ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Μάη 2002
Σελ. /48
Η πολιτική της «προσέγγισης»...

Γρηγοριάδης Κώστας

Αν νομίζετε, ότι η κυβερνητική πολιτική της ελληνοτουρκικής «προσέγγισης», που εφαρμόζεται εδώ και κάμποσο καιρό, έχει λειτουργήσει ευεργετικά έναντι της τακτικής των προκλήσεων της τουρκικής ηγεσίας, ιδιαίτερα στο Αιγαίο, κάνετε μεγάλο λάθος. Τις προάλλες, σαράντα έξι (46) τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα βγήκαν στον αέρα του Αιγαίου, χωρίς να υποβάλουν τα απαραίτητα σχέδια πτήσης, και προχώρησαν σε δεκάδες παραβάσεις και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Μάλιστα, σε πέντε από τις περιπτώσεις, οι Τούρκοι πιλότοι αρνήθηκαν να υπακούσουν στις αναχαιτίσεις των ελληνικών αεροσκαφών, με συνέπεια να προκληθούν εικονικές αερομαχίες.

Προχτές, πάλι, αρκετά τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από την Κρήτη, με σκοπό να τη φωτογραφίσουν. Οταν τα ελληνικά αεροσκάφη επιχείρησαν να τα αναχαιτίσουν, οι Τούρκοι πιλότοι αντέδρασαν και έγιναν εικονικές αερομαχίες και εμπλοκές, οι οποίες, ορισμένες φορές, έφθασαν στα άκρα, σύμφωνα με πηγές της αεροπορίας. Και αυτές δεν ήταν οι μοναδικές προκλήσεις της προχτεσινής μέρας. Ταυτόχρονα με τις προηγούμενες και σε άλλα σημεία του Αιγαίου, άλλα σαράντα συνολικά τουρκικά αεροσκάφη προχωρούσαν σε ανάλογες παραβάσεις και παραβιάσεις.

... και οι «προκλήσεις» στο Αιγαίο

Ισως, βέβαια, σκεφτείτε, ότι οι προαναφερόμενες προκλήσεις αποτελούν ένα συγκυριακό φαινόμενο αυτών των ημερών. Πράγματι, τον τελευταίο καιρό σημειώνεται μια ιδιαίτερα αυξημένη δραστηριότητα. Και σίγουρα, αυτό δεν είναι τυχαίο.

Αυξημένη, όμως, είναι η ανάλογη δραστηριότητα και σε όλη τη χρονική περίοδο, στη διάρκεια της οποίας ξεδιπλώνεται η κυβερνητική πολιτική «προσέγγισης». Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Πολεμικής Αεροπορίας, σε διάστημα ενός έτους (από τον περσινό Μάη έως το φετινό Απρίλη), οι πτήσεις των τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών, που εισήλθαν στο Αιγαίο, παρουσίασαν αύξηση κατά 60%, οι εμπλοκές τουρκικών με ελληνικά αεροσκάφη κατά 15% και οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου παρουσίασαν αύξηση κατά 200%.

Αναρωτιόμαστε, πόσο θα αυξηθούν οι προκλήσεις και τα «επεισόδια» στο Αιγαίο, αν η προαναφερόμενη πολιτική της «προσέγγισης» βαθύνει ακόμη περισσότερο...

Επιδρομή «μεταλλαγμένων» στη Θεσσαλία

Εδώ και αρκετό καιρό, «οργιάζουν» στη Θεσσαλία οι φήμες για επικείμενες μαζικές αγορές μεγάλων αγροτικών εκτάσεων από ξένες εταιρίες - κυρίως αμερικάνικες, αλλά και ολλανδικές - προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την εγκατάσταση μονάδων παραγωγής μεταλλαγμένων αγροτικών προϊόντων. Οι ενδιαφερόμενοι φέρονται να επιχειρούν ν' αγοράσουν τα πιο παραγωγικά χωράφια - το «φιλέτο», δηλαδή, του θεσσαλικού κάμπου - «για ένα κομμάτι ψωμί», εκμεταλλευόμενοι την πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει, τα τελευταία χρόνια, ο αγροτικός κόσμος της περιοχής, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι η πρόσφατη επίσκεψη στη Λάρισα του πρεσβευτή των ΗΠΑ στη χώρα μας, Τόμας Μίλερ, εκτός των άλλων, αποσκοπούσε στο να συνδράμει στην προσπάθεια αμερικανικών εταιριών, οι οποίες, όλο αυτό το διάστημα, επιδίδονται σε εμπορικές βολιδοσκοπήσεις προς τους Θεσσαλούς αγρότες, με στόχο ν' αγοράσουν χωράφια...

Η κυβέρνηση κάνει την ... πάπια

Αυτές οι φήμες, οι πληροφορίες, αλλά και επώνυμες καταγγελίες απασχόλησαν πολλές φορές τα τοπικά ΜΜΕ, ενώ το θέμα έφτασε στη Βουλή, με ερωτήσεις που κατέθεσε ο Ν. Κατσαρός, βουλευτής Λάρισας της ΝΔ. Η στάση της κυβέρνησης --όπως φαίνεται και από τις απαντήσεις των αρμοδίων υπουργείων-- είναι από ύποπτη, έως συνένοχη. Το υπουργείο Γεωργίας, αντί ν' απαντήσει επί της ουσίας των καταγγελιών και να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την παρεμπόδιση της «εισβολής» εταιριών παραγωγής και εμπορίας μεταλλαγμένων αγροτικών προϊόντων στη χώρα μας, αρκείται στη δήλωση ότι «η χώρα μας ακολουθεί τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης» κι επισημαίνει πως σε ό,τι αφορά στην εμπορία των γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών, ενεργώντας στα πλαίσια της ισχύουσας νομοθεσίας, εφαρμόζει τα αναφερόμενα στην οδηγία 98 - 95 ΕΟΚ του Συμβουλίου. «Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε», δηλαδή, ενώ είναι φανερό, πως ούτε το εκδηλούμενο ενδιαφέρον αγοράς γης για παραγωγή μεταλλαγμένων διαψεύδεται, ούτε η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ανακοινώνεται.


Διαδοχή ομοίων

Τι και αν φύγουνε

αυτοί

και έρθουνε οι άλλοι,

χέρια θ' αλλάξει

μοναχά

της «κούρσας»

η σκυτάλη

και πάλι «ζώνη»

θα 'χουμε,

περικοπές και βάρη,

από τον ένα δηλαδή

στον άλλον κατεργάρη!

* * *

Τι και αν φύγουνε

αυτοί,

τίποτε δε θα γίνει

κι οι άλλοι ίδια

το λαό

θα κάνουν τελατίνι,

κι αν κάπου

δεν προλάβουνε

οι νυν να βάλουν «φέσι»

οι νέοι θα τελειώσουνε

ό,τι μείνει

στη μέση!


Ο οίστρος

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Γενική αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση

Σε γενική κινητοποίηση βρίσκονται σε όλη τη χώρα οι φιλειρηνικές-αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Την περασμένη Κυριακή η Μαραθώνια Πορεία και πλήθος άλλων εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα έστειλαν το μήνυμα και σήμαναν προσκλητήριο αγώνα, ενώ αυτό το Σαββατοκύριακο τη σκυτάλη παίρνουν οι αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, στο Ακτιο, στα Χανιά, στη Λέσβο, στην Πάτρα και αλλού.

Ο κύκλος αυτός των κινητοποιήσεων συμπίπτει με σοβαρές εξελίξεις σε όλο το φάσμα των θεμάτων και των προβλημάτων που συνδέονται με τις συνέπειες από τη συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και ενώσεις και την έξαρση της επιθετικότητας της «νέας τάξης» σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αναγκαιότητα λαϊκής αγωνιστικής κινητοποίησης αποκτά έτσι ένα ιδιαίτερα επίκαιρο περιεχόμενο και, ταυτόχρονα, αναδεικνύεται ο ρόλος του λαϊκού παράγοντα ως μοχλού και δύναμης αποτροπής του παραπέρα εγκλωβισμού της χώρας στα ιμπεριαλιστικά αδιέξοδα.

Την περίοδο αυτή τα μέτωπα των αποκαλούμενων εθνικών θεμάτων, όπως του Αιγαίου και των Ελληνοτουρκικών, σε συνάρτηση με την υπόθεση του ευρωστρατού, βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, που αυτό που κρίνεται είναι το πόσες υποχωρήσεις, το πόσα θα χάσει η χώρα. Φαίνεται πως «τα ψέματα τελειώνουν» και άκρως δυσμενείς εξελίξεις για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και ευρύτερα για τα δικαιώματα του ελληνικού λαού έχουν δρομολογηθεί, όταν μάλιστα ο ευρωστρατός αποτελεί έναν ακόμη επιθετικό μοχλό της ιμπεριαλιστικής τάξης.

Την ίδια ώρα οι διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού, σε συνάρτηση με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αποκαλύπτουν την πορεία διχοτόμησης, γιατί αυτό θέλουν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές.

ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ απαιτούν από την ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο αδιαμαρτύρητα να συνταχθεί με τα σχέδιά τους για την επιβολή της παγκόσμιας κυριαρχίας του ιμπεριαλισμού, αλλά και να θυσιάσει κυριαρχικά δικαιώματα στο βωμό αυτής της συμμετοχής και για το καλό της «νέας τάξης», καθώς επίσης παγιδεύουν την Ελλάδα στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και ανταγωνισμούς. Σε αυτό το φαύλο κύκλο η ελληνική κυβέρνηση έχει εμπλέξει τη χώρα και τώρα προσπαθεί να πετύχει τη συνενοχή του ελληνικού λαού σε αυτή την πολιτική.

Ταυτόχρονα, οι Αμερικανοί μεθοδεύουν νέες κινήσεις στα πλαίσια της επιβολής της «νέας τάξης», όπως το αίτημα να ασκούν με δικές τους δυνάμεις νηοψίες στα χωρικά ύδατα άλλων χωρών, σε όποια πλοία κρίνουν «ύποπτα» για συμμετοχή σε «τρομοκρατικές» ενέργειες. Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα επιβολής της «PAX AMERICANA» και κατάργησης του Διεθνούς Δικαίου.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η απάντηση δεν μπορεί να είναι ούτε η σιωπή ούτε η συνενοχή που η κυβέρνηση καλλιεργεί. Δεν υπάρχουν λοιπόν περιθώρια αναμονής. Η λαϊκή κινητοποίηση ενάντια στον ιμπεριαλισμό, στην πολιτική του και στις επιπτώσεις της στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, είναι η μόνη επιλογή που δίνει προοπτική και ελπίδα. Τώρα γιατί αύριο θα είναι αργά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ