ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Ιούνη 2002
Σελ. /64
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Να «επιβάλει δικαιοσύνη» απειλεί ο Σαρόν

Απειλεί «με όλα τα μέσα» ο Σαρόν, μετά την απόφαση απελευθέρωσης του ηγέτη του Λαϊκού Μετώπου

Αρχισαν οι συναντήσεις του διευθυντή της CIA

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη είναι οι Ισραηλινοί στρατιώτες

Associated Press

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη είναι οι Ισραηλινοί στρατιώτες
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ.-

Να «πάρει το νόμο στα χέρια του ο ισραηλινός στρατός» απειλεί ο Αριέλ Σαρόν μετά την απόφαση του Ανώτατου Παλαιστινιακού Δικαστηρίου να απελευθερώσει τον ηγέτη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Αχμέντ Σααντάτ, κρίνοντας ότι δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο στοιχείο που να τον ενοχοποιεί για τη δολοφονία του Ισραηλινού υπουργού Τουρισμού, Ρεαβάμ Ζεεβί, τον Οκτώβρη του 2000. Η εξέλιξη φέρεται να έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στον Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος αναμένει και τη συνάντηση με το διευθυντή της CIA που έφθασε στην περιοχή με στόχο να προωθήσει την αναδιάρθρωση των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας.

«Το Ισραήλ θα εμποδίσει με κάθε μέσο την απελευθέρωση ενός επικίνδυνου ατόμου, που σχεδίασε δολοφονίες και του οποίου η οργάνωση οργανώνει δολοφονικές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών» διεμήνυσε ο Σαρόν, μετά την απόφαση του τριμελούς Δικαστηρίου, που συνεδρίασε στη Γάζα. Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας διευκρίνιζε ότι η φυλάκιση του Σααντάτ, όπως και άλλων 5 μελών του Λαϊκού Μετώπου, ήταν μέρος της συμφωνίας στρατιωτικής αποχώρησης από τη Ραμάλα και από το αρχηγείο του Αραφάτ. «Κατά συνέπεια, κατέληγε ο Μπεν Ελιέζερ, εάν ο Σααντάτ απελευθερωθεί, τότε το Ισραήλ αποδεσμεύεται από τη συμφωνία».

Η απόφαση του δικαστηρίου έγινε δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση εντός των παλαιστινιακών εδαφών και ιδιαίτερα από τις αντιπολιτευόμενες, τον Αραφάτ, οργανώσεις. Το Λαϊκό Μέτωπο, με ανακοίνωσή του, εκφράζει την ελπίδα πως θα υπάρξει δέσμευση ότι στο εξής «δε θα διώκονται ποινικά οι μαχητές της ελευθερίας».

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, που φέρεται να προετοιμάζει την ανακοίνωση του νέου υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με Παλαιστινίους αξιωματούχους, βρίσκεται σε δίλημμα, αφού αν συμφωνήσει με την απόφαση θα προκληθούν προβλήματα με Αμερικανούς - Ισραηλινούς, αν δε συμφωνήσει, θα πάει κόντρα στο δημόσιο αίσθημα. Αντικρουόμενες ήταν οι απόψεις και για το κατά πόσο ο Αραφάτ έχει λόγο στην απόφαση του δικαστηρίου.

Ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ τόνιζε ότι θα πρέπει να υπογράψει την απόφαση για να είναι έγκυρη. Αντίθετα, ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, υποστήριζε ότι δεν τίθεται θέμα παρέμβασης του Αραφάτ, αφού πριν από μία βδομάδα ενέκρινε προσχέδιο Συντάγματος που κατοχυρώνει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Γεμάτος εμπόδια φαίνεται ότι είναι και ο δρόμος προς τη νέα κυβέρνηση, αφού οι αντιπολιτευόμενες τον Αραφάτ, οργανώσεις, Λαϊκό Μέτωπο, Δημοκρατικό Μέτωπο, Χαμάς, Τζιχάντ, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν, τονίζοντας ότι «δεν μπορούν να λειτουργήσουν σε ένα πλαίσιο που θα ορίζεται από τη συμφωνία του Οσλο». Παρ' όλα αυτά, αποδέχτηκαν να συμμετάσχουν στο διάλογο για τις μεταρρυθμίσεις.

Μέχρι αργά χθες, ο Σααντάτ παρέμενε στις φυλακές της Ιεριχούς, φρουρούμενος από Αμερικανούς και Βρετανούς. Η αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί την κατάσταση. Εντούτοις, ανώνυμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι υπογράμμιζαν ότι δεν είναι εντός των αρμοδιοτήτων τους να αποφασίζουν ποιος θα παραμείνει και ποιος όχι στις φυλακές.

Εφθασε ο Τένετ

Με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό επρόκειτο να συναντηθεί, αργά χθες, ο διευθυντής της CIA και σήμερα με τον Γιάσερ Αραφάτ. Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, τα αποτελέσματα της αποστολής Τένετ διαγράφονται δυσοίωνα. Η εφημερίδα τονίζει ότι ο Τένετ θα προσπαθήσει να «πείσει» την ισραηλινή ηγεσία «για την αναγκαιότητα ανασύνταξης των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας» και για την «ανάγκη ελέγχου των παλαιστινιακών εδαφών από Παλαιστινίους και όχι από τον ισραηλινό στρατό».

Παράλληλα, αναφέρει, προβλήματα υπάρχουν και στην παλαιστινιακή πλευρά, καθώς αρκετοί αξιωματούχοι, τους οποίους η Ουάσιγκτον προαλείφει να αναλάβουν κομβικές θέσεις και να αρχίσουν να αναδεικνύονται σε «πιθανούς διαδόχους του Αραφάτ» (όπως επιθυμεί και το Ισραήλ), φέρονται να αρνούνται το ρόλο φοβούμενοι ότι θα καταγραφούν ως πιόνια στην παλαιστινιακή κοινή γνώμη. Ενα από τα ονόματα είναι αυτό του επικεφαλής ασφαλείας στη Γάζα, Μοχάμαντ Νταχλάν, για την ανάδειξη του οποίου φέρονται να έχουν συγκατανεύσει και άλλες αραβικές χώρες.

Την περιοδεία τους ολοκλήρωναν, χθες, σε Συρία και Αίγυπτο, αντίστοιχα, ο Χαβιέ Σολάνα, και ο ειδικός Αμερικανός απεσταλμένος, Ουίλιαμ Μπερνς. Ο Σολάνα έσπευσε να συμπλεύσει με την άποψη του Αραβικού Συνδέσμου ότι Συρία και Λίβανος είναι «βασικοί παράγοντες και θα πρέπει να συμμετάσχουν στην όποια περιφερειακή σύνοδο», κάτι που η ισραηλινή ηγεσία αποκλείει και θέτει όρους. Ο Μπερνς, μετά από συνάντηση με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο που ετοιμάζεται για την επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, μιλούσε για δυσκολίες και εμμέσως παραδεχόταν αυτό που Δυτικοί διπλωμάτες δήλωναν ανωνύμως, «περί αναγκαιότητας πολιτικής προοπτικής για να λειτουργήσουν οι σχεδιαζόμενες παλαιστινιακές μεταρρυθμίσεις».

Και στρατιωτικές επιχειρήσεις

Ο ισραηλινός στρατός συνέχισε τη «δράση» του στη Δ. Οχθη, εισβάλλοντας στο Εϊν Μπέιτ Ιλμα, κοντά στη Νάμπλους. Σύμφωνα με ομάδα ξένων και Ισραηλινών φιλειρηνιστών που παρεισέφρησαν στην περιοχή, στο Εϊν Μπέιτ Ιλμα έγιναν, τουλάχιστον 500 συλλήψεις ενώ στον καταυλισμό Μπαλάτα καταγγέλλεται ότι έχουν καταστραφεί εκατοντάδες σπίτια και έχουν συλληφθεί σχεδόν όλοι οι άνδρες ενώ ο στρατός υποστηρίζει ότι βρήκε εργαστήριο παρασκευής εκρηκτικών. Στο Μπαλάτα συνελήφθησαν και 8 αλλοδαποί φιλειρηνιστές, που απειλούνται με απέλαση ενώ όλη η περιοχή της Νάμπλους βρίσκεται υπό αποκλεισμό.

Η διέλευση απαγορεύεται από τη Ραμάλα προς το Μπιρ Ζάιτ, όπου βρίσκεται το Πανεπιστήμιο, με αποτέλεσμα να συλληφθούν αρκετοί φοιτητές, ενώ εισβολή έγινε και στην Καλκίλια, όπου επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας. Επίσης, ισραηλινές φιλειρηνικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι γύρω από τη Βηθλεέμ έχει αρχίσει να κατασκευάζεται τάφρος και να στήνονται συρματοπλέγματα.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Το αίμα ρέει...

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Μόλις σε 48 ώρες, 49 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, σε τρία τουλάχιστον σημεία της χώρας, όπου οι μάχες μαίνονται μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας και των ακροδεξιών παραστρατιωτικών ομάδων και, από την άλλη, των «Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας - Λαϊκός Στρατός» (FARC - EP).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στρατού της Κολομβίας, περίπου 30 αντάρτες και 3 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους, κατά τη διάρκεια επίθεσης των κυβερνητικών δυνάμεων, τόσο από αέρος με βομβαρδισμούς από μαχητικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, όσο και από ξηράς, σε ομάδα των FARC - EP κοντά στην πόλη Ντονσέλο στη νότια επαρχία Κακέτα. Περιοχή που γειτνιάζει με τον πρώην αποστρατιωτικοποιημένο θύλακα του οποίου τον έλεγχο είχαν μέχρι το Φλεβάρη, όταν κατέρρευσαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες, οι FARC - EP.

Αλλοι εννέα άνθρωποι, ανάμεσά τους 7 παιδιά, έχασαν τη ζωή τους κι άλλοι 23 τραυματίστηκαν, κατά τη διάρκεια έκρηξης που σημειώθηκε στις στεγαστικές μονάδες της αστυνομίας στο Τσιγκοντόρο, στην περιοχή Ουράμπα, στη βορειοανατολική Κολομβία, όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία που απέδωσε την έκρηξη σε επίθεση των FARC - ΕΡ, αφού στην αρχή η έκρηξη θεωρήθηκε πως οφειλόταν σε ατύχημα, όμως «οι έρευνες απέδειξαν πως επρόκειτο για βομβιστική επίθεση»...

Σε μία δεύτερη επίθεση, έργο τούτη τη φορά της ακροδεξιάς «Ηνωμένης Αυτοάμυνας της Κολομβίας» (AUC), σε μπαρ της Κορίντο, στην επαρχία της Κάουκα, στα νοτιοδυτικά της χώρας, έχασαν τη ζωή τους επτά άτομα και τραυματίστηκαν 12 άλλα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο μπαρ βρίσκονταν μέλη, ή συμπαθούντες των FARC - ΕΡ, όπως είπε ο εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Κι άλλα «κατά λάθος» φονικά

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΑΣΗ ΜΠΑΓΚΡΑΜ, ΚΑΜΠΟΥΛ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ «κατά λάθος πήραν μια ομάδα Αφγανών συμμάχων για μαχητές της Αλ Κάιντα» και άνοιξαν πυρ εναντίον τους σκοτώνοντας τρεις και τραυματίζοντας αρκετούς άλλους: ήταν η τελευταία παραδοχή μιας θανάσιμης γκάφας των Αμερικανών που, σε «εσωτερική έρευνα» για το συμβάν, σύμφωνα με το «Ρόιτερ», αντιλήφθηκαν (κάπως αργά) ότι οι νεκροί ήταν «μέλη μιας ομάδας από άλλη περιοχή σύμμαχης με την προσωρινή κυβέρνηση». Οι άνδρες της ομάδας φώναξαν στους Αμερικανούς πως κυνηγούσαν και αυτοί μέλη της Αλ Κάιντα, όμως τα μέλη των αμερικανικών Ενοπλων Δυνάμεων τους αγνόησαν...

Την ίδια ώρα, ο ΟΗΕ φωνάζει ότι το ταμείο για το Αφγανιστάν έχει λάβει μόλις 45 εκατομμύρια δολάρια από τα 400 εκατομμύρια που είχαν υποσχεθεί οι χώρες της συμμαχίας για την ανοικοδόμηση και τη διακυβέρνηση της χώρας. Ο Νάιτζελ Φίσερ, αρμόδιος αξιωματούχος του Οργανισμού, δηλώνει ξερά ότι «ούτε τα δεκαπλάσια από όσα υποσχέθηκαν οι δωρήτριες χώρες δε θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν τις ζημιές 23 χρόνων πολέμου», ενώ τονίζει ότι όπως έχουν τα πράγματα, ο κίνδυνος του λιμού για κάπου «9 εκατομμύρια Αφγανών» είναι μια πιθανότητα που δεν μπορεί να αποκλειστεί. «Εχουμε μια επείγουσα ανθρωπιστική κρίση μπροστά μας», δηλώνει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ