 9α) εκτίθενται έως 8/6 μία σειρά έργων από μάρμαρο, ορείχαλκο, ξύλο και γύψο, γλυπτά τα οποία, όπως σημειώνει ο ίδιος, είναι «αποτέλεσμα συμμετοχής του χρόνου, χώρου, τόπου και της ιδεολογίας του δημιουργού τους και της ανάγκης έκφρασής του». Εργα που έγιναν απευθείας στο υλικό, χωρίς προσχέδια και μακέτες, από έναn «συνειδητά επαρχιακό καλλιτέχνη», που μοναδική του φιλοδοξία, όπως λέει «είναι να κρατήσω την ακεραιότητά μου, την ελευθερία να μιλάω με τον τρόπο μου. Οπως αισθάνομαι». Η έκθεση, που τελεί «υπό την αιγίδα του Χάρη, του ψιλικατζή της γειτονιάς του», πραγματοποιείται 35 χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση γλυπτού του Κ. Ρόκου, σε δημόσιο χώρο της γενέτειράς του, στα Γιάννενα.

Στα πλαίσια της έκθεσης κυκλοφορεί και το βιβλίο «Ρόκος - Γλυπτική σε κοινή θέα 1980-2001». Πρόκειται για φωτογραφικό άλμπουμ, με έργα μεγάλων διαστάσεων, πολλά από τα οποία έγιναν στο πλαίσιο «Συμποσίων γλυπτικής». Οπως σημειώνει στο λεύκωμα ο τεχνοκριτικός Γιάννης Χ. Παπαϊωάννου, «αν κάποιος προσπαθήσει να εξηγήσει τα έργα του Κ. Ρόκου χάνει αυτόματα την αρετή της αποκαλυπτικότητάς τους. Η όραση δε ζητά ορισμούς αλλά α-περιορισμούς, γιατί έτσι μόνο αξιώνεται να εισχωρήσει στο βάθος της μαγικής εικόνας που λέγεται απτή πραγματικότητα. Η γλυπτική του Κ. Ρόκου μορφοποιεί ένα πλούσιο ονειρικό υλικό, που μας περιδινίζει σ' έναν κόσμο συνειρμών, μετασχηματισμών και αναπλάσεων στα όρια του ψυχικού αυτοματισμού...».


Της «Κυρα-Θάλασσας» και του «φιλιού»

Είκοσι οκτώ τραγούδια και τρεις σκοπούς «Της Κυρα-Θάλασσας» περιλαμβάνονται στον καινούριο διπλό CD της Δόμνας Σαμίου, που απευθύνεται «σε όσους έχουν ακόμα αυτιά για να τα ακούν, να τα χαρούν και να τα αφήσουν στα παιδιά τους». Στην τελευταία αυτή παραγωγή του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Δημοτικής Μουσικής Δ. Σαμίου διασώζονται άγνωστα και πολύ παλιά θαλασσινά τραγούδια από τη νησιώτικη αλλά και στεριανή Ελλάδα. Ανάμεσά τους και το τραγούδι «της τάβλας για τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου», με τίτλο «Τριάντα καράβια αρμένιζαν», που η Δ. Σαμίου διδάχτηκε από τον αξέχαστο δάσκαλό της Σίμωνα Καρά και από τότε δεν το ξανάκουσε. Τα περισσότερα κομμάτια ερμηνεύει η ίδια, ενώ τα υπόλοιπα συνεργάτες της από περιοχές που ανήκουν τα τραγούδια: Βαγγέλης Δημούδης, Μιχάλης Ζωγραφίδης, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Δημήτρης Φαλκής, Παντελής Μαντζούρης, Νίκος Οικονομίδης, Σπύρος Κούκος, Κώστας Αντιμισιάρης, Νίκος Γιαμαρέλος, Ηλίας Υφαντίδης και τα παιδιά Γιώργος Παπαδόπουλος και Στεφανία Σαμακοβίτη.

  • «Το φιλί μου ταξιδεύει», τιτλοφορείται η νέα δισκογραφική δουλιά του αξιόλογου συνθέτη και τραγουδιστή Ηλία Λιούγκου, που περιλαμβάνει δεκατέσσερα τραγούδια με τη συμμετοχή σημαντικών συντελεστών και ερμηνευτών. Σε μουσική Ηλ. Λιούγκου και στίχους Αγαθής Δημητρούκα, της Ζωής Παναγιωτοπούλου, σε ένα τραγούδι του Φοίβου Δεληβοριά και σε μια σύνθεση του Μάνου Χατζιδάκι, οι Δημήτρης Μητροπάνος, Νότης Μαυρουδής, Ηλίας Λιούγκος, Μελίνα Κανά, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Βασίλης Γισδάκης, Νίκος Κουρουπάκης και οι «Ανεμος» καταθέτουν τραγούδια τρυφερά και ανεπιτήδευτα, που αποπνέουν «σχέση αγάπης» με τη μουσική.


Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Βιβλία:

  • Αυγή Παπάκου - Λάγου: «Ανδρόνικος Α` Κομνηνός, ο "Φιλόλαος"»
  • «Ριζοσπάστης 1941-1945»
  • Δημήτρης Μόλλας: «Ο Καραγκιόζης μας - Ελληνικό Θέατρο Σκιών»
  • Λευτέρης Κανέλλης: «Ο Δον Κιχώτης σε νέες περιπέτειες»

μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ

-- Η Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και ο θίασος «Ανάπλαση», οργανώνουν σήμερα (9.30 μ.μ.) εκδήλωση στο θέατρο «Δράκων» (Ορφέως 62, Γκάζι). Θα παρουσιαστούν οκτώ μονόπρακτα με τίτλο «Βία παράλληλη», σε σκηνοθεσία Αναστασίας Μπασσά, κείμενα των Μ. Κασόλα, Αν. Στάικου, Π. Τακόπουλου και Μποστ, στον οποίο αφιερώνεται η παράσταση.

-- «Τραγούδια Ελλήνων Συνθετών» θα παρουσιάσει τη Δευτέρα (7.45 μ.μ.) στο Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων (3ης Σεπτεμβρίου 56), η μεικτή χορωδία του συνδέσμου, με διεύθυνση του Γιάννη Λαζαρίδη.

-- Σήμερα και αύριο (10 π.μ. - 6 μ.μ.), η Αρχαιολογική Εταιρεία (Πανεπιστημίου και Ομήρου) πουλά παλαιά βιβλία της, εκδόσεις τρίτων, ιστορικά, αρχαιολογικά, φιλολογικά, θεολογικά, τόμους παλαιών περιοδικών και σε μειωμένη τιμή όλα τα δημοσιεύματά της.


μια ΕΚΘΕΣΗ

Εκθεση ζωγραφικής του Βαγγέλη Τζερμιά, φιλοξενείται στην γκαλερί «Αδάμ» (Νεοφ. Βάμβα 5). Στοιχείο έμπνευσης αποτελούν οι πρωταγωνιστές του '21. Ο καλλιτέχνης, με σύμμαχό του την ένταση της γραμμής και τη δύναμη του χρώματος, δίνει μια διαφορετική υπόσταση σ' αυτές τις μορφές, μεταφέρει τα μηνύματά τους και μας προβληματίζει για τη σύγχρονη πραγματικότητα.


μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας παρουσιάζει το έργο του Γιάννη Ρίτσου «Ισμήνη» σε σκηνοθεσία Γιάννη Τσιώλη. Η παράσταση φιλοξενείται από τη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, μέχρι την Κυριακή. Με αφορμή τον αρχαίο μύθο, ο ποιητής στο πρόσωπο της Ισμήνης συμπυκνώνει συναισθήματα και γεγονότα, που αποκτούν διαχρονική και πανανθρώπινη διάσταση. Η Ισμήνη, μεγάλη σε ηλικία, αναπολεί και εξομολογείται τα περασμένα, με σημείο αναφοράς κυρίως την αδερφή της Αντιγόνη. Οι αναφορές της στις πολιτικές διαμάχες και αντεκδικήσεις ξεφεύγουν από το στενό οικογενειακό κύκλο και παίρνουν καθολικές διαστάσεις. Η Ισμήνη γίνεται έτσι το σύμβολο της αρχαίας αλλά και της σημερινής Ελλάδας. Παίζουν: Ασπασία Παπαθανασίου, Γιώργος Κορμάνος.


μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Μεγάλη συναυλία πολυφωνικού τραγουδιού διοργανώνει αύριο (9 μ.μ.), στο Θέατρο Πέτρας (Πετρούπολη), η μη κερδοσκοπική εταιρία «Απειρος». Μια βραδιά - ιχνηλασία φωνών και μουσικών στα όρια των αποσιωπήσεων της μνήμης και της εποχής, ένα ηχητικό ταξίδι έγερσης λησμονημένων ακουσμάτων κι αισθημάτων. Στη σπάνια αυτή σύναξη συμμετέχουν πολυφωνικοί όμιλοι από Ελλάδα, Αλβανία, Κάτω Ιταλία: Παρακάλαμο, Χειμάρρα, Δερβιτσάνη, Σωτήρα, Κοσοβίτσα, Κεφαλόβρυσο, το «Πολυφωνικό Ηπείρου», «Χαονία», «Πολύφωνο», «Argaleio» (από το Κοριλιάνο της Κ. Ιταλίας), «Νέοι του Αργυρόκαστρου» και ο όμιλος Αλβανών μεταναστών που ζουν στην Αθήνα, οι ζυγιές των Ηλία Πλαστήρα και Θωμά Μαχιλάι, σε ηπειρώτικους και αλβανικούς σκοπούς, σκάρους και μοιρολόγια.

Εισιτήρια προπωλούνται στο δισκοπωλείο «Μιούζικ κόρνερ» (Πανεπιστημίου 56), στο βιβλιοπωλείο «Δωδώνη» (Ασκληπιού 3) και στα γραφεία της «Απείρου» (Αγγ. Βλάχου 5, Πλάκα).


ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Αρχίζουν σήμερα οι παραστάσεις στο ιστορικό Θέατρο «Δόρα Στράτου». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει χορούς και τραγούδια από το Ζαγόρι, τα Κύθηρα, τις Ανω Κλεινές Φλώρινας, τους Ελληνες της Κάτω Παναγιάς Μ. Ασίας, την Κρήτη, τη Ρούμελη και τον Μοριά. Παραστάσεις καθημερινά, εκτός Δευτέρας, στο Λόφο Φιλοπάππου (9.30 μ.μ.), Κυριακή (8.15 μ.μ.).

Το Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Αγ. Αναργύρων διοργανώνει (24-26/5) το 10ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, αφιερωμένο στη μνήμη της λαογράφου Ρούλας Μαζουράκη και του κλαρινίστα Βασίλη Μπατζή. Στο γήπεδο Χάντμπολ, έναντι Δημαρχείου, λεωφ. Δημοκρατίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ