ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Ιούνη 2002
Σελ. /56
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
3η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
Ανάγκη συντονισμού και κοινής δράσης

Βήμα ευρωπαϊκού συντονισμού και κοινής πορείας των ταξικών δυνάμεων που δρουν στο συνδικαλιστικό κίνημα της εργατικής τάξης αποτελεί η 3η Ευρωπαϊκή Συνδικαλιστική Συνάντηση που γίνεται σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή (1-2 Ιούνη) στην Αθήνα και είναι συνέχεια της προσπάθειας που άρχισε στο Ορεν της Τουρκίας το 1999 και στο Αννεσύ της Γαλλίας το 2000.

Με τη συμμετοχή πάνω από 250 συνδικαλιστών από 16 χώρες της Ευρώπης, η συνάντηση φιλοδοξεί να ενώσει τις προσπάθειες, ώστε η εργατική τάξη της ηπείρου μας, ανεξάρτητα από εθνικότητα, γλώσσα, φύλλο, θρήσκευμα και χρώμα να αγωνιστεί από καλύτερες θέσεις για τα δικαιώματά της στη ζωή και στη δουλειά.

Οικοδεσπότης της τρίτης συνάντησης είναι το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο και οι συνδικαλιστές, πολλοί από τους οποίους εκπροσωπούν μεγάλες συνδικαλιστικές ευρωπαϊκές οργανώσεις προέρχονται από: Γαλλία, Ιταλία, Τουρκία, Βέλγιο, Αυστρία, Δανία, Ρωσία, Ισπανία (Βάσκοι), Ελβετία, Παλαιστίνη, Κύπρος, Γερμανία, Αγγλία, Σουηδία, Τουρκοκύπριοι από τα κατεχόμενα, και εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Οργάνωσης (ΠΣΟ).

Στο κέντρο της συζήτησης θα μπει η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα της Ευρώπης και τα καθήκοντα των αγωνιστικών δυνάμεων και τα βασικά μέτωπα πάλης για την εργατική τάξη. Για τη σημασία αυτής της συνάντησης, τις προσπάθειες του ΠΑΜΕ και άλλων αγωνιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού μιλάνε στο «Ρ» τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ Δ.Αγκαβανάκης, Γ.Μπουλούγαρης, Π.Τσίρκας και Τ.Φωτόπουλος

ΤΑΣΟΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πάλη σε εθνικό και διεθνές επίπεδο

Στην Ευρώπη αναπτύσσεται τελευταία μια καλά οργανωμένη και συντονισμένη επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στις εργασιακές σχέσεις, στους μισθούς και στα ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων. Για την προώθηση των πιο πάνω μέτρων και για την καταστολή των εργατικών αντιδράσεων, θεσπίζονται από τις κυβερνήσεις σειρά αντιδημοκρατικά μέτρα που ποινικοποιούν κάθε συνδικαλιστική ή άλλη κινηματική δραστηριότητα.

Μέσα σ' αυτά τα πλαίσια, η 3η Ευρωπαϊκή Συνδικαλιστική Συνάντηση των ταξικών αγωνιστικών δυνάμεων, που δρουν στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Το ΠΑΜΕ, που φέτος είναι ο «οικοδεσπότης» της συνάντησης, πρωτοστατεί σ' αυτό το συντονισμό των ταξικών δυνάμεων, γιατί πιστεύει ότι το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα έχει χρέος να παλεύει και να αγωνίζεται τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Η ανταπόκριση που έδειξαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, αλλά και συνδικαλιστές από όλη την Ευρώπη είναι μεγάλη.

Πιστεύουμε ότι μέσα από τις συζητήσεις θα προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα για το εργατικό κίνημα και θα παρθούν πρωτοβουλίες για τον παραπέρα συντονισμό της δράσης του.

ΠΟΛΥΒΙΟΣ ΤΣΙΡΚΑΣ μέλος Γραμματείας Περιφερειακού Γραφείο της ΠΣΟ και γραμματέας της ΔΗΣΕΚ
Απάντηση στη νεοφιλελεύθερη πολιτική

Στις 1 και 2 Ιούνη γίνεται στην Αθήνα η 3η Ευρωπαϊκή Συνδικαλιστική Συνάντηση των ταξικών αγωνιστικών δυνάμεων που δρουν μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα της Ευρώπης. Η συνάντηση αυτή αποκτά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, καθώς συνέρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία αυξάνονται οι ιμπεριαλιστικές επιθέσεις κατά της ειρήνης και των εργατικών -λαϊκών κατακτήσεων στη χώρα μας, στην Ευρώπη και διεθνώς.

Ενας από τους βασικούς στόχους της συνάντησης είναι η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών και ο καλύτερος συντονισμός των αγώνων μας ενάντια στις επιθέσεις και προκλήσεις της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ασκούν οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών και η Ευρωπαϊκή Ενωση σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΓΚΑΒΑΝΑΚΗΣ
Μπροστά σε νέους ταξικούς αγώνες

«Πρόκειται για μια σημαντική συνάντηση, που γίνεται σε μια στιγμή, κατά την οποία βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη η συνολική ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου, ενάντια στην εργατική τάξη και σ' όλους τους εργαζόμενους.

Αντίστοιχα, σήμερα υπάρχει πλούσια εμπειρία από γεγονότα ( χτύπημα στις ΗΠΑ στις 11 Σεπτέμβρη, πόλεμος στο Αφγανιστάν, διεθνείς διαδηλώσεις των εργαζομένων σε Γένοβα, Λάακεν, Βρυξέλλες, Πόρτο Αλέγκρε, ταξικοί αγώνες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο).

Ολα αυτά, με τη μορφή γενικευμένων συμπερασμάτων, μπορούν να βρουν την αντανάκλασή τους σ' αυτήν τη συνάντηση και να συμβάλουν στην ωρίμανση της ανάγκης, να γίνει τώρα πράξη το αναγκαίο ποιοτικό βήμα για: Συγκροτημένη, συντονισμένη, μόνιμη και οργανωμένη παρουσία των ευρωπαϊκών ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, ως κέντρο αναφοράς καθοδήγησης και οργάνωσης συγκρουσιακών και ανατρεπτικών ταξικών αγώνων».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΥΛΟΥΓΑΡΗΣ
Να αναζωπυρωθεί η φλόγα της ανατροπής

Η καπιταλιστική διεθνοποίηση διαμορφώνει νέα δεδομένα και δυσκολίες στην ανάπτυξη και την αποτελεσματικότητα της πάλης των εργαζομένων. Σήμερα, η εργατική τάξη, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, δέχεται ολομέτωπη επίθεση σε ό,τι με αγώνες και θυσίες έχει κατακτήσει. Η συντονισμένη επίθεση του κεφαλαίου απαιτεί αντίστοιχη απάντηση και από την πλευρά του εργατικού κινήματος.

Αυτή την ανάγκη έρχεται να υπηρετήσει η 3η Ευρωπαϊκή Συνδικαλιστική Συνάντηση. Να διαμορφώσει το πλαίσιο αιτημάτων και να συντονίσει την πάλη των εργαζομένων στην Ευρώπη. Αιχμή αυτού του πλαισίου μπορεί να είναι το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων, η Κοινωνική Ασφάλιση. Είναι ζητήματα, που μπορούν να συσπειρώσουν δυνάμεις και να ενιαιοποιήσουν τη δράση μας. Απαντούν, ταυτόχρονα, και στον πυρήνα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, που επιχειρούν οι δυνάμεις του κεφαλαίου και η ΕΕ. Η ανάπτυξη της πάλης και η συσπείρωση δυνάμεων είναι ανάγκη και, ταυτόχρονα, χρέος του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για να αναζωπυρωθεί η φλόγα της ανατροπής. Για μια πάλη, που θα οδηγεί στην κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για το σοσιαλισμό του μέλλοντός μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ