ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Μάη 2002
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003»
«Παρών» δηλώνει και ο Πειραιάς

Μέσα από μια πολυπληθή σύσκεψη συγκροτήθηκε χτες η κίνηση «ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003, Επιτροπή Πειραιά»

Motion Team

Δυναμικά μπροστά μπαίνει και το πρώτο λιμάνι της χώρας στην οργάνωση του ελληνικού λαού ενόψει της Συνόδου Κορυφής στη Θεσσαλονίκη το καλοκαίρι του 2003. Σε μια αίθουσα που γέμισε ασφυκτικά από εκπροσώπους μαζικών και συνδικαλιστικών φορέων, μαθητών και φοιτητών, συγκροτήθηκε χτες το βράδυ η Κίνηση «ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003 Επιτροπή Πειραιά», αντίστοιχη με αυτές της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Η συγκρότηση της Επιτροπής έγινε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Πειραιά στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Η ανταπόκριση των φορέων στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών, ενώ η προσέλευση των εκπροσώπων των φορέων συνεχιζόταν μέχρι και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές!

Τη σύσκεψη «άνοιξε» εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής των σωματείων της πόλης ο πρόεδρος της Ναυτεργατικής Ενωσης Γιάννης Μανουσογιαννάκης, ο οποίος επισήμανε μεταξύ άλλων ότι οι εργαζόμενοι του Πειραιά ανέλαβαν την πρωτοβουλία να ενισχύσουν την προσπάθεια που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη, με στόχο «η προετοιμασία για την αγωνιστική υποδοχή της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συνδυαστεί με τους αγώνες του λαού και της νεολαίας του Πειραιά στο εργατικό - αντιπολεμικό - νεολαιίστικο κίνημα της πόλης μας».

Ο συνδικαλιστής κάλεσε όλους τους εργαζόμενους του Πειραιά, τους ΕΒΕ, τη νεολαία, τις γυναίκες και τους συνταξιούχους της πόλης να συστρατευτούν ενάντια σε κάθε «έκφραση ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και των υποστηριχτών τους στην Ελλάδα». Ενώ επισήμανε και το σχέδιο των κυβερνητικών μηχανισμών να χτυπήσουν το κίνημα που αναπτύσσεται από τα «μέσα», σχέδιο που αποκαλύπτεται από την... πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ να συγκροτήσει «αγωνιστικές» επιτροπές. «Ποιος - συνέχισε - ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Πολυζωγόπουλος, ο οποίος χτες υπέγραψε με τους βιομήχανους και την κυβέρνηση την κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, εξυπηρετώντας μια από τις στρατηγικές επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θα συγκρουστούμε σκληρά με αυτές τις επιλογές».

Ακολούθησε πλούσιος διάλογος όπου καταγράφηκε η αποφασιστικότητα των παρευρισκομένων όχι μόνο να συμβάλουν ώστε να μη γίνει η Σύνοδος, αλλά αυτό το πολύμορφο αγωνιστικό κίνημα που αναπτύσσεται να αφυπνίσει συνειδήσεις, να δώσει το μήνυμα της αντίστασης, της αντεπίθεσης, της ρήξης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, με το ΝΑΤΟ, με τη «νέα τάξη». Ενα δείγμα από τα όσα ετοιμάζουν οι ιμπεριαλιστικοί και ευρωενωσιακοί οργανισμοί έδωσε ο Δημήτρης Σέρβος, δημοσιογράφος και πρόεδρος του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ στον Πειραιά. Κατήγγειλε το σχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για αύξηση του αριθμού των φυλακών, ενώ αναρωτήθηκε «τι πελατεία» θα έχουν αυτές με τη Συνθήκη Σένγκεν και μίλησε για το «σχέδιο αντιτρομοκρατικής δράσης» που επιχειρούν να εφαρμόσουν οι εφοπλιστές στα καράβια για να χτυπήσουν στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα των ναυτεργατών.

Η Ελένη Παπαδοπούλου, εκ μέρους της Παμπειραϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, ανέφερε την ολόπλευρη συμβολή του φιλειρηνικού κινήματος του Πειραιά σε αυτή την κίνηση. «Η δουλιά μας ξεκινάει από αύριο και δεν τελειώνει στη Θεσσαλονίκη. Η Ελλάδα συμμετέχει σε εγκλήματα και αυτό πρέπει να σταματήσει» σημείωσε και ο Παντελής Κυριακού, μέλος της διοίκησης του Συλλόγου Λογιστών Πειραιά.

Αντιπολεμική διαδήλωση στην Πάτρα

Η εκκίνηση θα γίνει αύριο Κυριακή, στις 6 το απόγευμα, από το Γηροκομείο

Το λιμάνι της Πάτρας επιλέγουν ως επίκεντρο της πάλης τους ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό οι φίλοι της ειρήνης στην Αχαΐα, που το τελευταίο διάστημα έχει μετατραπεί σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην περιοχή.

Στα πλαίσια του αντιιμπεριαλιστικού μήνα Μάη, η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, το ΠΑΜΕ και ο Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πάτρας καλούν σε πορεία ειρήνης τον αχαϊκό λαό, αύριο, Κυριακή 26 του Μάη, στις 6 μ.μ., με αφετηρία το Γηροκομείο.

Οι φίλοι της ειρήνης απαιτούν το λιμάνι της Πάτρας να αποτελεί πύλη φιλίας και ειρήνης των λαών της περιοχής, ενώ το Γηροκομείο, όπου και η αφετηρία, ήταν τόπος εκτέλεσης 250 μαχητών του ΔΣΕ και συμβολίζει τη μακρόχρονη πάλη του ελληνικού λαού ενάντια στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό.

ΛΕΣΒΟΣ
Διαδηλώνουν για την ειρήνη

Αύριο, Κυριακή, στις 7 μ.μ., από την Παναγιούδα προς τη Μυτιλήνη

Πορεία Ειρήνης από την Παναγιούδα προς τη Μυτιλήνη διοργανώνουν αύριο, Κυριακή, 26 Μάη 2002, στις 7 μ.μ., οι ΕΕΔΥΕ, Δήμος Μυτιλήνης, Ομοσπονδία ΕΒΕ Λέσβου και ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών.

Σε σύσκεψη των προέδρων των σωματείων του Εργατικού Κέντρου Λέσβου, εκτός από τη συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση της 29ης Μάη, συζητήθηκε, επίσης, η συμμετοχή του ΕΚ στην Πορεία Ειρήνης.

Σε ανακοίνωση του ΕΚ τονίζεται ότι με αυξημένες απαιτήσεις σήμερα, από την πλευρά του εργατικού κινήματος, πρέπει να οργανώσουμε τη φετινή αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση, την αντιπολεμική πορεία ειρήνης για να τιμήσουμε τον αδούλωτο ανυπότακτο λαό της Παλαιστίνης που ορθώνει το ανάστημά του απέναντι στους ιμπεριαλιστές. Γι' αυτό, καταλήγει η ανακοίνωση, καλούνται όλα τα εργατικά συνδικαλιστικά στελέχη να ενεργοποιηθούν για την καλύτερη οργάνωση και συμμετοχή των εργατών - εργατριών στην πορεία της Κυριακής από την Παναγιούδα.

Παρευρέθηκαν

Από τους παρευρισκόμενους στη χτεσινή σύσκεψη προλάβαμε και καταγράψαμε εκπροσώπους από: Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, ΟΓΕ, Σύλλογο Γυναικών Νίκαιας, ΕΛΜΕ Πειραιά, Ομοσπονδία Καπνεργατών, Σωματείο Ηλεκτρολόγων Ν/Ζώνης, Κομμουνιστική Ανανέωση, Σύλλογο Γυναικών Νίκαιας, Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών Ιματισμού Δέρματος, Νεανική Δράση για την Ειρήνη, Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νίκαιας, Προσωρινή Επιτροπή ΙΕΚ Πειραιά, Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών Εργαστηρίων Νοσηλευτών, Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά, Συνταξιούχους ΤΕΒΕ Πειραιά, Εθνική Αντίσταση Δραπετσώνας, Επιτροπή Ειρήνης Κοκκινιάς και Κερατσινίου, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά, Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα - Συνεργαζόμενοι Τζάνειου Νοσοκομείου, Δημοκρατική Ενότητα Κορυδαλλού, ΠΕΜΕΝ, Δημοτική Κίνηση «Πειραιάς Αναγέννηση» Δημοτική Κίνηση του Κερατσινίου «Ανθρώπινη Πόλη», Μαθητικό Συμβούλιο ΟΑΕΔ Πειραιά και άλλοι. Ακόμα, συμμετείχαν η Ελπίδα Παντελάκη, νομαρχιακή σύμβουλος και υποψήφια νομάρχης Πειραιά με το ψηφοδέλτιο της ΝΑΣ και ο Νίκος Σοφιανός από την Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ.

Στη Χαλκίδα

Την Παρασκευή, 31 του Μάη, η Αντιπολεμική Επιτροπή Χαλκίδας, διοργανώνει αντιιμπεριαλιστική πορεία από τη Νέα Αρτάκη στη Χαλκίδα. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 6μ.μ. από την πλατεία Ν. Αρτάκης και θα καταλήξει στην πορεία της Χαλκίδας (Στρογγυλό) όπου θα γίνει ομιλία και θα ακολουθήσει συναυλία από νεανικό συγκρότημα.

Ανακοίνωση της «Δημοκρατικής Μέριμνας»

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Συμπαράστασης στα θύματα πολιτικής δίωξης «Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑ» καλεί τα μέλη του Σωματείου, ύστερα από αναβολή από τις 24 Μάη, λόγω μη πραγματοποίησης απαρτίας, σύμφωνα με το άρθρο 13 του Καταστατικού, σε τακτική Γενική Συνέλευση, που θα γίνει στις 30 Μάη 2002, ημέρα Πέμπτη και ώρα 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων (Βουλής 44α) με τα παρακάτω θέματα:

1. Λογοδοσία Διοικητικού Συμβουλίου

2. Απολογισμός οικονομικής διαχείρισης

3. Εκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής

4. Συζήτηση - Εγκριση λογοδοσίας ΔΣ και απολογισμού οικονομικής διαχείρισης και απαλλαγή του απερχόμενου ΔΣ από κάθε ευθύνη

5. Ψήφιση προϋπολογισμού 2002-2003

6. Εκθεση προγράμματος δουλιάς για το 2002-2003 και έγκριση του.

7. Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής.

ΕΕΔΥΕ
Μνημόσυνο για τον αγωνιστή Γρ. Λαμπράκη

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) 39 χρόνια μετά τη δολοφονία του αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, τιμώντας τη μνήμη του πραγματοποιεί μνημόσυνο στον τάφο του, στο Α' Νεκροταφείο, στις 29 του Μάη, ημέρα Τετάρτη και ώρα 7μ.μ..

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί ειρηνοδρομία αφιερωμένη στη μνήμη του. Οι ειρηνοδρόμοι θα ξεκινήσουν στις 5.30 το απόγευμα από το άγαλμα του Γ. Λαμπράκη στην Παλλήνη και θα καταλήξουν στο Α' Νεκροταφείο.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί τους αγωνιστές και φίλους της ειρήνης με την παρουσία τους να τιμήσουν τη μνήμη του αγωνιστή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ