ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Μάη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Επί ποδός για τη Ζώνη

Επί ποδός βρίσκονται οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης για να αντικρούσουν τα διαλυτικά κυβερνητικά σχέδια, τόσο σε βάρος της Ζώνης, που αποτελεί τη μοναδική παραγωγική δραστηριότητα που έχει απομείνει στον Πειραιά, όσο και των κοινωνικοασφαλιστικών τους δικαιωμάτων

Σήμερα στις 5.30 το απόγευμα θα συγκεντρωθούν έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης και στη συνέχεια θα πορευτούν προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας όπου και θα γίνει συνάντηση μεταξύ συνδικαλιστών και υπουργού Γ. Ανωμερίτη, ο οποίος θα ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της Ζώνης και την προστασία των ανέργων.

Οπως έχουν αποφασίσει τα σωματεία της Ζώνης, αν οι κυβερνητικές αποφάσεις δεν κινούνται στη βάση των αιτημάτων τους, τότε το ΥΕΝ θα αποκλειστεί για δύο μέρες, Πέμπτη και Παρασκευή. Οι εργατοτεχνίτες αυτές τις δύο μέρες θα συγκεντρώνονται έξω από το υπουργείο στις 5 το απόγευμα και θα παραμένουν μέχρι αργά το βράδυ. «Είναι καιρός πια - επισημαίνεται στην ανακοίνωση των σωματείων - να συνειδητοποιήσει η κυβέρνηση ότι τα ψέματα τελείωσαν και αυτόν τον κλάδο δεν μπορούν να τον κοροϊδεύουν. Εμπρός να τους αναγκάσουμε να μας σέβονται». Τα σωματεία καλούν ακόμα όλους τους εργατοτεχνίτες να δώσουν μαζικά το «παρών» τους στην αυριανή απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση.

Στους καταπέλτες της αντίστασης

ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ καλούν σε απεργία, ενώ η πλειοψηφία της ΠΝΟ υπακούοντας στα κελεύσματα των εφοπλιστών υπονομεύει την αυριανή απεργία

Από παλιότερη κινητοποίηση των ναυτεργατών
Από παλιότερη κινητοποίηση των ναυτεργατών
Στα καράβια θα δοθεί και πάλι η μάχη και της αυριανής απεργίας. Μηχανικοί και θερμαστολαδάδες μετά από την απόφαση των σωματείων τους ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ κατεβαίνουν αύριο και για 24 ώρες στους καταπέλτες. Συντονίζουν τα αγωνιστικά τους βήματα με τους εργαζόμενους της στεριάς και τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ για να υπερασπίσουν το ΝΑΤ και τα κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Την ίδια στιγμή «μάχη» για να διασπάσουν το αγωνιστικό μέτωπο των ναυτεργατών δίνουν οι εγκάθετοι των εφοπλιστών και της κυβέρνησης, συνδικαλιστές των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ, οι οποίοι ελέω του αντεργατικού νομοθετικού εκτρώματος 330 έχουν «πιάσει» τις καρέκλες της πλειοψηφίας στη διοίκηση της ΠΝΟ. Χτες έδωσαν συνέντευξη Τύπου για να υπονομεύσουν την αυριανή απεργία στα καράβια, την οποία χαρακτήρισαν ως... «κίνηση εντυπωσιασμού» και να πουν ότι η απεργία που κήρυξαν αυτοί για τις 11 Ιούνη 2002, με το διεκδικητικό πλαίσιο «γενικώς και αορίστως», την οποία είναι έτοιμοι να αναστείλουν όπως αναφέρθηκε από τους ίδιους, αν το... κρίνουν απαραίτητο, είναι απεργία με... προοπτική!

Αυτά, όταν ήδη έχει γνωστοποιηθεί από τις ίδιες τις υπηρεσίες του ΝΑΤ ότι το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας αποφάσισε να «κόψει» 20,364 δισ. δραχμές από το ποσό της επιχορήγησης προς το ΝΑΤ που αφορά το λογαριασμό των συντάξεων! Και με το αντιασφαλιστικό κυβερνητικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει, πλήττει καίρια και τις ναυτεργατικές κατακτήσεις και ισοπεδώνει το ΝΑΤ το οποίο το εντάσσει στο υπουργείο Εργασίας. Μάλιστα, ως «γνήσια φερέφωνα» των εφοπλιστών και της κυβέρνησης δε δίστασαν να προκαλέσουν ολόκληρη τη ναυτεργατική οικογένεια, αναφέροντας ότι για το «πατωμένο» από τα ελλείμματα ΝΑΤ, φταίνε οι 40, από τους 60 χιλιάδες συνταξιούχους του, επειδή συνταξιοδοτήθηκαν με βάση τις ευνοϊκές ρυθμίσεις της 5ετίας, της διαδοχικής ασφάλισης και άλλα!

Επρεπε να γίνουν παρατηρήσεις από τους ίδιους τους δημοσιογράφους, από τους οποίους ειπώθηκε ότι «αυτή τη θέση έχουν και οι εφοπλιστές», για να αναγκαστούν οι εγκάθετοι να ψελλίσουν ότι φταίνε λίγο και οι εκάστοτε κυβερνήσεις που μείωσαν τις οργανικές συνθέσεις, ενώ δεν είπαν λέξη, αν και έγινε ερώτηση, για το όργιο της εισφοροκλοπής και εισφοροδιαφυγής στο οποίο έχουν επιδοθεί οι εφοπλιστές.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΑΤ
Τσεκουρώνουν συντάξεις και Υγεία

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρη

Σοβαρό χτύπημα δέχονται στα θεμελιώδη ασφαλιστικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους οι ναυτεργάτες, καθώς με απόφαση τού υπουργείου Οικονομικών περικόπτεται το ποσό των 20,364 δισ. δραχμών από το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ) και το Κεφάλαιο Ασθενείας Ανεργίας Ναυτεργατών (ΚΑΑΝ) καταγγέλλει ο Σπ. Στριφτάρης με Επίκαιρη Ερώτησή του για τους υπουργούς Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη και Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτη.

«Η ενέργεια αυτή αποκαλύπτει τον εμπαιγμό και την κοροϊδία που γίνεται από κυβέρνηση - ΥΕΝ σε βάρος της ναυτεργατικής οικογένειας, ότι δήθεν επρόκειτο να αυξηθούν οι συντάξεις, υπογραμμίζει ο Σπ. Στριφτάρης. Ταυτόχρονα, αποκαλύπτει ότι η επίθεση που ξεκίνησε ενάντια στους ναυτεργάτες στοχεύει γενικότερα σε θεμελιώδη ασφαλιστικά δικαιώματα και κατακτήσεις των ναυτεργατών αλλά και γενικότερα του εργαζόμενου λαού της χώρας».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισημαίνει ότι «οι ναυτεργάτες διεκδικούν αύξηση των συντάξεων στο 80% επί του συνολικού ποσού στο οποίο γίνονται κρατήσεις, αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων στο 1,5% για κάθε χρόνο ασφάλισης, διπλασιασμό των εφάπαξ που καταβάλλονται από τα Ταμεία Πρόνοιας και κατοχύρωση της σταθερής εργασίας των ναυτεργατών στα καράβια με σύστημα εναλλαγής των πληρωμάτων 1:1 (μια μέρα στο καράβι μια μέρα εκτός πλοίου) με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση για όλη τη διάρκεια του χρόνου, για την εξασφάλιση της αξιοπλοΐας των πλοίων».

Ο Σπ. Στριφτάρης ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς εάν θα καταβληθούν τα 20,364 δισ. προς το ΝΑΤ και τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την υλοποίηση των αιτημάτων των ναυτεργατών;

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΟΤΕ
Χρειάζονται διοίκηση για αγώνες

Μπροστά στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στον Πανελλήνιο Σύλλογο Συνταξιούχων ΟΤΕ η Συνδικαλιστική Ενότητα Συνταξιούχων ΟΤΕ καλεί τα μέλη του συλλόγου να αναδείξουν ανθρώπους που πράγματι αγωνιούν και αγωνίζονται για τα προβλήματα των συνταξιούχων.

Οι υποψήφιοι της Συνδικαλιστικής Ενότητας για Διοικητικό Συμβούλιο είναι οι: Ι. Αντωνίου, Ι. Αυλωνίτης, Μ. Βαβουτάκης, Λ. Καραμάνος, Ε. Νταούλη και Ι. Τσόγκας. Για την Ελεγκτική Επιτροπή προτείνονται οι: Μ. Κονδύλη και Στ. Σακκά.

Για τη γενική αντιπροσωπευτική συνέλευση προτείνονται οι: Ι. Αγγέλου, Ι. Αντωνίου. Μ. Βαβουτάκης, Ε. Γαλαρινιώτου, Γ. Γεωργαρίου, Χ. Γιαννόπουλος, Α. Καραγιώργος, Λ. Καραμάνος, Ν. Κοντοβάς, Δ. Λαζόγλου, Γ. Μαραγκού, Δ. Ματσιούλας, Δ. Μητσοπούλου, Α. Νικολακοπούλου - Ρήγα, Ε. Νικολούζου - Αντωνίου, Ε. Νταούλη, Κ. Παντίδου - Ματσιούλα, Μ. Παπαδοπούλου, Γ. Παπαλυμπέρης, Δ. Πολίτης, Κ. Πούλης, Στ. Ρασιάς, Π. Σαλπέας, Δ. Σκουλαρίκος, Γ. Στυλιανός, Ι. Τσόγκας, Π. Τσουκαλάς, Γ. Τσούνας και Αθ. Φίλιας.

Στη σχετική ανακοίνωσή - κάλεσμα που υπογράφουν οι υποψήφιοι σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Να σου θυμίσουμε συνάδελφε ότι κανένας γιατρός δε δέχεται το εξευτελιστικό αντίτιμο του ΤΑΠ. Να σου θυμίσουμε ότι η αποσυσχέτιση μισθού - σύνταξης (80%) ροκανίζει και ευτελίζει τη δεύτερη, με μεγάλη ταχύτητα. Να σου θυμίσουμε ότι η ενσωμάτωση της ΑΤΑ πάει "περίπατο". Να σου θυμίσουμε ότι εκεί, στην οδό Βερανζέρου, υπάρχει η ταμπέλα του συλλόγου συνταξιούχων ΟΤΕ. Μόνο η ταμπέλα. Γιατί οι άνθρωποι που, δυστυχώς, και την τελευταία φορά επιλέξαμε, δεν έχουν καμιά σχέση με τις αγωνίες και τα προβλήματά μας. Περί άλλα τυρβάζουν. Αλλα σκέφτονται, άλλα τους απασχολούν».

Τέλος, υπογραμμίζεται: «Να σου γνωρίσουμε συνάδελφε ότι οι άνθρωποι που υπογράφουμε αυτό το χαρτί, είμαστε εκείνοι που θέλουμε και μπορούμε να μπούμε επικεφαλής στους αγώνες που απαιτούνται, για να διασφαλιστούν οι διεκδικήσεις και τα δικαιώματά μας».

Το ρεύμα χτύπησε εργαζόμενο

Εργαζόμενος χτυπήθηκε από ρεύμα κατά τη διάρκεια εργασιών σε εργοτάξιο της Αττικής Οδού στον Ασπρόπυργο.

Ο χρόνος του συμβάντος, η κατάσταση, καθώς και τα στοιχεία του εργαζόμενου δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά.

Καταγγέλλει κυβέρνηση και ΓΣΕΕ

Την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και την κυβέρνηση για τους χειρισμούς τους στο κρίσιμο θέμα του Ασφαλιστικού, οι οποίοι συντελούν ουσιαστικά σε ένα έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματαποστολών, ενόψει της επερχόμενης απεργίας στις 29 Μάη 2002.

Υπογραμμίζει επίσης ότι «δεν είναι δυνατόν να μείνουμε αδιάφοροι στην εξαθλίωση που έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι στο σύνολό τους και αμέτοχοι στο συνεχιζόμενο αγώνα ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα που προωθούνται με αιχμή του δόρατος το Ασφαλιστικό. Δηλώνουμε λοιπόν την αμέριστη συμπαράστασή μας στο δίκαιο αγώνα όλων των εργαζομένων για ένα καλύτερο μέλλον, παραμένοντας πάντα σε υψηλό βαθμό ετοιμότητας για ενεργό συμμετοχή μας σε μελλοντικές κινητοποιήσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ