ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Ιούνη 2002
Σελ. /64
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Κάλεσμα από την «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων»

Σήμερα και αύριο οι εκλογές στο Σύλλογο

Πραγματοποιούνται σήμερα και αύριο οι εκλογές στον Εμπορικό Σύλλογο της Αθήνας, σε μια περίοδο που βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές αναδιαρθρώσεις στην ελληνική οικονομία. Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ που υποστηρίζεται από τη ΔΗΚΕΒΕ, με τη διακήρυξη που απευθύνει προς τους εμπόρους - μέλη του ΕΣΑ, τούς καλεί να στηρίξουν τις δυνάμεις που αποδεδειγμένα αγωνίζονται για την προώθηση λύσεων στα καυτά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ - τονίζεται στη διακήρυξη - στην πολύχρονη παρουσία της στο ΔΣ του Συλλόγου μαζί με άλλους συναδέλφους αγωνιστές, αντιστάθηκε και αντιστέκεται σε πολιτικές που οδηγούν τους μικρούς και μεσαίους εμπόρους στην εξαθλίωση. Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ δε συναίνεσε και δε θα συναινέσει στη λογική ότι «όλοι είμαστε επιχειρηματίες, όλοι το ίδιο είμαστε, όλοι έχουμε τα ίδια συμφέροντα». Δεσμεύεται να αγωνιστεί για τη λύση των προβλημάτων και θα αγωνιστεί για:

  • Τη δραστική μείωση της φορολογίας των μικρών επιχειρήσεων, της έμμεσης φορολογίας και την κατάργηση των δυσβάστακτων τελών από τις ΔΕΚΟ και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
  • Την κατάργηση των φοροαπαλλαγών του μεγάλου κεφαλαίου.
  • Τη θέσπιση φορολογικού συστήματος που θα λειτουργεί σαν μέσο αναδιανομής του εθνικού πλούτου προς όφελος των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων.
  • Την κατάργηση του 35% για τους συνεταιρισμούς.
  • Την αναμόρφωση του νόμου για τις εκπτώσεις και προσφορές.
  • Τον περιορισμό της ασύδοτης δράσης των πολυκαταστημάτων και για τη μη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.
  • Την κατάργηση κάθε αντικειμενικού προσδιορισμού της φορολογητέας ύλης.
  • Το αυτόματο κλείσιμο των ανέλεγκτων χρήσεων, για όσες επιχειρήσεις φορολογήθηκαν με τα «αντικειμενικά κριτήρια» και την κατάργηση της «συνάφειας» 1999-2001
  • Ασφάλιση, υγεία και περίθαλψη δημόσια και καθολική για όλους και διατήρηση του κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος.
  • Να ανασυγκροτηθεί και να ενισχυθεί ο δημόσιος φορέας που πρέπει να λειτουργεί κάτω από κοινωνικό έλεγχο.
  • Να τεκμηριώνει και να προβάλλει λύσεις που έρχονται σε αντίθεση με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.
  • Να διαδραματίσει ο ΕΣΑ ουσιαστικό ρόλο στην υπηρεσία των μικρών και μεσαίων εμπόρων και να μην είναι στήριγμα της κυβερνητικής πολιτικής και του μεγάλου κεφαλαίου.

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ, απευθυνόμενη στους εμπόρους ζητά την ψήφο τους για να αλλάξουν οι συσχετισμοί στο ΔΣ του Συλλόγου, απαραίτητη προϋπόθεση για την προώθηση των αιτημάτων των μικρών και μεσαίων εμπόρων.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΙ
Το ΚΚΕ πρότεινε την επαναπρόσληψή τους

Η κυβέρνηση αρνείται να ανανεώσει τις συμβάσεις

Την πρόσληψη και για την επόμενη χρονιά των συμβασιούχων κτηνιάτρων που ασχολούνται με τη διερεύνηση και την καταπολέμηση της ασθένειας ΒΑΡΟΑ που προσβάλλει τις μέλισσες και την παραγωγή του μελιού στη χώρα, ζήτησε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης. Στα πλαίσια Ερώτησης του βουλευτή που συζητήθηκε, ο αρμόδιος υφυπουργός Ευάγγελος Αργύρης απάντησε ότι δε θα ανανεωθούν οι συμβάσεις λόγω αναπροσανατολισμού του προγράμματος αντιμετώπισης της ασθένειας και τη μεταφορά κονδυλιών στη χορήγηση φαρμάκων για την καταπολέμησή της.

Ανταπαντώντας, ο Α. Τζέκης επισήμανε ότι σύμφωνα με την εκτίμηση του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου «χρειάζεται διερεύνηση και αντιμετώπιση της ΒΑΡΟΑ» και «να γίνουν οι προσλήψεις». Οπως ανέφερε «ναι μεν επιχορηγούνται τα φάρμακα», όμως «πρέπει η κυβέρνηση αν δε θέλει να υπάρξουν συνέπειες στην παραγωγή, άμεσα να προσλάβει τους 35 κτηνιάτρους», σημειώνοντας ότι ως σήμερα «η καταπολέμηση της ΒΑΡΟΑ είχε θετικά αποτελέσματα». Τέλος τόνισε ότι «υπάρχει έλλειψη επιστημονικού προσωπικού» και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η ασθένεια από τους υπάρχοντες κτηνιάτρους.


«ΣΥΝΑΦΕΙΑ»
Ετσι εκβιαστικά και αυθαίρετα!

Από τον αναγνώστη μας Ηλία Μιχαηλίδη, πήραμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή, για το γνωστό κυβερνητικό φορο-χαράτσι της «συνάφειας», που καλούνται να πληρώσουν οι ΕΒΕ:

«Διαβάζοντας το "Ρίζο" για το κλείσιμο των φορολογικών υποθέσεων της περιόδου 1993- '98, βλέπω ότι πολύ καλώς αναφέρεστε στην κλοπή των ΕΒΕ, για να καλύψουν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού. Ετσι εκβιαστικά και αυθαίρετα.

Εγώ θα αναφέρω τα εξής: Με τη "συνάφεια" της περιόδου 1999 - 2001, άνοιξαν λάκκους για τους μικρομεσαίους, οι οποίοι δεν πήραν χαμπάρι ότι ήταν γι' αυτούς τους ίδιους και κατέθεσαν δηλώσεις "συνάφειας". Αυτό ήταν το δόλωμα. Το επόμενο βήμα ήταν το κλείσιμο των υποθέσεων της περιόδου 1993 - 1998, για το οποίο ο υπουργός και ο υφυπουργός με τεχνάσματα - που δεν τα καταλαβαίνουν οι μικρομεσαίοι - ζητούν πάλι φόρους, που ήδη έχουν πληρώσει οι μικρομεσαίοι. Βλέπε "αντικειμενικά κριτήρια", που κι αυτά ήταν λάκκοι για τους μικρομεσαίους, αφού οι περισσότεροι πλήρωσαν κατά πολύ περισσότερο φόρο από τα πραγματικά τους κέρδη.

Μετά από αυτά τα δύο σχέδια απάτης, τώρα τους ρίχνουν στους λάκκους και "αιωνία η μνήμη τους". Αυτό σημαίνει ότι οι υπουργοί, με την απάτη τους, μας δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα και, στην πραγματικότητα, μας καθιστούν ανίκανους να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που έχουν οι οικογένειές μας. Το βρωμερό και τρισάθλιο κοινωνικοοικονομικό σύστημα που αντιπροσωπεύουν, θέλει αυτοί που πραγματικά παράγουν τον πλούτο, οι εργάτες, οι αγρότες και οι βιοτέχνες, να υποφέρουν και να εκλιπαρούν, ενώ οι κηφήνες και η ολιγαρχία, ήτοι το κεφάλαιο, να αυξάνει τον πλούτο της και να καλοπερνάει.

Ομως, οι κηφήνες και η ολιγαρχία πρέπει να ξέρουν ότι καμιά φορά ανοίγοντας λάκκους για τους άλλους, μπορεί να πέσουν οι ίδιοι μέσα. Κι αυτό φυσικά θα γίνει, τότε και μόνο τότε, όταν τους πάρει χαμπάρι ο λαός και απαιτήσει πίσω τον πλούτο που παράγει, για να μοιραστεί ίσα και δίκαια μόνο σ' αυτούς που τον παράγουν».

ΕΦΟΡΙΑ
Λήγει σήμερα η προθεσμία

Λήγει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με ΑΦΜ που λήγει στα ψηφία 60, 70, 80, 90 και 00 υποβάλλουν κανονικά τις δηλώσεις μέχρι και σήμερα.

Στην Εφορία πρέπει να σπεύσουν και όσοι δεν υπέβαλαν έγκαιρα (στις προκαθορισμένες προθεσμίες) τις φορολογικές δηλώσεις τους.

Πρόσθετοι φόροι με τα εκκαθαριστικά

Την τέταρτη παρτίδα με 521.500 εκκαθαριστικά σημειώματα ταχυδρομεί τις επόμενες μέρες η Εφορία προς τους φορολογούμενους, κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες που υπέβαλαν τις δηλώσεις στις αρχές του Μάρτη. Συνολικά μέχρι σήμερα εκκαθαρίστηκαν περισσότερες από 1,6 εκατ. δηλώσεις, ενώ μεγάλος αριθμός φορολογούμενων καλείται να πληρώσει και πρόσθετα χαράτσια.

Από τα σχετικά στοιχεία προκύπτουν τα εξής:

  • Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα αποτελούν το 27,9% του συνόλου. Κατά μέσο όρο ο κάθε φορολογούμενος αυτής της κατηγορίας θα πληρώσει επιπλέον 1.482 ευρώ.
  • Οι φορολογούμενοι με πιστωτικό σημείωμα αποτελούν το 32% του συνόλου και κατά μέσο όρο ο φόρος που θα επιστραφεί στον καθένα είναι 436 ευρώ.
  • Τέλος, οι μηδενικές δηλώσεις αποτελούν το 40% του συνόλου.

Το Δημόσιο θα εισπράξει πρόσθετους φόρους ύψους 664,8 εκατ. ευρώ έναντι φόρου ύψους 225 εκατ. ευρώ που θα επιστραφεί στους δικαιούχους. Ετσι η καθαρή ωφέλεια για το δημόσιο ταμείο φτάνει σε περίπου 440 εκατ. ευρώ.

Παράταση στο «τελόσημο»

Παράταση μέχρι τις 10 Ιούνη παίρνει η προθεσμία για την προμήθεια των ειδικών σημάτων κυκλοφορίας στα επαγγελματικά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, που κανονικά έληγε στις 31 του Μάη. Η προμήθεια των σημάτων και η πληρωμή του τελόσημου θα γίνεται μόνο στις Εφορίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ