ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Μάη 2002
Σελ. /64
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
Κόψιμο στο κόψιμο

Μόνο στο νομό Λάρισας, σε σύγκριση με πέρσι, κόβονται 67.000 στρέμματα με βάση την ΕΣΥΕ και 27.000 στρέμματα με βάση το ΟΣΔΕ...

Βαρύς ο πέλεκυς που πέφτει και φέτος, σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών, με το νέο περιορισμό της βαμβακοκαλλιέργειας, που θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, ως απόρροια του καταστροφικού κανονισμού της ΕΕ για το βαμβάκι.

Πέρσι, η κυβέρνηση έκοψε γύρω στα 300.000 στρέμματα και φέτος κόβει άλλα 200.000 στρέμματα. Ο στόχος φέτος είναι η βαμβακοκαλλιέργεια να μην ξεπεράσει τα 3.600.000 στρέμματα. Πέρσι καλλιεργήθηκαν σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ) 4.031.000 στρέμματα, το υπουργείο Γεωργίας επέβαλε διοικητικά μέτρα περιορισμού στα 3.937.000 στρέμματα και στο ΟΣΔΕ εμφάνισε 3.805.000 στρέμματα. Φέτος, ετοιμάζεται να παρουσιάσει στο ΟΣΔΕ γύρω στα 3.600.000 στρέμματα, δηλαδή 200.000 στρέμματα λιγότερα, με βάση τα κομμένα στρέμματα, που εμφανίστηκαν πέρσι.

Για παράδειγμα, στο νομό Λάρισας, πέρσι με βάση τα στοιχεία της ΕΣΥΕ σπάρθηκαν 712.000 στρέμματα, τα διοικητικά μέτρα από ανακοινώθηκαν στα μέσα στου Μάη του 2001 όριζαν ότι έπρεπε να σπαρθούν 686.000 στρέμματα και στο ΟΣΔΕ εμφανίστηκε ότι δηλώθηκαν 672.000 στρέμματα. Φέτος, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΑΣ Λάρισας, φαίνεται ότι οι βαμβακοπαραγωγοί του νομού έχουν δικαίωμα να καλλιεργήσουν 645.000 στρέμματα, άσχετα αν ήδη έχουν σπαρθεί περισσότερα στρέμματα. Δηλαδή, οι βαμβακοπαραγωγοί της Λάρισας υποχρεώνονται να καλλιεργήσουν 67.000 στρέμματα λιγότερα σε σύγκριση με τα στρέμματα που κατέγραψε πέρσι η ΕΣΥΕ και 27.000 στρέμματα λιγότερα σε σύγκριση με τα στρέμματα που εμφάνισε στο «μαγειρεμένο» ΟΣΔΕ του 2001 το υπουργείο Γεωργίας. Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν ένα πρώτης τάξης δείγμα γραφής για το πού το πάει φέτος η κυβέρνηση και το υπουργείο Γεωργίας. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως οι βαμβακοπαραγωγοί της Λάρισας θα μάθουν αργότερα, όπως και οι συνάδελφοί τους σε όλη τη χώρα, το ύψος της ηρτημένης παραγωγής, που επιδοτείται, ανά «επιδοτούμενο» στρέμμα. Πάντως, η κυβέρνησης για το 2002 έχει προαποφασίσει ότι δε θα επιδοτηθεί παραγωγή πάνω από 1.100.000 τόνους...

Αυτό πάντως που φαίνεται φέτος, όχι μόνο στο νομό Λάρισας, αλλά και σε όλες τις βαμβακοπαραγωγικές περιοχές, είναι ότι οι νέες δραστικές περικοπές δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων βαμβακοκαλλιέργειας, γίνονται κυρίως σε βάρος των αγροτών που έχουν και μια συμπληρωματική απασχόληση προκειμένου να επιβιώσουν, ή στους συνταξιούχους του ΟΓΑ. Πρόκειται δηλαδή για μικροκαλλιεργητές, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ετεροεπαγγελαματίες, επειδή παίρνουν σύνταξη του ΟΓΑ ή πολυτεκνικό επίδομα, είτε γιατί έχουν μερικά ένσημα στο ΙΚΑ, ή ένα μικρομάγαζο στο χωριό. Κι δικαιολογημένα η κατάσταση αυτή σε συνδυασμό με ό,τι έχει προηγηθεί προκαλεί οργή και αγανάκτηση.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Ποια ανάπτυξη της υπαίθρου;

Ξανάρχισε η ανάπτυξη των... «αναπτυξιακών εταιριών» ή αλλιώς δομών στήριξης

«Φύκια» για... ανάπτυξη της υπαίθρου, «πούλησε» χτες ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς, με αφορμή μια «επιδοτούμενη φιέστα», που ονομάστηκε εργασίες της 2ης Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αγροτική Ανάπτυξη - Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου 2000-2006.

Εκεί, ο υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε «την υπογραφή της απόφασης επιλογής της πρώτης Δομής Στήριξης στην Ελλάδα». Δομές στήριξης λέγονται, στο Γ` ΚΠΣ, αυτό που στο Β` ΚΠΣ λεγόταν «αναπτυξιακές εταιρίες». Με άλλα λόγια, ο υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε στους ιδιοκτήτες και εκπροσώπους των μελετητικών και αναπτυξιακών εταιριών, που μαζικά είχαν προσκληθεί χτες στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης, ότι αρχίζει η δράση... με την έναρξη λειτουργίας της πρώτης δομής στήριξης στη Δυτ. Μακεδονία.

Οι λεγόμενες αναπτυξιακές εταιρίες που εμφανίζονται τώρα ως δομές στήριξης, αρχής γενομένης από τη Δυτ. Μακεδονία, θα πληρωθούν αδρά, αφού προβλέπεται να λάβουν γύρω στα 45 εκατ. ευρώ συνολικά, για την κάλυψη των λειτουργικών τους εξόδων. Κι αυτό που θα κάνουν είναι, εκτός από την ενημέρωση, ο έλεγχος και η διαχείριση των προγραμμάτων του υπουργείου Γεωργίας, που εντάσσονται στο «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2000-2006». Μια «δουλιά» βέβαια που θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει από το ίδιο το υπουργείο Γεωργίας, αλλά ο «εκσυγχρονισμός» επιβάλλει τη διάλυσή του και την ανάθεση τέτοιων προσοδοφόρων δράσεων στην ιδιωτική πρωτοβουλία... Δηλαδή, σε ιδιωτικές αναπτυξιακές και μελετητικές εταιρίες, που σε συνεργασία με τις «κυβερνητικές δομές», θα έχουν λόγο στη «μοιρασιά» των προγραμμάτων και την αξιοποίηση των κονδυλίων...

Επίσης, ο Γ. Δρυς ανακοίνωσε ότι έχουν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 161 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 424 εκατ. ευρώ και άλλα 81 έργα ύψους 593 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε εξέλιξη. Παράλληλα ο Γ. Δρυς εξέφρασε την ικανοποίησή του που επιτεύχθηκε πολύ γρήγορα η προσαρμογή στο νέο θεσμικό και διαχειριστικό πλαίσιο του Γ` ΚΠΣ. Μήπως... έτσι εξηγούνται οι πληροφορίες που λένε ότι αρκετά από τα έργα που εγκρίθηκαν, δεν είχαν καν εισηγήσεις από τα αρμόδια τμήματα του υπουργείου Γεωργίας; Το βασικό ζήτημα βέβαια είναι ότι τα «διαφημιζόμενα» προγράμματα δεν αφορούν την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και τα διάφορα κονδύλια δίνονται για δράσεις, που ελάχιστα συμβάλλουν στην ολόπλευρη ανάπτυξη της υπαίθρου. Οσο για τα οφέλη των αγροτών, μήπως, εκτός των άλλων, μπορεί να διευκρινίσει ο υπουργός Γεωργίας πόσοι μικρομεσαίοι αγρότες εντάχθηκαν σε προγράμματα του Γ` ΚΠΣ; Πόσοι;..

ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ
Εντείνονται οι ανησυχίες των αγροτών

Περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ στον Πλατύκαμπο

Την έντονη ανησυχία τους ότι φέτος το πρόβλημα της λειψυδρίας θα οξυνθεί και θα έχει τραγικές συνέπειες στις αγροτικές καλλιέργειες εξέφρασαν οι φορείς και οι κάτοικοι του Δήμου Πλατυκάμπου κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε μαζί τους ο Τ. Τσιόγκας, βουλευτής του ΚΚΕ, που επισκέφτηκε την περιοχή. Ο βουλευτής επισκέφτηκε τον Πλατύκαμπο, όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους πολλών φορέων του δήμου και στη συνέχεια μίλησε σε ανοιχτή εκδήλωση που έγινε στη Γλαύκη.

Ο Τ. Τσιόγκας, στα πλαίσια της επίσκεψής του, είχε γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο με τους εκπροσώπους των φορέων και των κατοίκων του Δήμου Πλατυκάμπου, οι οποίοι κατήγγειλαν την άρνηση των ελληνικών κυβερνήσεων να υλοποιήσουν τα απαραίτητα αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά έργα για την επίλυση του προβλήματος της λειψυδρίας, παρά τις εκ του αντιθέτου υποσχέσεις που δίνουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αγρότες του Δήμου Πλατυκάμπου βιώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο τις συνέπειες της λειψυδρίας καθώς κάθε καλοκαίρι, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της αρδευτικής περιόδου, χιλιάδες στρέμματα των καλλιεργειών τους καταστρέφονται από την ξηρασία.

Στις ομιλίες που έκανε στα πλαίσια της επίσκεψής τους ο Τ. Τσιόγκας κατήγγειλε την «άνυδρη» κυβερνητική πολιτική που κάθε χρόνο «καίει» τις αγροτικές καλλιέργειες, οδηγώντας σε περαιτέρω συρρίκνωση το εισόδημα των αγροτών. Τόνισε, δε, ότι η κυβέρνηση δε θέλει την υλοποίηση των αρδευτικών και εγγειοβελτιωτικών έργων γιατί έτσι εξυπηρετεί το στόχο της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ που εφαρμόζει για ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών.

Οπως υπογράμμισε ο Τ. Τσιόγκας, για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας, το ΚΚΕ έχει εδώ και χρόνια προτείνει την επεξεργασία μιας ολοκληρωμένης υδατικά πολιτικής, τη δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου, το σχεδιασμό και την υλοποίηση όλων των αναγκαίων αρδευτικών, εγγειοβελτιωτικών και άλλων έργων υποδομής. Και σε ό,τι αφορά στη Θεσσαλία, παρουσίασε τις προτάσεις του ΚΚΕ που, μεταξύ άλλων, είναι:

  • Να προχωρήσουν τα έργα εκτροπής του Ανω Ρου του Αχελώου, του ταμιευτήρα της Κάρλας, των φραγμάτων Σμοκόβου, Πύλης - Μουζακίου, Ενιπέα, Αγιονερίου, Καλούδας και άλλα μικρότερης εμβέλειας.
  • Να γίνουν άμεσα επιδιορθώσεις στα παλιά και να κατασκευαστούν νέα σύγχρονα δίκτυα ύδρευσης - άρδευσης, ώστε να περιοριστούν οι απώλειες νερού καθ' οδόν.
  • Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ορθολογική και δίκαιη κατανομή των νερών, στη διάρκεια του καλοκαιριού.
  • Η ΔΕΗ να παρέχει ρεύμα στους αγρότες, ώστε να ποτίζουν όταν και όσο χρειάζεται τα χωράφια τους.
  • Να δοθούν οι αποζημιώσεις σε όσους έχουν πληγεί από την ξηρασία.
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Κι άλλες αρμοδιότητες σε ιδιώτες

Μια ακόμα απόδειξη του ότι η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων δεν αρχίζει και τελειώνει μόνο στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας - στην προκειμένη περίπτωση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) - αλλά πάει χέρι - χέρι με την εκχώρηση αρμοδιοτήτων του δημοσίου σε ιδιωτικές εταιρίες αποτελούν οι χτεσινές ανακοινώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης Δ. Γεωργακόπουλου, αρμόδιου για θέματα τουρισμού.

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε τη σύσταση «συστήματος αντιμετώπισης κρίσεων», που θα γίνει έναντι παχυλότατων κονδυλίων, όπως μπορεί κανείς να προβλέψει, σε ιδιωτική επιχείρηση ή επιχειρήσεις (τα ακριβή ποσά και η προέλευσή τους σ' αυτή δεν αναφέρονται). Η εταιρία που θα επιλεγεί μέσα από διαγωνισμό, τις προδιαγραφές του οποίου θα καταρτίσει... άλλος «έμπειρος σύμβουλος με διεθνές δίκτυο», δηλαδή άλλη ιδιωτική εταιρία, θα αναλάβει, σύμφωνα πάντα με τις επίσημες ανακοινώσεις, την πρόβλεψη, αποτροπή και αντιμετώπιση μιας κρίσης την ώρα της εξέλιξής της. Φαίνεται ότι επειδή, όπως μεγαλόστομα αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, «η Ελλάδα το οφείλει στον εαυτό της και στο μέλλον των παιδιών της να μην αφήσει ολόκληρες βιομηχανίες όπως η τουριστική στην τύχη τους για την περίπτωση κάποιου ατυχήματος ή μιας δολιοφθοράς», η κυβέρνηση έκρινε σκόπιμο να το αφήσει στα έμπιστα χέρια ακριβοπληρωμένων επιχειρηματιών.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Ανέκαμψε το Μάρτη

Σημαντική ανάκαμψη 4,4% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή το μήνα Μάρτη, ως προς τον αντίστοιχο μήνα του 2001, μετριάζοντας έτσι την αρνητική πορεία των προηγούμενων τριών μηνών. Στην περίοδο Γενάρη - Μάρτη 2002 ως προς τα αντίστοιχα επίπεδα του 2001, η βιομηχανική παραγωγή συνεχίζει να εμφανίζει μείωση 0,8%. Μεταξύ των μηνών Μάρτη 2002 προς Μάρτη 2001 σημαντική άνοδο σημείωσε η παραγωγή της κατασκευής τελικών προϊόντων από μέταλλο (+22%). Κατά 39% αυξήθηκε η παραγωγή παραγώγων πετρελαίου και άνθρακα, κατά 11,9% των χημικών προϊόντων, κατά 10,4% των εκτυπώσεων - εκδόσεων, κατά 19,2% των μεταφορικών μέσων, ενώ ο κυριότερος βιομηχανικός κλάδος, αυτός των τροφίμων - ποτών αυξήθηκε κατά 4,5%. Αντίθετα μειωμένη κατά 20,8% εμφανίζεται η παραγωγή συσκευών ραδιοφωνίας, τηλεόρασης και επικοινωνιών, κατά 15,9% η παραγωγή ιατρικών οργάνων και οργάνων ακρίβειας κλπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ