ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Ιούνη 2002
Σελ. /64
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΤΑ ΜΑΤΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Επικράτησαν τα φαβορί

Στο κατακόρυφο ανέβηκε η αγωνία την περασμένη Κυριακή στα γήπεδα που φιλοξένησαν τους πρώτους αγώνες του Β' και του Ζ' ομίλου του φετινού Μουντιάλ. Τα λογικά φαβορί των δύο ομίλων, Ισπανία και Αργεντινή είχαν τον πρώτο λόγο στην πρεμιέρα τους στη διοργάνωση αλλά δεν έκλεψαν την... παράσταση, καθώς η μάχη της Αγγλίας με τη Σουηδία και της Παραγουάης με τη Νότια Αφρική, ανέβασαν ψηλά το θερμόμετρο και κράτησαν καθηλωμένους τους θεατές μέχρι το τελευταίο σφύριγμα.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΝΙΓΗΡΙΑ 1-0

«Κεφάλι» στον Ζ' όμιλο πήρε η Αργεντινή, μετά τη νίκη που πήρε στην πρεμιέρα έναντι της Νιγηρίας. Στην αναμέτρηση στο στάδιο «Ιμπαράκι» η ομάδα του Μαρσέλο Μπιέλσα παρουσιάστηκε αγχωμένη αλλά δίκαια πήρε τη νίκη κόντρα στους «αετούς». Οι Αργεντίνοι από πολύ νωρίς έδειξαν ότι δεν προτίθενται να «χαριστούν» στο παθητικό, όπως τελικά αποδείχτηκε, παιχνίδι των αντιπάλων τους και συνεχώς πίεζαν την αντίπαλη άμυνα που πάλευε με «νύχια και δόντια» να κρατήσει την εστία της ανέπαφη. Κάτι τέτοιο όμως στάθηκε αδύνατο αφού οι πεισματάρηδες τυπικά γηπεδούχοι κατάφεραν να βρουν τα αντίπαλα δίχτυα και να πάρουν τη νίκη με το γκολ του Μπατιστούτα (63').

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Καβαλέρο, Σορίν, Ποσετίνο, Σάμιουελ, Κ. Λόπες (46' Γκονζάλες) Ζανέτι, Μπατιστούτα (81' Κρέσπο), Ορτέγκα, Βερόν (78' Αϊμαρ), Πλασέντε, Σιμεόνε.

ΝΙΓΗΡΙΑ: Σορούμνου, Γιόμπο, Μπαμπαγιάρο, Κανού (48' Ικέντια), Οκορόνκβο, Ουέστ, Ογκμπέτσε, Οκότσα, Λαβάλ, Σόντιε (73' Κρίστοφερ), Ακβαουόβα.

ΑΓΓΛΙΑ - ΣΟΥΗΔΙΑ 1-1

Σώμα με σώμα αναμένεται να παλέψουν η Αγγλία με τη Σουηδία για την πρόκρισή τους στην επόμενη φάση. Οι δύο ομάδες του Ζ' ομίλου, οι οποίες την περασμένη Κυριακή βρέθηκαν αντιμέτωπες στο στάδιο «Σαϊτάμα» της Ιαπωνίας, αναδείχτηκαν ισόπαλες με 1-1 μοιράζοντας έτσι στα... ίσα τις ελπίδες για την κατάκτηση του εισιτηρίου που οδηγεί στη φάση των «16». Η ομάδα του Σβεν Γκόραν Ερικσον για ακόμα μια φορά δεν κατάφερε, έστω και αν προηγήθηκε με γκολ που πέτυχε ο Κάμπελ με κεφαλιά (24'), να «ξορκίσει» την «κατάρα» που θέλει τους Σουηδούς να μη χάνουν τα τελευταία 35 χρόνια από τους Αγγλους. Ετσι, οι Σκανδιναβοί πήραν τον πολύτιμο βαθμό όταν το 1-1 που διαμορφώθηκε μετά το γκολ που σημείωσε ο Αλεξάντερσον στο 59' με δυνατό σουτ, παρέμεινε ως το τέλος.

Ο Κάμπελ ανοίγει το σκορ για την Αγγλία

Sportidea

Ο Κάμπελ ανοίγει το σκορ για την Αγγλία
ΑΓΓΛΙΑ: Σίμαν, Μιλς, Ασλεϊ Κόουλ, Φέρντιναντ, Κάμπελ, Μπέκαμ (64' Ντάιερ), Σκόουλς, Οουεν, Χέσκι, Χαργκρέιβς, Βασέλ (74' Τζο Κόουλ).

ΣΟΥΗΔΙΑ: Χέντμαν, Μέλμπεργκ, Μιάλμπι, Λίντεροθ, Αλεξάντερσον, Λιούνγκμπεργκ, Αλμπακ (80' Αντερσον), Λάρσον, Γιάκομπσον, Λούτσιτς, Μάγκνους Σβένσον (56' Αντρες Σβένσον).

ΙΣΠΑΝΙΑ - ΣΛΟΒΕΝΙΑ 3-1

Κόντρα στην παράδοση που κράτησε τους Ισπανούς μακριά από τη νίκη τις τελευταίες οχτώ φορές που ξεκίνησαν την προσπάθειά τους για διάκριση στην τελική φάση του Μουντιάλ, έσπασε φέτος η ομάδα του Χοσέ Αντόνιο Καμάτσο στο στάδιο «Γκουανγκζίου» της Νότιας Κορέας. Οι «φούριας ρόχας» κατέβαλαν τη Σλοβενία με 3-1, σε έναν αγώνα του Β' ομίλου, στον οποίο οι τυπικά γηπεδούχοι έδειχναν περισσότερο «δεμένοι» συγκριτικά με τους αντιπάλους τους και αρκετά παθιασμένοι. Η νίκη των Ισπανών ήρθε μετά τα γκολ των Ραούλ (44'), Βαλερόν (75') και Ιέρο (88', πεν.), ενώ για την ομάδα του Σρέτσκο Κάτανετς σκόραρε ο Τσιμίροτιτς (81').

ΙΣΠΑΝΙΑ: Κασίγιας, Πουγιόλ, Ιέρο, Ναδάλ, Χουανφράν (82' Ρομέρο), Λουίς Ενρίκε (72' Ελγκέρα), Μπαράχα, Βαλερόν, Ντε Πέδρο, Ραούλ, Τριστάν (66' Μοριέντες).

ΣΛΟΒΕΝΙΑ: Σιμεούνοβιτς, Κναβς, Γκάλιτς, Μιλίνοβιτς, Κάριτς, Νόβακ (77' Γκάισερ), Κεχ, Πάβλιν, Ρουντόνια, Ζάχοβιτς (63' Ατσίμοβιτς), Οστερτς (55' Τσιμίροτιτς).

ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ - ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ 2-2

«Ιδανική αυτόχειρας» μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί η Παραγουάη, μετά το ισόπαλο με 2-2 αποτέλεσμα που πήρε κόντρα στο συγκρότημα της Νότιας Αφρικής, στο στάδιο «Μπουσάν». Η ομάδα του Τσέζαρε Μαλντίνι, αν και προηγήθηκε με 2-0 με γκολ των Σάντα Κρουζ (38') και Ασπε (55') δεν κατάφερε να κρατήσει το υπέρ της αποτέλεσμα. Οι Νοτιοαφρικανοί που στο 63' είχαν μειώσει με το γκολ του Στρούγουεϊ έδωσαν τη... χαριστική βολή στους αντιπάλους τους στο 91' όταν με εύστοχο χτύπημα πέναλντι του Φόρτσιον... έκλεψαν τον πολύτιμο βαθμό και έβαλαν... φωτιά στο Β' όμιλο.

ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ: Ταβαρέλι, Αρτσε, Γκαμάρα, Αγιάλα, Στρούγουεϊ, Αλβαρένγκα (66' Γκαβιγιάν), Σάντα Κρουζ, Ακούνια, Κάμπος (73' Μορίνγκο), Κασέρες, Κανίσα.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ: Αρέντσε, Νζαμά, Καρνέλ, Μοκοένα, Σιμπάια, Φόρτσουν, Ισα (27' Μουκαζί), Τ. Μοκοένα, Ζούμα, ΜακΑρθι (78' Κουμανταράκης), Ραντέμπε.


ΤΑ ΜΑΤΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ
Ξεχώρισαν τα «πάντσερ»

Ο Κλόζε πρωταγωνιστής της Γερμανίας

Sportidea

Ο Κλόζε πρωταγωνιστής της Γερμανίας
Από όλα είχε ο... μπαξές στη δεύτερη μέρα του Μουντιάλ, με πιο σημαντικό τα πολλά γκολ που σημειώθηκαν. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι όλες οι ομάδες γεύτηκαν και με το παραπάνω τη χαρά του τέρματος, καθώς τη μερίδα του... λέοντος κατείχε η Γερμανία. Οι παίκτες του Ρούντι Φέλερ έκαναν το καλύτερο ξεκίνημα στη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική διοργάνωση του πλανήτη σε βάρος της Σαουδικής Αραβίας, ενώ τη νίκη πανηγύρισαν και οι Δανοί απέναντι στους Ουρουγουανούς. Τέλος, βαθμούς και τέρματα μοιράστηκαν η Ιρλανδία και το Καμερούν.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ 8-0

Μια από τις πιο εντυπωσιακές νίκες στην ιστορία της διοργάνωσης πέτυχε με το «καλημέρα» η Γερμανία. Τα «πάντσερ», που έδειξαν πως βρίσκονταν μόνοι στο γήπεδο, συνέτριψαν τη Σαουδική Αραβία με 8-0 και πέρα από τους τρεις βαθμούς που συγκέντρωσαν στη βαθμολογία του Ε' ομίλου, «οπλίστηκαν» ψυχολογικά για τη δύσκολη συνέχεια και «έκλεισαν» αρκετά στόματα αμφισβήτησης των ικανοτήτων τους. Από την άλλη, οι Σαουδάραβες ψάχνουν τώρα να βρουν τον «εαυτό» τους και θάρρος για τα επόμενα παιχνίδια.

Με πρωτεργάτη τον Κλόζε, που πέτυχε τρία τέρματα (20', 25', 69'), η νίκη ήρθε πιο εύκολα από ό,τι περίμεναν όλοι. Από κοντά, στον πίνακα των σκόρερ της Γερμανίας βρίσκονται και οι Μπάλακ (40'), Λίνκε (73'), Μπίρχοφ (84'), Σνάιτερ (90+) και Γιάνκερ (45+). Πάντως το σκορ θα μπορούσε να ήταν αρκετά μεγαλύτερο, αν είχε μετρήσει το τέρμα του τελευταίου στο 8', που ακυρώθηκε ως επιθετικό φάουλ και αν είχε ευστοχήσει στις τρεις, τουλάχιστον, κλασικές ευκαιρίες, που του παρουσιάστηκαν.

Διαιτητής: Ουμπάλντο Ακουίνο.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Καν, Μέτζελντερ, Ραμέλοφ (46' Γέρεμις), Λίνκε, Φρινγκς, Χάμαν, Σνάιντερ, Μπάλακ, Τσίγκε, Κλόζε (77' Νόιβιλ), Γιάνκερ (67' Μπίρχοφ).

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ: Αλ Ντεαγιέα, Τουκάρ, Σουλαϊμανί, Σαλαϊμάν, Ντοχί, Αλ Οβαϊράν (46' Αλ Χατράν), Νουρ, Αλ Τεμιάτ (46' Αλ Σαχρανί), Αλ Ουακέντ, Αλ-Τζεμπέρ, Αλ Χασάν (77' Γκαμάν).

ΙΡΛΑΝΔΙΑ - ΚΑΜΕΡΟΥΝ 1-1

Βαθμούς και τέρματα μοιράστηκαν Ιρλανδία και Καμερούν σε ένα μοιρασμένο από όλες τις απόψεις παιχνίδι για τον Ε' όμιλο. Ο ρυθμός του αγώνα ήταν αρκετά καλός, έχοντας όμως δύο σκηνικά. Από τη μία, στο πρώτο ημίχρονο, οι Αφρικανοί ήταν σαφώς καλύτεροι από τους αντιπάλους τους και κατάφεραν να πάρουν το προβάδισμα στο σκορ χάρη στο τέρμα του Μπομά (39'). Από την άλλη, στην επανάληψη, οι Ευρωπαίοι, πήραν στα χέρια τους την κατάσταση, προσπάθησαν να ισοφαρίσουν, κάτι που έγινε στο 52' με τέρμα του Χόλαντ, ενώ έχασαν την ευκαιρία να πάρουν και τη νίκη όταν στο 59' ο Κιν είδε το σουτ του να σταματά στο δοκάρι.

Διαιτητής: Τόρου Καμικάβα.

ΕΪΡΕ: Γκίβεν, Χαρτ (78' Ριντ), Στόντον, ΜακΑτίρ (46' Φίναν), Χόλαντ, Νταφ, Ρόμπι Κιν, Κίλμπεϊν, Κινσέλα, Μπριν, Κέλι.

ΚΑΜΕΡΟΥΝ: Αλιούμ, Τσάτο, Γουόμε, Σονγκ, Καλά, Γκέρεμι, Ετό, Μπομά (68' Σούφο), Λαουρέν, Φοε, Ολέμπε.

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ - ΔΑΝΙΑ 1-2

Από κοντά, ακολουθεί πλέον η Δανία τη Σενεγάλη στον Α' όμιλο. Οι Σκανδιναβοί πανηγύρισαν τη μεγάλη νίκη επί της Ουρουγουάης χάρη στα δύο τέρματα του Τόμασον, που ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής του αγώνα. Στην αντίπερα όχθη, οι Λατινοαμερικανοί βλέπουν ως μονόδρομο τη νίκη απέναντι στη Γαλλία για να ελπίζουν σε κάτι καλύτερο για τη συνέχεια μετά από αυτή την ήττα.

Οι δύο ομάδες ξεκίνησαν αρκετά δυνατά το παιχνίδι προσπαθώντας να φτάσουν στο γκολ. Πιο τυχεροί και φυσικά εύστοχοι ήταν οι Δανοί, που με το τέρμα του Τόμασον στο 44' πέρασαν μπροστά στο σκορ. Οι Ουρουγουανοί κατάφεραν να «ξαναμπούν» στο παιχνίδι με το τέρμα του Ροντρίγκεζ στο 47' αλλά το τελειωτικό χτύπημα έδωσε ξανά ο σκόρερ στο 83'.

Διαιτητής: Σάαντ Μανέ

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ: Καρίνι, Μέντεζ, Σορόντο, Μοντέρο, Ροντρίγκεζ (87' Μαγκαλιάνες), Βαρελά, Γκαρσία, Γκιγκού, Ρεκόμπα (80' Ρεγκέιρο), Αμπρέου (88' Μοράλες), Ντάριο Σίλβα.

ΔΑΝΙΑ: Σόρενσεν, Χέλβεγκ, Λάουρσεν, Χένρικσεν, Χάιντζε (57' Γιένσεν), Ρόμενταλ, Τόφτινγκ, Γκράβενσεν, Γκρόνγκιερ (70' Γιόργκενσεν), Τόμασον, Σαντ (89' Πούλσεν).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ