ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Μάη 2002
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΝΙΔΙ
Παρόντα όλα τα προβλήματα του λαού και του τόπου

Σε μεγάλη συγκέντρωση, στην κεντρική πλατεία της πόλης, μίλησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Με ιδιαίτερη θέρμη υποδέχτηκαν οι Μενιδιώτες την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, χτες το βράδυ στην πόλη, στην κεντρική πλατεία της οποίας μίλησε σε συγκέντρωση του Κόμματος. Πολλοί ήταν αυτοί που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της συμμετοχής στη συγκέντρωση και από νωρίς άρχισαν να συρρέουν στην πλατεία.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν: πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τους Δ. Γόντικα, Κ. Παρασκευά, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Μενιδίου Β. Παπαγιαννίδης, Ελευσίνας Δ. Κουμπούρης και Ανω Λιοσίων Στ. Πιρμπάκος. Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Παντ. Χριστοπάνος, γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής Μενιδίου του ΚΚΕ αναφέρθηκε στα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη και ο λαός της, τον οποίο κάλεσε να υπερψηφίσει το Συνδυασμό που στηρίζει το ΚΚΕ, την «Πανδημοκρατική Δημοκρατική Συσπείρωση Μενιδίου», και να καταδικάσει μαζικά και αποφασιστικά τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τη ΝΔ.

Τι εννοούμε λύση στα προβλήματα

Υπό τον ήχο του συνθήματος «ΚΚΕ ισχυρό, μέτωπο λαϊκό» ανέβηκε στο βήμα της συγκέντρωσης η Αλ. Παπαρήγα, η οποία τόνισε ότι «ξέρουμε σε πια πόλη είμαστε, ξέρουμε ότι δε λείπει ούτε ένα από τα μεγάλα προβλήματα του τόπου και του λαού μας». Ακολούθως αναφέρθηκε στο μεγάλο χτύπημα που δέχτηκε η πόλη από το σεισμό του 1999, ο οποίος χειροτέρεψε τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα. Οπως τόνισε όμως, δεν μπορούμε να τα αποδίδουμε όλα στα φυσικά φαινόμενα. Υπάρχει σήμερα η δυνατότητα για πρόληψη και πρόληψη σημαίνει αντισεισμική θωράκιση. Ο λαός μπορεί και πρέπει να προλάβει τις συνέπειες των φυσικών φαινομένων διεκδικώντας σήμερα τέτοια μέτρα.


Περνώντας στο κύριο θέμα της χτεσινοβραδινής συγκέντρωσης η ΓΓ της ΚΕ υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ θέλει να θέσει στο επίκεντρο του διαλόγου του με το λαό το ερώτημα αν υπάρχει λύση στα προβλήματα και ποιοι είναι οι τρόποι με τους οποίους θα αλλάξει αυτή η κατάσταση. «Τι εννοούμε λύση;» αναρωτήθηκε η ομιλήτρια και διευκρίνισε: «Οχι μπαλώματα, όχι ψεύτικες και προσωρινές λύσεις». Σ' αυτό το σημείο η Αλ. Παπαρήγα ανέφερε ως παράδειγμα ότι το ΚΚΕ δεν μπορεί να δεχτεί τη μερική απασχόληση, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων που κάποιοι την προβάλλουν ως απάντηση στο πρόβλημα της ανεργίας. Ούτε μπορεί να συμφωνήσει με την πρόταση της κυβέρνησης για την εθνική συμφωνία για χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης, μιας που κινείται σε καθαρά αντιλαϊκή αντεργατική κατεύθυνση.

«Θα μιλάμε για δημόσια κοινωνική ασφάλιση που θα συνυπάρχει με την ιδιωτική; Λέμε όχι. Είναι ψέμα ότι μπορεί να επιβιώσει το δημόσιο μπροστά στα μεγαθήρια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών», σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα. Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στον ευρωστρατό υπογραμμίζοντας ότι παρόλο που αυτός θα δρα αμφισβητώντας τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, η κυβέρνηση αρνείται να χρησιμοποιήσει έστω και αυτή τη δυνατότητα που έχει για άσκηση βέτο. Οπως υπογράμμισε, «εάν το εργατικό λαϊκό κίνημα αφήσει να περάσουν όλα αυτά τα μέτρα χωρίς αντίσταση, τότε θα έρθουν κι άλλα, δεν υπάρχει τέλος. Πρέπει να τους βάλουμε εμπόδια, να μην αφήσουμε καμία μάχη ανεκμετάλλευτη, να εκμεταλλευτούμε κάθε ευκαιρία για συσπείρωση γύρω από ριζοσπαστικούς στόχους, για ενότητα στη βάση και με την αισιοδοξία ότι μπορούμε».

Ο αντίπαλος του λαού

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε πως ο αντίπαλος του λαού είναι βέβαια το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, και τα δύο κόμματα του μεγάλου κεφαλαίου, είναι όμως και η ίδια η άρχουσα τάξη, το σύνολο των μονοπωλιακών επιχειρήσεων, που όταν πρόκειται να επιτεθούν στο λαό είναι ενωμένοι σε μια γροθιά. Τα λαϊκά στρώματα, συμπλήρωσε, πρέπει να ξεφύγουν από το δόκανό τους. Είναι αυταπάτη να πιστεύουμε ότι μπορούν να αλλάξουν έστω και λίγο να απεγκλωβιστούν απ' αυτά πλατιές λαϊκές δυνάμεις, να βάλουμε τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία του λαϊκού μετώπου.

Σ' αυτό το σημείο η Αλ. Παπαρήγα απάντησε και στο γιατί το ΚΚΕ ασκεί κριτική στο Συνασπισμό, υπογραμμίζοντας ότι έχει δικαίωμα να τον κρίνει αυτόν και όσες άλλες δυνάμεις συνέβαλαν στο να μπερδέψουν και να νοθέψουν λαϊκές συνειδήσεις, να αναπτυχθεί η μοιρολατρία.

Η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε και στο σοσιαλισμό τονίζοντας ότι ήταν, είναι και θα είναι το μέλλον και πως οι κομμουνιστές δεν παραιτούνται από αυτόν τον αγώνα. Ωστόσο, συμπλήρωσε, δίνουν το «παρών» σε συμμαχίες και συσπειρώσεις, ακόμα και με όσους διαφωνούν μαζί τους, αλλά καταλαβαίνουν ότι πρέπει να συγκρουστούν με τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Λέμε στο λαό, να συμπορευτεί μαζί μας στον αγώνα κατά των ιδιωτικοποιήσεων, κατά της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, για τη λαϊκή στέγη και την αντισεισμική προστασία. Εναντίον του πολέμου. Για να μην εξελιχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες σε τραγωδία για το λαό. Στον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων κλπ.

Ψηφοδέλτια ριζοσπαστικών συμμαχιών

Καταλήγοντας η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε εκτενώς στη μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών για την οποία υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ έκανε και κάνει μεγάλη προσπάθεια για τη συγκρότηση ψηφοδελτίων ριζοσπαστικών συμμαχιών και είπε «όχι» σε προτάσεις συνεργασίας και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. «Λέμε καθαρά - τόνισε - ότι δίνεται ευκαιρία στο λαό να εκφράσει την απόφασή του να εγκαταλείψει και τους δύο και να εκλέξει όσους θα αντιστέκονται και θα είναι μπροστά στους αγώνες του. Λέμε καθαρά: και στους δύο γύρους καταψηφίζουμε και τους δύο. Καταψηφίζουμε τα ψηφοδέλτια είτε αυτά είναι του ΠΑΣΟΚ είτε της ΝΔ, είτε κρυπτοσυναινετικά. Το ΚΚΕ συνεργάζεται θέλει και επιδιώκει τις συμμαχίες. Συνεργαζόμαστε με το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση, αλλά η συνεργασία μας δεν είναι συγκυριακή είναι καρπός της συνεργασίας μας σε άλλους τομείς πάλης».

Από αυτά τα μέτωπα πάλης, κατέληξε, μπορούν να γεννηθούν οι προϋποθέσεις για μια συμμαχία σε κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο αυτή θα οδηγήσει το λαό στη νίκη στο όραμα της λαϊκής εξουσίας. Οραμα που δε θα έρθει ποτέ, αν ο λαός παραμείνει εγκλωβισμένος στα δύο μεγάλα κόμματα. Η επιλογή να είναι με τις δυνάμεις που θέλουν και βγαίνουν έξω από τα τείχη για την ανατροπή αυτή της κατάστασης. Ταξικός πολιτικός αγώνας, ώστε η συμμαχία της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων να είναι μια νικηφόρα συμμαχία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ